Penal.persoana vatamata decedata in cursul judecatii

Sentinţă penală 7 din 15.07.2021


INSTANŢA:

Asupra prezentului proces penal:

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău cu nr. x/P/2018 din data de 23.08.2019  s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului B.P., toţi trei, pentru săvârşirea infracţiunii de  lovire sau alte violenţe, faptă prevăzută de art. 193 alin.2 Cod penal , constând în aceea că: în data de 04.03.2018, în jurul orei 03:30, în timp ce se afla pe raza mun. Buzău, la intersecţia străzilor Aleea Centrală cu Bvd. Stadionului, în baza unui conflict spontan, a lovit cu pumnul în zona feţei persoana vătămată S.E., cauzându-i leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare 12-14 zile de îngrijiri medicale

Inculpatul s-a prevalat de dispoziţiile art. 374 alin. 4 Cod procedură penală, recunoscând întocmai infracţiunea reţinută în sarcina sa.

Analizând întregul material probator administrat în cauză, respectiv declaraţiile inculpaţilor, declaraţiile persoanei vătămate,  declaraţiile martorilor: S.C., A.I., F.I. Stanciu I V, certificatul medico-legal nr.X/04.03.2018 întocmit de S.M.L. BUZĂU, va reţine următoarele:

Inculpatul  B.P. ( 28 ani în prezent) are domiciliul în municipiul Buzău, în timp ce persoana vătămată S.E.( în vârstă de 49 ani la data săvârşirii faptei ) a decedat la data de 22.06.2020.

În data de 04.03.2018, în jurul orei 03:30,în timp ce se afla pe raza mun. Buzău, la intersecţia străzilor Aleea Centrală cu Bd. Stadionului, inculpatul B.I., în baza unui conflict spontan, a lovit cu pumnul în zona feţei persoana vătămată S.E., cauzându-i leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare 12-14 zile de îngrijiri medicale.

Cu ocazia audierii persoanei vătămate a reieşit că în data de 04.03.2018, în jurul orei 02:30, s-a deplasat la magazinul V. S.R.L. din cartier MICRO XIV, pentru a-şi achiziţiona ţigări, fiind însoţit de concubina acestuia.

Acesta s-a hotărât să mai rămână la magazinul în cauză iar concubina sa a plecat către domiciliu.

În jurul orei 03:30 s-a hotărât să plece acasă iar în momentul în care a ieşit pe uşă  s-a lovit de o fată care intra, observând totodată că aceasta era însoţită de trei băieţi şi două fete.

Imediat după ce s-a lovit de fata respectivă, unul dintre băieţi i-a reproşat că a atins-o pe sâni apoi a devenit agresiv.

Persoana vătămată a declarat că şi-a cerut scuze,  însă bărbatul respectiv a continuat să manifeste un comportament agresiv dar un alt bărbat din grupul respectiv a încercat să îl liniştească.

La un moment dat, bărbatul în cauză l-a lovit cu pumnul în zona feţei iar el l-a împins pe agresor care a căzut pe mai multe lăzi aflate în proximitatea magazinului. Fetele prezente l-au tras de haine, astfel că a căzut pe trotuarul adiacent Bulevardului Stadionului.

Imediat, a fost lovit cu piciorul de către unul din bărbaţii din grupul respectiv  astfel că şi-a pierdut cunoştinţa. De precizat că persoana vătămată a declarat că se afla, la acele momente, sub influenţa băuturilor alcoolice.

Când şi-a revenit, a plecat la domiciliu, solicitând intervenţia ambulanţei.

Ulterior, persoana vătămată a fost reaudiată şi a arătat că a fost apelat de ambii agresori şi a ajuns la o înţelegere cu unul din aceştia, pe nume C însă cu celălalt autor nu a ajuns la un consens.

Totodată, a depus la dosarul cauzei certificatul medico-legal nr.174/04.03.2018 din care rezultă că în urma agresiunii la care a fost supus i-au fost provocate leziuni ce au necesitat pentru vindecare 12-14 zile de îngrijiri medicale.

Ulterior, la data de 08.05.2018, persoana vătămată şi-a retras plângerea prealabilă faţă de suspectul şc., menţinând-şi plângerea împotriva inculpatului B.P.

