Persoana vătămata in cazul infracțiunii de vătămate corporala din culpa prevăzută de art. 196 alin 2,3 Cp – tranzacție extrajudiciara cu partea responsabilă civilmente. Continuare participare in procesul penal. Cheltuieli judiciare.

Decizie 48 din 21.01.2021


După încheierea tranzacției extrajudiciare cu partea responsabila – civilmente, conform dispozițiilor art. 23 Cpp, persoana vătămata  in cazul infracțiunii de vătămate corporala din culpa prevăzută de art. 196 alin 2,3 Cp, victima a unui accident de circulație, poate continua sa participe la procesul penal in aceasta calitate, de subiect procesual principal, conform dispozițiilor art.79 Cpp, iar nu de  parte civila, aceasta calitate  procesuala stingandu-se  prin încheierea  tranzacției.

Prin incheierea unei tranzactii intre partea civila si partea responsabila civilmente -asigurator se stinge raportul juridic de drept civil delictual nascut intre aceste parti, insa nu si raportul de drept procesual penal, care ii permite persoanei care a suferit o vatamare prin infractiune sa continue a participa la proces in calitate de persoana vatamata- subiect procesul principal, cadru in care poate sa exercite drepturile proprii reglementate prin dispozitiile art 81 Cpp.

 Corespunzatoare drepturilor procesuale ale persoanei vatamate este si reglementarea cuprinsa in dispozitiile art.276 alin.1 Cpp care statueaza asupra dreptului persoanei vatamate la restituirea chelzuielilor judiciare efectuate in cadrul procesului penal.

Titular al obligației de plata a cheltuielilor judiciare cuvenite persoanei vătămate conform art. 276 alin.1 Cpp  este inculpatul, in calitate de subiect pasiv al raportului de drept procesul penal, iar nu partea responsabila civilmente, întrucât ea nu este obligata la despăgubiri in solidar cu inculpatul, acțiunea civila stingandu-se prin încheierea unei tranzacții extrajudiciare.

Pe rol, soluționarea apelurilor promovate de inculpatul …și persoana vătămata … împotriva sentinței penale nr. 1280 din data de 30 septembrie 2020, pronunțată de Judecătoria Târgu Jiu în dosarul nr…..

Conform art. 405 alin 2 C.p.p., părțile nu se citează la pronunțarea hotărârii.

Dezbaterile orale au avut loc în şedinţa publică din data de 14 ianuarie 2021, susţinerile părţilor fiind reţinute şi consemnate în Încheierea de şedinţă de la acea dată, prin care s-a dispus stabilirea unui termen pentru deliberare şi pronunţarea hotărârii la data de azi – 21 ianuarie 2021 -, conform art. 391 alin. 1 C.p.p., încheierea făcând parte integranta din prezenta decizie.

 C U R T E A,

Deliberând asupra cauzei penale deduse judecății, constată următoarele: 

Prin sentința penală nr. 1280 din data de 30 septembrie 2020 pronunțată de Judecătoria Târgu Jiu în dosarul nr…., în temeiul art. 196 alin. (2) și (3) C.pen. cu aplicarea art. 396 alin. (1), (2) şi (10) C.proc.pen. a fost condamnat pe inculpatul … la pedeapsa de 8 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă (din data de 27.03.2017); în temeiul art. 91 C.pen. s-a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 8 luni închisoare și s-a stabilit un termen de supraveghere de 2 ani, conform art. 92 alin. (1) C.pen., termenul de supraveghere urmând a se calcula de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, astfel cum prevede art. 92 alin. (2) C.pen.; în temeiul art. 93 alin. (1) C. pen. s-a dispus ca, pe durata termenului de supraveghere, inculpatul să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Gorj, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În temeiul art. 93 alin. (2) lit. b) C.pen. s-a impus inculpatului obligaţia de a frecventa un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune Gorj sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate; în temeiul art. 93 alin. (3) C. pen. s-a impus inculpatului obligaţia de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 zile, la una dintre următoarele două instituţii: Primăria …, județul … sau Școala Gimnazială …localitatea…, județul …; în temeiul art. 94 alin. (1) C. pen. s-a dispus ca, pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 93 alin. (1) lit. c) – e) să fie comunicate Serviciului de Probaţiune Gorj; în temeiul art. 94 alin. (2) C.pen., supravegherea executării obligaţiilor prevăzute de art. 93 alin. (2) lit. b) și art. 93 alin. (3) C.pen. s-a dispus a se face de Serviciul de Probaţiune Gorj; în temeiul art. 96 C.pen. raportat la art. 404 alin. 2 C.proc.pen. s-a atras atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor legale ce prevăd revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere.

