Obligaţia inculpatului de a comunica în scris, în termen de 3 zile, orice schimbare a adresei

Decizie 604/Ap din 23.10.2020


-  art. 108 alineat 2 litera b Cod de procedură penală

Procedura de citare la judecata în fond a cauzei cât şi de comunicare a sentinţei a fost realizată în mod legal la domiciliul indicat de inculpat la urmărire penală, nefiind obligatorie citarea sa prin afişare, sau citarea la o altă adresă.

Prin sentinţa penală nr. 763/18.06.2020 a Judecătoriei Braşov, în baza art. 193 alin. 2 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal rap. la art. 396 alin. 1 și 2 Cod procedură penală, a fost condamnat inculpatul A. la pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violențe în stare de recidivă postcondamnatorie.

Împotriva acestei sentinţe a declarat apel inculpatul, prin apărător ales, solicitând admiterea cererii de repunere în termenul de apel având în vedere  motivele obiective menţionate prin cerere, faptul că acesta nu a fost citat în mod legal la proces, că nu a putut formula apelul în termen, având în vedere starea de sănătate şi accidentul suferit.

Curtea, verificând termenul în care inculpatul a exercitat calea de atac, reţine că, potrivit dispoziţiilor art. 410 alin. 1 Cod de procedură penală „pentru procuror, persoana vătămată şi părţi, termenul de apel este de 10 zile, dacă legea nu dispune altfel şi curge de la comunicarea copiei minutei” sentinţei instanţei de fond.

Minuta sentinţei penale nr. 763/18.06.2020 a Judecătoriei Braşov a fost comunicată inculpatului la cele două adrese cunoscute la datele de 26, respectiv 29 iunie 2020, fila 109 dosarul primei instanţe, fiind afişată înştiinţarea, plicul fiind restituit instanţei.

Termenul de 10 zile de declarare a apelului pentru inculpat, calculat pe zile libere, se împlinea la data de 20.07.2020.

Inculpatul a formulat apel prin apărător ales la data de 21.08.2020, după expirarea termenului de apel de 10 zile înăuntrul căruia se putea declara apelul, astfel că apelul acestuia este tardiv.

Apărarea inculpatului în sensul că nu a fost citat legal şi că, prin urmare, nici sentinţa instanţei de fond nu i-a fost comunicată în mod legal, fiind deci încă în termenul de apel, ce nu a început să curgă în lipsa unei comunicări legale a sentinţei, va fi înlăturată având în vedere dispoziţiile art. 108 alineat 2 litera b Cod de procedură penală conform căruia inculpatul are obligaţia de a comunica în scris, în termen de 3 zile, orice schimbare a adresei, atrăgându-i-se atenţia că, în cazul neîndeplinirii acestei obligaţii, citaţiile şi orice alte acte comunicate la prima adresă rămân valabile şi se consideră că le-a luat la cunoştinţă.

La fila 24 din dosarul de urmărire penală  există procesul-verbal de aducere la cunoştinţă a acestei obligaţii, încheiat de procuror şi semnat de inculpat şi de avocatul ce l-a asistat. În cuprinsul procesului-verbal inculpatul a indicat ca adresă unde să-i fie comunicate actele de procedură adresa din B., strada C., nr. xx, bl. x, ap. xx, exact adresa unde a fost citat la judecata fondului şi unde i s-a comunicat sentinţa instanţei de fond.

Având în vedere aceste aspecte, Curtea a considerat că atât procedura de citare la judecata în fond a cauzei cât şi de comunicare a sentinţei a fost realizată în mod legal la domiciliul indicat de inculpat la urmărire penală, nefiind obligatorie citarea sa prin afişare, sau citarea la o altă adresă.

Astfel, termenul de 10 zile, calculat pe zile libere, în care se putea declara apel a început să curgă în data de 08.07.2020, prezenta cale de atac fiind exercitată cu depăşirea acestui termen, sentinţa atacată fiind definitivă.