În urma analizării certificatul medico-legal nr x/09.03.2014 rezultă că persoana vătămată a  prezentat următoarele leziuni, la momentul examinării:

-Paracomisural bucal stânga, plagă în curs de cicatrizare de 0,8 cm. cu urmă de sutură chirurgicală;

-Genian stânga, echimoză brun-verzuie de 3/2 cm. pe fond tumefiat;

-La nivelul mucoasei vestibulare genian stânga, paracomisural, plagă în curs de cicatrizare de 2 cm., suturată, acoperită de depozit albicios.

Prin acelaşi certificat medico-legal s-a concluzionat că leziunile traumatice prezentate de SE au putut fi produse prin lovire cu corpuri dure, au putut data de 04.03.2018 şi au necesitat 12-14 zile de îngrijiri medicale de la data producerii, fără a-i pune în primejdie viaţa.

În cauză au fost ridicate imagini video de la două unităţi bancare şi o sală de jocuri din proximitatea locului comiterii faptei.

În urma vizionării acestora, coroborării datelor obţinute şi întocmirii proceselor-verbale de vizionare s-a constatat că acestea au surprins atât locaţia comiterii faptei cât şi actele agresive îndreptate de inculpat şi suspect împotriva persoanei vătămate.

Astfel, s-a stabilit că S.C. a lovit persoana vătămată cu pumnii şi picioarele dar după ce aceasta a căzut la pământ. Astfel, se observă cum victima este în cădere, fără a se observa cine o loveşte după care suspectul se îndreaptă către victimă şi o loveşte.

Probatoriul a relevat cine a fost autorul iniţial al loviturii, cel care a generat căderea persoanei vătămate, în persoana inculpatului B.I, în acest sens coroborându-se toate probele administrate.

Cu ocazia audierii în calitate de suspect şi inculpat, în cursul urmăririi penale,  B.I. a recunoscut infracţiunea reţinută în sarcina acestuia, regretând comiterea faptei.

 Deşi a precizat că nu mai ţine minte exact cum s-a derulat conflictul, din cauza stării de ebrietate în care se afla B.I. a precizat că a fost singurul care l-a lovit pe S.E, lovitura fiind aplicată cu pumnul în zona feţei.

În drept, fapta inculpatului B.I. care în data de 04.03.2018, în jurul orei 03:30, în timp ce se afla pe raza mun. Buzău, la intersecţia străzilor Aleea Centrală cu Bvd. Stadionului, în baza unui conflict spontan, a lovit cu pumnul în zona feţei persoana vătămată S.E., cauzându-i leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare 12-14 zile de îngrijiri medicale, întruneşte trăsăturile esenţiale ale infracţiunii de lovirea sau alte violenţe, prev. de art.193 alin.2 Cod penal.

Persoana vătămată s-a constituit parte civilă împotriva inculpatului B.I. cu suma de 1250 lei.

Aşadar, reţinând vinovăţia inculpatului care a fost dovedită cu certitudine, instanţa îl va condamna în baza situaţiei de fapt şi a textului incriminatoriu, la stabilirea şi dozarea pedepselor  având în vedere criteriile generale de individualizare, prevăzute de art. 74 Cod penal, respectiv împrejurările şi modul de comitere a infracţiunilor, precum şi mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit, natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale inculpatului ( acesta  nu se află la prima incidenţă cu legea penală, dar nu este recidivist), conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal ( atitudine sinceră, de recunoaştere a faptei)  şi nivelul de educaţie (8 clase), vârsta ( 28 ani), starea de sănătate, situaţia familială (necăsătorit) şi socială (fără ocupaţie).

Examinând fişa de cazier judiciar a inculpatului rezultă că prin sentinţa penală nr.943/11.10.2018 definitivă prin neapelare la data de 30.10.2018, inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de 1 an închisoare, cu suspendare sub supraveghere pentru comiterea infracţiunii prev. de art.335 alin.1 Cod penal.

De asemenea, a fost condamnat la amendă penală şi la 336 zile închisoare de autorităţile din M.B. pentru o infracţiune contra libertăţii sexuale, dar care nu a fost recunoscută în România, conform Legii nr. 302/2004.

