Infractiunea de viol prevazuta de art 218 alin 3 litera c Cp. Infractiunea de act sexual cu un minor prevazuta de art 220 Cod penal. Distinctii

Decizie 593 din 08.04.2021


1.Raportând considerentele teoretice la cauza dedusă judecății, se constată inexistența unui consimțământ valabil exprimat din partea victimei minore in vârsta de puțin peste 12 ani  pentru a întreține relații sexuale cu inculpatul.

Examinarea validității consimțământului victimei la actele sexuale presupune luarea în considerare a capacitații sale intelectuale, examinarea mediului de viată, a conduitei anterioare si posterioare evenimentelor la care a fost supusa, a capacitații  efective reale de opoziție fata de actele sexuale, precum si a altor elemente personale si reale, inclusiv a atitudinii procesuale.

Prin urmare, sarcina principală a autorităților în prezenta cauză este să decidă dacă actul sexual a fost consimțit.

2. Nu se impune ca autoritățile sa pună accentul în mod excesiv pe absența rezistenței fizice din partea victimei, ci trebuie sa demonstreze o abordare contextuală în prezenta cauză având ca obiect infracțiuni sexuale  comise împotriva unei minore.. 

Circumstanțele personale ale persoanei vătămate, precum vârsta și dezvoltarea sa mentală și fizică, sau circumstanțele în care s-a produs incidentul – in locuința unuia dintre inculpați, ea fiind singura si lipsita de orice mijloc de apărare, mai mica decât inculpații, precum și numărul de bărbați care au luat parte la acesta - trebuie luate în considerare de către instanța pentru a stabili lipsa totala  consimțământului valabil.

Pe rol se află soluţionarea cauzei penale având ca obiect apelurile formulate de inculpatul .... şi de partea civilă ....prin reprezentant ....împotriva sentinţei penale nr. 1322 pronunţate la data de 12.11.2020 de Judecătoria Drobeta Turnu Severin în dosarul nr. .....

La apelul nominal făcut în şedinţa publică au lipsit apelantul inculpat ...., fiind reprezentat de apărător ales, avocat ..., cu împuternicire avocaţială la dosar, apelanta parte civilă ..., fiind reprezentată de apărător desemnat din oficiu, avocat ..., cu delegaţie pentru asistenţă judiciară obligatorie existentă la dosar, lipsă fiind intimatul Serviciul de Probatiune de pe lângă Tribunalul Mehedinţi şi părţile responsabile civilmente ... şi ....

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, după care,

Nemaifiind cereri prealabile de formulat, excepţii de invocat sau probe de administrat, instanţa constată cauza în stare de judecată şi acordă cuvântul în cadrul dezbaterilor.

 Avocat ales ... pentru apelantul inculpat ...., având cuvântul, solicită, în temeiul dispoziţiilor art. 421 pct.2 lit. a C.p.p., admiterea apelului, desfiinţarea sentinţei penale pronunţate de instanţa de fond şi, pe fondul cauzei, rejudecând, în teză principală, în temeiul art. 396 alin.5 rap. la art. 16 alin.1 lit. b teza a doua C.p.p., să se dispună achitarea inculpatului pe temeiul de drept că ,,fapta nu a fost săvârşită cu forma de vinovăţie prevăzută de lege” iar, în teză subsidiară, să se procedeze la o reindividualizare a pedepsei aplicate de către prima instanţă.

Într-o primă teză, solicită să se constate că prima instanţă, chiar dacă a reţinut că inculpatul .... a avut discernământul faptelor sale, în mod netemeinic a reţinut că inculpatul a avut reprezentarea faptului că persoana vătămată nu avea discernământul faptelor sale, în sensul că aceasta nu avea reprezentarea faptelor sale de a întreţine relaţii intime consimţite cu inculpatul. Raportat la acest aspect, solicită să se ţină seama de faptul că în cauză nu a fost administrată nicio probă care să demonstreze contrariul. Solicită să se constate că apărarea inculpatului formulată în sensul că nu avea cunoştinţă de vârsta reală a persoanei vătămate, fiind convins că aceasta avea peste 15 ani, nu a fost răsturnată de vreo probă sau de vreun mijloc de probă.

În acest sens, apreciază că edificatoare sunt şi declaraţiile date atât de inculpat, cât şi de persoana vătămată la termenul anterior de judecată, aceasta din urmă arătând că ,,nu cred că inculpatul ... ştia ce vârstă am întrucât doar ... ştia că sunt în clasa a VI-a”, ,,... i-a spus lui ... să mă lase în pace înainte de a întreţine relaţii sexuale şi acesta nu a vrut”.

Pe cale de consecință, în raport de toate aceste aspecte, solicită să se dispună achitarea inculpatului.

În măsura în care se va aprecia că nu sunt întrunite cerinţele pentru a se dispune achitarea inculpatului, în teză subsidiară, prin raportare la dispoziţiile art. 74 C.p., solicită să se ţină seama de faptul că inculpatul a manifestat o atitudine sinceră în faţa instanţei de judecată, în materialitatea ei, a recunoscut fapta astfel cum a fost reţinută în rechizitoriu.

Solicită să se ţină seama de faptul că, după cele întâmplate, inculpatul a dat dovezi temeinice de îndreptare, şi-a întemeiat o familie, are un copil minor în întreţinere, la filele 5-12 din volumul 2 al instanţei de fond există înscrisuri din cuprinsul cărora rezultă că inculpatul prestează activităţi lucrative licite.

De asemenea, solicită să se aibă în vedere faptul că din referatul de evaluare întocmit în cauză rezultă că inculpatul poate depăși aria infracțională, are disponibilitate de a munci şi este motivat în schimbarea conduitei sale.

Având în vedere circumstanţele personale ale inculpatului, astfel cum rezultă din înscrisurile existente la dosarul cauzei, vârsta acestuia, modul săvârşirii infracţiunii şi natura acesteia, apreciază că aplicarea unei măsuri educative neprivative de libertate, respectiv asistarea zilnică, prevăzută de dispoziţiile art. 115 alin.1 pct. 1 lit. d C.p., este aptă să atingă atât scopul procesului penal, cât şi al pedepsei.

Solicită să se aibă în vedere şi faptul că inculpatul a achitat daunele morale către persoana vătămată astfel că aceasta a precizat la termenul anterior că nu se mai constituie parte civilă.

Avocat ... pentru apelanta-parte civilă .., având cuvântul, arată că partea civilă nu mai are nicio pretenţie raportat la inculpatul .... şi înţelege să retragă apelul formulat.

În ceea ce priveşte apelul formulat de inculpat, arată că lasă soluţia ce se va pronunţa la aprecierea instanţei.

