Acţiune având ca obiect ordonanţă preşedinţială

Sentinţă civilă 1409 din 17.11.2021


Prin cererea de ordonanță președințială înregistrată la data de 00.00.2021, sub nr.de mai sus, reclamanta M.M.S. în contradictoriu cu pârâtul M. M.C. a solicitat instanţei să dispună exercitarea autorităţii părinteşti exclusiv de către reclamantă asupra minorei M.A.I., stabilirea domiciliului minorei, născută la data de 00.07.2007 la domiciliul reclamantei, precum şi obligarea pârâtului la plata unei pensii de întreţinere în favoarea minorei raportat la venitul minim pe economie şi  în subsidiar, în funcţie de veniturile realizate, obligarea pârâtului la a-i permite să aibă legături personale cu minora la domiciliul acesteia, la fiecare sfârşit de săptămână, oricând telefonic şi pe reţele de socializare, cu cheltuieli de judecată.

În motivarea în fapt a cererii, reclamanta a arătat faptul că prin sentința civilă nr.000/28.05.2019 pronunțată în dosar nr. 000/259/2018 de Judecătoria Mizil s-a stabilit domiciliul minorei M. A.I. la locuința tatălui, autoritatea părintească asupra minorei sa fie exercitată în comun cu pârâtul şi obligarea acesteia la plata unei pensii de întreținere în favoarea minorei în cuantum de 315 lei lunar.

A mai arătat reclamanta faptul că din momentul în care pârâtul a adus-o in domiciliul său pe concubina sa impreuna cu copiii acesteia, situația monorei s-a schimbat radical astfel că aceasta este incuiată in cameră, nu are voie să ia legatura cu reclamanta, i s-a luat telefonul, copiii acesteia i-au furat micile bijuterii din aur pe care reclamanta i le-a daruit. Întrucât i-a comunicat tatalui său ca nu mai poate convieţui cu doamna respectiva si copiii acesteia in aceeaşi locuinţă, ca doreşte să vina la reclamantă, a fost şi bătută.

A mai precizat reclamanta faptul că dispune de condiții optime de creștere și educare a minorei, care fac posibilă dezvoltarea armonioasă a personalității acesteia și dispune de conditii materiale suficiente pentru a-i asigura acesteia o bună creștere si dezvoltare, un sprijin moral, educațional, cognitiv si motivațional.

A precizat reclamanta faptul că potrivit art 499 din C Civil in alin 1, tatăl și mama sunt obligați, in solidar, sa dea întreținere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum educația, învățătura și pregătirea profesională.

De asemenea, a mai arătat reclamanta faptul că părinţii sunt responsabili de creșterea și educarea copiilor lor, iar îndeplinirea obligațiilor părintești trebuie să aiba în vedere interesul superior al copilului și să asigure bunăstarea materială și spirituală a copilului, în special prin menținerea relațiilor personale cu el, prin asigurarea creșterii, educării și întreținerii sale.

A mai arătat reclamanta că potrivit art. 401 C. civ., părinții separați de copilul lor au dreptul de a avea legături personale cu aceștia. Acest drept este expresia principiului constituțional al respectării dreptului la viața de familie, precum și al protecției speciale al drepturilor copilului.

 Apreciază reclamanta că deşi minora se află în grija tatalui, momentan, nu s-a stinș dreptul mamei și în aceeași măsură al minorului, de a avea o relație firească,  afectivă cu mama sa, în afara domiciliului paratului, mai ales că în prezent minora este la o vârstă la care trebuie să știe că nu este abandonata de către mama sa, iar sentimentul că și mama dorește să o vadă, că este iubita de ambii părinți poate da  minorei o mai mare siguranță în plan afectiv, ajutându-o în evoluția ei viitoare.

În concluzie, reclamanta apreciază că sunt îndeplinite condiţiile de admisibilitate ale ordonanţei preşedinţiale, motiv pentru care solicită admiterea acesteia.

În drept cererea este întemeiată pe dispoziţiile art.263, 483 ş urm. 496, 497, 499, 503 şi urm. Noul Cod Civil, art.513 Noul Cod de Procedură Civilă şi următoarele.

În probaţiune, reclamanta a solicitat proba cu înscrisuri, interogatoriul pârâtului, anchetele psihosociale şi proba testimonială.

