Infracţiuni contra integrităţii corporale sau a sănătăţii

Hotărâre 118 din 19.10.2020


 

Actul de sesizare

 Prin rechizitoriul emis în dosarul nr. 1388/P/2018 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Adjud  a fost trimis în judecată inculpatul D I,  pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, prev. şi ped. de art. 196, alin. 2 și 3 din C.P.,

În actul de sesizare s-a reţinut  că  că  la data de 16.10.2018, ora 07.10, inculpatul a condus autoutilitara marca Iveco cu nr. de înmatriculare B.90.WIT, pe D.N 2, din direcţia mun. Adjud, jud. Vrancea către mun. Focşani, jud. Vrancea, iar la km 225+550 m, pe fondul adormirii la volan, a intrat în coliziune faţă-spate cu tractorul marca U 650, cu numărul de înregistrare VN.03-151 Adjud, care circula în aceeaşi direcţie, pe banda de lângă marginea părţii carosabile, tractor condus de numitul Ioniță Nicolae, în urma accidentului persoana vătămată  I N suferind leziuni de natură traumatică pentru care a avut nevoie de 100-110 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, potrivit raportului de expertiză medico-legală nr. 1587/A1/388/05.12.2018 emis de S.J.M.L. Vrancea.

Analizând materialul probator administrat în cursul urmăririi penale şi al cercetării judecătoreşti, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

În fapt, la data de 16.10.2018, în jurul orelor 07:10, inculpatul D I conducea autoutilitara marca Iveco, cu numărul de înmatriculare B.90.WIT, pe D.N 2, din direcţia Adjud către mun. Focşani, jud. Vrancea iar la km 225+550 m, pe fondul adormirii la volan, a intrat în coliziune faţă-spate cu tractorul marca U 650, cu numărul de înregistrare VN.03-151 Adjud, care circula în aceeaşi direcţie, însă pe banda de lângă marginea părţii carosabile.

Din impactul cu tractorul, autoutilitara a pătruns pe contrasens, intrând în coliziune cu autoutilitara marca Fiat Ducato cu numărul de înmatriculare VN.92.GYO, condusă regulamentar de martorul I B F  , din com. Slobozia Bradului, jud. Vrancea. In urma impactului a rezultat vătămarea corporală a conducătorului tractorului-numitul I N  , care a fost transportat cu ambulanţa la Spitalul Municipal Adjud pentru îngrijiri medicale, după care a fost transferat la Spitalul Județean de Urgență ”Sf. Pantelimon” Focşani.

Potrivit raportului de expertiză medico-legală nr. 1587/A1/388/05.12.2018 emis de S.J.M.L. Vrancea, persoana vătămată I N a necesitat 100-110 (o sută-o sută zece) zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

Fiind audiat numitul I N  , acesta a declarat faptul că la data de 16.10.2018, în jurul orelor 07:10, conducea tractorul marca U 650, cu numărul de înregistrare VN 03-151 Adjud, pe DN 2 , din direcţia mun. Adjud, jud. Vrancea către com. Rugineşti, pe banda de lângă marginea părţii carosabile, mergând către locul de muncă. La un moment dat, din spatele său a venit o autoutilitară al cărui număr de înmatriculare nu 1-a observat, care 1-a acroşat în partea din spate, în urma impactului tractorul fiind distrus în totalitate, iar el a fost proiectat pe partea carosabilă. După impact a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De asemenea, persoana vătămată I N a declarat faptul că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 100 000 de euro reprezentând daune morale şi cu suma de 20 000 de euro reprezentând daune materiale, respectiv valoarea tractorului, cheltuielile suportate pentru intervenţiile medicale şi tratamentul ulterior precum şi pentru plata însoţitorului de la data accidentului până la recuperare.

Fiind audiat inculpatul D I  , acesta a declarat faptul că la data de 15.10.2018, în jurul orelor 22:00, a plecat de pe raza mun. Alba Iulia, unde locuieşte, la volanul autoutilitarei marca Iveco cu numărul de înmatriculare B.90.WIT, împreună cu fratele sau, D C  , cu scopul de a se deplasa către municipiul Focşani, să cumpere struguri. În jurul orelor 07.10, pe data de 16.10.2018, după ieşirea din mun. Adjud,jud. Vrancea, la km 225+550m, probabil a adormit la volan, întrucât nu îşi mai aminteşte nimic, a intrat în coliziune cu un tractor U 650, cu numărul de înmatriculare VN.03-151 Adjud, care se deplasa în aceeaşi direcţie, după care, din impact a pătruns pe contrasens, unde a intrat în coliziune cu autoutilitara marca Iveco cu numărul de înmatriculare VN.92.GYO, care circula din contrasens. În urma impactului a rezultat vătămarea corporală a sa, a fratelui său şi a numitului I N  , conducătorul tractorului. A fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Acesta a declarat că recunoaşte şi regretă săvârşirea faptei.

