Deţinere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu

Sentinţă penală 48 din 14.11.2019


Document finalizat

………………………….

R O M Â N I A

TRIBUNALUL COVASNA

SENTINŢA PENALĂ NR. 48

Şedinţa publică din 14 noiembrie 2019

PREŞEDINTE: ………………..

GREFIER: ………….

Pe rol fiind pronunţarea asupra acţiunii penale pornită împotriva inculpatului N.N., trimis în judecată, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de „deţinere de droguri de risc, pentru consum propriu, fără drept”, prev. de art. 4 al. 1 din Legea nr. 143/2000.

Fără citarea părţilor.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, după care:

Dezbaterile în cauza de faţă au avut loc în şedinţa publică din 13 noiembrie 2019, când părţile prezente au pus concluzii în sensul celor consemnate în încheierea de şedinţă, iar instanţa, în vederea deliberării, a stabilit termen pentru pronunţare la data de 14 noiembrie 2019.

T R I B U N A L U L

Deliberând asupra cauzei penale de faţă, constată următoarele:

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Covasna nr. 32/D/P/2019 din data de 11.09.2019, înregistrat pe rolul Tribunalului Covasna sub dosar nr. ………….. la data de 16.09.2019, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului N.N., pentru săvârşirea infracţiunii de deținere de droguri de risc, pentru consum propriu, fără drept, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000.

Prin actul de sesizare al instanţei s-a reţinut, în esenţă, că la data de 18.06.2019, în urma punerii în executare a mandatului de percheziție domiciliară emis de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Covasna, în imobilul în care locuiește fără forme legale inculpatul N.N. au fost identificate următoarele:

- în bucătărie, un pachet de formă sferică, de culoare neagră, în interiorul căruia se afla ambalată o substanță vegetală de culoare verde-olive  cu aspect și miros specific canabisului; aceasta era ambalată succesiv în bandă izolier de culoare neagră, șervețel de hârtie și material plastic transparent; fiind cântărită substanța respectivă, a rezultat valoarea  de 7,42 grame, fără ambalaj, după care a fost ambalat într-o pungă din material plastic transparent și introdus într-un plic de hârtie de culoare maro, numerotat ” plicul nr. 1”

- în camera de zi,  pe comoda pe care era amplasat televizorul, a fost identificată o substanță vegetală de culoare verde-olive cu aspect și miros specific canabisului; acesta a fost cântărită rezultând valoarea de 0,43 grame, după care a fost ambalată într-o pungă de plastic și introdusă într-un plic de hârtie inscripționat ” plicul nr. 2”.

- pe masa din bucătărie, a fost identificat un cântar electronic de culoare neagră cu argintiu inscripționat ”Digital Scale”, care purta urme de materie vegetală; acesta a fost ambalat într-o pungă de plastic și introdus într-un plic de hârtie de culoare maro inscripționat ”plicul nr. 3”.

S-a precizat că substanța ambalată în plicul nr. 1 a fost supusă unui test rapid MMC International BV, gelul colorându-se în portocaliu, indicând rezultat pozitiv pentru canabis (”plicul nr. 4”).

S-a mai arătat că tot cu ocazia percheziției domiciliare de la N.N. a fost ridicat un telefon mobil marca ALLVIEW, dual SIM, având IMEI  1- ……… și IMEI 2 – ……….., având introdusă cartela SIM Orange cu nr. ……….., care a fost introdus într-un plic de culoare albă inscripționat ”plicul nr. 5”.

În continuare s-a făcut referire la raportul de constatare tehnico-științifică nr. 873974/07.08.2019 al Laboratorului Central de Analiză şi Profil Droguri – I.G.P.R. în care s-a consemnat că probele înaintate în cauza privind pe numitul N.N. sunt constituite din:

-proba nr. 1: 6,90 grame Cannabis;

-proba nr. 2: 0,42 grame Cannabis;

-proba nr. 3: un cântar electronic de culoare neagră pe care s-a pus în evidenţă Δ9 - THC (Δ9- Tetrahydrocannabinol).

Ulterior înregistrării dosarului, judecătorul de cameră preliminară a procedat potrivit dispoziţiilor art. 342 – 348 C.proc.pen.

