Anulare act administrativ

Decizie 56 din 01.04.2021


Anularea documentului constatator emis de autoritatea contractantă pentru îndeplinirea, neîndeplinirea obligațiilor contractuale, conform art.161 din H.G. nr. 394/2016 este act administrativ, de competența instanțelor de contencios administrativ.

Decizia nr. 56 din 01.04.2021 a Curţii de Apel Galaţi

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului ... - Secția a II-a civilă, reclamanta ... a solicitat în contradictoriu cu pârâta ... obligarea acesteia la plata sumei de 766.448,88 lei reprezentând contravaloarea prestațiilor efectuate de reclamantă și neachitate și la plata penalităților de întârziere, precum și anularea documentului constatator nr. 25024/24.07.2019 în integralitate sau,  în subsidiar, în privința mențiunilor de la pct.1 liniuța 3.

Prin Încheierea de şedinţă din data de 18.12.2020 instanţa a admis excepţia necompetenţei materiale procesuale a Secţiei a II-a civilă a Tribunalului ..., invocată din oficiu şi a dispus declinarea competenţei de soluţionare a cauzei către Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului ...

În esență, s-a reținut că documentul constatator nr.25024/24.07.2019 a fost emis de autoritatea contractantă ... în conformitate cu prevederile art.161 din HG nr. 394/2016 ca urmare a rezilierii contractului de achiziții publice încheiat cu asocierea din care face parte și reclamanta, aceasta fiind răspunzătoare pentru lucrările de proiectare.

Față de dispozițiile art.53 alin.11 din Legea nr.101/2016, procesele și cererile care decurg din executarea contractelor administrative se soluționează în primă instanță, de urgență și cu precădere, de către secția civilă a tribunalului în circumscripția căruia se află sediul autorității contractante sau în circumscripția în care își are sediul social/domiciliul reclamantul.

În mod evident, Secția Civilă II a Tribunalului ... este competentă să soluționeze cererea reclamantei de obligare a pârâtei la plata contravalorii prestațiilor efectuate și a penalităților de întârziere, dar în ceea ce privește documentul constatator însă, nu s-ar putea concluziona că acesta este de competența aceleiași instanțe, câtă vreme el este eliberat în temeiul normelor metodologice de punere în aplicare a Legii nr. 99/2016.

La Secţia CAF a Tribunalului ..., cauza a fost înregistrată sub nr. 3960/121/2020*, la data de 05.02.2021.

Prin sentinţa civilă nr. 97/11.03.2021 pronunţată de Tribunalul ... – Secţia de contencios administrativ şi fiscal în dosarul nr. 3960/121/2020*, a fost admisă excepţia necompetenţei materiale procesuale a Secţiei CAF a Tribunalului ... şi s-a dispus declinarea competenţei de soluţionare în favoarea Secţiei a II-a civilă a Tribunalului ... S-a constatat ivit conflictul negativ de competenţă şi  s-a dispus înaintarea dosarului la Curtea de Apel ..., în vederea soluţionării conflictului negativ de competenţă.

În esență, s-a reținut că documentul constatator este întocmit şi eliberat ulterior finalizării raporturilor contractuale dintre părţi, document în care autoritatea contractantă consemnează constatările sale referitoare la conduita contractanţilor/contractantului.

Pentru a se pronunţa o hotărâre care să anuleze acest document, părţile trebuie să administreze dovezi din care să rezulte comportamentul contractual.

În cauza de faţă se solicită anularea acestui document doar cu privire la un singur contractant, susţinându-se teza potrivit căreia obligaţiile celor trei societăţi ce au formulat o ofertă comună şi care au semnat contractul, nu ar fi obligaţii solidare, (pe lângă alte motive de nelegalitate) astfel încât culpa uneia dintre societăţi nu poate antrena şi culpa celorlalte, în concret a reclamantei, iar din acest punct de vedere documentul constatator ar fi lovit de nulitate.

Tribunalul a apreciat că pentru a se stabili dacă raporturile contractuale dintre cele trei societăţi ce au format asocierea şi autoritatea contractantă sunt solidare sau indivizibile, se impune cu necesitate a fi analizat acordul contractual 15828/09.05.2018, contract care, la momentul sesizării instanţei este şi reziliat.

Ulterior stabilirii acestor raporturi se poate statua asupra cererii de anulare a documentului constatator doar cu privire la menţiunile referitoare la reclamantă.

Întreaga situaţie litigioasă îşi are izvorul în executarea contractului, motiv pentru care se constată că fiind incidente dispoziţiile art. 53 alin 11 din Legea nr. 101/2016 în forma aflată în vigoare la data introducerii cererii de chemare în judecată:

Pe rolul Curţii de Apel ... cauza a fost înregistrată sub nr. 3960/121/2020*, la data de 29.03.2021.