De asemenea, trebuie reţinut şi faptul că inculpatul şi-a dat acordul expres în faţa instanţei cu privire la  prestarea de  muncă neremunerată în folosul comunităţii.

Aşa fiind, în contextul elementelor de fapt şi de drept reţinute, instanţa în  baza  art. 193 alin.2 Cod penal cu aplicarea art. 396 alin.10 Cod procedură penală va condamna inculpatul B.I. , la o pedeapsă de 1 an şi 3 luni  închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe, faptă din 04.03.2018, în dauna persoanei vătămate S.E.

Va constata  că prezenta infracţiune este concurentă cu infracţiunea de conducere pe drumurile publice a unui vehicul fără permis de conducere prevăzută de art. 335 alin.1 Cod penal, cu privire la care inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de 1 an închisoare  cu suspendarea sub supraveghere pe durata unui termen de  supraveghere de 2 ani, prin sentinţa penală nr. 943/11.10.2018 pronunţată de Judecătoria  Buzău în dosarul cu nr. 5467/200/2018, definitivă prin  neapelare la 30.10.2018.

În baza  art. 97 alin.1 Cod penal va anula suspendarea sub supraveghere a pedepsei de 1 an închisoare dispusă prin sentinţa penala nr. 943/11.10.2018 pronunţată de Judecătoria  Buzău pe care o repune în individualitatea ei.

În baza art. 97 alin.1 Cod penal cu referire la art. 40 Cod penal , art. 38 Cod penal cu referire la  art. 39 alin.1 lit. b  Cod penal, va aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea aceea de un  1 an şi 3 luni închisoare , la care se adaugă un spor de o treime din totalul celeilalte  pedepse, respectiv  4 luni, în total , inculpatul  urmând să execute o pedeapsă de  1  an şi 7 luni închisoare.

În baza art. 45 alin.1 Cod penal cu referire la art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal va interzice inculpatului  ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat,  pe o perioadă de 1 an cu începere  după executarea pedepsei, conform sentinţei penale nr. 943/11.10.2018 pronunţată de Judecătoria  Buzău.

 În baza art. 45 alin. 5 Cod penal cu referire la art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. 1 lit. a, b  Cod penal va interzice inculpatului  ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, conform sentinţei penale nr. X/11.10.2018 pronunţată de Judecătoria  Buzău, ce se execută în condiţiile în care pedeapsa principală devine executorie.

Cu privire la individualizarea judiciară a executării pedepsei, instanţa va reţine dispoziţiile art.  91 Cod penal , conform cărora se poate dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe o anumită durată cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, este închisoarea de cel mult 3 ani, infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare, infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

Instanţa consideră că în prezenta cauză sunt îndeplinite cerinţele prevăzute de legiuitor, condamnarea prin prezenta sentinţă fiind de 1 an şi 7 luni închisoare,  iar inculpatul nu s-a sustras de la urmărire penală ori judecată, nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor astfel încât instanţa are convingerea că scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea de către acesta a pedepsei aplicate.

În baza  art. 91 Cod penal raportat la art. 92 Cod penal şi art. 97 alin.2  Cod penal va dispune suspendarea pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, care începe să curgă de la data rămânerii definitive a sentinţei penale nr. X/11.10.2018 pronunţată de Judecătoria  Buzău,  respectiv 30.10.2018.

În baza art. 93 alin. 1 Cod penal va obliga inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune  Buzău, la datele fixate de acesta;

b)să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 93 alin.2 lit. b  Cod penal va impune condamnatului să  frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.

În baza art. 93 alin. 3 Cod penal pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul RER Buzău sau Urbis SA Buzău, o perioadă de 120 de zile lucrătoare.

Durata muncii neremunerate executată de inculpat în baza sentinţei penale nr. 943/11.10.2018 pronunţată de Judecătoria  Buzău se va deduce din durata de 120 zile, la zi.

În baza art. 91 alin. 4 Cod penal va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 Cod penal privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere.

Va lua act că persoana vătămată S.E. a decedat la data de 22.06.2020, iar succesorii în drepturi nu au solicitat continuarea exercitării acţiunii civile în termenul prevăzut de lege.

În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală va obliga  inculpatul  la  800 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.