Avocat ales .. pentru apelantul inculpat ...., având cuvântul cu privire la apelul formulat de partea civilă, solicită să se ia act de manifestarea de voinţă exprimată, prin apărător, în sensul retragerii apelului.

Reprezentantul Ministerului Public, având cuvântul, solicită respingerea apelului formulat de partea civilă ca nefondat. În condiţiile în care aceasta nu este prezentă la judecată pentru a-şi exprima voinţa în sensul retragerii apelului formulat, declaraţia apărătorului desemnat din oficiu pentru aceasta nu poate produce efecte în sensul retragerii apelului.

De asemenea, solicită respingerea apelului formulat de inculpat ca nefondat, apreciind că în mod legal s-a reţinut în sarcina acestuia că a săvârşit infracţiunea de viol şi în mod legal s-a dispus o măsură educativă privativă de libertate. Măsura este just individualizată în raport de natura şi gravitatea faptei de care este acuzat inculpatul.

Criticile formulate cu privire la hotărâre în sensul solicitării de a fi achitat inculpatul cu motivarea că nu a săvârşit fapta cu forma de vinovăţie prevăzută de lege sunt neîntemeiate. Rezultă cu certitudine din actele dosarului împrejurarea că inculpatul a cunoscut vârsta reală a minorei. De altfel, inculpatul cunoştea faptul că persoana vătămată era la o şcoală generală, astfel că, şi în linii mari, se putea face presupunerea că aceasta este o minoră cu o vârstă mică.

Pe de altă parte, lipsa reprezentării clare a inculpatului cu privire la posibilitatea persoanei vătămate de a-și exprima consimțământul cu privire la un act sexual valabil nu poate conduce ea însăși la pronunțarea unei soluții de achitare câtă vreme sunt dovezi clare la dosarul cauzei că persoana vătămată avea o vârstă foarte mică, ce o punea în imposibilitatea să realizeze care sunt consecințele întreținerii unui act sexual, cu atât mai mult cu cât actele sexuale care fac obiectul cauzei s-au derulat prin constrângerea fizică şi morală a persoanei vătămate.

 C U R T E A,

Deliberând asupra cauzei penale deduse judecății, constată următoarele: 

Prin sentința penală nr. 1322 din data de 12 noiembrie 2020 pronunțată de Judecătoria Drobeta Turnu Severin în dosarul nr. ...., în baza art. 396, al. 1 şi 6 C. pr. pen. raportat la art. 16, al. 1, lit. f C. pr. pen. s-a dispus încetarea procesului penal având ca obiect săvârşirea de către inculpatul ... (fiul lui .. şi .., născut la data de .. în ..., cu domiciliul în ..., cetăţean român, CNP ...) infracţiunii de viol prev. de art. 218, al. 3, lit. c şi f C. pen., cu aplicarea art. 35, al. 1 C. pen. (două acte materiale) şi art. 113, al. 2 C. pen., ca urmare a decesului inculpatului.

În baza art. 125 C. pen. rap. la art. 114 al. 2, lit. b C. pen. s-a aplicat inculpatului .... măsura educativă a internării într-un centru de detenţie pe o perioadă de 2 (doi) ani, pentru săvârşirea infracţiunii de viol prev. şi ped. de art. 218, al. 3, lit. c şi f C. pen., cu aplicarea art. 113, al. 3 C. pen.

În baza art. 397, al. 1 C. pr. pen. raportat la art. 25, al. 5 C pr. pen. s-a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă cu privire la inculpatul ...; în temeiul art. 397 al. 1 şi art. 25 al. 1 C. pr. pen. s-a admis în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă ...; a fost obligat inculpatul .... în solidar cu părţile responsabile civilmente ... şi ... la plata către partea civilă ....a sumei de 225 lei cu titlu de daune materiale şi a sumei de 15.000 lei cu titlu de daune morale.

În baza art. 274 al. 1 C. pr. pen. a fost obligat inculpatul .... la plata sumei de 1.000 lei cu titlul de cheltuieli judiciare către stat; în baza art. 276 al. 6 C. pr. pen. a fost obligat inculpatul .... la plata către partea civilă ....a sumei de 1.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare reprezentând onorariu de avocat; în baza art. 275 al. 6 C. pr. pen., suma de 868 lei reprezentând onorariul pentru avocat ..., apărător desemnat din oficiu potrivit delegaţiei nr. 426 eliberată de Baroul Mehedinţi la data de 15.02.2019, a rămas în sarcina statului şi s-a dispus a fi avansată din fondurile Ministerului Justiţiei; suma de 434 lei reprezentând onorariu parţial pentru avocat ..., apărător desemnat din oficiu potrivit delegaţiei nr. 427 eliberată de Baroul Mehedinţi la data de 15.02.2019, a rămas în sarcina statului şi s-a dispus a fi avansată din fondurile Ministerului Justiţiei, iar suma de 235 lei reprezentând onorariu parţial pentru avocat ..., apărător desemnat din oficiu potrivit delegaţiei nr. 428 eliberată de Baroul Mehedinţi la data de 15.02.2019, a rămas în sarcina statului şi s-a dispus a fi avansată din fondurile Ministerului Justiţiei.

 Pentru a hotărî astfel, instanța de fond a reținut că, prin sentinţa penală nr. 1808 din data de 22 octombrie 2018 pronunţată de Judecătoria Drobeta Turnu Severin în dosarul cu nr. ..., în baza art. 396 alin. 10 C.p.p. rap. la art. 375 alin. 1 ind. 2 C.p.p., art. 124 C.p. rap. la art. 114 alin. 2 lit. b C.p. s-a aplicat inculpatului minor ... măsura educativă a internării într-un centru educativ pe o perioadă de 2 ani pentru săvârşirea infracţiunii de act sexual cu minor prev. de art. 220 alin. 2 C.p. cu aplicarea art. 35 alin.1 C.p. (două acte materiale) şi art. 113 alin. 2 C.p.; în baza art. 396 alin. 10 C.p.p. rap. la art. 375 alin. 1 ind. 2 C.p.p., art. 124 C.p. rap. la art. 114 alin. 2 lit. b C.p. s-a aplicat inculpatului minor .... măsura educativă a internării într-un centru educativ pe o perioadă de 1 an pentru săvârşirea infracţiunii de act sexual cu minor prev. de art. 220 alin. 2 C.p. cu aplicarea art. 113 alin. 3 C.p.

S-a admis în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă ...; a fost obligat inculpatul minor ..., în solidar cu părţile responsabile civilmente .. şi ..., la plata sumei de 4.000 lei daune morale către partea civilă ...; a fost obligat inculpatul minor .... zis „..”, în solidar cu părţile responsabile civilmente ... şi ..., la plata sumei de 2.000 lei daune morale către partea civilă .....

