Civil.calitate procesuala a ocpi in cauza rectificare carte funciara

Hotărâre 2 din 06.05.2021


INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei civile de faţa constata următoarele:

Prin cererea înregistrată la Judecătoria Buzău la data de 24.07.2020 sub nr., reclamanţii BM şi BL au solicitat, în contradictoriu cu pârâtul Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Buzău, pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti prin care să se constate nulitatea absolută a încheierilor OCPI -BCPI Buzău nr. şi a Cărţii funciare provenită prin “conversia de pe hărtie (electronică)”, înscrisuri care au stat la baza întocmirii contractelor de vânzare cumpărare nr.

În motivarea cererii arată că documentația de Carte Funciară nr., numărul cadastral  care a stat la baza elaborării înscrisurilor contestate, erau anulate prin sentința civilă nr., dosar nr. al Judecătoriei Buzău, hotărâre definitivă și irevocabilă. Situația era cunoscută, recunoscută și pusă în aplicare de către OCPI Buzău încă din 2003, drept dovadă fiind acordarea numerelor de carte funciară pentru cele 2(două) proprietăți din incintă, documente înregistrate și avizate de către OCGC Buzău sub nr.

Se invocă existența sentinței civile nr., definitivă și irevocabilă, dosar nr. al Judecătoriei Buzău, cunoscută de către OCPI Buzău la data de 1, când OCPI Buzău a eliberat documentația de carte funciară nr., provenită prin „conversia de pe hârtie”. Prin această hotărâre se stabilește linia de hotar KLMF dintre proprietatea reclamanţilor de teren situată la partea de sud a incintei și cea de din proprietatea privată a municipiului Buzău, care se interpune între reclamanţi și drumul public (str. Șantierului).

Mai arată că la întocmirea CF nr., OCPI Buzău ignoră, în mod cinic, existența în arhivă a cărților funciare nr. cadastral  și, perfect legale și cu valabilitate inclusiv la această dată.

Învederează că OCPI Buzău include în CF nr. și dimensiunea de ml reprezentând o alee pe care reclamanţii au accesul, numai cu piciorul, între locuință și drumul public. Astfel încât se dovedește că OCPI Buzău nu respectă drepturile fundamentale ale cetățeanului prevăzute în Constituția României.

Ca urmate, actualii „ proprietari” ai terenului din str. Șantierului, nr., familia . D. și C. M. , au depus împotriva reclamanţilor o acțiune de revendicare imobiliară.

Se mai arată că între cartea funciară nr., nr. cadastral anulate și cea provenită prin „Conversia pe hârtie ”, respectiv nr., există mari diferențe astfel:

-  Suprafața: 285 mp față de 277 mp;

- Dimensiune: la Nord față de la Est și Sud față de

- Vecinătăți: pe laturile de est în locul municipiului Buzău este înscris A. C., pe latura dinspre Sud, reclamanţii (Familia B) care locuiesc în zonă încă din anul 2004, cu acte perfect legale, nu sunt trecuţi. Sunt înscriși tot A. C. și vechii proprietari G. M. și M.

În drept, se indică prevederile art. l  alin. 3 Cod civil coroborat cu art. 907, alin. 1 și 2 Cod civil și art. 33 alin. 1 din Legea nr. 105/2019 privind modificarea și completarea legii Cadastrului și a Publicității imobiliare nr. 7/1996.

În probaţiune, solicită obligarea OCPI Buzău să depună înscrisurile contestate, în special CF nr., solicitând proba acte și alte înscrisuri, respectiv Încheierea nr. Sentința civilă nr., Sentința civilă nr., CF nr. și, contract de vânzare-cumpărare nr. și Încheiere intabulare nr..

La data de, la solicitarea instanţei, reclamanţii au formulat precizări prin care au arătat că pârâtul chemat în judecată este Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Buzău (fila 29).

De asemenea, s-a depus dovada achitări taxei judiciare de timbru în cuantum de 50 lei, conform art. 20 din OUG 80/2013 (chitanţe filele 8 şi 30).

La data de 08.10.2020, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Buzău a formulat întâmpinare prin care a invocat lipsa calității procesuale a OCPI Buzău, întrucât anularea încheierilor de carte funciară nr. și respectiv, corespunde cu rectificarea cărtii funciare, așa cum este ea definită prin dispozițiile art. 907 alin. (1 ) și (2) Cod civil, temei juridic pe care este întemeiată cererea de chemare în judecată.

Potrivit prevederilor art. 32 din Legea 7/1996 a cadastrului și publicității imobiliare, republicată, cu modificările și completările ulterioare: „Soluționarea plângerii împotriva încheierii de carte funciară, a acțiunii în justificare tabulară, în rectificare, precum și prestaţie tabulară se face fără citarea oficiului teritorial.”

