Tentativa la infractiunea de omor. Art 32 Cod penal rap la art 188 Cod penal.

Decizie 989 din 07.07.2021


Fapta întrunește elementele constitutive ale tentativei la infracțiune de omor chiar dacă actul medical opiniază că leziunile nu au pus în primejdie viața victimei, întrucât cele două noțiuni de «punere în primejdie a vieții» și aceea de «tentativă de omor» sunt total diferite, prima depinzând de aspectele medicale, cea de-a doua de contextul juridic al producerii faptei sub aspectul tentativei, astfel că nu are relevanţă timpul necesar pentru îngrijiri medicale, deoarece chiar dacă acesta este caracteristic infracţiunii de lovire sau alte violenţe, nu exprimă dinamismul interior al actului infracţional.

Contrar celor susţinute de inculpat, Curtea reţine infracţiunea de tentativă de omor din probele administrate în cauză, luând în considerare obiectul vulnerat folosit apt pentru producerea de leziuni letale (cuţit), zonele corpului vizate (la nivelul bărbiei), cât şi faptul că inculpatul nu a reuşit uciderea persoanei vătămate fiind oprit de intervenţia unui martor. Cu toate acestea, inculpatul a continuat agresiunea cu acelaşi cuţit, a urmărit-o prin parcare pe persoana vătămată …, care s-a retras constant în timp ce martorul … se afla între cei doi, împrejurare în care, la un moment dat, profitând de faptul că martorul a alunecat și a căzut, inculpatul a reușit din nou să o lovească pe persoana vătămată, căreia i-a produs alte leziuni (plăgi tăiate) la nivelul pieptului și la mâna dreaptă.

Pe rol, soluționarea apelului promovat de inculpatul …împotriva sentinței penale nr. 28 din data de 02 martie 2021, pronunțată de Tribunalul Gorj în dosarul nr…..

Conform art. 405 alin 2 C.p.p., părțile nu se citează la pronunțarea hotărârii.

Prezenţa părţilor şi dezbaterile au fost consemnate în Încheierea de şedinţă din data  de 17 mai 2021, încheiere care face parte integrantă din prezenta decizie ce se va pronunţa, când instanţa, având în vedere dispoziţiile art. 391 alin. 1 Codul de procedură penală, a dispus ca deliberarea, redactarea şi pronunţarea să se facă într-un termen de 30 de zile, la data de 07 iulie 2021, când a hotărât următoarele.

 C U R T E A,

Deliberând asupra apelului constată:

Prin sentința penală nr. 28 din data de 02 martie 2021 pronunțată de Tribunalul Gorj în dosarul nr…., s-a admis cererea formulată de inculpatul ….privind judecarea cauzei potrivit dispoziţiilor art. 374 alin. 4 raportat la art. 375 C.pr.pen.; în baza art. 32 C.pen. raportat la art. 188 C.pen. cu aplicarea art. 375 şi art. 396 alin. 10 C.pr.pen. a fost condamnat inculpatul … la: - 4 (patru) ani închisoare şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b, h şi n C.pen. (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme; dreptul de a comunica cu victima sau cu membrii de familie ai acesteia şi să se apropie de acestea), pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor împotriva victimei…; în baza art. 65 alin. 1 C.pen. s-a aplicat inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b, h şi n C.pen. (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme; dreptul de a comunica cu victima sau cu membrii de familie ai acesteia şi să se apropie de acestea); în baza art. 72 C.pen. s-a scăzut din pedeapsă durata reţinerii şi arestării preventive de la data de 26.11.2020, la zi, respectiv 02.03.2021; în baza art. 399 C.pr.pen. s-a menținut măsura arestării preventive a inculpatului.

În baza art. 7 din Legea nr. 76/2008 s-a dispus prelevarea probelor biologice de la inculpat, după rămânerea definitivă a sentinţei, în vederea introducerii acestora în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.

În baza art. 162 alin. 3 C.pr.pen. s-a dispus păstrarea unei geci de culoare gri închis cu interior alb, ce prezintă pete de culoare brun roşcate, aparţinând persoanei vătămate, sigilat de MAI cu autocolant tip Poliţia Română.

În baza art. 1357 C.civ. a fost obligat inculpatul la 20.000 lei daune morale către partea civilă…; în baza art. 320 din Legea nr. 95/2006 modificată şi 1357 C.civ. a fost obligat inculpatul la plata sumei de 2.068,45 lei către partea civilă Spitalul Judeţean de Urgenţă …, reprezentând despăgubiri civile, cu dobânzile legale aferente până la achitarea debitelor.