În baza art. 274 alin. (3) C.p.p., a fost obligat inculpatul minor ... în solidar cu părţile responsabile civilmente .. şi .., la plata sumei de 1.200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat; a fost obligat inculpatul minor .... zis „...” în solidar cu părţile responsabile civilmente ... şi ..., la plata sumei de 1.200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat; onorariul cuvenit apărătorilor desemnat din oficiu în faza de urmărire penală, în cuantum de 390 lei şi câte 360 lei, în procedura de cameră preliminară în cuantum de 195 lei şi câte 165 lei reprezentând câte 50% din onorariu, în faza de judecată,  în cuantum de 195 lei, 130 lei şi câte 180 lei reprezentând câte 50% din onorariu, au rămas în sarcina statului, urmând a fi avansate din fondurile Ministerului Justiţiei.

S-a reţinut că, prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Drobeta Tr. Severin nr. ... s-a dispus trimiterea în judecată - în stare de libertate - a inculpaţilor: - ... sub aspectul săvârşirii infracţiunii de act sexual cu un minor prev. de art. 220 alin.2 C.p. cu aplic.art. 35 alin. 1 C.p. (două acte materiale) şi art.113 alin.2 C.p.; - .... sub aspectul săvârşirii infracţiunii de act sexual cu un minor prev.  de art. 220 alin. 2 C.p. cu aplic. art. 113 alin. 3 C.p.,

Prin Încheierea nr. 1106/20.11.2017 pronunţată în dosarul nr. ...,  judecătorul de cameră preliminară de la instanţa de fond, în baza art. 346 alin. (1) C. proc. pen. a constatat competenţa materială, teritorială şi personală a instanţei, precum şi legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul nr. ... al Parchetului de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin, în care s-a dispus trimiterea în judecată - în stare de libertate - a inculpaţilor ..., sub aspectul săvârşirii infracţiunii de act sexual cu un minor prev. de art. 220 alin.2 C.p. cu aplic.art.35 alin.1 C.p. (două acte materiale) şi art.113 alin.2 C.p. şi ...., sub aspectul săvârşirii infracţiunii de act sexual cu un minor prev. de art. 220 alin.2 C.p. cu aplic. art.113 alin.3 C.p.; totodată, s-a dispus începerea fazei de judecată.

În fapt, instanța de fond, în primul ciclu procesual, a constatat în fapt că, în data de 07.06.2015, Poliţia mun. Drobeta Turnu Severin a fost sesizată de către ....cu privire la faptul că, la începutul lunii mai 2015, fiica sa minoră ... a întreţinut relaţii sexuale normale, împotriva voinţei ei, cu numitul ... şi un alt băiat numit ..., aceştia solicitându-i ulterior minorei sume de bani.

Împotriva sentinţei penale nr. 1808/22 octombrie 2018 pronunţată de Judecătoria Drobeta Turnu Severin în dosarul cu nr. ... au declarat apel – în termenul prevăzut de lege – atât  inculpaţii ... şi ..., cât si partea civilă ....

 Prin Decizia penală nr. 29/2019, Curtea de Apel Craiova, verificând hotărârea apelată, a constatat că, în prezenta cauză au fost încălcate disp. art. 352 C.p.p. privind publicitatea şedinţei de judecată, neregularitate procedurală care atrage sancţiunea nulităţii absolute a hotărârii, conform  art.281 alin.1 lit.c C.p.p., sancţiune procedurală care se constată din oficiu sau la cerere, conform art.281 alin.2 C.p.p., şi care poate fi invocată în orice stare a procesului ( art.281 alin.3 C.p.p.).

In rejudecare, cauza a fost înregistrată la instanța de fond sub nr. .....

În timpul procesului inculpatul ... a decedat, fiind depus la dosarul cauzei extras din registrul de deces, prin adresa nr. 10536/09.07.2019 emisă de Primăria comunei Jiana.

La termenul din 29.10.2019, inculpatul .... a solicitat judecarea potrivit procedurii simplificate prev. de art. 374, al. 4 din C.p.p., instanța de fond constatând că inculpatul a recunoscut fapta reţinută în sarcina sa.

Prin încheierea din 22.09.2020, instanța de fond a dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor în ceea ce îl priveşte pe inculpatul ..., din infracţiunea de act sexual cu un minor prev. şi ped. de art. 220, al. 2 C. pen. cu aplic. art. 35, al.1 C. pen. (două acte materiale) şi art. 113, al. 2 C. pen., în infracţiunea de viol prev. şi ped. de art. 218, al. 3, lit. c şi f C. pen., cu aplic. art. 35, al.1 C. pen. (două acte materiale) şi art. 113, al. 2 C. pen., iar în ceea ce îl priveşte pe inculpatul .... din infracţiunea de act sexual cu un minor prev. şi ped. de art. 220, al. 2 C. pen. cu aplic. art. 113, al. 3 C. pen., în infracţiunea de viol prev. şi ped. de art. 218, al. 3, lit. c şi f C. pen., cu aplic. art. 113, al. 3 C. pen.

Din ansamblul probator administrat în cauză a rezultat faptul că inculpatul ... a întreţinut în data de 30.04.2015 şi 05.05.2015 raporturi sexuale cu persoana vătămată ..., în vârstă de 12 ani şi 4 luni, iar inculpatul .... a întreţinut în data de 05.05.2015 raporturi sexuale cu aceeaşi persoană vătămată ..., în vârstă de 12 ani şi 4 luni.

Prin raportul de constatare medico-legală nr. 737/A/J29/07.06.2015 întocmit de SJ.M.L. Mehedinţi s-a concluzionat faptul că persoana vătămata ....prezintă deflorare veche, iar pe cap, trunchi şi membre, nu prezintă leziuni traumatice.; totodată, potrivit raportului de expertiză medico-legală psihiatrică nr. 1456/A-P/271 din 13.10.2015, s-a stabilit că persoana vătămată ....nu are discernământul faptelor şi consecinţelor, nu are proiecţia şi semnificaţia consecinţelor unui act sexual, persoana vătămată prezentând intelect în limite normale, imaturitate afectivă şi cognitivă.

