Titularul obligaţiei de plată a despăgubirilor solicitate de către unităţile spitaliceşti în situaţia accidentelor de trafic rutier.

Decizie 698/Ap din 04.12.2020


- art.  320 alineat 1 din Legea nr. 95/2006

 Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane, precum şi daune sănătăţii propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale.

 S-a reţinut că sentinţa penală nr. 1106/06.08.2020 a Judecătoriei Braşov, în baza art. 196 alin. 2, 3 Cod penal cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedură penală a fost condamnat inculpatul A. la pedeapsa de 9 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de „vătămare corporală din culpă”, persoană vătămată fiind  B..

În temeiul dispoziţiilor art. 397 alin. 1 Cod procedură penală rap. la art. 19 şi art. 25 alin. 1 Cod procedură penală respectiv ale art. 1349 Cod civil şi următoarele, cu referire la art. 86 Cod procedură penală şi art. 49 din Legea nr. 136/1995, s-a admis acţiunea civilă formulată de partea civilă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă C. şi în consecinţă a fost obligată partea responsabilă civilmente D. S.A să plătească părţii civile Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă C. suma de 9715,50 lei, reprezentând  prestațiile medicale acordate numitului B., pe durata  internărilor  în  cadrul  instituției, cu titlu de daune materiale.

 Împotriva acestei sentinţe a formulat apel şi asigurătorul, criticând, printre altele, şi modalitatea de soluţionare de către instanţa de fond a acţiunii civile formulată de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă C., solicitând să fie exonerată de la plata acestora partea responsabilă civilmente şi să se dispună în apel obligarea inculpatului la plata lor.

Instanţa de apel, cu privire la această critică, a reţinut prevederile art. 320 alineat 1 din Legea nr. 95/2006 conform cărora persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane, precum şi daune sănătăţii propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale.

Prin urmare, inculpatul, fiind în culpă pentru vătămarea sănătăţii părţii civile, este obligat să suporte cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată.

În continuare, având în vedere că autoturismul deţinea o asigurare de răspundere civilă, au fost reţinute prevederile art. 2 pct. 4 din  Legea nr. 132/2017 ce defineşte noţiunea de asigurat ca fiind proprietarul sau utilizatorul unui vehicul sau unui tramvai a cărui răspundere civilă delictuală este preluată contractual de un asigurător RCA în baza contractului RCA valabil pentru prejudiciile produse terţelor persoane din accidente de vehicule/tramvaie;

Astfel, răspunderea civilă delictuală a inculpatului (stabilită prin art. 320 alineat 1 din Legea nr. 95/2006) este preluată de asigurător pentru prejudiciile produse terţelor persoane din accidente de vehicule/tramvaie.

Din moment ce prin fapta ilicită constând în accidentul de vehicul a fost creat Spitalul Judeţean un prejudiciu constând în cheltuielile de spitalizare, prejudiciu pentru care s-ar fi angajat, în lipsa unei asigurări, răspunderea civilă delictuală a inculpatului, iar această răspundere este preluată de asigurător, apare ca fiind corectă soluţia instanţei de fond de obligare a părţii responsabile civilmente la plata cheltuielilor de spitalizare.

Nu în ultimul rând, au fost reţinute şi dispoziţiile art. 11 din Legea 132/2017, conform cărora asigurătorul RCA are obligaţia de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile dovedite suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat (spitalul ce a acordat îngrijiri medicale victimei unui accident de trafic rutier are calitatea de parte prejudiciată, iar prejudiciul invocat este în legătură de cauzalitate cu accidentul) precum şi dispoziţiile art. 12 din acelaşi act normativ care enumeră situaţiile în care nu se acordă despăgubiri de către asigurător, între aceste cazuri neregăsindu-se şi situaţia unităţilor spitaliceşti.

A fost respinsă deci această critică.

Domenii speta