Art. 75 alin 1 lit. a Cod penal. Circumstanța atenuanta legala a provocării.

Decizie 1008 din 07.07.2022


Pentru a putea fi reținută această circumstanță atenuantă trebuie ca actul de provocare trebuie să fie realizat prin violenta, printr-o atingere gravă a demnității persoanei sau printr-o altă acţiune ilicită gravă, să fie îndreptat împotriva făptuitorului sau a altei persoane, să nu fie imputabil celui care a comis fapta în stare de provocare şi să determine o stare de puternică tulburarea sau emoţie în psihicul inculpatului.

Din probele administrate în cauze că circumstanţele faptice în care s-a derulat evenimentul conduc la concluzia că inculpatului  îi este imputabil actul de provocare, motiv pentru care nu se poate reţine în favoarea sa această circumstanţă atenuantă.

Cod ECLI ECLI:RO:CACRV:2022:003.001008

Dosar nr. ………RO M Â N I A

CURTEA DE APEL CRAIOVA

SECŢIA PENALĂ ŞI PENTRU CAUZE CU MINORI

DECIZIE Nr. 1008/2022

Şedinţa publică de la 07 Iulie 2022

Completul compus din:

PREŞEDINTE ……….

Judecător ……….

Grefier …………

Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova - reprezentat de procuror ………...

Pe rol, soluţionarea apelului formulat de inculpatul …….. (fost ……..) ……… împotriva sentinţei penale nr. 32 din data de 11 martie 2022, pronunţată de Tribunalul Gorj în dosarul nr. ……….

Conform art. 405 alin. 3 C.p.p., părțile și persoana vătămată nu se citează la pronunțarea hotărârii.

Prezenţa părţilor şi dezbaterile au fost consemnate în Încheierea de şedinţă din data de 25 mai 2022, încheiere care face parte integrantă din prezenta decizie ce se va pronunţa, când instanţa, având în vedere dispoziţiile art. 391 alin. 1 C.p.p., a dispus ca deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii să se facă la data de 04 iulie 2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei.

Ulterior, prin Încheierea de ședință din data de 04.07.2022, în baza art.391 alin. 1 C.p.p C.p.p. s-a dispus ca pronunţarea să se facă la data de 07.07.2022.

C U R T E A,

Deliberând asupra cauzei constată:

Prin sentința penală nr. 32 din data de 11 martie 2022 pronunţată de Tribunalul Gorj în dosarul nr. ……., s-a admis cererea formulată de inculpatul ……. privind judecarea cauzei potrivit dispoziţiilor art. 374 alin. (4) raportat la art. 375 C.pr.pen.

În baza art. 32 C.pen. raportat la art. 188 C.pen., cu aplicarea art. 375 şi art. 396 alin. (10) C.pr.pen. a fost condamnat inculpatul ….. (fost ……..) la 4 ani şi 6 luni (patru ani şi şase luni) închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor împotriva victimei ……..; în baza art. 67 alin. (2) C.pen. raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b) și h) C.pen. s-a interzis inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a deține, purta și folosi orice categorie de arme, pe o durată de 5 (cinci) ani, după executarea pedepsei închisorii, grațierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripție a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiționate; în baza art. 65 alin. (1) C.pen. s-a aplicat inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi h) C.pen., respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme, în condiţiile art. 65 alin. (3) C.pen.

În baza art. 72 C.pen. s-a scăzut din pedeapsă durata reţinerii şi arestării preventive de la data de 27 septembrie 2021, la zi; în baza art. 399 C.pr.pen. s-a menținut măsura arestării preventive a inculpatului.

În baza art. 7 din Legea nr. 76/2008 s-a dispus prelevarea probelor biologice de la inculpat, după rămânerea definitivă a sentinţei în vederea introducerii acestora în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.

În baza art. 162 alin. (3) C.pr.pen. s-a hotărât păstrarea unui hanorac de culoare albastru, flauşat din material textil, cu mesadă de culoare albă, având inscripţia „……”, şi a unei perechi de încălţăminte tip sport de culoare alb-negru, din pânză, având inscripţia „….”, puse la dispoziţie de numita ……., sigilate de M.A.I. cu autocolant tip Poliţia Română.

S-a luat act că persoana vătămată ……… nu s-a mai constituit parte civilă în cauză.

În baza art. 397 C.pr.pen. şi art 320 din Legea nr. 95/2006 modificată, raportat la art. 1357 C.civ., a fost obligat inculpatul la plata sumei de 26.098,37 lei lei către partea civilă Spitalul Judeţean de Urgenţă …… şi la plata sumei de 680 lei către partea civilă Serviciul de Ambulanţă …., reprezentând despăgubiri civile, cu dobânzile legale aferente până la achitarea debitelor.