 Instanța de fond nu a putut reţine faptul că inculpaţii nu au avut reprezentarea faptului că persoana vătămată nu are discernământul faptelor şi consecinţelor şi nu are proiecţia şi semnificaţia consecinţelor unui act sexual, dat fiind faptul că aceasta, la data săvârşirii faptelor era în vîrstă de 12 ani, fiind elevă în clasa a VI-a, iar potrivit raportului de expertiză medico-legală psihiatrică nr. 1456/A-P/271 din 13.10.2015 s-a stabilit că persoana vătămată ....nu are discernământul faptelor şi consecinţelor, nu are proiecţia şi semnificaţia consecinţelor unui act sexual, persoana vătămată prezentând intelect în limite normale, imaturitate afectivă şi cognitivă.

Mai mult decât atât, inculpatul ... a declarat că persoana vătămată i-a spus că are 12-13 ani şi că este elevă în clasa a Vl-a, astfel încât inculpaţii au cunoscut vârsta fragedă a acesteia, putând să prevadă lipsa de discernământ a acesteia.

Starea de fapt reţinută în sarcina inculpatilor a rezultat din: plângerea penală, declaraţia persoanei vătămate, declaraţiile martorilor, rapoartele de expertiză medico-legale, declaraţiile inculpaţilor, fisă de cazier judiciar, referat de evaluare întocmit de Serviciul de Probaţiune Mehedinţi.

Analizând materialul probator administrat în cauză, instanţa de fond a constatat că se impune încetarea procesului penal cu privire la inculpatul ... pentru săvârşirea infracţiunii de de viol, prev. de art. 218, al. 3, lit. c şi f C. pen., cu aplicarea art. 35, al. 1 C. pen. (două acte materiale) şi art. 113, al. 2 C. pen., la dosar fiind depusă adresa nr. 10536/09.07.2019 emisă de Primăria Comunei ... prin care s-a înaintat extras din registrul de deces privind pe inc. ....

În drept, instanța de fond a constatat că fapta săvârșită de inculpatul .... în modalitatea mai sus expusă întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de viol prev. de art.  218, al. 3, lit. c şi f C. pen., cu aplicarea art. 113, al. 3 C. pen., iar în temeiul art. 396, al. 2 C. pr. pen., cu derogările cuprinse în art. 504 şi art. 516 C. pr. pen., a aplicat acestuia o măsură educativă potrivit art. 114, al. 2, lit. b C. pen.

La individualizarea măsurii stabilită în sarcina inculpatului, instanţa de fond a avut în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 74 C. pen., cu aplicarea dispoziţiilor art. 116 C. pen., respectiv: împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit, natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal şi nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială, precum şi Referatul de evaluare întocmit de Serviciul de Probaţiune Mehedinţi (filele 129-130 dosar instanţă).

În concret, instanţa de fond a reținut că inculpatul este în vârstă de 21 de ani, studii 11 clase, nu are ocupaţie, este necăsătorit, fără antecedente penale, iar potrivit raportului de evaluare înctocmit de către Serviciul de Probaţiune Mehedinţi, riscul ca inculpatul să mai comită infracţiuni este mediu, criterii în raport de care a stabilit măsura educativă a internării într-un centru de detenţie pe o perioadă de 2 (doi) ani.

Cu privire la acțiunea civilă formulată de partea civilă împotriva inculpaţilor, instanța de fond a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă cu privire la inculpatul ..., admițând în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă ..., cu consecința obligării inculpatului ...., în solidar cu părţile responsabile civilmente ... şi ..., la plata sumei de 225 lei daune materiale şi a sumei de 15.000 lei daune morale.

Împotriva acestei hotărâri au declarat apel – în termenul prevăzut de lege – atât inculpatul ...., cât şi partea civilă ....

Inculpatul ...., în motivele scrise depuse la dosar la data de 08.04.2021, în temeiul art. 421 pct 2 lit a) din Cprocpen. a solicitat admiterea apelului, desfiinţarea sentinţei instanței de fond și, într-o primă teză, în temeiul art 396 alin. 5 raportat la art 16 alin. 1 lit "b" teza a II-a din C.p.p. să se dispună achitarea sa pe temeiul de drept ca "fapta nu a fost săvârşita cu vinovăţia prevăzuta de lege", iar într-o teza subsidiară, să se procedeze la reindividualizarea pedepsei.

Astfel, inculpatul a solicitat să se constate că prima instanţă de judecată, chiar daca a constatat că a avut discernământul faptelor sale, in mod netemeinic a reţinut că a avut reprezentarea faptului ca partea vătămata nu avea discernământul faptelor sale, in sensul ca partea vătămata nu avea reprezentarea faptelor sale de a întreţine relaţii intime consimţite cu el, aceasta în condițiile în care, în cauză nu a fost administrata nici o probă care sa demonstreze contrariul; mai mult, s-a solicitat să se constate că apărarea sa în sensul că nu a cunoscut vârsta reala a părtii vătămate, fiind convins că aceasta avea peste 15 ani, nu a fost răsturnata de vreo probă sau mijloc de probă.

In raport de aceste aspecte, in cauza nu este întregită latura subiectiva din punct de vedere al intenției, motiv pentru care se impune achitarea sa în baza art. 16 alin. 1 lit. b teza a II-a C.p.p.

In teză subsidiară, raportat la criteriile generale de individualizare a pedepsei, asa cum sunt prevăzute in dispoziţiile art. 74 din C.pen.,inculpatul a solicitat să se aibă in vedere faptul că a avut o conduita buna in familie si societate, își câştiga mijloacele de existenta prestând acivitati lucrative licite, nu are antecedente penale, a avut o atitudine procesuala sincera si cooperanta pe tot parcursul procesului penal, atat in faza urmăririi penale, cat si in faza judecaţii, a recunoscut si regretat in materialitatea sa fapta comisa.

Tot in acest sens, a solicitat să se constate ca atat din natura fapei săvârşite, cat si din modul de săvârşire a acesteia, starea de pericol este una mult diminuata, pericolul pentru ordinea publica fiind scăzut, având in vedere şi faptul că a conştientizat gravitatea faptei comise, astfel că dispune de suficiente resurse pentru depăşi aria infracţională.

De asemenea, inculpatul a menționat faptul că a achitat daunele morale către partea vătămata, a conştientizat periculozitatea si consecinţele infracţiunii, s-a incadrat in munca, astfel că pot fi reţinute circumstanţele atenuante prevăzute de art. 75 alin. 2 lit. a din C.pen.

Date fiind circumstanţele sale personale, vârsta, dar si din modul săvârşirii infracţiunii si natura acesteia, apelantul inculpat a apreciat că, în sarcina sa, aplicarea unei măsuri educative neprivative de libertate, respectiv asistarea zilnică prevăzuta de art. 115 alin. 1 pct. 1 lit d C.pen., va fi aptă să atingă atât scopul procesului penal, cât și al pedepsei.