Martorul I B F  , conducătorul autoutilitarei marca Fiat Ducato, a confirmat modul de producere a accidentului rutier, a declarat că nu a suferit leziuni și  nu depune plângere prealabilă împotriva vinovatului.

Aceeași poziție au avut-o și numiții D C  , fratele inculpatului, și Ș B  , pasagerul autoutilitarei conduse de martorul I B F  .

Astfel, având în vedere declaraţia de recunoaştere a inculpatului şi fiind administrate probe concludente şi pertinente în cauză, din care rezultă cu certitudine vinovăţia inculpatului  în ceea ce priveşte săvârşirea infracţiunii arătate mai sus, fiind dovedită cu certitudine existenţa infracţiunilor, instanţa va dispune antrenarea răspunderii penale a acestuia  pentru  infracţiunile reţinute. 

La individualizarea în concret a pedepsei, dată fiind manifestarea de voinţă a inculpatului în sensul recunoaşterii în totalitate a faptei, se va da eficienţă şi dispoziţiilor art. 396 alin. 10  Cod Procedură Penală, în sensul reducerii limitelor de pedeapsă cu o treime, dat fiind faptul că instanţa se va orienta la pedeapsa cu închisoarea.

La individualizarea pedepsei  ce urmează a fi aplicată inculpatului, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 74 Cod Penal, respectiv împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit, natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal şi nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

În concret,  instanţa  reţine că  vătămarea corporală din culpă este  o faptă cu un pericol social generic ridicat, valoarea socială căreia i s-a adus o atingere fiind printre cele mai importante din Codul Penal, respectiv integritatea corporală şi sănătatea persoanei.

Inculpatul nu figurează cu menţiuni în fişa de cazier judiciar,  pe parcursul procesului penal a manifestat sinceritate, s-a prezentat în mod constant la solicitarea organelor judiciare şi a regretat comiterea faptei.

Din perspectiva celor arătate anterior, în funcţie de toate criteriile arătate, instanţa va aplica inculpatului o pedeapsă cu închisoarea pentru infracţiunea reţinută, într-un  cuantum suficient în opinia instanţei pentru atingerea scopului şi îndeplinirea funcţiilor de constrângere, de reeducare şi de exemplaritate ale pedepsei.

La individualizarea în concret a pedepsei care se va aplica inculpatului, dată fiind manifestarea de voinţă a inculpatului în sensul recunoaşterii în totalitate a faptei, se va da eficienţă şi dispoziţiilor art. 396 alin. 10 Cod Procedură Penală, în sensul reducerii cu o treime a limitelor de pedeapsă.

 Astfel, în baza art. 396 alin. 2 Cod Procedura Penală  şi art. 196 alin. 2,3 Cod Penal, cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod Procedura Penală, va condamna pe inculpatul  D I  , la o pedeapsă de :

- 1 (un) an închisoare, pentru comiterea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, faptă prev. şi ped. de art. 196 alin. 2,3 Cod Penal.

 În ceea ce priveşte individualizarea executării pedepsei, instanţa constată că, în cauză sunt îndeplinite condiţiile art. 91 Cod Penal, pedeapsa stabilită fiind mai mică de 3 ani închisoare, respectiv 1 ( un) an  închisoare; inculpatul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii; acesta şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii şi nu s-a sustras de la judecată iar în raport de persoana inculpatului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii,  precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că executarea efectivă a pedepsei nu este necesară, fiind suficientă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru o perioadă determinată.

Faţă de aceste considerente, în baza  art. 91 alin.  1 Cod Penal va dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe o durată de  2 (doi ) ani reprezentând termen de încercare, potrivit art. 92 alin.  1 Cod Penal.

În baza art. 7 din Legea nr. 76/2008 modif. la data de 01.02.2014  privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare, va dispune prelevarea de probe biologice de la inculpatul D I urmând ca, în temeiul art. 5 pct. 5 din Legea nr. 76/2008, modif. la data de 01.02.2014  inculpatul să fie informat că probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obţinerea şi stocarea în S.N.D.G.J. a profilului genetic.

Instanţa consideră că în cauză nu se impune aplicarea unor pedepse complementare sau accesorii.