Întrucât în cauză nu s-au formulat cereri sau excepţii referitoare la aspecte care pot face obiectul procedurii camerei preliminare astfel cum este definit prin art. 342 C.proc.pen. şi apreciind că nici nu se impunea invocarea acestora din oficiu, în temeiul art. 346 alin. 1 C.proc.pen., prin încheierea nr. 25/CP din data de 21.10 2019, s-a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 32/P/2019 emis de D.I.I.CO.T – Biroul Teritorial Covasna, a actelor de urmărire penală, precum şi a administrării probelor obţinute prin mijloacele prevăzute de art. 97 alin. 2 C.proc.pen. şi totodată, s-a dispus începerea judecăţii.

La termenul de judecată din data de 13.11.2019, în temeiul art. 275 alin. 1 C.proc.pen., inculpatul a solicitat ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale, motiv pentru care s-a procedat la ascultarea sa şi constatând că recunoaşte în totalitate fapta reţinută în sarcina sa, instanţa a admis cererea formulată.

Din coroborarea întregului material probator, tribunalul reţine următoarea stare de fapt:

La sfârşitul lunii noiembrie, inculpatul N.N. a achiziţionat o cantitate de aproximativ 8 grame de canabis de la o persoană necunoscută, din barul „……” situat în mun. Sfântu Gheorghe, în schimbul sumei de 300 de lei.

Inculpatul a deţinut cantitatea de canabis la locuinţa sa, în vederea consumării acesteia la o dată ulterioară.

Substanţa menţionată a fost identificată de către organele de cercetare penală, cu ocazia efectuării percheziţiei domiciliare încuviinţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Covasna, prin încheierea nr. 15/UP/18.06.2019, în baza căreia s-a emis mandatul de percheziţie domiciliară nr. 61/UP/2019 (fila 32 dosar u.p.) – în bucătărie, într-un sertar, o cantitate mai mare (7,42 de grame la cântărirea efectuată la faţa locului), iar pe comoda televizorului din camera de zi o cantitate mai mică (conform cântăririi neoficiale 0,43 de grame).

Cu aceeaşi ocazie, a fost găsit şi ridicat şi un cântar electronic cu urme de substanţe vegetale folosit de inculpat.

Ulterior, substanţele identificate şi ridicate au fost supuse unor analize de specialitate, iar prin raportul de constatare tehnico-ştiinţifică nr. 873974 din data de 07.08.2019, s-a stabilit că acestea erau constituite din cantitatea de 6,90 de grame, respectiv 0,42 de grame de canabis, iar pe cântarul electronic s-a pus în evidenţă ∆9- THC.

Canabisul este considerat un drog de risc, astfel cum este definit conform art. 1 alin. 1 lit. d din Legea nr. 143/2000 prin raportare la Anexa III din acelaşi act normativ.

Starea de fapt reţinută mai sus rezultă din probele administrate în cursul procesului penal, respectiv din declaraţia dată de inculpat care încă dintr-o fază incipientă a recunoscut fapta ce i se impută şi a descris modalitatea de comitere a acesteia, a indicat provenienţa drogurilor identificate la locuinţa sa, precum şi cuantumul achitat în schimbul acestora (300 lei).

Declaraţiile inculpatului se coroborează cu procesul-verbal întocmit de organul de cercetare penală cu ocazia percheziţiei domiciliară efectuate la imobilul situat în ………………….., în cuprinsul căruia au fost descrise în mod detaliat substanţele identificate în locuinţa inculpatului, şi locul unde au fost ţinute (filele 33 – 37, dosar u.p.).

Faptul că substanţele vegetale păstrate de inculpat la locuinţa sa constituie droguri de risc reiese din raportul întocmit de Laboratorul Central de Analiză şi Profil al Drogurilor din cadrul I.G.P.R. (filele 48 – 50 dosar u.p.). În urma analizării probelor predate specialiştilor de către organul de cercetare penală, s-a putut stabili că acestea erau constituite de 6,90 de grame, respectiv 0,42 de grame de canabis, iar pe cântar au fost identificate urme de ∆9- THC.

