Litigii cu profesionistii. Divizare.

Hotărâre **** din 28.02.2020


R O M Â N I A

TRIBUNALUL X

SECŢIA X

Dosar nr. X

ÎNCHEIERE

Şedinţa Camerei de Consiliu de la X

Completul constituit din:

PREŞEDINTE X

Grefier  X

Pe rol se află soluţionarea cauzei civile privind pe petentele X  SRL și X SRL având ca obiect divizare.

La apelul nominal făcut în şedinţa camerei de consiliu a răspuns petenta prin avocat Anca Părvulescu  care depune  împuternicire avocaţială  la dosar.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, care învederează instanţei obiectul cauzei, stadiul judecăţii şi modalitatea de îndeplinire a procedurii de citare, după care:

Tribunalul, verificând competenţa în conformitate cu dispoziţiile art. 131 cu referire la art. 95 din  Codul de procedură civilă, constată că este competent din punct de vedere general, material și teritorial să soluţioneze prezenta cauză în raport de dispoziţiile art. 4  din OUG 116/2009

În temeiul art. 238 din Codul de procedură civilă, tribunalul estimează durata de cercetare a procesului la o lună începând de astăzi.

În baza art. 255 alin.1 şi art. 258 alin.1 din Codul de procedură civilă, tribunalul încuviinţează petentei  proba cu înscrisuri, respectiv cele depuse la dosarul cauzei,  considerând-o pertinentă, concludentă şi utilă soluţionării cauzei

Nemaifiind alte cereri de formulat, probe de administrat sau excepţii de invocat, tribunalul constată cauza în stare de judecată şi acordă cuvântul asupra cererii de divizare.

Petenta, prin apărător solicită admiterea cererii astfel cum a fost formulată respectiv: să constate legalitatea hotărârii adunării generale a asociaţilor X SRL  autentificată sub nr. X de Notar Public X  şi a hotărârii adunării generale a asociaţilor X SRL autentificată sub nr. X de Notar Public X prin care s-a aprobat divizarea parţială prin desprinderea şi transmisiunea cu titlu universal a unei fracţiuni din patrimoniul X SRL în patrimoniul X SRL de asociaţii celor două societăţi participante la divizare. Arată că drepturile asociaţilor au fost respectate, capitalul social al societăţii beneficiare  a fost majorat. Menţionează că nu solicită cheltuieli de judecată.

Tribunalul declară dezbaterile închise şi reţine cauza în pronunţare.

TRIBUNALUL

Având nevoie de timp pentru a delibera, conform art.396 C.pr.civilă,

DISPUNE

Amână pronunţarea asupra cauzei la data de X .

Pronunţată în şedinţă publică, X

PREŞEDINTEGREFIER

R O M Â N I A

TRIBUNALUL X

SECŢIA X

Dosar nr. X

ÎNCHEIERE NR. X

Şedinţa Camerei de Consiliu de la X

Completul constituit din:

PREŞEDINTE X

Grefier  X

Pe rol se află soluţionarea cauzei civile privind pe petentele X  SRL și X SRL având ca obiect divizare.

Dezbaterile au avut loc în şedinţa Camerei de Consiliu din data de X, fiind consemnate în încheierea de ședință de la acea dată care face parte integrantă din prezenta hotărâre și care face parte integrantă din prezenta, pentru când Tribunalul având nevoie de timp pentru a delibera a amânat pronunţarea la data de X când a hotărât următoarele:

TRIBUNALUL

Asupra  cererii de divizare, reţine următoarele:

Cu adresa nr. X, O.R.C.T.B a înaintat Tribunalului X Secţia X, cererea de divizare  înregistrată sub nr.  X  formulată de către petenta  X  SRL  prin care a solicitat instanţei să constate  legalitatea hotărârii adunării generale a asociaţilor X SRL  autentificată sub nr. X de Notar Public X  şi a hotărârii adunării generale a asociaţilor X SRL autentificată sub nr. X de Notar Public X prin care s-a aprobat divizarea parţială prin desprinderea şi transmisiunea cu titlu universal a unei fracţiuni din patrimoniul X SRL în patrimoniul X SRL de asociaţii celor două societăţi participante la divizare.

