Drept fiscal. Capacitatea procesuală de folosință și capacitatea administrativă în acțiunile de contencios administrativ și fiscal. Regia autonomă. Entitate de drept public. Administrarea unui bun aflat în proprietate publică. Scutirea de la plata impozit

Hotărâre 833 din 14.10.2020


Cuprins pe materii: Drept administrativ.

Indice alfabetic: Drept administrativ:

-capacitate procesuală de folosință

-capacitate administrativă

Drept fiscal

-organ fiscal local

-impozit pe teren

-impozit pe clădiri

-scutire

Temei de drept: Legea nr. 215/2001 art. 62, art. 77,

OUG nr. 57/2019 art. 5 lit. hh, art. 157

Legea nr. 227/2015 art. 456, art. 463, art. 464

Legea nr. 207/2015 art. 17, art. 1 pct. 32

HG nr. 530/1991 art. 5

În prezenta procedură judiciară este organul fiscal care a emis actul administrativ contestat, respectiv structura de specialitate din cadrul administrației publice locale – Direcția Generală Economică și Finanțe Publice Locale a Municipiului Iași. Chiar dacă actele fiscale și de procedură emise de această structură de specialitate poartă în antet și sunt prezentate cu indicarea denumirii structurii funcționale în cadrul căreia funcționează, aceste aspecte nu pot conduce la concluzia că parte în cauză este Primăria Iași. Curtea mai arată că nici prevederile art. 62 alin. 1 din Legea nr. 215/2001 și art. 154 din OUG nr. 57/2019 nu justifică admiterea excepției lipsei capacității procesuale de folosință a pârâtei, întrucât aceste dispoziții instituie norme generale de reprezentare a unităților administrativ teritoriale, pe când art. 17 alin. 3 raportat la art. 1 pct. 32 C.proc.fisc. reprezintă reguli speciale în material procedurii fiscale, care se vor aplica cu prioritate.

Regia autonomă este o formă de organizare a activității în anumite ramuri ale economiei naționale (ramuri strategice sau alte ramuri stabilite de guvern), ca urmare a reorganizării fostelor unități economice de stat – art. 1 alin. 1 și art. 2 din Legea nr. 15/1990, fiind entități cu personalitate juridică, formă de organizare specifică dreptului public, cu un regim special de înființare, organizare și funcționare, reglementat prin lege și prin acte emise de către guvern. Față de dispozițiile fiscale, fiind vorba de o entitate de drept public, regia autonomă reclamantă nu datorează bugetului local al Municipiului Iași nici taxă pentru clădiri și nici pentru teren, pentru terenul și clădirea aflată în administrarea sa. Pe de altă parte, rezultă că RADEF „RomâniaFilm” administrează un bun proprietate publică, astfel că, în conformitate cu dispozițiile art. 456 alin. 1 lit. a și art. 464 alin. 1 lit. a) C.fisc. este exceptată de la plata taxei pentru clădiri și terenuri, mai ales că în cauză nu s-a făcut dovada că imobilele pentru care s-a stabilit taxele sunt folosite pentru activități economice sau agrement.