Partea civilă ....nu a dezvoltat în scris motivele de apel, iar în cadrul dezbaterilor la instanța de control judiciar, reprezentată fiind de apărător desemnat din oficiu, a arătat că nu mai are nici o pretenţie raportat la inculpatul .... şi înţelege să retragă apelul declarat în cauză.

În cursul cercetării judecătorești în apel a fost audiat inculpatul ...., conform art. 420 alin. 4 C.p.p., a cărei declarație a fost consemnată și atașată la dosarul cauzei (fila 32).

La termenul de judecată din data de 19 martie 2021, instanța de control judiciar a procedat la audierea apelantei-parte civilă ....cu respectarea dispozițiilor art. 111 alin. 2 C.p.p., declarația acesteia fiind consemnată, semnată și atașată la dosar la fila 33.

Verificând hotărârea apelată prin prisma motivelor invocate, dar și a dispozițiilor art. 417 alin. 2 C.p.p., instanța de apel constată următoarele:

Analizând în mod coroborat ansamblul probelor administrate pe parcursul procesului penal (declarațiile inculpaților, declarațiile persoanei vătămate, ale martorilor, înscrisuri, rapoarte de expertize medico-legale) conform art. 103 C.p.p., se constată îndeplinite condițiile prev de art. 114 și următoarele C.p., pentru angajarea răspunderii penale a inculpatului minor la data faptelor .... sub aspectul săvârșirii infracțiunii de viol prev. de art. 218 alin. 1, alin. 3 lit. c C.p. 

În fapt, în data de 05 mai 2015, inculpatul ...., în timp ce se afla la domiciliul coinculpatului ... (decedat în prezent), a întreținut acte sexuale cu persoana vătămată ..., profitând de imposibilitatea persoanei vătămate de a se apăra. În domiciliu se aflau doar cei trei arătați anterior, persoana vătămată fiind minoră, având la data faptelor vârsta de 12 ani și 5 luni, fiind clasa a VI-a, iar inculpații erau tot minori, dar aveau vârsta de 16 ani împliniți în cazul inculpatului .... și, respectiv, aproape de 16 ani în cazul inculpatului decedat ..., ambii fiind însă elevi de liceu.

Persoana vătămată a dezvoltat anterior o relație de prietenie cu inculpatul decedat ..., însă, în data de 05 mai 2015, când s-au derulat faptele deduse judecății, l-a cunoscut pentru prima dată pe inculpatul ...., fiind condusă de ambii inculpați la domiciliul lui ..., după ce anterior a fost așteptată să termine orele de la școală.

Problema de drept incidentă în cauză, care a și format obiectul cererii de schimbare a încadrării juridice, soluționata prin încheierea de ședința din data de 19.03.2021, precum si al motivelor de apel, rezidă în încadrarea juridică a faptei inculpatului .... în infracțiunea de viol prev. de art. 218 alin. 1, alin. 3 lit. c C.p., respectiv în infracțiunea de act sexual cu minor prev. de art. 220 alin. 2 C.p.

Infracțiunea de viol este reglementată în dispozițiile art. 218 alin. 1 C.p. și constă în raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoană, săvârșit prin constrângere, punerea în imposibilitatea victimei de a se apăra sau de a-și exprima voința sau profitând de această stare.

Constituie forma agravantă prevăzută de art. 218 alin. 3 lit. c C.p. infracțiunea de viol săvârșită asupra unei victime minore.

Obiectul juridic special constă în relațiile sociale privind libertatea și inviolabilitatea sexuală a unei persoane.

Obiectul material constă în corpul persoanei- subiect pasiv, care poate fi orice persoană fizică în viață, iar dacă este un minor, se reține forma agravată prev de art. 218 alin. 3 lit. c C.p.

Latura obiectivă a infracțiunii presupune ca elementul material să constea în întreținerea unor raporturi sexuale ori acte sexuale de penetrare, în toate situațiile trebuind să existe constrângerea din partea subiectului activ, ori punerea în imposibilitate a victimei de a se apăra sau de a-și exprima voința, ori profitarea de această stare anterior produsă a victimei; rezultă astfel că, în cazul infracțiunii de viol, raportul sau actul sexual se realizează fără consimțământul victimei.

Infracțiunea de act sexual cu minor prev de art. 220 alin. 2 C.p., în forma agravată, presupune raportul sexual actul sexual oral sau anal, precum și orice alte acte de penetrare vaginală sau anală, săvârșite asupra unui minor care nu a împlinit vârsta de 13 ani. În cazul acestei forme infracționale, legiuitorul a instituit o prezumție legala relativă de existenta a consimțământului la întreținerea actelor sexuale, exprimat de minorul care nu a împlinit vârsta de 13 ani.

Obiectul juridic special constă în relațiile sociale referitoare la libertatea și inviolabilitatea sexuală a minorilor.

Obiectul material este corpul minorului.

Subiectul pasiv este minorul cu vârsta sub 13 ani, care a exprimat un consimțământ valabil la întreținerea actelor sexuale cu subiectul activ al infracțiunii.  Lipsa ori nevalabilitatea consimțământului atrage încadrarea juridica a faptei in dispozițiile art. 218 Cp, infracțiunea de viol.

Sub aspectul laturii obiective, ceea ce este specific acestei infracțiuni constă în întreținerea unor acte sexuale liber consimțite de ambele persoane, minorul sub 13 ani trebuind să exprime un consimțământ valabil. Actul sexual trebuie să fie liber consimțit de ambele persoane, fiind indiferent dacă a fost determinat sau nu de oferirea sau darea unor bunuri sau foloase sau de alte împrejurări ce pot doar circumstanția fapta.

Distincția dintre infracțiunea de viol prev de art. 218 alin. 1, alin. 3 lit. c C.p. și infracțiunea de act sexual cu minor prev de art. 220 alin. 2 C.p. are la bază modalitatea concretă de întreținere a actelor sexuale, raportat la atitudinea conștientă a victimei, dacă a exprimat un consimțământ valabil la întreținerea actelor sexuale cu subiectul activ.

Raportând considerentele teoretice expuse la cauza dedusă judecății, se constată inexistența unui consimțământ valabil exprimat din partea victimei minore in vârsta de puțin peste 12 ani  pentru a întreține relații sexuale cu inculpatul.

Astfel, examinarea validității consimțământului victimei la actele sexuale presupune luarea în considerare a capacitații sale intelectuale, examinarea mediului de viată, a conduitei anterioare si posterioare evenimentelor la care a fost supusa, a capacitații  efective reale de opoziție fata de actele sexuale, precum si a altor elemente personale si reale, inclusiv a atitudinii procesuale.