 

În cauza s-au depus în termenul legal prevăzut de lege cerere de constituire  de  parte civilă  de  către persoana vătămată I N , şi a solicitat următoarele  sume:

1) 100.000 euro (o sută de mii euro) cu titlu de daune morale reprezentând prejudiciul moral suferit ca urmare a vătămării corporale în accidentul petrecut la finele anului 2018;

2) daune materiale în cuantum de 10.000 ( zece mii euro) euro reprezentând prejudiciul material suferit.

De asemenea, şi furnizorii de servicii medicale SPITALUL JUDEŢEAN SF. PANTELIMON FOCŞANI şi SERVICIUL DE AMBULANŢĂ VRANCEA s-au constituit părţi  civile cu suma de 18410,45 lei ,cheltuieli de spitalizare, respectiv suma de 209,28 lei reprezentând cheltuieli ocazionate de transportul victimei la spital.

Pentru dovedirea daunelor morale şi materiale solicitate în cadrul procesului

penal partea civilă I N , prin avocaţi aleşi,  a solicitat proba cu înscrisuri, proba testimonială cu martorul C I M  ,  proba cu expertiza medico-legală (41-43  dosar i.).

 În cauză a fost citată în calitate de parte responsabilă civilmente SOCIETATEA DE ASIGURARE GROUPAMA BUCUREŞTI SA  asigurator al autovehiculului marca Iveco, cu nr. de înmatriculare B.90.WIT,  condus de inculpat dar şi SC DENISA SEVDA SRL , societatea  la care lucra inculpatul la data comiterii faptei.

Instanţa reţine că în prezenta cauza sunt îndeplinite condițiile angajării răspunderii civile delictuale deoarece potrivit art. 1357 Cod civil, cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, fiind obligat să îl repare, autorul prejudiciului răspunzând si pentru cea mai ușoară culpă.

Fapta ilicită constă în aceea ca  inculpatul a condus autoutilitara marca Iveco cu nr. de înmatriculare B.90.WIT, pe D.N 2, din direcţia mun. Adjud, jud. Vrancea către mun. Focşani, jud. Vrancea, iar la km 225+550 m, pe fondul adormirii la volan, a intrat în coliziune faţă-spate cu tractorul marca U 650, cu numărul de înregistrare VN.03-151 Adjud, care circula în aceeaşi direcţie, pe banda de lângă marginea părţii carosabile, tractor condus de numitul Ioniță Nicolae, în urma accidentului persoana vătămată  I N suferind leziuni de natură traumatică pentru care a avut nevoie de 100-110 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, potrivit raportului de expertiză medico-legală nr. 1587/A1/388/05.12.2018 emis de S.J.M.L. Vrancea.

Prejudiciul, cea de-a doua condiție a răspunderii civile delictuale rezultă din aceea că prin fapta inculpatului de a nu respecta obligațiile impuse de lege în sarcina sa în calitate de conducător auto, părţii civile  i-a fost vătămata  grav integritatea corporala, aceasta având numeroase consecințe pe plan fizic şi emoțional. În urma încălcării de către acesta a normelor de drept obiectiv, părţii civile i-au fost aduse prejudicii unor drepturi subiective importante, cum ar fi  dreptul la integritate corporală, sănătate fizica sau mentală, dreptul la desfășurarea normală a vieții sociale, personale si profesionale.

Prejudiciul s-a resimțit atât sub aspect patrimonial, dar mai ales sub aspect nepatrimonial, trauma psihica resimţită de partea civilă neputând fi cuantificată.

A mai arătat că urmare a accidentului a fost nevoit să înceteze raporturile de munca şi să se pensioneze înainte de termen.

Legătura de cauzalitate dintre fapta ilicită şi prejudiciu este evidentă  în cauză.

În cauză a fost efectuată expertiza medico-legală nr. 28044 din 25.08.2020 de către Institutul de Medicină Legală Iaşi,  iar în raportul întocmit cu această ocazie s-au consemnat următoarele:

„1. -Numitul I N a suferit în octombrie un politraumatism obiectivat prin:

-Traumatism toracic cu fracturi costale multiple (C6-C12stângi), pneumotorax stâng, pneumomediastin, emfizem subcutanat hemitoracic stând şi laterocervical atâng pentru care s-a intervenit chirugical  practicându-se drenaj pleural;

-Traumatism de bazin cu fractură de ram ischio-pubian lateral;