În baza art. 274 alin. 1 C.pr.pen. a fost obligat inculpatul la plata sumei de 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, incluzând cheltuielile efectuate în cursul urmăririi penale în sumă de 288,5 lei (din care, 126 lei reprezentând contravaloarea raportului de expertiză medico-legală psihiatrică); suma de 627 lei onorariu avocat oficiu în faza urmăririi penale, a rămas în sarcina statului.

Pentru a hotărî astfel, instanța de fond a reținu că, prin rechizitoriul nr.. .Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj a fost trimis în judecată - în stare de arest preventiv - inculpatul …sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă la omor prevăzută de art. 32 raportat la art. 188 alin. 1 C.pen.

Din analiza probelor şi actelor administrate în cauză (plângerea şi declaraţiile persoanei vătămate, procese-verbale de identificare a persoanei vătămate la Spitalul de Urgență …, CFL şi planșa fotografică; imagini cameră de supraveghere și planșă foto, proces-verbal și planșă fotografică încheiate cu ocazia reconstituirii la fața locului; ordonanță proces-verbal de prezentare pentru recunoaștere din grup și planșă fotografică, acte medicale, declarațiile martorilor…, …, …, …și …, coroborate cu declaraţiile inculpatului, care a recunoscut şi regretat fapta), instanţa de fond a constatat în fapt că inculpatul…, în vârstă de 20 de ani, locuiește singur la domiciliul părinților săi din municipiul…, Str…., bloc ….din cartierul …. Părinții acestuia, despărțiți, sunt plecați în străinătate, astfel că nici unul dintre aceștia nu a mai putut supraveghea pe inculpatul care, potrivit propriei declarații, a început de circa doi ani de zile consumul de substanțe cu efect halucinogen/psihoactiv de natura etno-botanicelor și a marijuana.

În dimineața de 22.11.2020, fiind sub influența alcoolului și a unor substanţe cu efect psihoactiv, inculpatul s-a înarmat cu un cuțit de bucătărie cu lama de aproximativ 20-30 de centimetri, cu scopul declarat de a se răzbuna „pe un pedofil”, pe care îl identifică sub numele de „…” ori pe persoanele în legătură cu care și-a format convingerea că „doresc răul societăţii”. Având asupra sa acest cuțit pe care l-a ascuns în interiorul gecii, la piept, inculpatul a părăsit locuința după care s-a plimbat prin cartier, fără a întâlni alte persoane, până în momentul în care a remarcat pe persoana vătămată….

Inculpatul …, purtând articole vestimentare de culoare închisă, neagră (geacă, hanorac și pantaloni), mască medicinală de protecţie la nivelul feţei şi o glugă pe cap, deşi nu cunoştea pe persoana vătămată şi nu avusese niciun conflict cu aceasta, a luat hotărârea de a o urmări pentru „a se răzbuna”, pentru „a-l omorî”, folosindu-se de cuțitul pe care îl avea asupra sa.

Astfel, pe traseul str. … - parcarea Hotelului … - str. …- str…, inculpatul s-a poziţionat la o anumită distanţă în spatele persoanei vătămate, pe care a urmărit-o până în momentul în care aceasta a ajuns în parcarea blocului nr. 13 din apropierea magazinului …, amplasat pe str. …, aspect confirmat şi de camerele de supraveghere montate în apropierea Hotelului …Când persoana vătămată a ajuns în parcare, acolo unde s-a întâlnit cu martorul…, lângă autoturismul marca VW cu nr. de înmatriculare ….aparținând martorului, şi-a făcut apariţia şi inculpatul … care s-a poziţionat în faţa martorului, cu care a refuzat să aibă un dialog, deşi a fost întrebat dacă a venit împreună cu….

În momentul în care persoana vătămată … intenţiona să se urce în autoturism, inculpatul …. a scos din buzunarul interior al gecii cuţitul de bucătărie cu care a început să lovească brusc spre persoana vătămată, gest ce a surprins atât pe aceasta cât și pe martorul ocular … care, în încercarea de a aplana agresiunea îndreptată împotriva persoanei vătămate, s-a interpus între aceasta și inculpatul ….Inculpatul a continuat să aplice lovituri cu cuțitul spre…, pe care l-a tăiat în primă fază la nivelul bărbiei unde i-a provocat o plagă de aproximativ 12 cm., lovitură aplicată peste martorul …, care se folosea de o plasă pentru a împiedica pe inculpat să lovească direct pe persoana vătămată.

