Constatare calitate de moștenitor, deși există un certificat de moștenitor valabil

Hotărâre 6382 din 03.06.2019


În fapt, ca urmare a decesului numitului SG la data de 04.07.2001, s-a emis certificatul de moștenitor nr. ..., prin care s-a stabilit că moștenitorii acestuia sunt SM și GE.

În drept, potrivit art. 88 din Legea nr. 36/1995, în forma în vigoare la data deschiderii succesiunii, cei care se consideră vătămaţi în drepturile lor prin emiterea certificatului de moştenitor pot cere instanţei judecătoreşti anularea acestuia şi stabilirea drepturilor lor, conform legii. Până la anularea sa prin hotărâre judecătorească, certificatul de moştenitor face dovada deplină în privinţa calităţii de moştenitor şi a cotei sau bunurilor care se cuvin fiecărui moştenitor în parte. În cazul anulării certificatului de moştenitor, notarul public va elibera un nou certificat, pe baza hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile. În acest scop, instanţelor judecătoreşti le revine obligaţia de a trimite la biroul notarului public competent în soluţionarea cauzei copie de pe hotărârea rămasă definitivă şi irevocabilă, împreună cu dosarul notarial, dacă a fost cerut în timpul judecăţii.

Având în vedere că reclamanții nu au solicitat și anularea certificatului de moștenitor, instanța constată că sunt pe deplin aplicabile dispozițiile art. 88 din Legea nr. 36/1995, în forma în vigoare la data deschiderii succesiunii, certificatul de moștenitor nr. ... făcând dovadă deplină în privința calității de moștenitor și a cotei sau bunurilor ce se cuvin fiecărui moștenitor.

Astfel, instanța nu poate ignora certificatul de moștenitor eliberat în cauză, ci urmează să respingă cererea formulată de reclamanți, în contradictoriu cu pârâta SM, ca neîntemeiată.

Având în vedere că instanța a admis excepția lipsei capacității procesuale de folosință a pârâtului LV, urmează să respingă cererea de chemare în judecată formulată în contradictoriu cu acesta, ca fiind introdusă împotriva unei persoane fără capacitate procesuală de folosință.