În temeiul art. 23 alin. (1) C.proc.pen. s-a luat act de tranzacţia încheiată între partea responsabilă civilmente Societatea de …prin avocat …şi partea civilă…, din data de 08.06.2020 şi s-a constatat stinsă acțiunea civilă formulată de partea civilă….

În temeiul art. 397 alin. (1) C.proc.pen. şi art. 25 alin. (1) C.proc.pen. raportat la art. 1357 C.civ., art. 49 și art. 50 din Legea nr. 136 din 1995 (forma în vigoare la data săvârşirii faptei) şi art. 320 din Legea nr. 95/2006, s-a admis acţiunea civilă formulată de partea civilă Serviciul Județean de Ambulanță Gorj şi a fost obligată partea responsabilă civilmente Societatea de …. la plata către partea civilă Serviciul Județean de Ambulanță Gorj a sumei de 534,88 lei reprezentând contravaloarea cheltuielilor efectuate cu transportul şi asistenţa medicală acordată persoanei vătămate ….

În temeiul art. 397 alin. (1) C.proc.pen. şi art. 25 alin. (1) C.proc.pen. raportat la art. 1357 C.civ., art. 49 și art. 50 din Legea nr. 136 din 1995 (forma în vigoare la data săvârşirii faptei) şi art. 320 din Legea 95/2006 s-a admis acţiunea civilă formulată de partea civilă Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu şi a fost obligat partea responsabilă civilmente Societatea de … la plata către partea civilă Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu a sumei de 2.692,42 lei, reprezentând contravaloarea cheltuielilor de spitalizare ocazionate cu internarea persoanei vătămate …și dobânda legală aferentă acestei sume de la data rămânerii definitive a hotărârii până la data efectuării plății.

În temeiul art. 276 alin. 3 C.proc.pen. s-a respins solicitarea apărătorului părţii civile … privind plata cheltuielilor judiciare, ca neîntemeiată, urmare a încheierii tranzacţiei din data de 08.06.2020, între partea responsabilă civilmente Societatea de …titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat (dintre care, suma de 219,32 lei este aferentă urmăririi penale).

Pentru a hotărî astfel, instanța de fond a reținut că, prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu cu nr. …s-a dispus trimiterea în judecată - în stare de libertate - a inculpatului …sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă prevăzută de art. 196 alin. (2) și (3) C.pen.

Prin încheierea din şedinţa din camera de consiliu din data de 04 decembrie 2019, rămasă definitivă prin necontestare, judecătorul de cameră preliminară din cadrul instanței de fond, în baza art.346 alin. (1) C.proc.pen. a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu nr. …privind pe inculpatul…, trimis în judecată, în stare de libertate, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă, prevăzută de art.196 alin.(2) şi alin.(3) C.pen., a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală; în temeiul art. 342 C.proc.pen. a constatat că instanţa este competentă material şi teritorial să judece prezenta cauză şi a dispus începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul….

Inculpatul a solicitat judecarea conform procedurii recunoașterii învinuirii, cererea acestuia fiind admisă de către instanţa de fond; inculpatul a fost de acord cu prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității, în eventualitatea în care se va impune; nu a contestat probele administrate în faza de urmărire penală şi a solicitat administrarea probei cu înscrisuri.

În consecință, judecarea cauzei s-a desfășurat conform procedurii simplificate privind recunoașterea învinuirii, în baza probelor administrate în faza urmăririi penale.