În motivarea cererii s-a arătat că prin procesul de divizare parţială s-a configurat desprinderea şi transmisiunea cu titlu universal a unei fracţiuni din patrimoniul X SRL către X SRL formată din active şi pasive, în schimbul alocării către asociaţii X de părţi sociale ale societăţii beneficiare X SRL. În schimbul transmisiunii patrimoniale, asociaţii societăţii divizate au primit părţi sociale de la societatea  beneficiară proporţional cu cota de participare la capitalul social al societăţii divizate. Divizarea  este prin urmare una simetrică astfel încât după aprobarea divizării parţiale, toţi asociaţii societăţii divizate îşi păstrează cotele de participare la capitalul social şi la profit şi la pierderi atât în societatea ce se divizează cât şi în societatea beneficiară, fiind totuşi posibile corecţii şi ajustări nesemnificative ale acestora în scopul realizării unei împărţiri a capitalului social, conform criteriilor şi metodelor de repartizare prezente în proiectul de divizare, care să permită atribuirea unui număr întreg de părţi sociale în societatea beneficiară fiecăruia din asociaţii societăţii divizate.

În urma divizării parţiale practic se dezmembrează şi se transmit societăţii X SRL toate drepturile şi obligaţiile, inclusiv dreptul de proprietate cu privire la imobilul din X, Şoseaua X nr. X, jud. X, înregistrat în cartea funciară nr. X a localităţii X, jud. X compusă din: teren în suprafaţă de 9557 mp, aşa cum rezultă din acte şi 9542 mp, aşa cum rezultă din măsurători, având număr cadastral X; birouri administrative (P+1E) din beton şi panouri sandwich, anul construirii 2008, având număr cadastral X; hală depozitare parter din beton şi panouri sandwich, anul construirii 2008, având număr cadastral X; hală depozitare parter din beton şi panouri sandwich , anul construirii 2008, având număr cadastral X, hală depozitare parter din beton şi panouri sandwich, anul construirii 2008, având număr cadastral X; locuinţă temporară pentru angajaţi din beton, anul 2008, având număr cadastral X, cabină poartă din beton, anul construirii 2008, având număr cadastral X.

Se mai arată că societatea divizată X SRL , are ca obiect principal de activitate CAEN X - alte lucrări de instalaţii pentru construcţii şi obţine venituri preponderent din desfăşurarea de activităţi de antrepriză în construcţii-lucrări de hidroizolaţii şi termoizolaţii a construcţiilor. Totodată societatea X SRL este proprietara imobilului situat în X, Şos X nr. X, jud X, având destinaţia depozit, spaţii comerciale şi birouri, pentru  care are încheiate contracte de închiriere cu diferite societăţi comerciale, care îşi au înregistrate sediile şi/sau punctele de lucru cu/sau fără activitate economică în acest imobil. Astfel în prezent, la nivelul X SRL se desfăşoară două linii de afaceri paralele care implică, fiecare separat resurse considerabile. Conducerea societăţii a considerat ca ambele tipuri de afaceri ar putea fi mai bine gestionate şi organizate de două entităţi distincte, dedicate fiecărui tip de activitate în parte, cu un management mai eficient şi o bună gestionare a resurselor, în scopul maximizării profitului. În acest sens, X SRL  a hotărât că se impune separarea activităţii de antrepriză în construcţii, care va rămâne în continuare ca activitate principală şi unică a X SRL, de activitatea de exploatare  şi administrare a proprietăţii imobiliare care se impune a fi transferată spre a fi realizată de o societate dedicată acestui tip de activităţi economice.