În continuare, inculpatul a urmărit prin parcare pe persoana vătămată …, care s-a retras constant în timp ce martorul …. se afla între cei doi, împrejurare în care, la un moment dat, profitând de faptul că martorul a alunecat și a căzut, inculpatul a reușit din nou să lovească pe persoana vătămată, căreia i-a produs alte leziuni (plăgi tăiate) la nivelul pieptului și la mâna dreaptă.

Între timp, auzind strigătele de ajutor ale persoanei vătămate, martorii … şi …, ce locuiesc în blocul cu nr. …, au ieşit la ferestrele apartamentelor şi au început să strige la inculpat pentru a-l determina să înceteze actele de violență la adresa persoanei vătămate. Aceștia au declarat că au observat o parte a conflictului, atunci când inculpatul … şi-a continuat acţiunile agresive asupra persoanei vătămate sau când a urmărit un timp pe aceasta având asupra sa un cuțit.

În contextul intervenției active a martorului… și a strigătelor martorilor …. Şi…, persoana vătămată … a reușit să fugă de la locul conflictului chiar dacă sângera puternic, fiind urmărită de către inculpatul … care însă a abandonat la scurt timp urmărirea.

În urma examinării de către medicii legişti din cadrul S.M.L. Gorj a reieşit faptul că persoana vătămată … a prezentat leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire cu corp tăietor (cuţit) şi a necesitat pentru vindecare un nr. de 12-14 zile de îngrijiri medicale, fără ca viaţa să îi fi fost pusă în primejdie, aşa cum a rezultat şi din CML …/26.11.2020.

Din raportul de expertiză medico-legală psihiatrică nr. …/26.11.2020 întocmit de S.M.L. Gorj a rezultat că inculpatul prezintă diagnosticul „tulburare dizarmonică de personalitate de tip antisocial, politoxicomanie”, iar referitor la fapta comisă în data de  22.11.2020, comisia a apreciat că acesta a acţionat cu discernământ şi că nu se impune luarea unor măsuri de siguranţă conform Codului penal.

Inculpatul a avut o atitudine sinceră şi de regret; a solicitat ca judecata să se facă numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale, în conformitate cu dispoziţiile art. 374 alin. 4 C.pr.pen.

Astfel, instanța de fond a constatat că fapta săvârșită de inculpat în condițiile mai sus expuse întruneşte în drept elementele constitutive ale infracţiunii de tentativă la omor prevăzută şi pedepsită de art. 32 raportat la art. 188 alin. 1 C.pen., iar la individualizarea judiciară a pedepsei stabilită inculpatului s-au avut în vedere dispoziţiile art. 74 şi următoarele C.pen., faptul că infracțiunea pentru care a fost trimis în judecată inculpatul face parte din categoria celor care prezintă o gravitate deosebită, raportat la limitele de pedeapsă prevăzute de textul de lege - închisoare de la 5 la 10 ani -, dar şi la împrejurările ce caracterizează comiterea acesteia.

În ceea ce priveşte persoana inculpatului, s-a reținut că acesta este o persoană tânără, nu este cunoscut antecedente penale şi a avut o bună conduită în societate anterior săvârşirii faptei, astfel încât se apreciază că, pe fondul depresiei, agravate de consumul de substanţe psihoactive, nu a mai evaluat critic caracterul şi consecinţele faptelor sale.

 Țţinându-se seama de faptul că inculpatul nu cunoştea victima, cu care nu avusese anterior nici un conflict, acesta arătând că intenția sa a fost aceea de a omorî un pedofil, fără însă a putea lămuri de ce a atacat pe persoana vătămată, dar şi de atitudinea sinceră manifestată pe parcursul procesului penal, care a condus la soluţionarea cu celeritate a cauzei, instanţa de fond a apreciat că este suficientă şi proporţională aplicarea unei pedepse într-un cuantum orientat spre minimul special, respectiv de 4 (patru) ani închisoare, cu executare în regim de detenție.