În baza art. 274 alin. (1) C.pr.pen. a fpst obligat inculpatul la plata sumei de 1.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, incluzând cheltuielile efectuate în cursul urmăririi penale în cuantum de 731 lei.

Pentru a hotărî astfel, instanța de fond a reținut că, prin rechizitoriul nr. ……… al de pe lângă Tribunalul Gorj a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, inculpatul …… (fost ….) …… sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de omor prev. de art. 32 C.pen. rap. la art. 188 alin. (1) C.pen.

Prin încheierea nr. 1 din data de 4 ianuarie 2022, în baza art. 346 alin. (1) din Codul de procedură penală s-a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. …… din 18.11.2021 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală privind pe inculpatul ………, trimis în judecată în stare de arest preventiv sub aspectul săvârşirii infracţiunii de infracţiunii de tentativă de omor, prev. de art. 32 C.pen. rap. la art. 188 alin. (1) C.pen.; totodată, s-a dispus începerea judecăţii cauzei privind pe inculpat.

……………………………………………………………………………………………

Examinând actele dosarului şi sentinţa penală apelată atât prin prisma criticilor formulate, cât şi din oficiu, sub toate aspectele de fapt şi de drept, în conformitate cu disp. art. 417 alin. 2 C.pr.pen., Curtea constată ca fiind nefondat apelul declarat de inculpat, pentru următoarele considerente:

În prealabil, este de precizat că, prima instanţă a reţinut în mod corect situaţia de fapt analizând corespunzător probele administrate pe parcursul procesului penal, probe din care rezultă  fără echivoc vinovăţia inculpatului cu privire la săvârşirea infracţiunii pentru care a fost trimis în judecată.

De asemenea, instanţa de apel constată că în mod legal şi temeinic a reţinut instanţa de fond că fapta inculpatului …… care, în data de 25.09.2021, în jurul orelor 21:00, pe raza oraşului ….., jud. …….., i-a aplicat persoanei vătămate ……. două lovituri cu cuţitul, în zona abdominală şi în zona toracică partea stângă, în apropierea inimii, leziuni care au necesitat pentru vindecare 35-40 de zile de îngrijiri medicale şi care, totodată, au pus în pericol viaţa persoanei vătămate ……, întruneşte elementele de tipicitate obiectivă ale infracţiunii de tentativă la infracţiunea de omor calificat prev. de art. 32 al.1 C.p. rap. la art. 188 al.1 şi 2 C.p. .

În dezacord cu apărarea, instanţa de apel reţine că nu poate fi reţinută în favoarea inculpatului circumstanţa atenuantă prev. de art. 75 alin.1 lit. a C.p., deoarece nu inculpatul a fost cel provocat.

Astfel, se constată din probele administrate în cauză, probe care nu au fost contestate de inculpat, că martora ……. l-a contactat pe inculpatul ……, prin concubina acestuia - ………, solicitându-i să meargă cu ea în ……., la fratele său care are probleme.

Astfel, în data de 25 septembrie 2021, în jurul orelor 19:00, ……… însoţită de concubinul său - martorul ………., au plecat din ………. cu autoturismul personal al acestuia din urmă marca Renault, cu numărul de inmatriculare …….., de culoare albă, iar din cartierul ……, l-au luat pe inculpatul …… şi s-au deplasat în orasul ……….., chiar în fata terasei unde se aflau …………  şi ……….., împreună cu alte persoane. La intrarea în oraşul ……… că au fost aşteptaţi de către …… şi toţi patru s-au îndreptat direct, în scop de intimidare, la masa unde se aflau persoanele sus menţionate.

Astfel, din imaginile surprinse de camerele de supraveghere din zonă, rezultă că, în jurul orei 20:50, spre masa unde se aflau ………. şi ……….. s-au îndreptat …….. şi …………, urmaţi de …….. şi inculpatul……….., cu scopul de a provoca scandal şi care au început să adreseze cuvinte jignitoare şi ameninţări membrilor familiei ………. Astfel, între cele două tabere a izbucnit un conflict surprins de două camere de supraveghere aflate în zonă.

Instanţa de apel reţine că pentru a putea fi reţinută această circumstanţă atenuantă trebuie ca actul de provocare trebuie să fie realizat prin violenţă, printr-o atingere gravă a demnităţii persoanei sau printr-o altă acţiune ilicită gravă, să fie îndreptat împotriva făptuitorului sau a altei persoane, să nu fie imputabil celui care a comis fapta în stare de provocare şi să determine o stare de puternică tulburarea sau emoţie în psihicul inculpatului.

Prin urmare, instanţa de apel reţine din probele administrate în cauze că circumstanţele faptice în care s-a derulat evenimentul conduc la concluzia că inculpatului  îi este imputabil actul de provocare, motiv pentru care nu se poate reţine în favoarea sa această circumstanţă atenuantă.