Pe fond,  arată că cererea este neîntemeiată din următoarele motive:

Prin sentința civilă nr. pronunțată în dosarul cu nr. al Judecătoriei Buzău, s-a dispus anularea înscrierilor din cartea funciară nr. UAT Buzău, efectuate în baza încheierii nr. 0/2001, dispozitiv care nu a fost pus în aplicare de Biroul de carte funciară al Judecătoriei Buzău, cu toate că s-a atașat dovada comunicării acestei sentințe către birou.  După anul 2003, întrucât conținutul cărții funciare nu a suferit rectificări, imobilul a făcut obiectul unor acte autentice succesive prin care dreptul de proprietate s-a transmis cu titlu de moștenire, apoi cu titlu de cumpărare unor persoane care nu au fost parte în dosarul nr. și care nu au avut cunoștință de faptul că lucrările de publicitate imobiliară efectuate sub nr. x au fost anulate. În cartea funciară nu a existat notat nici litigiul existent în dosarul menționat anterior pentru a asigura opozabilitatea pentru persoanele care au dobândit ulterior drepturi reale asupra imobilului.

Mai arată că încheierile de carte funciară pentru care se solicită anularea nu mai sunt active în cartea funciară; înscrierile dispuse prin aceste încheieri au avut la bază actele autentice nr. x/14.09.2012 emis de NP V.V., x/14.09.2012 emis de NP Vasile Victor, x/14.09.2012 emis de NP V.V. și x/24.10.2012 emis de NP V.R.C., acte autentice pentru care reclamanţii nu fac dovada că au fost declarate nule.

Menționează că înscrierile în cartea funciară nu sunt constitutive de drepturi; au avut doar efect de opozabilitate. Prin urmare, atâta timp cât actele juridice în baza cărora au fost pronunțate încheierile de carte funciară nu sunt declarate nule, nu se poate dispune anularea acestora.

Solicită admiterea excepției, iar pe fond respingerea acțiunii.

În drept, se invocă prevederile art. 205 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată.

Solicită judecarea cauzei și în lipsă, în conformitate cu dispozițiile art. 223 și a art. 41 1 alin. (1) pct. 2), teza a II-a Cod de procedură civilă.

La data de 05.11.2020 reclamanţii au formulat răspuns la întâmpinare. Referitor la calitatea procesuală a OCPI Buzău solicită să se constate că toate înscrisurile a căror anulare se solicită sunt emise chiar de această instituţie, purtând sigla, numele funcţionarilor, semnăturile şi ştampila acesteia, motiv pentru care solicită respingerea excepţiei invocată de pârât. (fila 63).

La data de 11.11.2020 instanţa a reţinut cauza spre soluţionare, cu prioritate asupra excepţiei lipsei calităţii procesuale  pasive a  pârâtului O.C.P.I Buzău, invocată de acesta.

La data de 13.11.2020 reclamanţii au formulat concluzii scrise (fila 77).

Analizând, în temeiul art. 248 alin. 1 C.pr.civ., excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a  pârâtului O.C.P.I Buzău,  excepţie absolută şi peremptorie care are prioritate cu privire la soluţionare în raport de fondul cauzei, instanţa urmează să o admită pentru următoarele considerente: 

În drept, reclamantul îşi întemeiază cererea pe prevederile:

- art. 907 alin 1 şi 2 din Cod Civil potrivit cărora: „(1) Când o înscriere făcută în cartea funciară nu corespunde cu situația juridică reală, se poate cere rectificarea acesteia.(2) Prin rectificare se înțelege radierea, îndreptarea sau corectarea oricărei înscrieri inexacte efectuate în cartea funciară.” 

- art. 33 alin 1 din Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996 care stipulează că: „(1) Înscrierile și radierile efectuate în cărțile funciare nu pot fi rectificate decât pe baza hotărârii instanței judecătorești definitive și irevocabile sau pe cale amiabilă, în baza unei declarații date în formă autentică, de titularul tabular, respectiv de titular, în baza unei documentații cadastrale.”

Sunt aplicabile speţei şi prevederile art. 32 din Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996 conform cărora: „Soluționarea plângerii împotriva încheierii de carte funciară, a acțiunii în justificare tabulară, în rectificare, precum și prestație tabulară se face fără citarea oficiului teritorial.”

Interpretând prevederile legale enunţate mai sus se constată că în acţiunile având ca obiect „rectificare carte funciară”, oficiul teritorial de cadastru şi publicitate imobiliară nu are calitate procesuală pasivă.

Faţă de precizările exprese ale reclamanţilor în sensul că pârâtul chemat în judecată este Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Buzău (atât în cuprinsul cererii de chemare în judecată cât şi în cuprinsul precizărilor depuse la fila 29), temeiul juridic al cererii (art. 907 alin 1 şi 2 din Cod Civil şi art. 33 alin 1 din Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996), instanţa constată că cererea este introdusă împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă.

Din aceste considerente, instanţa va admite excepţia lipsei calităţii procesuale  pasive a  pârâtului O.C.P.I Buzău, invocată de acesta şi va respinge cererea ca fiind introdusă împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă.

Având în vedere efectul admiterii excepţiei invocate de pârât, instanţa nu va mai analiza motivele ce privesc fondul acţiunii.