În ceea ce priveşte latura civilă a cauzei, prima instanță de judecată a constatat în esență că suma de 20.000 lei daune morale va reprezenta o reparaţie justă şi echitabilă, care poate compensa prejudiciul suferit de către partea civilă …; totodată, potrivit dispoziţiilor art. 320 din Legea nr. 95/2006 modificată raportat la art. 1.357 C.civ., inculpatul a fost obligat către partea civilă Spitalul Judeţean de Urgenţă … la plata sumei de 2.068,45 lei despăgubiri civile, cu dobânzile legale aferente până la achitarea debitelor.

Împotriva acestei hotărâri a declarat apel inculpatul …, în motivele scrise depuse la dosar solicitând schimbarea încadrării juridice a faptei reţinuta in sarcina sa si prevăzuta de art. 32 CP raportat la art. 188 alin. 1 CP, în fapta prevăzuta de art. 193 alin. 1 CP.; în teza subsidiara, a solicitat redozarea pedeapsei aplicată de instanța de fond.

Astfel, inculpatul a susținut că solicită schimbarea încadrării juridice, deoarece in mod greşit a fost trimis in judecată prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj si ulterior condamnat de Tribunalul Gorj pentru infracţiunea prevăzuta de art. 38 raportat la art. 188 alin. 1 CP, in condiţiile in care, din certificatul medIco-legal eliberat de Serviciul Medicina Legala Gorj a reieşit ca persoana vătămata … prezintă lovituri traumatice care s-au putut produce prin lovire cu corp tăietor si necesita pentru vindecare un nr. de 12-14 zile de îngrijiri medicale fara ca viaţa acesteia să fi fost pusa in primejdie (CML nr. …/25.11.202). Este evident o greşeala sa fie reţinuta fapta de tentativa de omor in condiţiile in care actul medico-legal descrie existenta unor leziuni uşoare de suprafaţa fara profunzime si pericol pentru viata.

Doar declaraţia data de inculpat in sensul că a dorit suprimarea vieţii persoanei vătămate, nu poate conduce spre o astfel de încadrare in condiţiile in care raportul de expertiza medico legată psihiatrica întocmit la data de 26.11.2020, in cuprinsul său a menționat ca inculpatul desi descrie amănunţit nu are o explicaţie logica "doar pentru utilizarea cuţitului", fiind evident ca acesta nu a urmărit suprimarea vieţii persoanei vătămate.

Apelantul inculpat a apreciat ca starea de sănătate in care se găsea la data la care a fost audiat, si multa vreme dupa aceea, l-au împiedicat sa aiba o poziţie clară si corectă cu privire la cele întâmplate, fiind evident că starea de sănătate si tulburările generate de consumul de substanţe au pus o amprenta negativa asupra modului in care a perceput derularea anumitor activităţi ale sale, precum si scopul acestora; de asemenea, a susținut că este evident ca modul in care au decurs actele de agresiune asupra persoanei vătămate arata ca leziunile suferite de acesta au fost leziuni de suprafaţa, el neurmărind zonele vitale, pentru a suprima viata persoanei vătămate si nepunând nici forţa necesară unor astfel de lovituri pentru a suprima viata.

In teza subsidiara, inculpatul a solicitat redozarea pedepsei, sens în care să se aibă  în vedere urmările efective ale infracţiunii, vârsta, conduita si datele ce caracterizează persoana sa.

Examinând actele dosarului şi sentinţa penală apelată atât prin prisma criticilor formulate, cât şi din oficiu, sub toate aspectele de fapt şi de drept, în conformitate cu disp. art. 417 alin. 2 C.pr.pen., Curtea constată ca fiind nefondat apelul declarat de inculpatul …, pentru următoarele considerente:

Cu titlu preliminar, Curtea reţine că instanţă de fond a reţinut în mod corect situaţia de fapt, din probele administrate pe parcursul procesului penal rezultând fără echivoc vinovăţia inculpatului cu privire la săvârşirea infracţiunii pentru care a fost trimis în judecată.

Astfel, din analiza probelor administrate în faza de urmărire penală, instanţa de apel reţine că în dimineaţa zilei de 22.11.2020, fiind sub influența alcoolului și a unor substanţe cu efect psihoactiv, inculpatul …s-a înarmat cu un cuțit de bucătărie cu lama de aproximativ 20-30 de centimetri, cu scopul declarat de a se răzbuna „pe un pedofil”, pe care îl identifică sub numele de „…” ori pe persoanele în legătură cu care și-a format convingerea că „doresc răul societăţii”. Având asupra sa acest cuțit pe care l-a ascuns în interiorul gecii, la piept, inculpatul a părăsit locuința după care s-a plimbat prin cartier, fără a întâlni alte persoane, până în momentul în care a remarcat pe persoana vătămată .