Analizând materialul probator administrat în cauză, instanţa de fond a constatat în fapt următoarele:

 La data de 27.03.2017, în jurul orei 23.20, în timp ce conducea autoturismul marca Dacia Sandero, cu numărul de înmatriculare…, pe DN 66 Rovinari, la km 52+750, judeţul Gorj, inculpatul …nu a redus viteza de deplasare în apropierea unei treceri pentru pietoni, semnalizată conform prevederilor legale, având drept consecinţă accidentarea persoanei vătămate…, care se angajase regulamentar în traversarea drumului şi în aceste împrejurări, i-a produs persoanei vătămate leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare un număr de aproximativ 150 de zile de îngrijiri medicale.

Situația de fapt a rezultat din coroborarea următoarelor mijloace de probă administrate în cursul urmăririi penale: proces-verbal de cercetare la faţa locului cu schiţa locului accidentului şi planşa fotografică cu imagini de la cercetarea la faţa locului, plângere şi declaraţie persoană vătămată, declaraţiile martorilor…, …, …, …, …, declaraţii suspect/inculpat, raport de expertiză tehnică judiciară, CML nr. …/11.04.2017 şi completarea din data de 29.09.2017, buletine de analiză toxicologică nr. …/… şi …/.. al SML Gorj, adresa nr. …/…/2019  din  23.09.2019 a Institutului de  Medicină Legală Craiova

În drept, instanța de fond a constatat că fapta săvârșită de inculpatul …în condițiile mai sus descrise întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de vătămare corporală din culpă, prevăzută de art. 196 alin. 2 şi 3 C.pen., pentru care a fost condamnat la pedeapsa de 8 luni închisoare,

La individualizarea pedepsei, instanța de fond a avut în vedere pe lângă atingerea scopului pedepsei şi dispozițiile art. 74 C.pen, respectiv împrejurările și modul de comitere a infracțiunilor, precum şi mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura și gravitatea rezultatului produs ori a altor consecințe ale infracțiunilor, motivul săvârșirii și scopul urmărit, natura și frecvența infracțiunilor care constituie antecedente penale ale inculpatului, conduita după săvârșirea infracțiunii și în cursul procesului penal și nivelul de educație, vârsta, starea de sănătate, situația familială și socială.

Având în vedere că inculpatul a recunoscut săvârșirea infracțiunii, iar soluționarea cauzei s-a făcut potrivit procedurii recunoașterii învinuirii, instanța de fond a avut în vedere limitele de pedeapsă menționate, reduse cu o treime în cazul pedepsei închisorii și cu o pătrime în cazul pedepsei amenzii, conform art. 396 alin. (10) C.proc.pen.

S-a apreciat că o pedeapsă cu închisoarea orientată către minimul special, cu aplicarea art. 396 alin. (10) C.proc.pen., va fi aptă să îşi atingă scopul de prevenție și de reeducare. 

În ceea ce priveşte modalitatea de executare a pedepsei, văzând şi dispoziţiile art. 91 C.pen., în raport de persoana inculpatului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa de fond a apreciat că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia în regim de detenție, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată; s-a considerat că introducerea inculpatului în mediul carceral, la acest moment, ar putea deturna în mod ireversibil un eventual parcurs pozitiv al inculpatului.

În cauză s-au constatat îndeplinite și celelalte condiții prevăzute de art. 91 C.pen. pentru suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

Împotriva acestei hotărâri au declarat apel – în termenul prevăzut de lege – atât inculpatul…, cât și persoana vătămata….

Inculpatul…, în motivele dezvoltate în scris, depuse la dosar la data de 20 ianuarie 2021, a solicitat admiterea apelului, desființarea sentinței primei instanțe si, pronunțând o noua hotărâre, să fie modificată modalitatea de executare a pedepsei ce i s-a aplicat pentru infracțiunea de vătămare corporala din culpa, din suspendare sub supraveghere a pedepsei conform art. 91 CP, în amânarea aplicării pedepsei prev. de art. 83 CP, cu obligarea sa la respectarea dispozițiilor art. 85 alin. 1, Cp.