Fată de conflictului negativ de competenţă, Curtea va reţine următoarele:

Documentul constatator nr.25024/24.07.2019 a fost emis de autoritatea contractantă ..., în conformitate cu prevederile art.161 din HG nr. 394/2016 ca urmare a rezilierii contractului de achiziții publice încheiat cu asocierea din care face parte și reclamanta, aceasta fiind răspunzătoare pentru lucrările de proiectare.

Astfel, potrivit art.161 din HG nr.394/2016 pentru aprobarea normelor metodologice de punere în aplicare a Legii nr.99/2016 prevede următoarele:

(1) Entitatea contractantă are obligaţia de a emite documente constatatoare care conţin informaţii referitoare la îndeplinirea sau, după caz, neîndeplinirea obligaţiilor contractuale de către contractant/contractant asociat şi, dacă este cazul, la eventualele prejudicii, după cum urmează:

a) pentru contractele de furnizare atribuite printr-o procedură de atribuire: în termen de 14 zile de la data finalizării livrării produselor care fac obiectul respectivului contract sectorial/contract subsecvent şi, suplimentar, în termen de 14 zile de la data expirării perioadei de garanţie tehnică a produselor în cauză;

b) pentru contractele de servicii atribuite printr-o procedură de atribuire, altele decât contractele de servicii de proiectare: în termen de 14 zile de la data finalizării prestării serviciilor care fac obiectul respectivului contract sectorial/contract subsecvent;

c) pentru contractele de servicii de proiectare atribuite printr-o procedură de atribuire: în termen de 14 zile de la data finalizării prestării serviciilor care fac obiectul respectivului contract sectorial/contract subsecvent şi, suplimentar, în termen de 14 zile de la data încheierii procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor proiectate;

d) pentru contractele de servicii de supervizare a lucrărilor/dirigenţie de şantier, în termen de 14 zile de la data emiterii raportului final de supervizare/expirarea duratei de garanţie acordate lucrării în cauză;

e) pentru contractele de lucrări atribuite printr-o procedură de atribuire: în termen de 14 zile de la data încheierii procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor şi, suplimentar, în termen de 14 zile de la data încheierii procesului-verbal de recepţie finală a lucrărilor, întocmit la expirarea perioadei de garanţie a lucrărilor în cauză.

(2) În situaţia prevăzută la art. 150 alin. (1), documentul constatator se emite în termen de 14 zile de la data la care ar fi trebuit semnat contractul sectorial/acordul-cadru, dacă ofertantul nu ar fi refuzat semnarea acestuia, sau de la data de la care a fost reziliat acesta, în situaţia în care există contract semnat.

(3) Entitatea contractantă are următoarele obligaţii:

a) să elibereze un exemplar al documentului constatator contractantului;

b) să păstreze un exemplar la dosarul achiziţiei sectoriale.

(4) Documentele constatatoare emise de către entitatea contractantă în conformitate cu prevederile alin. (1) şi (2) pot fi contestate potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

(5) Documentele constatatoare emise de către entitatea contractantă pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale de către contractant/contractant asociat şi, dacă este cazul, pentru eventualele prejudicii se publică în SEAP, în termen de 60 de zile de la data emiterii, dar nu mai devreme de data expirării termenului/soluţionării contestaţiilor, în situaţia în care acestea au fost depuse.

(5 ind.1) Entitatea contractantă are obligaţia de a actualiza în SEAP informaţiile cu privire la documentul prevăzut la alin. (5) în termen de 5 zile de la momentul luării la cunoştinţă că situaţia de fapt ce a stat la baza emiterii respectivului document constatator trebuie modificată din cauze obiective.

(6) În cazul contractelor atribuite prin achiziţie directă, entitatea contractantă are dreptul de a emite documente constatatoare în conformitate cu alin. (1), atunci când este solicitat acest lucru de către contractant/contractant asociat.

(7) Entitatea contractantă poate emite document constatator unui subcontractant la solicitarea acestuia şi numai în cazul prezentării contractului de subcontractare şi a recepţiilor aferente.

(8) Atunci când ia decizia de respingere a unui candidat/ofertant, pe baza unui asemenea document constatator, comisia de evaluare are obligaţia de a analiza dacă acesta reflectă îndeplinirea condiţiilor cumulative prevăzute la art. 180 alin. (1) lit. g) din Lege.

Documentul constatator nr. 25024/24.07.2019 este un act administrativ ce îndeplinește condițiile prevăzute de art. 2 alin 1 lit. c din Legea nr. 554/2004, care poate fi contestat potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

Va reţine că documentul constatator este întocmit şi eliberat ulterior finalizării raporturilor contractuale dintre părţi, document în care autoritatea contractantă consemnează constatările sale referitoare la conduita contractanților/contractantului, dar aceasta  nu poate atrage competenţa materială a Secției civile  a Tribunalului  pentru a se administra probe privind culpa celor trei societăţi ce au format asocierea, așa cum s-a susținut la fond, cât timp legiuitorul a prevăzut în mod expres condițiile de contestare.

În consecință, în baza art. 135 Cod de procedură civilă va stabili competenţa materială de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului ...  – Secţia pentru cauze de contencios administrativ şi fiscal.