-Trumatism al membrului inferior drept cu fractură de col femural cu deplasare pentru  care s-a intervenit  chirurgical practicându-se  hemiartroplastie  cu proteză bipolară necimentată;

2.Leziunile traumatice constatate s-au produs  prin loviri de corpuri dure din interiorul unui vehicul, în cadrul unui accident rutier;

3.Leziunile de violenţă constatate au necesitat 100-110 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare la momentul producerii lor;

4.Leziunile traumatice toracice prin ele însele şi la momentul producerii lor au pus în primejdie viaţa susnumitului;

5.La data actuală susnumitul prezintă hemiartroplastie  dreaptă cu proteză bipolară  necimentată pentru care s-a recomandat  kinetoterapie ( de menţinere a tonusului muscular) şi eventual o revizuire a protezei de şold.

Susnumitul  prezintă o deficienţă funcţională accentuată corespunzătoare unei incapacităţi  adaptative de 70%.

Prin Decizia medicală asupra capacităţii de muncă nr. 601/10.04.2019 a fost încadrat în gradul II (doi) de invaliditate, având capacitatea de muncă pierdută  în totalitate.

Din  declarația martorului  C I M  , (fila 92 dosar i.), reies următoarele aspecte:

Partea civilă I N fost nevoită sa stea la pat mult timp după accident iar mai bine de 1 an de la data producerii accidentului nu a fost capabil să rămână singur acasă sau sa meargă în oraş, având  nevoie de însoțitor.  După accident viaţa de familie şi socială s-a redus drastic inclusiv in cadrul familiei. Partea civilă a stat în comă cam 5 zile , a suferit mai multe intervenţii chirurgicale, la plămâni, în zona capului şi i s-a pus şi proteză la picior. După spitalizare, partea civilă a stat la pat 3 luni de zile, cu un regim alimentar special şi cu persoană însoţitoare, martora C I M  . După externare , partea civilă a necesitat şi multe luni de recuperare şi fizioterapie . din declaraţia martorei rezultă că înainte de accident partea civilă era într-o stare fizică bună, se întreţinea singur,lucra  iar după accident nu se mai poate îngriji şi întreţine singur,doar ajutat şi are în permanenţă dureri, nici nu se poate apleca, încălţa singur. De asemenea, a rămas cu cicatrici vizibile  de la operaţie în zona capului şi a piciorului.

Înainte de accident partea civilă era o persoana activă, pe lângă serviciu făcând şi alte munci, aspect care s-a schimbat în mod dramatic acum, totul rămânând în paragina iar veniturile pe care le încasează (pensie şi ajutor social) s-au diminuat drastic şi nu acoperă nici măcar medicamentele care trebuie administrate. 

Instanţa va reţine astfel că inculpatul a săvârşit o faptă ilicită, în sensul că a vătămat grav integritatea corporală şi sănătatea victimei, ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie pe drumurile publice, producând un prejudiciu moral şi material considerabil persoanei vătămate.

Analizând probatoriul cauzei instanţa constată că partea civilă civile a suferit un prejudiciu material cert, constând în contravaloarea tratamentelor medicale lunare, cu deplasările la instituțiile medicale, consultațiile medicale, expertiza medicala, așa cum reiese din actele atașate la dosar. De asemenea,  până la încetarea stării de nevoie este cert faptul că partea civilă urmează a efectua în continuare cheltuieli materiale cu medicamentele, cu recuperarea şi consultaţiile medicale.

Partea civilă a arătat că a fost nevoit să intre în concediu medical, apoi să înceteze raporturile de muncă  cu angajatorul său unde lucra cu contractul individual de muncă.

 Din declaraţia martorului audiat pe latura civilă a cauzei şi înscrisurile depuse la dosar rezultă că partea civilă  I N a cheltuit suma de  12.750 lei  , reprezentând transport, consultații medicale, medicamente, taxe certificat medico-legal, expertize medico-legale,  etc.  Astfel, instanţa va reţine că au fost dovedite sumele de 63 lei c/valoare expertiză medico-legală( fila 27 dosar ),187 lei c/valoare valoare expertiză medico-legală( fila 41 dosar i.), c/valoare cheltuieli transport spital pentru fizioterapie 500 lei -10 drumuri a câte 50 lei ( fila 92 declaraţie martor), 1000 lei c/valoare medicamente, regim alimentar , 1000 lei ,sumă plătită însoţitoarei D A şi 10000 lei cheltuieli cu îngrijirea şi întreţinerea părţii civile cheltuiţi de martora C I M  .