Având in vedere că se află la prima abatere de natură penală, inculpatul a apreciat că, în prezenta cauză, nu se impunea aplicarea unei pedepse cu închisoarea, aceasta modalitate de executare a pedepsei fiind mult prea aspră raportat la natura faptei, la modalitatea de săvârșire a acesteia si la datele ce caracterizează persoana sa. De asemenea, a susținut că, ulterior săvârșirii faptei, nu s-a sustras de la urmărirea penală, respectiv la judecata cauzei si nici nu am încercat în vreun fel zădărnicirea aflării adevărului, muncind pe toata perioada procesului, dar si anterior săvârșirii infracțiunii, iar în prezent își câștigă cinstit existenta, fiind încadrat în muncă.

Persoana vătămata…, în motivele scrise depuse la doar a solicitat admiterea apelului, desființarea sentinței penale atacate, condamnarea inculpatului la o pedeapsa cu suspendare sub supraveghere.

În mod greșit instanța de fond a sancționat cu maxima clemență pe inculpatul …, ignorând gravitatea faptei produse de acesta, rezultatul faptei și nu în ultimul rând conduita procesuala a acestuia.

De asemenea, partea civilă a criticat și faptul că instanța de fond în mod greșit a respins capătul de cerere privind acordarea cheltuielilor de judecată, în condițiile în care latura penală a cauzei nu a fost inclusă în tranzacția ce a cuprins doar latura civilă, solicitând așadar admiterea capătului de cerere privind cheltuielile de judecată pe care le-a efectuat la fondul cauzei.

În cursul cercetării judecătorești în apel nu a fost audiat inculpatul…, conform art. 420 alin. 4 C.p.p., procedeu probatoriu care nu a fost posibil ca urmare a  lipsei inculpatului de la cercetarea judecătorească in apel.

Verificând hotărârea apelată prin prisma motivelor invocate, dar și a dispozițiilor art. 417 alin. 2 C.p.p., instanța de apel constată următoarele:

Analizând în mod coroborat ansamblul probelor administrate pe parcursul procesului penal -  înscrisuri, declarațiile inculpatului, declarațiile persoanei vătămate, ale martorilor,  raport de expertiza tehnica judiciara,  proces verbal de cercetare la fata locului si schițele  aferente- conform art. 103 C.p.p., se constată  îndeplinite condițiile prev. de art. 396 alin. 2 C.p.p., pentru angajarea răspunderii penale a inculpatului …sub aspectul săvârșirii infracțiunii prev. de art.196 alin 2,3 Cp, din data de 27.03.2017, după ora 23.00, care a condus un autoturism pe  DN 66 Rovinari, la KM 52+750, județul…, în condiții de vizibilitate redusă (întuneric, fără iluminat stradal), iar în apropierea trecerii pentru pietoni semnalizata corespunzător, nu a redus viteza  de deplasare  si  a accidentat pe victima …, care se angajase în traversarea regulamentară a părții carosabile, de la stânga spre dreapta, în raport cu direcția de deplasare a autoturismului,  aceasta suferind leziuni care au necesitat pentru vindecare 150 zile  îngrijiri medicale , întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de vătămate corporala din culpa prevăzută de art. 196 alin 2 si 3 Cp.

Motivele  de apel  privind individualizarea judiciară a pedepsei  se regăsesc in căile ordinare de atac exercitate de către cele doua parți cu interese contrare, inculpat si persoana vătămata, astfel ca vor fi tratate simultan, punând in discuție o instituție juridica unica, respectiv prevederile art. 74 Cp.

În ceea ce privește  de 8 luni închisoare ce i-a fost aplicată inculpatului pentru infracțiunea prevăzută de art. 196 alin 2,3 Cod penal,  Curtea consideră că fată de criteriile de individualizare prevăzute de art.74 Cod penal, trebuie analizate: faptele comise - a) împrejurările și modul de comitere a infracțiunii, precum și mijloacele folosite; b) starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită; c) natura și gravitatea rezultatului produs ori a altor consecințe ale infracțiunii; d) motivul săvârșirii infracțiunii și scopul urmărit, dar si persoana inculpatului - e) natura și frecvența infracțiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului; f) conduita după săvârșirea infracțiunii și în cursul procesului penal; g) nivelul de educație, vârsta, starea de sănătate, situația familială și socială.