Autoritățile din prezenta cauză s-au confruntat cu două versiuni contradictorii ale evenimentelor. Persoana vătămata a pretins că a fost constrânsa la întreținerea actelor sexuale, a manifestat opoziție, neluata in considerare de către inculpați (inculprul apelant .... și inculpatul decedat ...). Cu toate acestea, inculpații au afirmat că aceasta a consimțit să întrețină relații sexuale în acea zi.

Prin urmare, sarcina principală a autorităților în prezenta cauză este să decidă dacă actul sexual a fost consimțit.

Existenta a două versiuni conflictuale privind evenimentele impune în mod evident o evaluare atentă contextuală a credibilităţii declaraţiilor date şi o verificare a tuturor circumstanţelor (a se vedea Curtea Europeana a Drepturilor Omului - cauza M.C. împotriva Bulgariei, 2004). Acest lucru s-a înfăptuit prin interogarea persoanelor cunoscute de către persoana vatamata şi de autori, precum prieteni, profesori şi alte persoane care ar fi putut face lumină cu privire la credibilitatea mărturiilor lor sau prin solicitarea unui aviz din partea unui psiholog (a se vedea CEDO - cauza I.G. împotriva Moldovei).

Persoana vătămată a declarat că l-a cunoscut pe inculpatul ... pe rețeaua de socializare Facebook cu puțin timp înainte de data faptelor, iar în ziua de 05 mai 2015 a mers la domiciliul său la îndemnul acestuia. Acolo a fost prezent și inculpatul ... care, de altfel, îl și însoțise pe inculpatul ... la școala unde învăța persoana vătămată, pentru a discuta.

La domiciliul inculpatului ... se aflau doar cei trei, rezultând astfel că persoana vătămată s-a aflat în imposibilitate de a solicita ajutorul, fiind într-o locație necunoscută și cu persoane despre care avea puține relații. Se constată că eventuala opoziție fizică puternică pe care ar fi putut să o manifeste era diminuată din punct de vedere al șanselor de reușită, existând posibilitatea ca, dimpotrivă, să se agraveze propria situație. Nu se poate imputa persoanei vătămate lipsa unei opoziții ferme, atâta timp cât inculpații personal, au condus-o pe aceasta la domiciliul unuia dintre ei, deci într-o locație accesibilă și familiară acestora, aptă să le fluidizeze eforturile în vederea întreținerii relațiilor sexuale.

Martorul ... a declarat că persoana vătămată i-a relatat că a fost victima unui act de viol, aceasta făcând parte din grupul său de prieteni, martorul a caracterizat-o pe victimă ca fiind ”foarte copilăroasă”, depoziție ce contribuie la conturarea stării de vulnerabilitate fizică și psihică în care se afla persoana vătămată la acea vârstă de 12 ani și 5 luni, în pofida susținerilor inculpaților privind starea persoanei vătămate ca sugerând o vârstă mai mare. Concordantă este și depoziția colegei de bancă a persoanei vătămate, care a descris-o în contextul miorilor de vârsta acesteia, respectiv: persoană liniștită, care se integra repede într-un grup de persoane, nu umbla cu băieți și nu avea un comportament provocator. Se conturează un ansamblu de date personale care înlătură orice dubiu în ceea ce privește vârsta și statutul victimei, o minoră în vârstă de peste 12 ani, care nu sugerează decât o situație normală, firească, contrar susținerilor inculpaților.

Conduita persoanei vătămate după data evenimentelor a presupus schimbare comportamentală, modificarea stării psihice, surprinsă chiar și de colega sa de bancă, martora ....

Comportamentul inculpaților anterior datei faptelor deduse judecății a presupus vizite periodice la școala minorei, rezultând astfel că aveau reprezentarea vârstei acesteia, fiind o elevă de gimnaziu, astfel că nu se poate invoca imposibilitatea estimării corecte a vârstei victimei, fiind în mod evident că nu putea să aibă mai mult de 14 ani. Declarațiile profesorului – diriginte al clasei la care învăța victima, sunt concordante cu declarațiile colegei de bancă a victimei, conturându-se intențiile inculpaților, care au venit la școala unde învăța victima, colegii acesteia alertând pe profesoara-dirigintă, care a trebuit să intervină și să o cheme pe mama victimei la școală, context în care aceasta din urmă i-a comunicat mamei că a fost victima unui viol.

Imaginea victimei din punct de vedere al profesorului-diriginte este corespunzătoare unui elev conștiincios, liniștit, fără absențe, care învăța destul de bine.

Autoritățile trebuie sa verifice dacă existau motive ca victima să facă acuzații false împotriva autorilor. 

În prezenta cauză nu se constată nici un astfel de motiv ori eveniment cu conotație negativă, care să o stimuleze pe victimă în formularea și susținerea unor acuzații nereale. Declarațiile succesive formulate pe parcursul procesului penal au fost constante in conținutul faptic. Dimpotrivă, se constată că inculpatul .... și-a asumat întreținerea actelor sexuale cu persoana vătămată, susținând că a existat acordul victimei în acest sens. Instanța de apel nu poate admite apărarea conform căreia nu se cunoștea vârsta persoanei vătămate întrucât cei doi inculpați au mers la școala generală unde învăța victima, chiar la clasa acesteia, rezultând că puteau avea reprezentarea vârstei sale. Omisiunea chestionării directe asupra vârstei victimei le este strict imputabilă, ei beneficiind de toate premisele conștientizării vârstei fragede a acesteia.

Declarațiile  persoanei vătămate care a arătat ca  ,,nu cred că inculpatul ... ştia ce vârstă am întrucât doar ... știa că sunt în clasa a VI-a”, ,,.. i-a spus lui .. să mă lase în pace înainte de a întreține relații sexuale şi acesta nu a vrut” nu  poate constitui un pilon esențial al exonerării de răspundere penala, întrucât, deși persoana vătămata nu a comunicat direct inculpatului ...  vârsta sa, acesta din urma trebuia si putea sa se documentez singur asupra vârstei victimei, in condițiile in care a mers la scoală unde ea învață apoi a însoțit-o si a întreținut acte sexuale  la domiciliul inculpatului .... Incertitudinea asupra vârstei minorei este  datorata  proprii sale culpe, neglijente. Totodată, deși se susține ca inculpatul ... a solicitat inculpatului ...sa înceteze agresiunile sexuale asupra minorei, el însuși nu s-a înlăturat la a întreține acte sexuale similare cu aceeași persoana minora, ceea ce configurează si mai clar  reprezentarea lipsei consimțământului valabil exprimat al victimei pentru întreținerea actelor sexuale.