Inculpatul …, purtând articole vestimentare de culoare închisă, neagră (geacă, hanorac și pantaloni), mască medicinală de protecţie la nivelul feţei şi o glugă pe cap, deşi nu cunoştea pe persoana vătămată şi nu avusese niciun conflict cu aceasta, a luat hotărârea de a o urmări pentru „a se răzbuna”, pentru „a-l omorî”, folosindu-se de cuțitul pe care îl avea asupra sa.

Astfel, pe traseul str. … - parcarea … - str. … - str…, inculpatul s-a poziţionat la o anumită distanţă în spatele persoanei vătămate, pe care a urmărit-o până în momentul în care aceasta a ajuns în parcarea blocului nr. 13 din apropierea magazinului …, amplasat pe str…., aspect confirmat şi de camerele de supraveghere montate în apropierea Hotelului …. Când persoana vătămată a ajuns în parcare, acolo unde s-a întâlnit cu martorul…, lângă autoturismul marca VW cu nr. de înmatriculare …aparținând martorului, şi-a făcut apariţia şi inculpatul … care s-a poziţionat în faţa martorului, cu care a refuzat să aibă un dialog, deşi a fost întrebat dacă a venit împreună cu….

În momentul în care persoana vătămată … intenţiona să se urce în autoturism, inculpatul … a scos din buzunarul interior al gecii cuţitul de bucătărie cu care a început să lovească brusc spre persoana vătămată, gest ce a surprins atât pe aceasta cât și pe martorul ocular …care, în încercarea de a aplana agresiunea îndreptată împotriva persoanei vătămate, s-a interpus între aceasta și inculpatul….Inculpatul a continuat să aplice lovituri cu cuțitul spre …., pe care l-a tăiat în primă fază la nivelul bărbiei unde i-a provocat o plagă de aproximativ 12 cm., lovitură aplicată peste martorul …, care se folosea de o plasă pentru a împiedica pe inculpat să lovească direct pe persoana vătămată.

În continuare, inculpatul a urmărit-o prin parcare pe persoana vătămată …, care s-a retras constant în timp ce martorul … se afla între cei doi, împrejurare în care, la un moment dat, profitând de faptul că martorul a alunecat și a căzut, inculpatul a reușit din nou să o lovească pe persoana vătămată, căreia i-a produs alte leziuni (plăgi tăiate) la nivelul pieptului și la mâna dreaptă.

Între timp, auzind strigătele de ajutor ale persoanei vătămate, martorii … şi …., ce locuiesc în blocul cu nr. …, au ieşit la ferestrele apartamentelor şi au început să strige la inculpat pentru a-l determina să înceteze actele de violență la adresa persoanei vătămate. Aceștia au declarat că au observat o parte a conflictului, atunci când inculpatul … şi-a continuat acţiunile agresive asupra persoanei vătămate sau când a urmărit un timp pe aceasta având asupra sa un cuțit.

În contextul intervenției active a martorului … și a strigătelor martorilor … şi …, persoana vătămată … a reușit să fugă de la locul conflictului, chiar dacă sângera puternic, fiind urmărită de către inculpatul… care însă a abandonat la scurt timp urmărirea.

În urma examinării de către medicii legişti din cadrul S.M.L. Gorj a reieşit faptul că persoana vătămată … a prezentat leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire cu corp tăietor (cuţit) şi a necesitat pentru vindecare un nr. de 12-14 zile de îngrijiri medicale, fără ca viaţa să îi fi fost pusă în primejdie, aşa cum a rezultat şi din CML …/26.11.2020.

Din raportul de expertiză medico-legală psihiatrică nr. …/26.11.2020 întocmit de S.M.L. Gorj a rezultat că inculpatul prezintă diagnosticul „tulburare dizarmonică de personalitate de tip antisocial, politoxicomanie”, iar referitor la fapta comisă în data de  22.11.2020, comisia a apreciat că acesta a acţionat cu discernământ şi că nu se impune luarea unor măsuri de siguranţă conform Codului penal.