 În ceea ce privește fapta comisă, se constata ca  infracțiunea comisă de inculpat are o gravitate medie spre mare, relevant sub acest aspect fiind faptul  ca persoana vătămata suferit o vătămare esențiala a sănătății sale, necesitând pentru vindecare 150 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, a fost internata  in spital  in perioada 28.03-11.04.2017, suferind  multiple si însemnate leziuni traumatice, inclusiv fracturi multiple de coaste,  contuzii pulmonare, astfel cum rezulta din  conținutul certificatului medico-legal nr. …/2017 si al înscrisurilor medicale atașate, certificatul medico-legal fiind avizat prin  avizul nr. …/2019 emis de  Comisia de Control si Avizare  a actelor medico-legale  din cadrul Institutului de Medicina Legala  ….

Circumstanțele in care a avut loc comiterea acestei infracțiuni din culpa releva o încălcare serioasa si consistenta a regulilor de circulație rutiera, pericolul social fiind unul important, care s-a reflectat in natura si cuantumul pedepsei închisorii, necesara a fi aplicata pentru o individualizare reala a pedepsei. Accidentul de circulație s-a produs pe un sector de drum aflat în localitate, în condiții de întuneric și fără iluminat stradal, în apropierea unei treceri pentru pietoni semnalizată prin indicatoare și marcaj; viteza la care inculpatul a accidentat victima a fost de 55-60km/h si nu a putut evita accidentarea victimei, angajată în traversarea drumului pe marcajul de trecere pentru pietoni. Locul  impactului autoturismului cu victima pieton a fost stabilit  ca fiind pe  marcajul  de trecere pentru pietoni pe sensul de mers al inculpatului.

Potrivit raportului de expertiză, pe panoul de intrare în localitatea Rovinari este inscripționată viteza maximă admisă de 50 km/h, în continuare, până la locul producerii accidentului sunt amplasate următoarele indicatoare și marcaje rutiere cu valabilitate în zona producerii accidentului: indicator „Presemnalizare trecere pietoni"; indicator „Stație de autobuz"; indicator „Trecere pentru pietoni" ; marcaj de traversare pentru pietoni și raportat la semnalizarea rutieră menționată,. Se  evidențiază  astfel  ca inculpatul trebuia să respecte următoarele prevederi legale: art.48 din O.U.G. 195/2002 actualizată,  art. 121 din R.A.O.U.G. 195/2002 actualizat, art.123 din R.A.O.U.G. 195/2002 actualizat, art.135 din R.A.O.U.G. 195/2002 actualizat.

Pentru  infracțiunea de vătămare corporală din culpă  prevăzută de art. 196 alin.  2 și 3 C.pen., legiuitorul a prevăzut  pedeapsa de la 6 luni la 3 ani închisoare sau amenda,  iar ca urmare a aplicării cauzei de reducere a limitelor de pedeapsa prevăzută de dispozițiile art. 396 alin 10 Cpp, limitele pedepsei închisorii devin 4 luni- 2 ani; instanța de fond a optata pentru pedeapsa mai grea a închisorii, pe care  a stabilit-o la nivelul a 8 luni, ceea ce nu semnifica o  indulgenta  nejustificata din partea organelor judiciare, astfel cum susține persoana vătămata. Pedeapsa  aplicata fiind închisoarea, corespunde atât  gravitații medii spre ridicata a faptei, dar si datelor  personale ale inculpatului, care  nu are antecedente penale, a recunoscut acuzația penala, a optat pentru procedura simplificata a recunoașterii învinuirii, prevăzută de art. 375-377Cpp.

Solicitarea inculpatului in sensul aplicării unei pedepse cu amendă sau  individualizarea judiciara a stabilirii pedepsei la nivelul dispozițiilor art. 83 Cp nu răspunde necesitații îndeplinirii funcției de reeducare, precum și scopului preventiv al pedepsei, în vederea reintegrării în societate a inculpatului și formarea unei atitudini corecte față de ordinea de drept și de regulile de conviețuire socială, astfel încât în viitor să se evite săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală, având in vedere tocmai multitudinea si consistenta regulilor de circulație încălcate.

