Inadmisibilitatea cererii autorităţilor judiciare al unui stat mebru ue de preluare a judecăţii de către instanţa competentă din România privind pe un inculpat cetăţean român care a săvârşit o infracţiune pe teritoriul statului membru ue şi care nu îşi ar

Hotărâre 46 din 20.11.2020


Rezumat:

Curtea apreciază ca inadmisibilă cererea formulată de Tribunalul Districtual din B. – Republica Slovenia, de preluare a judecăţii cetăţeanului român A., trimis în judecată prin rechizitoriu nr. Kt 22703/2017 din 25.07.2019 al Parchetului Districtual din B. pentru săvârşirea infracţiunii de cauzare a unui accident de circulaţie din neglijenţă prev. de art. 323 alin. 1 şi 2 Cod penal sloven.

După sesizarea Curţii de Apel Suceava cu cererea autorităţilor slovene de preluare a judecării cauzei cetăţeanului român A., instanţa a dispus dispus ca grefierul de şedinţă să ia legătura cu A. la numărul de telefon indicat în declaraţia de suspect a cetăţeanului român, cu această ocazie acesta declarând că se află în Italia unde locuieşte permanent, de mai mult timp.

Prin urmare, întrucât cetăţeanul român nu îşi are reşedinţa obişnuită în România ci în Italia sunt incidente disp art.133 alin. 2 lit. c 1 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală potrivit cărora cererea statului străin de preluare sau iniţiere a procedurilor penale poate fi respinsă, în tot sau în parte, dacă persoana cercetată nu are reşedinţa obişnuită în România.

Hotărârea:

Prin adresa nr. 2096/II/5/2020 din data de 23 octombrie 2020, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava a înaintat Curţii de Apel Suceava, ca autoritate judiciară competentă, cererea de preluare a judecăţii formulată de Tribunalul Districtual din B. – Republica Slovenia în cauza privind pe inculpatul A., trimis în judecată prin rechizitoriul nr. Kt 22703/2017 din 25.07.2019  al Parchetului Districtual din B., pentru săvârşirea infracţiunii de accident de circulaţie din neglijenţă, prev. de art. 323 alin. 1 şi 2 Cod penal sloven.

Totodată, prin adresa înaintată, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava a propus respingerea acestei cereri întrucât, din verificările efectuate, a rezultat că inculpatul A. nu are reşedinţa obişnuită în România, fiind astfel incidente dispoziţiile art. 133 alin. 2 lit. c şi j din Legea nr. 302/2004.

Cererea de preluare a judecăţii cetăţeanului român A., formulată de autorităţile din Slovenia a fost însoţită de dosarul nr. II K 46266/2017.

Analizând cererea şi documentele anexate comunicate de către statul solicitant în conformitate cu prevederile art. 131 din Legea 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, aşa cum a fost republicată în Monitorul Oficial nr. 411 din 27.05.2019, Curtea reţine următoarele:

Prin rechizitoriul nr. Kt 22703/2017 din 25.07.2019 întocmit de Parchetul Districtual de Stat din B. (Slovenia) a fost trimis în judecată cetăţeanul român A. pentru săvârşirea infracţiunii de cauzare a unui accident de circulaţie din neglijenţă prev. de art. 323 alin. 1 şi 2 Cod penal sloven, constând în aceea că, în data de 16.10.2017, la ora 4.34, în timp ce conducea pe autostrada A5 autoturismul marca  .., cu plăcuţe de înmatriculare ..., nu a adaptat viteza de deplasare la condiţiile de drum, conducând autoturismul cu viteza de 100 km/h, deşi pe acel segment de drum limita de viteză era de 60 km/h, şi în condiţii de vizibilitate redusă din cauza ceţii şi a nopţii, şi a intrat în osia din spate a semiremorcii Schwarzmuller cu plăcuţe de înmatriculare ..., producând astfel un accident rutier în care au decedat doi pasageri din autoturismul pe care îl conducea.

Cauza a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Districtual din B. – Republica Slovenia, care, prin Decizia nr. II Ks 46266/2017 din 16.10.2019  a apreciat că sunt îndeplinite condiţiile pentru ca procedura penală împotriva acuzatului A. să fie continuată în România întrucât acesta este cetăţean român cu domiciliul permanent în România. În consecinţă, în baza art. 84 alin. 2 din Legea privind asistenţa judiciară în materie penală între statele membre ale Uniunii Europene Tribunalul Districtual din B. a decis cedarea cauzei spre competentă soluţionare instanţei competente din România.

Pe parcursul urmăririi penale, autorităţile judiciare slovene au solicitat audierea acuzatului A. prin comisie rogatorie de către autorităţile judiciare din România, acesta fiind audiat în calitate de suspect de către organele de poliţie din cadrul IPJ în data de 09.01.2019. Cu ocazia audierii A. a arătat faptul că locuieşte la adresa din municipiul ..., indicându-şi totodată şi numărul de telefon la care poate fi contactat, fiind vorba de un număr de telefon cu indicativ de Italia, respectiv +...

După înregistrarea cererii autorităţilor slovene de preluare a judecării cauzei cetăţeanului român A. pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, organele de poliţie s-au deplasat la adresa de domiciliu indicată de A. ca fiind locul unde îşi are reşedinţa, din procesul verbal întocmit de organele de poliţie rezultând că la adresa indicată a fost identificat numitul C. care a precizat că A. este finul său, că acesta din urmă nu a locuit efectiv niciodată la această adresă şi că din câte ştie e posibil ca A. să se afle în Italia.

După sesizarea Curţii de Apel Suceava cu cererea autorităţilor slovene de preluare a judecării cauzei cetăţeanului român A., instanţa a dispus dispus ca grefierul de şedinţă să ia legătura cu A. la numărul de telefon indicat în declaraţia de suspect a cetăţeanului român. Potrivit notei telefonice întocmite de către grefierul de şedinţă în data de 30.10.2020, ora 11.00, a fost contactat telefonic numitul A., context în care acesta a comunicat că se află în Italia unde locuieşte permanent, de mai mult timp. De asemenea, acesta a comunicat că este corectă adresa de domiciliu cu care figurează în România, respectiv cea din mun. ..., însă nu foloseşte această adresă întrucât, aşa cum a precizat şi anterior, el locuieşte în Italia.

Curtea constată că potrivit art.133 alin. 2 lit. c 1 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală cererea statului străin de preluare sau iniţiere a procedurilor penale poate fi respinsă, în tot sau în parte, dacă persoana cercetată nu are reşedinţa obişnuită în România.

Întrucât, aşa cum am arătat, din verificările efectuate de organele de poliţie şi din nota telefonică întocmită de grefierul de şedinţă în urma discuţiei telefonice cu numitul A., acesta nu îşi are reşedinţa obişnuită în România ci în Italia, Curtea, în baza art. 133 alin. 2 lit. c din Legea nr. 302/2004, va respinge, ca inadmisibilă, cererea formulată de Tribunalul Districtual din B. – Republica Slovenia, de preluare a judecăţii cetăţeanului român A., .., trimis în judecată prin rechizitoriu nr. Kt 22703/2017 din 25.07.2019 al Parchetului Districtual din B. pentru săvârşirea infracţiunii de cauzare a unui accident de circulaţie din neglijenţă prev. de art. 323 alin. 1 şi 2 Cod penal sloven.

În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat vor rămâne în sarcina acestuia.

Prezenta încheiere va fi comunicată Ministerului Justiţiei.