Nu în ultimul rând, divizarea activităţilor şi patrimoniului aferent este menită să creeze efecte favorabile şi pentru partenerii de afaceri ai celor două societăţi implicate, pentru eficientizarea relaţiilor comerciale aferente unui model de afaceri personalizat pentru fiecare ramură. În lumina acestor considerente, organele societare ale societăţilor implicate în divizare au decis realizarea acestei operaţiuni în scopul eficientizării performanţei financiare a fiecărei linii de afacere - activitatea de imobiliare şi activitatea de antrepriză în construcţii, prin aplicarea unei strategii personalizate, ce va ţine cont de caracteristicile fiecărei pieţe în parte; optimizării procesului de administrare a activelor necesare desfăşurării activităţilor comerciale; alocării mai eficiente a resurselor necesare pentru desfăşurarea fiecărei activităţi în parte, reducerii şi  optimizării costurilor aferente desfăşurării fiecărei activităţi comerciale în parte; accesului mai eficient la finanţarea necesară pentru dezvoltarea fiecărei linii de afaceri; separării rezultatelor financiare ale celor două linii de afaceri pentru o mai bună gestiune a capitalului de lucru; monitorizării obiectivelor şi evaluării performanţelor fiecărei societăţi în parte; creşterii gradului despecializare a personalului dedicat fiecărei activităţi în parte.

În scopul  preluării activităţii de exploatare şi gestionare a proprietăţii imobiliare, societatea beneficiară preia în patrimoniu dreptul de proprietate asupra imobilului din X, Şos X nr. X, jud X precum şi totalitatea resurselor, a drepturilor şi obligaţiilor societăţii divizate în legătură cu activitatea comercială de închiriere a spaţiilor comerciale din cadrul acestui imobil-angajaţi, contracte cu furnizorii şi clienţii, autorizaţii etc.  Societatea beneficiară va prelua în patrimoniu activele imobiliare-teren şi construcţii, dar şi acele echipamente şi instalaţii alipite acestora.  În acest fel societatea beneficiară va dobândi active destinate desfăşurării activităţii specializate în domeniul imobiliar, conform obiectului său de activitate, transferându-se societăţii beneficiare şi amortizarea contabilă a activelor imobiliare, rezervele din reevaluare şi alte rezerve, în concordanţă cu valoarea activelor transferate.

Valoarea cu care se va majora capitalul social al societăţii beneficiare este determinată conform proiectului de divizare parţială, folosindu-se  metoda activului net contabil transferat la calcularea ratei de schimb a părţilor sociale. S-a calculat faptul că se schimbă 19192 de părţi sociale ale societăţii divizate pentru o parte socială a societăţii beneficiare.

Stabilirea numărului de părţi sociale pe care le va emite societatea beneficiară s-a efectuat prin raportarea activului net aportat al societăţii divizate la valoarea contabilă a unei părţi sociale a societăţii beneficiare, valoarea activului net aportat la societăţii divizate este de 6.448.357 lei; valoarea contabilă a unei părţi sociale la societatea beneficiară este de 21 lei. În schimbul activului net contabil primit de 6.448.357 lei , societatea beneficiară va emite un număr de 307.068 părţi sociale noi cu o valoare nominală de 10 lei fiecare, care vor fi atribuite asociaţilor societăţii divizate proporţional cu participarea la capitalul social al societăţii divizate astfel: X va dobândi un număr de 291.715  de părţi sociale noi ale societăţii beneficiare, cu o valoare nominală de 10 lei fiecare şi o valoare totală de 2.917.150 lei respectiv un procent de 95% din totalul părţilor sociale noi emise de societatea beneficiară; X va dobândi un număr de 15.353 de părţi sociale noi ale societăţii beneficiare cu o valoare nominală de 10 lei fiecare şi o valoare totală de 153.530 lei, respectiv un procent de 5% din totalul părţilor sociale noi emise de societatea beneficiară.

În consecinţă, ulterior divizării parţiale capitalul social al societăţii beneficiare se va majora şi va avea următoarea structură: va avea o valoare totală de 3.070.880 lei împărţit în 307.088 părţi sociale cu o valoare nominală de 10 lei, fiind deţinut de următorii asociaţi, în următoarele procente: X va deţine un număr de 291.734 de părţi sociale, cu o valoare nominală de 10 lei, reprezentând o valoare totală de 2.917.340 lei, având un procent de 95 % de participare la capitalul social, respectiv la beneficiile şi pierderile societăţii; X va deţine un număr de 15.354 de părţi sociale, cu o valoare nominală de 10 lei, reprezentând o valoare totală de153.540 lei, având un procent de 5% de participare la capitalul social , respectiv la beneficiile şi pierderile societăţii.