Cu privire la motivele de apel ale inculpatului care vizează individualizarea duratei pedepsei, Curtea constată ca pedepsa aplicată pentru infracţiunea dedusă judecăţii a fost just individualizată, în raport de toate criteriile prev. de art. 74 C.p., criterii pe care instanţa de fond le-a analizat în mod judicios.

Gradul de pericol social al faptei rezultă, nu numai din examinarea conţinutului concret al infracţiunii, ci şi din cercetarea şi evaluarea tuturor acelor realităţi (situaţii, stări, împrejurări, întâmplări) care însoţesc săvârşirea faptei şi care, deşi exterioare conţinutului infracţiunii, sunt însă de natură să singularizeze fapta şi să-i fixeze un anumit grad de pericol social. În același sens, se va avea în vedere importanţa relaţiilor sociale ocrotite relevată de importanţa valorilor sociale aferente care determină în acelaşi rând şi gradul de pericol social al faptei prin care li se aduce atingere.

De asemenea, Curtea reţine că la individualizarea pedepsei au fost luate în considerare întregul complex de împrejurări în care s-a săvârşit fapta, împrejurări care sunt cerute de lege pentru existenţa infracţiunii şi care, caracterizează acţiunea săvârşită, conturându-i o fi¬zionomie specifică şi prin aceasta un anumit grad de pericol social. Ca urmare, corect au fost avute în vedere la individualizarea pedepsei modul de săvârşire, mijloacele sau instrumentele care au servit la săvârşirea faptei, locul şi timpul săvârşirii.

Nu în ultimul rând, stabilirea gradului de pericol al faptei săvârşite nu se poate face fără să se ţină seama şi de felul în care s-a realizat concret latura ei subiectivă şi în primul rând vinovăţia făptuitorului, care rezultă din atitu¬dinea psihică a acestuia faţă de urmările faptei sale.

În concret, Curtea reţine că instanţa de fond a realizat  o temeinică individualizare cu referire la faptul că inculpatul nu cunoştea victima, cu care nu avusese anterior nici un conflict, persoana vătămată fiind o victimă colaterală a încăierării, dar şi de atitudinea manifestată pe parcursul procesului penal, recunoscând fapta doar în cursul cercetării judecătoreşti simplificată, care a condus la soluţionarea cu celeritate a cauzei, astfel că în mod întemeiat instanţa de fond a apreciat că este suficientă şi proporţională aplicarea unei pedepse într-un cuantum moderat orientat spre minimum special.

De asemenea, în acord cu opinia instanţei de fond, care nu a reţinut circumstanţa atenuantă prev. de art. 75 alin. 2 lit. b Cod. pen. referitoare la împrejurările legate de fapta comisă care diminuează gravitatea infracţiunii sau periculozitatea infractorului, întrucât în prezenta cauză nu s-au relevat astfel de împrejurări, faptele săvârşite de inculpat prezentând o gravitate sporită în condiţiile în care prin acţiunile sale inculpatul a pus în primejdie viaţa unei alte persoane.

Corect a subliniat instanţa de fond că nu este aplicabilă în cauză nici circumstanţa atenuantă prev. de art. 75 alin. 2 lit. a Cod. pen. privind eforturile depuse de infractor pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, în condiţiile în care din probele administrate în cauză reise, inculpatul a luat cu uşurinţă hotărârea de a se înarma cu un cuţit, pe care l-a folosit în conflict, la o simplă solicitare de a se deplasa în ………. pentru a intimida persoane pe care nu le cunoştea şi, cu toate că şi inculpatul a fost agresat (cu pumnii şi chiar cu un scaun), viaţa şi integritatea sa corporală nu erau ameninţate, nici una dintre persoanele implicate în încăierare nefiind înarmată.

În acelaşi sens, instanţa de control judiciar reţine că inculpatul, după ce a lovit persoana vătămată de două ori cu cuţitul în zone vitale, a lăsat-o fără ajutor, părăsind locul faptei şi refugiindu-se la domiciliul său din …….., până în după amiaza zilei de 26 septembrie 2021, când a fost identificat de organele de poliţie.

 De asemenea, în mod legal a procedat instanţa de fond referitor la eforturile invocate de inculpat pentru înlăturarea prejudiciului, reţinând că acesta nu a făcut nimic în vederea recuperării daunelor produse parţilor civile Spitalul Judeţean de Urgenţă …….. şi Serviciul de Ambulanţă ….. Pe de altă parte plata despăgubirilor la care este îndrituită persoana vătămată …….. se va face eşalonat, potrivit, este adevărat, potrivit manifestării de voinţă liber exprimată.