În concluzie, probele analizate mai sus dovedesc existenţa faptelor şi a vinovăţiei inculpatului în comiterea infracţiunii prev. de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, reţinute în sarcina sa şi înlătură prezumţia de nevinovăţie instituită în beneficiul acestuia prin art. 99 alin. 2 C.proc.pen. şi art. 6 paragraful 2 C.E.D.O.

În drept, fapta inculpatului N.N. care, în data de 18.06.2019, a deținut, fără drept, în vederea consumului propriu, droguri de risc, respectiv cantitatea totală de 7,32 de grame de canabis, în locuinţa sa situată în …………………………, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de deținere de droguri de risc, pentru consum propriu, fără drept prev. de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000.

La individualizarea judiciară a pedepsei ce va fi aplicată inculpatului, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 74 C.pen., apreciind că natura şi gravitatea infracţiunii, împrejurările şi modul de comitere a acesteia, cantitatea de droguri de risc deţinute, atitudinea inculpatului care a manifestat un comportament sincer şi de regret, lipsa antecedentelor penale, nivelul de educaţie, văzând copiile diplomelor obţinute, vârsta, situaţia familială şi socială a inculpatului (cu studii şi loc de muncă stabil – fiind integrat în societate), justifică aplicarea pedepsei amenzii orientate spre minimul special.

De asemenea, se reţine că întrucât inculpatul a recunoscut fapta reţinută în sarcina sa, conform art. 396 alin. 10 C.proc.pen., limitele de pedeapsă prevăzute de lege se reduc cu o pătrime în cazul amenzii.

Văzând dispoziţiile art. 61 alin. 3 C.pen., faţă de toate circumstanţele reale şi personale expuse mai sus, se va aplica inculpatului pedeapsa de 100 de zile amendă, iar cuantumul sumei corespunzătoare unei zile amendă va fi stabilit la 20 (douăzeci) de lei, în total 2.000 lei pentru săvârşirea infracţiunii deţinere de droguri de risc, fără drept,pentru consum propriu.

Se va atrage atenţia inculpatului N.N. asupra dispoziţiilor art. 63 alin. 1 C.pen., potrivit cărora, dacă, cu rea-credinţă, nu execută pedeapsa amenzii, în tot sau în parte, numărul zilelor-amendă neexecutate se înlocuieşte cu un număr corespunzător de zile cu închisoare.

În baza art. 404 alin. 4 lit. b C.proc.pen., se va constata că inculpatul a fost reţinut în faza de urmărire penală, pe o durată de 24 de ore, începând cu data de 18.06.2019, orele 20.30 până la data de 19.06.2019, orele 20,30.

Având în vedere pedeapsa aplicată, în baza art. 241 alin. 1 lit. b C.proc.pen., instanţa va constata încetată de drept măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpat prin ordonanţa nr. 32/D/P/2019 din data de 19.06.2019 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiție – D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Covasna.

În baza art. 404 alin. 4 lit. d C.proc.pen. raportat la art. 112 lit. b C.pen. şi art. 16 din Legea nr. 143/2000, se va dispune confiscarea specială de la inculpat a următoarelor bunuri depuse la camera de corpuri delicte a I.G.P.R. – D.C.J.S.E.O. cu dovada seria DCJSEO nr. 1048074 din data de 08.08.2019:

-6,53 grame de canabis, rămase după analizele de laborator (proba nr. 1);

-un cântar electronic în care s-au pus în evidenţă urme de THC (proba nr. 3).

În baza art. 17 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, se va dispune distrugerea drogurilor confiscate, cu păstrarea de contraprobe.

Se va constata că proba nr. 2 constând în cantitatea de 0,42 grame de canabis a fost consumată în procesul analizelor de laborator, astfel cum rezultă din raportul de constatare tehnico-ştiinţifică nr. 873974 din data de 07.08.2019.

În baza art. 162 C.proc.pen., se va dispune ataşarea la dosar, după rămânerea definitivă a hotărârii, a plicului de culoare albă, inscripţionat „plic nr. 4” ca conţine un test rapid MMC International BV, sigilat cu sigiliul MAI nr. 19547, depus la Tribunalul Covasna şi înregistrat în Registrul de evidenţă a mijloacelor materiale de probă la poziţia nr. 87/2019.