Divizarea parţială în sensul celor stabilite prin proiectul de divizare parţială a fost aprobată prin hotărârea adunării generale a asociaţilor X SRL autentificată sub nr. X de notar public X  şi a Hotărârii Adunării generale a Asociaţilor X SRL autentificată sub nr. X de notar public X.

În drept, au fost invocate prevederile art. 4 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.  116/2009 pentru instituirea unor măsuri privind activitatea de înregistrare în registrul comerţului, art. 238şi următoarele din Legea Societăţilor nr.31/1990

În susţinerea cererii, au fost  anexate următoarele  înscrisuri: Hotărârea Adunării generale a Asociaţilor X SRL autentificată sub nr. X; Hotărârea Adunării generale a Asociaţilor X SRL autentificată sub nr. X de notar public X; act constitutiv actualizat al X SRL autentificat sub nr. X de notar public Teodosiu Ana; Monitorul Oficial al României nr. X; situaţii financiare de divizare la data de X; proiect de divizare din data de X; Hotărârea Adunării Generale a Asociaţilor X SRL nr. X; Hotărârea Adunării Generale a Asociaţilor X SRL nr. X; extras de carte funciară pentru informare nr. X; certificat de atestare fiscală nr. X, declaraţie atestată sub nr. X de avocat X; declaraţie atestată sub nr. X; împuternicire avocaţială nr. X, X, X, X.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Fata de cererea formulată, Tribunalul retine ca, potrivit art.4 din OUG nr.116/2009 pentru instituirea unor măsuri privind activitatea de înregistrare în registrul comerţului,  in cazul divizării, competenţa de verificare a legalităţii hotărârii asupra fuziunii/divizării şi, după caz, a actului constitutiv ori a actului modificator, precum şi competenţa de soluţionare a cererii de înregistrare în registrul comerţului a menţiunilor de fuziune, fuziune transfrontalieră, divizare aparţin instanţei.

Cererea de înregistrare în registrul comerţului a menţiunilor privitoare la fuziune, fuziune transfrontalieră, divizare şi înscrisurile în susţinerea acesteia se depun la oficiul registrului comerţului, care le înaintează, în termen de 3 zile de la primire, instanţei competente.

Prin hotărârea pronunţată, potrivit dispoziţiilor art. 331 - 339 din Codul de procedură civilă, instanţa dispune şi înregistrarea în registrul comerţului a menţiunilor de fuziune, fuziune transfrontalieră, divizare.

Din textul art. 148 din Normele metodologice  privind modul de tinere a registrelor comerţului, de efectuare a înregistrărilor si de eliberare a informaţilor aprobate prin Ordinul Ministrului Justiţiei nr.2594/2008, rezultă că cererea privind înregistrarea divizării va fi însoţită de: a) proiectul de divizare, semnat de reprezentanţii persoanelor juridice implicate, în original; b) dovada depunerii proiectului de divizare la toate ORCT unde sunt înregistrate persoanele juridice implicate; c) dovada publicării proiectului de divizare vizat de judecătorul-delegat; d) dovada numirii experţilor în vederea examinării proiectului de divizare, dacă este cazul; e) declaraţiile societăţilor care îşi încetează existenţa privind modul de stingere a pasivului, în original; f) hotărârile adunărilor generale ale fiecăreia dintre persoanele juridice implicate privind aprobarea divizării, în original; g) hotărârea judecătorească irevocabilă de respingere a opoziţiei, dacă este cazul, în copie legalizată; h) actul constitutiv actualizat al persoanei divizate parţial/beneficiare a unei părţi din patrimoniul persoanei juridice divizate sau actul constitutiv al persoanei/persoanelor juridice rezultate în urma divizării totale, în original; i) situaţia financiară de divizare, în copie certificată de parte; j) certificatele de înregistrare ale persoanelor juridice care îşi încetează existenţa şi anexele la acestea, în original; k) declaraţiile noilor membri ai organelor de conducere şi, după caz, de control, conform art. 69 alin. (1) lit. c), din care rezultă că îndeplinesc condiţiile legale pentru deţinerea acestor calităţi, în original; l) declaraţia-tip pe propria răspundere prevăzută de art. 69 alin. (1) lit. e), după caz, în original; m) dovada autorizaţiilor/avizelor eliberate de autorităţile competente ca o condiţie prealabilă înmatriculării în registrul comerţului, când emiterea unor astfel de autorizaţii/avize este prevăzută de lege, în copie certificată de parte; n) dovada îndeplinirii procedurilor privind operaţiunile de concentrare economică prevăzute de Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată, dacă este cazul; o) dovezile privind plata taxelor legale şi timbrul judiciar, în original.