Pedeapsa aplicata de prima instanța  si individualizarea judiciara a executării acesteia  conform art. 91 Cp corespunde datelor ce conturează personalitatea acuzatului, acesta nu este cunoscut  cu antecedente penale,  a avut o atitudine procesuală corectă, recunoscând și regretând comiterea faptei.  Chiar daca pe parcursul urmăririi penale  a susținut un  punct de vedere diferit de persoana vătămata, inculpatul nu trebuie sancționat mai aspru, întrucât aceasta conduita se înscrie in parametrii dreptului la apărare si de a nu contribui la propria acuzare, însă nu se poate face abstracție de  opțiunea pentru a fi judecat in baza procedurii simplificate prevăzute de art. 375-377 Cpp, ceea ce atrage in mod obligatoriu aplicarea cauzei de reducere a limitelor de pedeapsa cu o treime conform art. 396 alin 10 Cpp. Vârsta tânără, familia legal constituita, statutul profesional constituiau tot atâtea argumente pentru ca inculpatul sa fie orientat după principii legale cu exigenta ridicata, fiind însă avute in vedere la  orientarea pedepsei  spre limita minima speciala prevăzută pentru  infracțiunea prevăzută de art.196 alin 2.3 Cp, cu aplicarea art. 396 alin 10 Cpp.

 Pedeapsa trebuie să corespundă sub aspectul naturii (privativă sau neprivativă de libertate) și duratei, atât gravității faptei și potențialului de pericol social pe care îl prezintă, în mod real persoana infractorului, cât și aptitudinii acestuia de a se îndrepta sub influenta pedepsei. Funcțiile de constrângere și de reeducare, precum și scopul preventiv al pedepsei, pot fi realizate numai printr-o justă individualizare a sancțiunii, care să tina seama de persoana căreia îi este destinată, pentru a fi ajutată să se schimbe, în sensul adaptării la condițiile socio-etice impuse de societate.

Fată de cele ce preced, se observă că pedeapsa a fost stabilită în mod just de prima instanță, fiind aleasa pedeapsa mai grea a închisorii, orientata spre minimul special, sancțiunea penală fiind echitabilă în raport de persoana inculpatului care regretă conduita infracțională și urmările acesteia.

Evaluând modalitatea de executare a pedepsei aplicate inculpatului, respectiv suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, trebuie avut în vedere obiectul juridic complex al acestei infracțiuni, in sensul ca au fost lezate atât relațiile sociale privind siguranța circulației pe drumurile publice, dar si cele formate si dezvoltate in jurul dreptului la sănătate si integritate corporala al persoanelor prezente in spațiul  public.

Prin sentința apelată s-au impus inculpatului măsurile de supraveghere prevăzute de art. 91 alin. (1) C. pen., iar în baza art. 93 C. pen., s-au stabilit obligațiile pe care inculpatul trebuie să le îndeplinească pe perioada termenului de supraveghere a executării pedepsei - să frecventeze un program de reintegrare socială derulate de către serviciul de probațiune sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate;  potrivit art. 93 alin. (3) C. pen., prima instanță a hotărât ca pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității  pe o perioadă de 60 de zile in cadrul Primăriei …județul …, sau Scolii Gimnaziale…, din localitatea ….

Se reține că măsurile de supraveghere și obligațiile impuse de textele de lege mai sus amintite au caracter obligatoriu. 

Motivele de apel invocate de persoana vătămata privind cheltuielile judiciare sunt fondate  pentru următoarele considerente:

 Opțiunea părții civile de a soluționa latura civilă în mod amiabil cu partea responsabilă civilmente - societatea de asigurare, prin încheierea unui contract de tranzacție  extrajudiciara la data de 08.06.2021 se încadrează în dispozițiile art. 23 C.p.p.

 Contractul de tranzacție are caracter irevocabil, părțile nemaiputând reveni asupra sa și reprezintă expresia acordului liber exprimat- consecință a principiului disponibilității care guvernează acțiunea civilă- privind existența și întinderea despăgubirilor derivând dintr-o infracțiune. Prin urmare, partea  civila, după încheierea unui contract de tranzacție cu partea responsabilă civilmente în cursul procesului penal, nu mai are posibilitatea de a solicita majorarea daunelor morale sau materiale  în cadrul aceluiași proces ori acordarea cheltuielilor judiciare efectuate pana in acel moment, daca in conținutul tranzacției părțile au prevăzut  ca acest contract are ca obiect si  cheltuielile judiciare.

