Contestaţie la executare - litigii cu profesionistii

Decizie 200/LP/2020-A din 10.03.2020


Aplicarea dispoziţiilor art. art.715 alin 1 pct. 1 și 3. C.prod.civ, art. 706 alin. 1 C.proc.civ., art. 709 C.proc.civ

Conform art.715 alin 1 pct. 1 și 3. Cpc, contestaţia privitoare la executarea silită propriu-zisă se poate face în termen de 15 zile de la data când contestatorul a luat cunoştinţă de actul de executare pe care-l contestă, respectiv când debitorul care contestă executarea însăşi a primit încheierea de încuviinţare a executării sau somaţia ori de la data când a luat cunoştinţă de primul act de executare, în cazurile în care nu a primit încheierea de încuviinţare a executării şi nici somaţia sau executarea se face fără somaţie.

Potrivit art. 706 alin. 1 Cod proc. civ. dreptul de a obţine executarea silită se prescrie în termen de 3 ani dacă legea nu prevede altfel, iar conform alin. 2, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a obţine executarea silită”.

Conform dispoziţiilor art. 709 C. proc. civ. ,,cursul prescripţiei se întrerupe: a) pe data îndeplinirii de către debitor, înainte de începerea executării silite sau in cursul acesteia, a unui act voluntar de executare a obligaţiei prevăzute in titlul executoriu ori a recunoaşterii, in orice alt mod, a datoriei;b) pe data depunerii cererii de executare, însoţita de titlul executoriu, chiar daca a fost adresata unui organ de executare necompetent; c) pe data depunerii cererii de intervenţie în cadrul urmăririi silite începute de alţi creditori, d) pe data îndeplinirii in cursul executării silite a unui act de executare; e) pe data depunerii cererii de reluare a executării, f) in alte cazuri prevăzute de lege. După întrerupere începe sa curgă un nou termen de prescripţie. Prescripţia nu este întreruptă dacă cererea de executare a fost respinsă, anulată sau daca s-a perimat ori daca cel care a făcut-o a renunţat la ea”.

Instanţa de control judiciar, în esenţă, a reţinut că, este adevărat că în considerente instanţa analizează tardivitatea raportat şi la dispoziţiile art. 715 alin. 1 pct. 3 cod proc. civ., luând în parte actele de executare silită din octombrie 2014 şi mai 2015. Dar această analiză depăşeşte limitele cu care s-a învestit în şedinţa publică din 01.10.2019, când a invocat excepţia tardivităţii acţiunii, şi asupra a ceea ce s-a pronunţat prin sentinţa civilă apelată.

Faţă de cele de mai sus, tribunalul a respins excepţia tardivităţii contestaţiei, invocată din oficiu de prima instanţă şi va proceda a analizarea prescripţiei dreptului de  a cere executarea silită.

S-a mai reţinut că actele de executare din octombrie 2014 şi mai 2015 au fost efectuate în interiorul termenului de prescripţie de 3 ani, ce a început să curgă de la data de 29.05.2014, când s-a pronunţat decizia civilă a Curţii de Apel Oradea, definitivă.

Contestaţia la executare împotriva acestora va fi respinsă ca nefondată, cu schimbarea soluţiei primei instanţe, ce a respins ca tardivă contestaţia împotriva actelor anterioare actelor de înfiinţare a popririi din 07.07.2019.