Nivelul de dezvoltare afectiva si intelectuală a persoanei vătămate, confirmat prin documente medicale, a plasat-o într-o stare de vulnerabilitate ridicată și necesita ca instanța să arate diligență sporită în examinarea mărturiilor acesteia .

Din raportul de expertiză medico-legală psihiatrică întocmit în cauză rezultă că minora provine dintr-un mediu familial organizat, cu intelect în limite normale, dar prezintă imaturitate afectivă și cognitivă, nu are discernământul faptelor și consecințelor acestora, nu are proiecția și semnificația consecințelor unui act sexual.

Raportul de anchetă psihologică efectuat în cursul urmăririi penale face referire la o modificare comportamentală a victimei, sesizată în cadrul familiei și manifestată prin temere, neîncredere, coșmaruri frecvente, stare generalizată de anxietate, impulsivitate și refuzul de a comunica cu părinții.

Nu se impune ca autoritățile sa pună accentul în mod excesiv pe absența rezistenței fizice din partea victimei, ci trebuie sa demonstreze o abordare contextuală în prezenta cauză având ca obiect infracțiuni sexuale  comise împotriva unei minore.. 

Circumstanțele personale ale persoanei vătămate, precum vârsta și dezvoltarea sa mentală și fizică, sau circumstanțele în care s-a produs incidentul – in locuința unuia dintre inculpați, ea fiind singura si lipsita de orice mijloc de apărare, mai mica decât inculpații, precum și numărul de bărbați care au luat parte la acesta - trebuie luate în considerare de către instanța pentru a stabili lipsa totala  consimțământului valabil.

Întreținerea actelor sexuale cu minora în vârstă de 12 ani și 5 luni a avut loc fără consimțământul acesteia, prin profitarea de imposibilitatea de a se apăra a victimei, care rezultă din analizarea coroborată și contextuală a tuturor datelor reale și personale ale cauzei: era un copil în vârstă de 12 ani și 5 luni, clasa a VI-a, așteptată de cei doi inculpați la ieșirea de la școală, condusă la domiciliul unuia dintre ei; prezența în apartament doar a celor trei persoane creează persoanei vătămate o stare puternică de vulnerabilitate fizică, neavând cui să ceară ajutorul; inculpatul ... a cunoscut-o în acest moment pentru prima dată pe victimă, neexistând nici o relație anterioară între ei; nu există nici o dată care să fundamenteze și să justifice un eventual acord al victimei de a întreține relații sexuale cu un băiat necunoscut; prima dată, victima a întreținut relații sexuale cu inculpatul ..., căruia i-a și aparținut ideea ca aceeași victimă să întrețină relații sexuale și cu prietenul său ..... Se constată lipsa oricărui acord al persoanei vătămate de a întreține relații sexuale cu inculpatul-apelant, pe care atunci l-a cunoscut prima dată.

Susținerea inculpatului conform căreia persoana vătămată nu s-a opus și nu i-a cerut să se oprească, nu fundamentează concluzia existenței consimțământului aceștia din urmă la întreținerea relațiilor sexuale, în condițiile în care victima era singură cu cei doi inculpați, iar un eventual conflict cu aceștia nu-i sporea șansele de eliberare.

Elocventă în acest sens este declarația martorei ..., sora coinculpatului decedat, care a precizat că a revenit în domiciliu și i-a găsit pe cei trei acolo, însă persoana vătămată părea supărată, stare psihică ce trebuie raportată la evenimentele imediat anterioare constând în întreținerea actelor sexuale fără consimțământul său cu cei doi inculpați.

Pentru existența infracțiunii de viol, constrângerea exercitată de subiectul activ se stabilește în concret prin analizarea în ansamblu a tuturor împrejurărilor reale și personale în care s-au desfășurat evenimentele, astfel cum s-a procedat anterior în prezenta hotărâre. Ea trebuie să fie efectivă, reală, conștientizată de victimă, prin raportare la capacitatea sa de rezistență, fără a fi necesar să fie și irezistibilă.

Inexistența acordului victimei la întreținerea relațiilor sexuale nu trebuie întotdeauna să fie efectul unei rezistențe fizice în fața actelor sexuale, deoarece trebuie acordată atenție structurii psiho-fizice a acesteia, fără o abordare rigidă a conduitei victimei după un tipar comportamental abstract.

Prin urmare, inculpatul a întreținut relații sexuale cu victima fără acordul acesteia, printr-un complex de acțiuni ce exprimă profitarea, exploatarea imposibilității victimei de a se apăra în fața a doi băieți tineri, pe care-i cunoștea foarte puțin și chiar deloc în cazul inculpatului apelant, în domiciliul unuia dintre ei, nemaifiind în locuință nici o persoană prezentă, neavând cui să ceară ajutorul și instituind o stare psihică de control asupra sa, ce a pornit încă de la momentul conducerii victimei de la școală la domiciliul unde a avut loc întreținerea actelor sexuale.

Încadrarea juridică a faptei săvârșite de inculpatul .... în dispozițiile art. 218 alin. 1, alin. 3 lit. c C.p. a presupus stabilirea și aplicarea corectă a dispoziției legale care prevede și sancționează fapta concretă săvârșită, actul de conduită exercitat de inculpat, astfel cum se configurează pe baza ansamblului probatoriului administrat pe parcursul întregului proces penal. Nu are importanță indicarea unei încadrări juridice diferite prin actul de sesizare, fiind rolul instanței de judecată de a stabili care este textul legal corect care prevede și sancționează fapta concretă dedusă judecății, conform art. 386 C.p.p., chiar dacă probele administrate nu au condus la conturarea unei alte situații de fapt decât cea reținută în rechizitoriu. Stabilirea corectă a încadrării juridice presupune încadrarea situației de fapt relevată prin ansamblul probatoriului administrat în textul legal care prevede și sancționează actul de conduită concret săvârșit de subiectul activ al infracțiunii.

În drept, fapta inculpatului .... de a întreține relații sexuale în data de 05 mai 2015 cu persoana vătămată Minoră ..., în vârstă de 12 ani și 5 luni, fără consimțământul acesteia, respectiv profitând de imposibilitatea ei de a se apăra - prin locul în care se afla, modalitatea în care a fost condusă în locuința unuia dintre inculpați, imposibilitatea solicitării ajutorului unei alte persoane, modul concret în care inculpatul apelant a ajuns să întrețină relații sexuale cu minora, și anume la inițiativa primului inculpat, în prezent decedat, comportamentul în ansamblu al minorei după data evenimentelor, minora fiind lipsită de discernământul faptelor și de proiecția și semnificația consecințelor unui act sexual – întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de viol prev de art. 218 alin. 1, alin. 3 lit. c C.p.