În situaţia în care voinţa părţilor este ca divizarea să îşi producă efectele la o dată ulterioară adoptării hotărârii, încheierea judecătorului delegat va fi menţionată în registrul comerţului, iar fuziunea/divizarea va fi înregistrată la data stabilită de părţi pentru producerea efectelor acesteia.

 Potrivit art. 149 din aceleaşi Norme, odată cu înregistrarea divizării, ORCT procedează, după caz, la a) înmatricularea in registrul comerţului a persoanelor juridice nou constituite; b) înscrierea în registrul comerţului a modificărilor intervenite în situaţia persoanelor juridice care îşi continuă existenţa.

Din înscrisurile depuse la dosar. Tribunalul constată că proiectul de divizare parţială  din data de X a Societăţii X SRL a fost  publicat in Monitorul Oficial al României, partea a IV a, nr. X din X (filele X, dosar ORC) și, în urma împlinirii termenului de 30 zile de la data publicării Proiectului de divizare in Monitorul Oficial al României partea a IV a, s-a înregistrat  o opoziţie fata de operaţiunea de divizare înregistrată la Tribunalul X Secţia X sub nr. X.

Însă, din înscrisurile depuse la dosar rezultă că petenta a achitat debitele restante, motiv pentru care cererea de opoziție a rămas fără obiect, Direcția Reginola a Finanțelor Publice solicitând să se ia act de această împrejurare (filele X dosar).

 Constatând că în cauză sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 238 şi următoarele din Legea nr.31/1990, republicată cu modificările şi completările ulterioare privind divizarea şi condiţiile prevăzute art. 5 şi următoarele din lege privind constituirea societăţilor cu răspundere limitată precum şi cerinţele art. 148 din Normele Metodologice privind modul de ţinere a registrelor  comerţului, de efectuare a înregistrărilor şi de eliberare a informaţiilor, adoptată prin Ordinul Ministrului Justiţiei nr. X în conformitate cu art.4 din OUG 116/2009 modificată prin Legea nr. 84/2010, tribunalul va admite cererea formulată de petenta XSRL, înmatriculată la registrul comerţului sub nr. X, având CUI X, va admite cererea formulată de petentele X  SRL  și X SRL, va constata legalitatea Hotărârii Adunării Generale a asociaţilor X SRL  autentificată sub nr. X de Notar Public X.

Va constata legalitatea Hotărârii Adunării Generale a asociaţilor X SRL autentificată sub nr. X de Notar Public X .

Va constata legalitatea divizării parţiale prin desprinderea şi transmisiunea cu titlu universal a unei fracţiuni din patrimoniul X SRL în patrimoniul X SRL de asociaţii celor două societăţi participante la divizare.

Va constata legalitatea Actului Constitutiv actualizat al societăţii X SRL, în calitate de societate beneficiară a divizării, autentificat sub nr. X.

Va constata legalitatea transferului dreptului de proprietate în patrimoniul societăţii X SRL cu privire la imobilul situat în X, Şoseaua X nr. X, jud. X, înregistrat în cartea funciară nr. X a localităţii X, jud. X compusă din : teren în suprafaţă de 9557 mp, aşa cum rezultă din acte şi 9542 mp, aşa cum rezultă din măsurători, având număr cadastral X; birouri administrative (P+1E) din beton şi panouri sandwich, anul construirii 2008, având număr cadastral X; hală depozitare parter din beton şi panouri sandwich , anul construirii 2008, având număr cadastral X; hală depozitare parter din beton şi panouri sandwich , anul construirii 2008, având număr cadastral X, hală depozitare parter din beton şi panouri sandwich , anul construirii 2008, având număr cadastral X; locuinţă temporară pentru angajaţi din beton, anul 2008, având număr cadastral X, cabină poartă din beton, anul construirii 2008, având număr cadastral X, ca efect al divizării parţiale.