Ca urmare, eforturile depuse de inculpat pentru diminuarea consecinţelor infracţiunii, în sensul că a ajuns la un acord cu victima, ce constă în plata eşalonată a prejudiciului, au fost  valorificate în mod legal potrivit criteriilor generale de individualizare a pedepsei, cu referire la art. 74 alin. (1) lit. f) din Codul penal.

În ceea ce priveşte persoana inculpatului, corect a reţinut instanţa reţine că acesta este o persoană tânără, nu are ocupație şi nici un loc de muncă, iar în trecut a mai intrat în contact cu legea penală, fiind condamnat pentru mai multe infracţiuni grave în România, dar şi că are multiple condamnări minore în străinătate (Italia, Cehia, Marea Britanie), reţinând toate aceste aspecte la individualizarea pedepsei.

Curtea de Apel Craiova reţine că tocmai comportamentul inculpatului din cursul procesului penal, regretul manifestat fata de persoana vătamata, si față de toate celelalte criterii generale de individualizare a orientat instanţa de fond spre aplicarea unei pedepse orientate la minimul special prevăzut în textul de incriminare.

Adaptarea pedepsei implică luarea în considerare, sub multiplele ei aspecte, a personalităţii infractorului pentru a avea ca rezultat dorit transformarea efectivă a proceselor psihice şi a conduitei acestuia. Se impune luarea în considerare a coordonatelor psihice, relaţiilor sociale, influenţelor mediului social, comportament, impulsivitate, indiferenţă afectivă, egocentrism, agresivitate, temperament, educaţie, micro-mediul persoanei, ambianţa familială, legături profesionale, anturaj, comportament ante şi post delictum, atitudinea faţă de exigenţele legii penale, colaborare cu organele de cercetare şi instanţa.

Curtea de Apel Craiova reţine că pedeapsa aplicată faţă de inculpat este aptă de a acţiona ca un factor educativ, deoarece constrângerea penală trebuie să fie în măsură să forţeze procesele psihice mai profunde ale făptuitorului, să influenţeze raţiunea, sentimentul, voinţa acestuia, spre a-1 determina să-şi modifice în mod statornic comportamentul. Instanţa de apel constată că pedeapsa stabilită de instanţa de fond este în măsură să realizeze această finalitate, deoarece prin felul şi măsura sa, reflectă gravitatea faptei, gradul de vinovăţie şi periculozitatea făptuitorului, fiind raţională, convingătoare, justă şi echitabil individualizată.

Pentru aceste considerente, în baza art.421 pct.1 lit.b C.p.p. urmează a fi respins, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul …….. - fost ……… (fiul lui…….. şi ………., născut la data de ……. în …….., jud………., domiciliat în ……….., str….. nr. …., bl….., sc…., et…, ap….., jud. ……, CNP ………, în prezent aflat în stare de arest preventiv în Penitenciarul …., cu antecedente penale) împotriva sentinţei penale nr. 32 din data de 11 martie 2022, pronunţată de Tribunalul Gorj în dosarul nr. ……..

În baza art. 72 alin.1 Cp. se va deduce din durata pedepsei, în continuare, arestarea preventivă de la 11 martie 2022 la zi.

În baza art. 241 alin.1 lit. c C.p. se va constata încetată de drept măsura arestării preventive faţă de inculpatul ……. - fost ……….

În temeiul art. 275 alin.2 C.p.p. va fi obligat apelantul-inculpat la plata sumei de 500 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare efectuate de stat.

Onorariul avocatului din oficiu va rămâne în sarcina statului.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E:

În baza art.421 pct.1 lit.b C.p.p. respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul …….- fost …. (fiul lui…. şi ………, născut la data de……… în………., jud. ………., domiciliat în …….., str. …….i nr………., bl…….., sc……., et……., ap……. jud……….,, CNP ……….., în prezent aflat în stare de arest preventiv în Penitenciarul …….., cu antecedente penale) împotriva sentinţei penale nr. 32 din data de 11 martie 2022, pronunţată de Tribunalul Gorj în dosarul nr. ……..

În baza art. 72 alin.1 Cp. deduce din durata pedepsei, în continuare, arestarea preventivă de la 11 martie 2022 la zi.

În baza art. 241 alin.1 lit. c C.p. constată încetată de drept măsura arestării preventive faţă de inculpatul ……. – fost……...

În temeiul art. 275 alin.2 C.p.p. obligă apelantul-inculpat la plata sumei de 500 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare efectuate de stat.

Onorariul avocatului din oficiu va rămâne în sarcina statului.

Definitivă.

Pronunţată prin punerea deciziei la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, azi, data de 07 iulie 2022.

Președinte, Judecător,

……….. ………..

Grefier,

…………

Red. jud.: ……..

Jud. fond: ……..

Tehnored.: …..– 07 iulie 2022

Domenii speta