 Prin contractual de tranzactie din data 08.06.2020 încheiat intre partea civila si asigurator in calitate de parte responsabila civilmente, părțile au stipulat ca operează stingerea litigiului ce formează obiectul dosarului penal prezent, prin plata sumei de 105.000 lei reprezentând cheltuieli de judecata, prejudiciu material si moral.

 Prin aceeași tranzacție partea civila si-a asumat  obligația de a renunța  la orice fel de acțiune  sau demers judiciar, indiferent de natura, împotriva Societății de Asigurare.

 După încheierea tranzacției si depunerea acesteia la dosarul cauzei, persoana vătămata a continuat sa participe la procesul penal, prin prezenta personala si prin apărător ales, a  formulat puncte de vedere asupra problemelor procesuale discutate, a administrat proba cu înscrisuri, a formulat concluzii judiciare in cadrul dezbaterilor.

 Partea civila este subiect activ al acțiunii civile exercitate in cadrul procesului penal  conform art. 84 alin 1 Cpp.

 După încheierea tranzacției cu partea responsabila – civilmente, conform dispozițiilor art. 23 Cpp, persoana vătămata  in cazul infracțiunii de vătămate corporala din culpa prevăzută de art. 196 alin 2,3 Cp, victima a unui accident de circulație, poate continua sa participe la procesul penal in aceasta calitate, de subiect procesual principal, conform dispozițiilor art.79 Cpp, iar nu de  parte civila, aceasta calitate  procesuala stingandu-se  prin încheierea  tranzacției.

 Continuarea  participării in cadrul  procesului penal a persoanei vătămate printr-o infracțiune  chiar si după stingerea acțiunii civile prin încheierea unei tranzacții, are fundamentul juridic  in dispozițiile art. 85 alin 2 Cpp, conform cărora calitatea de parte civilă a persoanei care a suferit o vătămare prin infracțiune nu înlătură dreptul acestei persoane de a participa în calitate de persoană vătămată în aceeași cauză.

 De asemenea, persoana vătămare are propriile drepturi  procesuale, reglementate in dispozițiile art. 81 Cpp:

a) dreptul de a fi informată cu privire la drepturile sale;

b) dreptul de a propune administrarea de probe de către organele judiciare, de a ridica excepții și de a pune concluzii;

c) dreptul de a formula orice alte cereri ce țin de soluționarea laturii penale a cauzei;

d) dreptul de a fi informată, într-un termen rezonabil, cu privire la stadiul urmăririi penale, la cererea sa expresă, cu condiția de a indica o adresă pe teritoriul României, o adresă de poștă electronică sau mesagerie electronică, la care aceste informații să îi fie comunicate; 

e) dreptul de a consulta dosarul, în condițiile legii;

f) dreptul de a fi ascultată;

g) dreptul de a adresa întrebări inculpatului, martorilor și experților;

g1) dreptul de a beneficia în mod gratuit de un interpret atunci când nu înțelege, nu se exprimă bine sau nu poate comunica în limba română. În cazurile urgente se pot folosi mijloace tehnice de comunicare, dacă se apreciază că acest lucru este necesar și că nu împiedică exercitarea drepturilor persoanei vătămate;

g2) dreptul de a i se comunica traducerea într-o limbă pe care o înțelege a oricărei soluții de netrimitere în judecată, atunci când nu înțelege limba română;

h) dreptul de a fi asistată de avocat sau reprezentată;

i) dreptul de a apela la un mediator, în cazurile permise de lege;

j) alte drepturi prevăzute de lege.

Calitatea de persoana vătămata se dobândește ope legis odată cu începerea urmăririi penale in rem, de către persoana care a  suferit o vătămare ( fizica, morala, materiala) prin săvârșirea  faptei care constituie obiectul acuzației penale.

Prin participarea la proces a persoanei vătămate se dezvolta raportul juridic de drept procesul penal al cărui subiect pasiv este inculpatul si se contribuie la soluționarea raportului de drept penal substanțial care decurge din savarsirea infractiunii.