Va dispune înregistrarea în Registrul Comerţului  a divizării parţiale a societăţii X SRL, în calitate de societate divizată şi a societăţii X SRL, în calitate de societate beneficiară, prin desprinderea  şi transmisiunea cu titlu universal a unei fracţiuni din patrimoniul X SRL în patrimoniul X SRL, în baza proiectului de divizare parţială.

Va dispune înregistrarea în Registrul Comerţului a menţiunii privind majorarea capitalului social al societăţii X SRL prin emisiunea şi atribuirea de părţi sociale asociaţilor societăţii care se divizează, X SRL, ca urmare a transferului patrimonial operat ca efect al divizării.

Va dispune publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a a dispozitivului prezentei încheieri. 

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

DISPUNE

Admite cererea formulată de petentele X  SRL  (societatea divizată) înmatriculată la registrul Comerţului sub nr. X, având CUI X, cu sediul social în X, strada X nr. X, sector X și X SRL înmatriculată la registrul Comerţului sub nr. X, având CUI X, cu sediul social în X, Șoseaua X nr. X, Corp X, Intrarea X, Județul X, ambele cu sediul procesual ales în X, strada X nr. X, sector X.

Constată legalitatea Hotărârii Adunării Generale a asociaţilor X SRL  autentificată sub nr. X de Notar Public X.

Constată legalitatea Hotărârii Adunării Generale a asociaţilor X SRL autentificată sub nr. X de Notar Public X .

Constată legalitatea divizării parţiale prin desprinderea şi transmisiunea cu titlu universal a unei fracţiuni din patrimoniul X SRL în patrimoniul X SRL de asociaţii celor două societăţi participante la divizare.

Constată legalitatea Actului Constitutiv actualizat al societăţii X SRL, în calitate de societate beneficiară a divizării, autentificat sub nr. X.

Constată legalitatea transferului dreptului de proprietate în patrimoniul societăţii X SRL cu privire la imobilul situat în X, Şoseaua X nr. X, jud. X, înregistrat în cartea funciară nr. X a localităţii X, jud. X compusă din : teren în suprafaţă de 9557 mp, aşa cum rezultă din acte şi 9542 mp, aşa cum rezultă din măsurători, având număr cadastral X; birouri administrative (P+1E) din beton şi panouri sandwich, anul construirii 2008, având număr cadastral X; hală depozitare parter din beton şi panouri sandwich , anul construirii 2008, având număr cadastral X; hală depozitare parter din beton şi panouri sandwich , anul construirii 2008, având număr cadastral X, hală depozitare parter din beton şi panouri sandwich , anul construirii 2008, având număr cadastral X; locuinţă temporară pentru angajaţi din beton, anul 2008, având număr cadastral X, cabină poartă din beton, anul construirii 2008, având număr cadastral X, ca efect al divizării parţiale.

Dispune înregistrarea în Registrul Comerţului  a divizării parţiale a societăţii X SRL, în calitate de societate divizată şi a societăţii X SRL, în calitate de societate beneficiară, prin desprinderea  şi transmisiunea cu titlu universal a unei fracţiuni din patrimoniul X SRL în patrimoniul X SRL, în baza proiectului de divizare parţială.

Dispune înregistrarea în Registrul Comerţului a menţiunii privind majorarea capitalului social al societăţii X SRL prin emisiunea şi atribuirea de părţi sociale asociaţilor societăţii care se divizează, X SRL, ca urmare a transferului patrimonial operat ca efect al divizării.

Dispune publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a a dispozitivului prezentei încheieri. 

Executorie.

Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare.

Cererea de apel se depune la Tribunalul X– Secţia X.

Apelanta va depune o copie a apelului la oficiul registrului comerţului la care este înregistrată cererea de divizare.

Pronunţată astăzi, X, prin punerea la dispoziţia părţilor a soluţiei de către grefa instanţei, conform art.402 teza finală C.proc.civ.

PREŞEDINTE GREFIER

Red/dact/jud.X/X/ X februarie X

X /6ex

Com……..