Curtea de Apel Craiova constată că inculpatul a avut o atitudine sinceră şi de regret şi a solicitat ca judecata să se facă numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale, în conformitate cu dispoziţiile art. 374 alin. 4 C.pr.pen.

Curtea de Apel Craiova reţine că în prezenta cauză, există suficiente probe din care rezultă fără dubiu existenţa infracţiunii şi a autorului ei, …, respectiv plângerea şi declaraţiile persoanei vătămate, procese-verbale de identificare a persoanei vătămate la Spitalul de Urgență …, CFL şi planșa fotografică, imagini cameră de supraveghere și planșă foto, proces-verbal și planșă fotografică încheiate cu ocazia reconstituirii la fața locului; ordonanță proces-verbal de prezentare pentru recunoaștere din grup și planșă fotografică, acte medicale, declarațiile martorilor …, .., … și …coroborate cu declaraţiile inculpatului, care a recunoscut şi regretat fapta.

Cu privire la inteenţia inculpatului de a ucide persoana vătămată, instanţa de apel reţine că aceasta a existat iar inculpatul a recunoscut că a lovit-o pe persoana vătămată … cu un cuţit, iar faptul că în certificatul medico-legal nu s-a precizat că a fost pusă în primejdie viaţa persoanei vătămate nu este de natură să conducă la reţinerea unei alte încadrări juridice.

Acceptând concluziile certificatului medico-legal invocate de inculpat, fapta acestuia întrunește totuşi elementele constitutive ale tentativei la infracțiune de omor chiar dacă actul medical opiniază că leziunile nu au pus în primejdie viața victimei, întrucât cele două noțiuni de «punere în primejdie a vieții» și aceea de «tentativă de omor» sunt total diferite, prima depinzând de aspectele medicale, cea de-a doua de contextul juridic al producerii faptei sub aspectul tentativei, astfel că nu are relevanţă timpul necesar pentru îngrijiri medicale, deoarece chiar dacă acesta este caracteristic infracţiunii de lovire sau alte violenţe, nu exprimă dinamismul interior al actului infracţional.

Contrar celor susţinute de inculpat, Curtea reţine infracţiunea de tentativă de omor din probele administrate în cauză, luând în considerare obiectul vulnerat folosit apt pentru producerea de leziuni letale (cuţit), zonele corpului vizate (la nivelul bărbiei), cât şi faptul că inculpatul nu a reuşit uciderea persoanei vătămate fiind oprit de intervenţia unui martor. Cu toate acestea, inculpatul a continuat agresiunea cu acelaşi cuţit, a urmărit-o prin parcare pe persoana vătămată …, care s-a retras constant în timp ce martorul … se afla între cei doi, împrejurare în care, la un moment dat, profitând de faptul că martorul a alunecat și a căzut, inculpatul a reușit din nou să o lovească pe persoana vătămată, căreia i-a produs alte leziuni (plăgi tăiate) la nivelul pieptului și la mâna dreaptă.

În aceste condiţii, Curtea de Apel nu aderă la apărarea inculpatului, în sensul că dacă raportului de expertiză medico-legală a precizat că viaţa persoanei vătămate nu a fost pusă în pericol, nu subzistă infracţiunea de tentativă de omor, deoarece celelalte criterii amintite anterior, pledează pentru opinia contrară.

Prin urmare, Curtea reţine că împrejurările de fapt conturează intenţia directă a inculpatului … de a ucide, aspect care reise din obiectul presupus a fi folosit, apt de a cauza decesul, lovitura nereuşită şi cea aplicată, precum şi zonele anatomice ale corpului.

Cu privire la motivele de apel ale inculpatului care vizează individualizarea duratei pedepsei, Curtea constată ca pedeapsa aplicată pentru infracţiunea dedusă judecăţii a fost just individualizată, în raport de toate criteriile prev. de art. 74 C.p. şi ţinând cont de tentativă, criterii pe care instanţa de fond le-a analizat în mod judicios.

Gradul de pericol social al faptei rezultă, nu numai din examinarea conţinutului concret al infracţiunii, ci şi din cercetarea şi evaluarea tuturor acelor realităţi (situaţii, stări, împrejurări, întâmplări) care însoţesc săvârşirea faptei şi care, deşi exterioare conţinutului infracţiunii, sunt însă de natură să singularizeze fapta şi să-i fixeze un anumit grad de pericol social. În același sens, se va avea în vedere importanţa relaţiilor sociale ocrotite relevată de importanţa valorilor sociale aferente care determină în acelaşi rând şi gradul de pericol social al faptei prin care li se aduce atingere.

