Respingere declaraţie abţinere în situaţia judecătorului care a încuviinţat executarea silită

Sentinţă civilă 176 din 30.10.2019


Rezumat: nu este incompatibil să soluţioneze o contestaţie la executare vizând prescripţia executării judecătorul care a încuviinţat executarea silită, deoarece, la data încuviinţării executării silite, nu dispunea de datele necesare pentru a constata prescripţia executării.

Domeniu asociat:  Contestaţie la executare – impediment constituire complet

ÎNCHEIERE

Şedinţa Camerei de consiliu din data de 30 octombrie 2019

Preşedinte: ...

Grefier: .....

 Se procedează la judecarea impedimentului procedural constând din abţinerea judecătorului Ioan Damian în Dosarul nr. ..... al Judecătoriei ...., în cauza având ca părţi pe contestatoarea .... şi pe ....., cu obiect contestaţie la executare.

Cererea se judecă fără citarea părţilor.

Grefierul de şedinţă efectuează referatul oral asupra stadiului cauzei, după care, instanţa procedează la soluționarea cererii de abţinere.

INSTANŢA:

Constată că, prin declaraţia de abţinere din data de ... 2019  judecătorul ...., în temeiul art. 43 alin. 2 Cod procedură civilă, a declarat că se abţine de la soluţionarea cauzei aferente Dosarului civil nr. ... al Judecătoriei ..., în cauza având ca părţi pe contestatoarea .... şi pe ...., cu obiect contestaţie la executare, motivând că a pronunţat Încheierea nr... în Dosarul nr. .... al Judecătoriei ....

Incompatibilitatea invocată de autorul declaraţiei de abţinere se poate încadra doar în cazul prevăzut de art. 42  alin. 1 pct. 1 din Codul de procedură civilă. Acesta  prevede; ,,(1) Judecătorul este, de asemenea, incompatibil de a judeca în următoarele situaţii:

 1. când şi-a exprimat anterior părerea cu privire la soluţie în cauza pe care a fost desemnat să o judece. Punerea în discuţia părţilor, din oficiu, a unor chestiuni de fapt sau de drept, potrivit art. 14 alin. (4) şi (5), nu îl face pe judecător incompatibil”. Or, în atare situaţii, cum s-a remarcat în doctrină şi practica judiciară, în situaţia corespunzătoare acestui caz de incompatibilitate, se are în vedere ipoteza când judecătorul nu a pronunţat încă o hotărâre asupra fondului cauzei şi în timpul acelui proces există împrejurări care relevă că judecătorul lasă să se întrevadă părerea sa asupra soluţiei care ar trebui pronunţată în cauză. Astfel, situaţiile corespunzătoare motivelor de nulitate a încheierii de încuviinţare a executării silite sunt esenţial diferite de cele intrinseci acestei încheieri.

Ele sunt comune cu cele ale contestaţiei la executare, respectiv că nu i s-a dat posibilitatea contestatoarei să îşi îndeplinească voluntar obligaţia. Or, la data sesizării cu cererea de încuviinţare a executării silite,  contestatoarei nici măcar nu îi fusese comunicată notificarea şi titlul executoriu iar judecătorul care a emis încheierea nu avea de verificat decât legalitatea formală a titlului executoriu şi dacă era certă, lichidă şi exigibilă creanţa de executat. Al doilea motiv, cel decurgând din prescripţia dreptului de a solicita executarea silită, este tot un motiv intrinsec contestaţiei, iar judecătorul în cauză nu era competent ca, în acea procedură, să verifice dacă acel drept nu era prescris deoarece nu avea elementele necesare.

În cazurile de incompatibilitate structurate pe etape judiciare (fond, căi de atac, rejudecare) , conform art. 41 alin. 1 Cod procedură civilă, judecătorul este incompatibil pentru că a pronunţat anterior o hotărâre asupra fondului cauzei, pe când procedura încuviinţării executării silite vizează o cerere necontencioasă, prealabilă judecăţii de fond. Ca atare, în procedura de încuviinţare a executării silite nu se efectuează o judecată de fond ci se emite doar o autorizaţie, cea de a se proceda la executarea silită.

 În consecinţă, declaraţia de abţinere nu este întemeiată şi va fi respinsă pentru considerentele expuse.

Ca atare, instanţa constată că în cauză nu este incident art. 42 alin. 1 pct. 1 Cod procedură civilă deoarece, prin încheierea antemenţionată, domnul judecător nu şi-a exprimat părerea cu privire la soluţia pe fond a contestaţiei la executare, astfel că acesta nu este incompatibil să soluţioneze dosarul de fond având ca obiect contestaţie la executare.

Astfel, în temeiul art. 41 alin.1 Cod procedură civilă, va respinge abţinerea declarată de către judecătorul Ioan Damian în cauza aferentă Dosarului nr. .. al Judecătoriei ..., în cauza având ca părţi pe contestatoarea .. şi pe intimatul ..., cu obiect contestaţie la executare.

Va constata că judecătorul ..... nu este incompatibil să judece cauza în dosarul de fond, cu obiect contestaţie la executare.

În temeiul art. 98 alin 3 din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti aprobat prin H.C.S.M. nr. 387/2005 va restitui cauza completului titular, Completul C01 urmând ca acesta să își stabilească termen de judecată, cu citarea părţilor.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

DISPUNE:

 Respinge abţinerea declarată de către judecătorul .... în cauza aferentă Dosarului nr. .... al Judecătoriei ....., în cauza având ca părţi pe contestatoarea .... şi pe ...., cu obiect contestaţie la executare.

Constată că judecătorul .... nu este incompatibil să judece cauza în dosarul de fond, cu obiect contestaţie la executare.

Restituie cauza completului titular, Completul C01 urmând ca acesta să își stabilească termen de judecată, cu citarea părţilor.