Procedeul judiciar de individualizare a măsurii educative luată față de inculpatul .... constând în măsura educativă a internării într-un centru de detenție pe o perioadă de 2 ani, conform art. 125 C.p., respectă criteriile de individualizare prevăzute în dispozițiile art. 114 rap la art. 74 C.p.

Analizând datele ce caracterizează persoana inculpatului se constată că era o persoană mai mare decât victima minoră și avea reprezentarea faptelor și a consecințelor acestora; din raportul de expertiză medico-legală psihiatrică rezultă că este o persoană cu intelect în limite normale, are discernământul faptelor comise, ținută îngrijită, curată, orientat temporo-spațial, fire extrovertită, ușor anxios în examinare, cu capacitate de rezonanță afectivă, tendință de mitomanie, rezultate foarte slabe la liceul pe care-l frecventa, absenteism școlar.

Conform art. 125 C.p., măsura educativă a internării într-un centru de detenție constă în internarea minorului într-o instituție specializată în recuperarea minorilor, cu regim de pază și supraveghere, unde va urma programe intensive de reintegrare socială, programe de pregătire școlară și formare profesională, potrivit aptitudinilor.

Din referatul de evaluare întocmit în cursul cercetării judecătorești rezultă că provine dintr-o familie dezorganizată, fiind privat astfel de ocrotirea și afecțiunea ambilor părinți, iar în prezent se află într-o relație de concubinaj și așteaptă un copil. A absolvit doar 11 clase la liceu, după care a renunțat pentru a intra în sfera muncii, având nevoie de bani pentru a se întreține. Deși nu are antecedente penale, este motivat în schimbarea conduitei și beneficiază de sprijin familial, manifestă lipsă de empatie pentru persoana vătămată, capacitate scăzută de anticipare a consecințelor, imaturitate morală și emoțională. Riscul reiterării comportamentului infracțional este mediu, fiind necesară o supraveghere îndeaproape a întregii sale conduite.

Durata de 2 ani a măsurii educative a internării într-un centru de detenție este situată la nivelul minimului special prevăzut prin dispozițiile art. 125 alin. 2 C.p.

Nu se impune reținerea circumstanței atenuante prev. de art. 75 alin. 2 lit. a C.p. urmare a achitării sumei de bani solicitate de persoana vătămată cu titlu de daune morale, având în vedere natura acestei circumstanțe, și anume atenuantă judiciară, care nu obligă la reținerea e; totodată, luând în considerare natura juridică a infracțiunii de viol, modul și împrejurările în care a fost săvârșită, achitarea daunelor morale în cazul infracțiunii de viol asupra unui minor nu se poate erija într-un comportament reactiv fundamental, apt să înlăture consecințele infracțiunii, în sensul art. 75 alin. 2 lit. a C.p.

Prin declarația formulată de persona vătămată în cursul cercetării judecătorești în apel s-a precizat că nu se mai constituie parte civilă, fiind despăgubită corespunzător de inculpat, situație în care, acordând eficiență principiului disponibilității acțiunii civile, în temeiul art. 421 pct. 2 litera a C.p.p. se va admite apelul inculpatului ....; se va desființa în parte, pe latură civilă, sentința penală apelată și, pe fond, rejudecând, se va înlătura obligarea inculpatului la plata daunelor morale si materiale către partea civilă ...; în temeiul art. 25 C.p.p. rap la art 397 C.p.p. se va lua act de împrejurarea că persoana vătămată nu s-a mai constituit parte civilă în procesul penal.

Calea de atac exercitată de partea civilă nu a fost motivată; instanța de apel nu a identificat erori de drept material sau procesual care să afecteze hotărârea judecătorească în ceea ce privește situația părții civile, astfel încât, în baza art. 421 pct. 1 lit. b C.p.p. se va respinge, ca nefondat, apelul declarat de persoana vătămata ....  Precizarea apărătorului desemnat din oficiu cu privire la retragerea apelului nu produce efecte juridice , întrucât nu sunt respectate dispozițiile art. 415 Cpp cu privire la  condițiile retragerii- personal sau prin mandatar special; apărătorul desemnat din oficiu  nu poate retrage apelul declarat de persoana vătămata( majora la data judecării), in lipsa unui mandat special.

Se va menține restul dispozițiilor sentinței penale apelate, care nu contravin prezentei decizii penale.

În temeiul art 275 alin 2 Cpp va fi obligată apelanta persoana vătămată ..., aflată în culpă procesuală, la plata sumei de 200 lei cheltuieli judiciare către stat; în temeiul art 275 alin 3 C.p.p., restul cheltuielilor judiciare aferente caii de atac exercitate de inculpat, vor rămâne în sarcina statului; în baza art. 275 alin. 6 C.p.p., onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru persoana vătămată va fi avansat din fondurile Ministerului Justiției.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

 D E C I D E:

În baza art. 421 pct. 1 lit. b Cpp respinge apelul formulat de apelanta persoana vătămata ....(cu domiciliul în mun. ....) împotriva sentinței penale nr. 1322/2020 a Judecatoriei Drobeta Turnu Severin, pronunțată în dosarul nr. ...., ca nefondat.

În temeiul art. 421 pct. 2 litera a Cpp admite apelul declarat de apelantul inculpat .... (fiul lui ... şi ..., născut la data de .. în ..., domiciliat în ..., respectiv ..., cetăţean român, CNP ...) împotriva sentinței penale nr. 1322/2020 a Judecatoriei Drobeta Turnu Severin.

Desființează în parte, pe latură civilă, sentința penală apelată și, pe fond, rejudecând:

Înlătură obligarea inculpatului la plata daunelor morale si materiale către partea civilă.

În temeiul art. 25 Cpp rap la art. 397 Cpp ia act ca persoana vătămată nu se mai constituie parte civilă.

Menține restul dispozițiilor sentinței penale apelate, care nu contravin prezentei decizii penale.

În temeiul art. 275 alin 2 Cpp obligă apelanta persoana vătămată la plata sumei de 200 lei cheltuieli judiciare către stat.

În temeiul art. 275 alin 3 Cpp, restul cheltuielilor judiciare, aferente caii de atac exercitate de inculpat, rămân în sarcina statului.

În baza art. 275 alin 6 Cpp, onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru persoana vătămată se avansează din fondurile Ministerului Justiției.

Definitivă.

Pronunțată în ședință publică, azi, 08.04.2021.

Președinte, Judecător,

........................... .....................

Grefier,

........................

Red. jud.: ....

Jud. fond: .....

Tehnored.: A.B./MD – 07.05. 2021/8 ex.