În baza art. 274 alin. 1 C.proc.pen., inculpatul va fi obligat la plata sumei de 1.100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat (1.000 lei pentru faza de urmărire penală şi 100 lei pentru faza de judecată).

În baza art. 272 C.proc.pen. raportat la art. 275 alin. 6 C.proc.pen. art. 5 alin. 1 lit. a teza III din Protocolul încheiat în data de 14 februarie 2019 între Ministerul Justiţiei, Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi U.N.B.R., onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpat, av. …………., în cuantum de 868 lei, se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei şi va rămâne în sarcina statului.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

În baza art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 raportat la art. 61 alin. 4 lit. b C.pen., cu aplicarea art. 396 alin. 10 C.proc.pen., condamnă pe inculpatul N.N., fiul lui F.-G. şi M.-I., născut la dala de …….. în mun. ……, jud. …….., domiciliat în …………………, cu adresa aleasă pentru comunicarea actelor de procedură în …………………, posesor al C.I. seria …. nr. ………., având adresa de email: ………………….., indicată în vederea comunicării actelor de procedură, studii medii, necăsătorit, stagiul militar nesatisfăcut, tehnician operator de calcul la S.C. ………. S.R.L. ………., fără antecedente penale, CNP …………, la pedeapsa de 100 zile amendă şi stabileşte cuantumul sumei corespunzătoare unei zile amendă la 20 (douăzeci) de lei, în total 2.000 lei pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu.

Atrage atenţia inculpatului N.N. asupra dispoziţiilor art. 63 alin. 1 C.pen., potrivit cărora, dacă, cu rea-credinţă, nu execută pedeapsa amenzii, în tot sau în parte, numărul zilelor-amendă neexecutate se înlocuieşte cu un număr corespunzător de zile cu închisoare.

În baza art. 404 alin. 4 lit. b C.proc.pen., constată că inculpatul a fost reţinut în faza de urmărire penală, pe o durată de 24 de ore, începând cu data de 18.06.2019, orele 20.30 până la data de 19.06.2019, orele 20,30.

În baza art. 241 alin. 1 lit. b C.proc.pen., constată încetată de drept măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpat prin ordonanţa nr. 32/D/P/2019 din data de 19.06.2019 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiție – D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Covasna.

În baza art. 404 alin. 4 lit. d C.proc.pen. raportat la art. 112 lit. b C.pen. şi art. 16 din Legea nr. 143/2000, dispune confiscarea specială de la inculpat a următoarelor bunuri depuse la camera de corpuri delicte a I.G.P.R. – D.C.J.S.E.O. cu dovada seria DCJSEO nr. 1048074 din data de 08.08.2019:

-6,53 grame de canabis, rămase după analizele de laborator (proba nr. 1);

-un cântar electronic în care s-au pus în evidenţă urme de THC (proba nr. 3).

În baza art. 17 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, dispune distrugerea drogurilor confiscate, cu păstrarea de contraprobe.

Constată că proba nr. 2 constând în cantitatea de 0,42 grame de canabis a fost consumată în procesul analizelor de laborator.

În baza art. 162 C.proc.pen., dispune ataşarea la dosar, după rămânerea definitivă a hotărârii, a plicului de culoare albă, inscripţionat „plic nr. 4” ca conţine un test rapid MMC International BV, sigilat cu sigiliul MAI nr. 19547, depus la Tribunalul Covasna şi înregistrat în Registrul de evidenţă a mijloacelor materiale de probă la poziţia nr. 87/2019.

În baza art. 274 alin. 1 C.proc.pen., obligă pe inculpat la plata sumei de 1.100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

În baza art. 272 C.proc.pen. raportat la art. 275 alin. 6 C.proc.pen. art. 5 alin. 1 lit. a teza III din Protocolul încheiat în data de 14 februarie 2019 între Ministerul Justiţiei, Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi U.N.B.R., onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpat, av. ……….., în cuantum de 868 lei, se avansează din fondul Ministerului Justiţiei şi rămâne în sarcina statului.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 14.11.2019.

PREŞEDINTE GREFIER