În ceea ce priveşte prejudiciul moral considerabil suferit de către partea civilă, acesta este de evident şi de netăgăduit. Se constată în acest sens că partea civilă a suferit leziuni care au necesitat 100-110 zile de îngrijiri medicale, timp ce include internările cu intervenţia chirurgicală iniţială şi ulterior, recuperarea funcţională. Leziunile traumatice suferite au pus în primejdie viaţa sus-numitului. Starea actuală a părţii civile îi conferă  acestuia o deficienţă funcţională gravă, cu pierderea în totalitate a capacităţii de muncă, încadrabilă în gradul II de invaliditate. Cicatricile prezentate sunt permanente şi reprezintă un prejudiciu estetic mediu. Viaţa de familie şi socială a părţii civile a fost foarte grav afectată ca urmare a vătămărilor suferite, fiind de menţionat în acest sens următoarele: partea civilă  trebuie să evite statul în picioare prelungit, emoțiile intense, stările conflictuale, expunerea la lumina, zgomotele puternice, condițiile de mediu extreme, traumatismele în zona operată, infectiile intercurente,etc. 

Procesul de evaluare a daunelor morale presupune astfel o doză de subiectivism şi este guvernat de criteriul echităţii care exprimă cerinţa ca indemnizaţia să reprezinte o justă şi integrală dezdăunare a persoanelor vătămate.

În termenii Convenţiei Europene a Drepturilor Omului acest criteriu se traduce prin necesitatea ca toate persoanele vătămate să primească o satisfacţie echitabilă pentru prejudiciul moral suferit fără a constitui o modalitate de îmbogăţire fără justă cauză, de dobândire a unui folos material injust.

În aceste condiţii, În temeiul prevederilor art. 19 Cod de procedură penală, art. 25 Cod de procedură penală, art. 397 Cod de procedură penală rap. la art. 1349 alin. 1, 2 Cod civil, art. 1357 Cod civil, art. 1381 Cod civil - art. 1392 Cod civil coroborat cu dispoziţiile art. 13, art. 14 şi art. 22 din Legea nr. 132 din 31 mai 2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, admite în parte acţiunea civilă şi  obligă asigurătorul (parte responsabilă civilmente) SOCIETATEA DE ASIGURARE GROUPAMA BUCUREŞTI SA la plata  următoarelor sume către partea civilă I N cu titlu de daune  morale şi daune materiale,  după cum urmează:

1) 80.000 euro (  opt zeci mii euro) cu titlu de daune morale reprezentând daune morale, echivalentul în lei la cursul de schimb BNR de la data plăţii;

2) daune materiale reprezentând prejudiciul material suferit, astfel:

-12.750 lei pretenții materiale, reprezentând transport, consultații medicale, medicamente, taxe certificat medico-legal, expertize medico-legale,  etc.

Totodată, şi furnizorii de servicii medicale au dovedit daunele solicitate prin înscrisurile depuse la dosar, urmând ca  în baza art. 313 din Legea nr. 95/2006, art. 19 Cod de procedură penală, art. 25 Cod de procedură penală, art. 397 Cod de procedură penală rap. la art. 1349 alin. 1, 2 Cod civil, art. 1357 Cod civil, art. 1385 Cod civil şi art. 1386 Cod civil , art.1392 cod civil, coroborat cu dispoziţiile art. 49 din Legea nr.136/1995 modificată prin Legea nr. 304/2007 admite acţiunea civilă formulată de partea civilă SPITALUL JUDEŢEAN SF. PANTELIMON FOCŞANI  şi obligă asigurătorul SOCIETATEA DE ASIGURARE GROUPAMA BUCUREŞTI SA cu sediul în Bucureşti, la plata sumei de 18410,45 lei către această parte civilă reprezentând cheltuieli de spitalizare cu  victima .

 În baza art. 313 din Legea nr. 95/2006, art. 19 Cod de procedură penală, art. 25 Cod de procedură penală, art. 397 Cod de procedură penală rap. la art. 1349 alin. 1, 2 Cod civil, art. 1357 Cod civil, art. 1385 Cod civil şi art. 1386 Cod civil , art.1392 cod civil, coroborat cu dispoziţiile art. 49 din Legea nr.136/1995 modificată prin Legea nr. 304/2007 va admite acţiunea civilă formulată de partea civilă SERVICIUL DE AMBULANŢĂ VRANCEA şi obligă asigurătorul SOCIETATEA DE ASIGURARE GROUPAMA BUCUREŞTI SA la plata sumei de 209,28 lei către această parte civilă reprezentând cheltuieli ocazionate de transportul victimei la spital.