De asemenea, Curtea reţine că la individualizarea pedepsei au fost luate în considerare întregul complex de împrejurări în care s-a săvârşit fapta, împrejurări care sunt cerute de lege pentru existenţa infracţiunii şi care, caracterizează acţiunea săvârşită, conturându-i o fi¬zionomie specifică şi prin aceasta un anumit grad de pericol social. Ca urmare, examinând modul de săvârşire, mijloacele sau instrumentele care au servit la săvârşirea faptei, locul şi timpul săvârşirii, se reţine că pedeapsa este corect cuantificată.

Aşadar, la determinarea gradului de pericol al faptei săvârşite trebuie să se ţină în principal seama de gravitatea urmării sociale, adică de întinderea şi intensi¬tatea atingerii aduse obiectului juridic al infracţiunii. În evaluarea acestei gravităţi se va lua în considerare atât importanţa relaţiei sociale (aspectul calitativ), cât şi măsura în care acest obiect a fost lezat (aspectul cantitativ). După evaluarea urmării sociale a faptei, se va trece şi la evaluarea urmărilor materiale produse de aceasta, adică a vătămării aduse obiectului material.

Nu în ultimul rând, stabilirea gradului de pericol al faptei săvârşite nu se poate face fără să se ţină seama şi de felul în care s-a realizat concret latura ei subiectivă şi în primul rând vinovăţia făptuitorului, care rezultă din atitu¬dinea psihică a acestuia faţă de urmările faptei sale.

În concret, Curtea reţine că instanţa de fond a realizat o temeinică individualizare cu referire la criteriile de individualizare judiciară a pedepselor prevăzute de art. 74 C.p., astfel: împrejurările şi modul de comitere a infracţiunilor; starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită (generat de nerespectarea dispoziţiilor legale care ocrotesc cea mai importantă valoare socială, respectiv viaţa persoanei, asociată cu forma de vinovăţie cu care a fost săvârşită fapta – intenţia directă); natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii;motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit ;intentia directă a ucide.

Curtea de Apel Craiova reţine că pedeapsa aplicată faţă de inculpat este aptă de a acţiona ca un factor educativ, deoarece constrângerea penală trebuie să fie în măsură să forţeze procesele psihice mai profunde ale făptuitorului, să influenţeze raţiunea, sentimentul, voinţa acestuia, spre a-1 determina să-şi modifice în mod statornic comportamentul. Instanţa de apel constată că pedeapsa stabilită de instanţa de fond este în măsură să realizeze această finalitate, deoarece prin felul şi măsura sa, reflectă gravitatea faptei, gradul de vinovăţie şi periculozitatea făptuitorului, fiind raţională, convingătoare, justă şi echitabil individualizată în raport şi de criteriile personale ale inculpatului.

În consecinţă, Curtea de Apel urmează ca în baza art. 421 pct. 1 lit.b C.p.p. să respingă, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul … împotriva sentinței penale nr. 28 din data de 02 martie 2021 pronunțată de Tribunalul Gorj în dosarul nr…

În temeiul art. 72 alin.1 C.p. va deduce, în continuare, din durata pedepsei, perioada arestării preventive de la 02 martie 2021 la zi.

În baza art. 275 alin.2 C.p.p. va obliga inculpatul … la plata sumei de 400 de lei către stat, reprezentând cheltuieli judiciare.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

 D E C I D E:

În baza art. 421 pct. 1 lit.b C.p.p. respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul … (fiul lui… și…, născut la data de… în municipiul…, domiciliat în…. , CNP …)împotriva sentinței penale nr. 28 din data de 02 martie 2021 pronunțată de Tribunalul Gorj în dosarul nr. ….

În temeiul art. 72 alin.1 C.p. deduce, în continuare, din durata pedepsei, perioada arestării preventive de la 02 martie 2021 la zi.

În baza art. 275 alin.2 C.p.p. obligă inculpatul … la plata sumei de 400 de lei către stat, reprezentând cheltuieli judiciare.

Definitivă.

Pronunţată prin punerea deciziei la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, azi, data de 07.07. 2021.

Preşedinte, Judecător,

… …

Grefier,

….

Red. jud.: …

Jud. fond:…

Tehnored.: … – 07.07.2021