Prin incheierea unei tranzactii intre partea civila si partea responsabila civilmente -asigurator se stinge raportul juridic de drept civil delictual nascut intre aceste parti, insa nu si raportul de drept procesual penal, care ii permite persoanei care a suferit o vatamare prin infractiune sa continue a participa la proces in calitate de persoana vatamata- subiect procesul principal, cadru in care poate sa exercite drepturile proprii reglementate prin dispozitiile art 81 Cpp.

Corespunzatoare drepturilor procesuale ale persoanei vatamate este si reglementarea cuprinsa in dispozitiile art.276 alin.1 Cpp care statueaza asupra dreptului persoanei vatamate la restituirea chelzuielilor judiciare efectuate in cadrul procesului penal.

 Conform dispozitiilor art. 276(1), in caz de condamnare, renunțare la urmărirea penală, renunțare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei, inculpatul este obligat să plătească persoanei vătămate, precum şi părții civile căreia i s-a admis acțiunea civilă cheltuielile judiciare făcute de acestea.

Titular al obligației de plata a cheltuielilor judiciare cuvenite persoanei vătămate conform art. 276 alin.1 Cpp  este inculpatul, in calitate de subiect pasiv al raportului de drept procesul penal, iar nu partea responsabila civilmente, întrucât ea nu este obligata la despăgubiri in solidar cu inculpatul, acțiunea civila stingandu-se prin încheierea unei tranzacții extrajudiciare.

De asemenea , nu sunt îndeplinite nici condițiile art.50 din legea 136/1995( in vigoare la data  comiterii infracțiunii), întrucât partea responsabila civilmente plătește despăgubirile si  cheltuielile de judecata persoanelor vătămate care se constituie parți civile in condițiile legii.

Pentru cheltuielile judiciare efectuate de persoana vătămata in cadrul procesului penal, calitatea de debitor o are inculpatul, in temeiul dispozițiilor art. 276 alin 1 Cpp, in calitate de subiect pasiv al raportului juridic de drept procesual penal.

Prin urmare, persoana vătămata  are dreptul la restituirea cheltuielilor judiciare efectuate in cadrul procesului penal, conform art. 276 alin 1 Cpp, de la inculpat.

Raportând considerentele  teoretice  expuse la  specificul prezentei cauze penale, instanța va avea in vedere cheltuielile judiciare efectuate de persoana vătămata in aceasta calitate, pe care a exercitat-o in cadrul procesului penal după încheierea unei tranzacții extrajudiciare cu partea responsabila civilmente- asiguratorul( la data de 08.06.2020),  respectiv cele cuprinse in chitanța nr. …/15.07.2020, întrucât  cheltuielile judiciare  dovedite cu alte înscrisuri  datând anterior  tranzacției extrajudiciare au fost avute in vedere la încheierea acesteia, suma primita de persoana vătămata de la partea responsabilă civilmente- asigurator incluzând si cheltuielile judiciare( efectuate pana in acel moment), astfel  cum rezulta din cuprinsul acestui contract.

Pe cale de consecință, în baza art.  421 pct. 1 lit. b Cpp se va respinge, ca nefondat, apelul formulat de apelantul inculpat…, iar în baza art. 421 pct. 2 lit. a Cpp se va admite apelul declarat de persoana vătămata  …; se va desființa în parte sentința penală apelată și, pe fond, rejudecând, în temeiul art. 276 alin. 1 Cpp va fi obligat inculpatul la plata sumei de 2.500 lei cheltuieli judiciare conform chitanței nr. …/15.07.2020, către persoana vătămata…, reprezentând  cheltuieli judiciare aferente laturii penale.

Se va menține restul dispozițiilor sentinței penale apelate, care nu contravin prezentei decizii penale.

În baza art. 276 alin 1 Cpp va fi obligat apelantul - inculpat …la plata către persoana vătămata …a sumei de 2.000 lei cheltuieli judiciare efectuate în apel, întrucât fiind admisa calea ordinara de atac exercitata de persoana vătămata,  inculpatul se afla in culpa procesuala.

 În temeiul art. 275 alin 2 Cpp va fi obligat apelantul - inculpat …la plata sumei de 100 lei cheltuieli judiciare efectuate în apel, către stat.

Domenii speta