La data de 00.09.2021, prin compartimentul Registratură, pârâtul a depus la dosarul cauzei întâmpinare prin care a solicitat respingerea cererii, in principal ca inadmisibilă, in subsidiar ca neîntemeiata cu obligarea reclamantei la plata cheltuielilor de judecata.

 Arată pârâtul că nu sunt îndeplinite condiţiile speciale de admisibilitate ale ordonanţei preşedenţiale, respectiv: urgenţa, caracterul provizoriu al măsurii si neprejudecarea fondului, împrejurări pe care le poate dovedi prin probele administrate in cauza.

În motivare, pârâtul a arătat că, în esență, minorei i-a fost stabilit domiciliul la acesta, prin hotărâre judecătorească ramasa definitivă de peste 2 ani de zile asa cum rezulta din sentinţa civilă nr. 000 din 28.05.2019 pronunţată de Judecătoria Mizil in dosar nr. 000/259/2018, minora fiind audiată in camera de consiliu si dorind sa rămână cu tatăl său.

A mai arătat pârâtul că aparenţa de drept este in favoarea paratului, tatal minorei si nu este îndeplinită condiţia privind existenta unei situatii urgente, cerinţă obligatorie pentru admisibilitatea unei cereri formulate pe calea ordonanţei preşedinţiale.

Totodată, apreciază că în ceea ce priveşte temeinicia cererii de chemare in judecata, cererea formulată de reclamantă este neîntemeiată întrucât sustinerile făcute de reclamantă nu corespund adevărului.

În drept, au fost invocate dispozițiile art. 205, 997 şi urm. C. proc. civ.

Prin rezoluţia din data de 00.08.2021, instanţa a stabilit primul termen de judecată la 00.09.2021, în şedinţă  publică, cu citarea părţilor.

Instanţa a încuviinţat şi administrat proba cu înscrisuri, interogatoriul părţilor, proba testimonială şi a dispus efectuarea unor anchete psihosociale la domiciliile părţilor.

Analizând actele şi lucrările dosarului prin prisma probatoriului administrat, instanţa reţine următoarele:

În fapt, reclamanta M.M.S. a solicitat în contradictoriu cu  M.M.C. pe calea ordonanţei preşedinţiale să se stabilească domiciliul minorei M.A.I. la mamă, cu consecinţa obligării pârâtului la plata unei pensii de întreţinere pentru minora.

De asemenea reclamanta a solicitat ca autoritatea părintească să fie exercitată exclusiv de mama.

Ordonanta presedintiala este o procedura speciala in temeiul careia, instanta de judecata poatedispunemasurivremelnice,incazuriurgente,pentru:

  –pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere;

–prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara;

-  înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari

Din reglemenetarea ordonanţei preşedinţiale se reţin următoarele condiţii de admisibilitate:

Urgenta masurii solicitate: aceasta va fi apreciata de catre instanta in raport cu situatia existenta in momentul judecarii cererii de ordonanta presedintiala.

Nesoluţionarea (neprejudecarea) fondului cauzei: aceasta inseamna ca masura luata sa nu prejudece fondul dreptului. In solutionarea unei cereri de ordonanta presedintială, instanta nuanalizeaza fondul dreptului discutat de parţi.

 In literatura de specialitate, aceasta conditie mai este exprimata si prin ideea de “pipaire a fondului”, judecatorul verificand de partea cui este aparenta dreptului.

Vremelnicia măsurii: dupa cum s-a aratat mai sus, prin intermediul acestei proceduri nu pot fi luate masuri definitive care sa rezolve in fond litigiul dintre parti. Partea nemultumita de măsura luata prin ordonanta are posibilitatea de a se adresa instantei, pe calea dreptului comun.

Întrucât, reclamanta nu a probat că i se interzice minorei să aibă legături personale cu mama ei şi nu a probat în ce constă urgenţa măsurii solicitate, instanţa reţine că nu este în interesul minorului să se ia măsuri temporare cu privire la creşterea sa.

 Astfel domiciliul minorului trebuie stabilit în mod definitiv pentru a avea parte de stabilitate în timpul creșterii deci o măsură vremelnică nu este compatibilă cu interesul superior al minorului care trebuie să aibă parte de stabilitate.

De asemenea din evaluarea psihologică a minorei reiese că aceasta poate avea legături cu mama sa însă nu doreşte să o viziteze pentru ca are neînţelegeri cu concubinul acesteia.

Conform cu originalul,

Anonimizată de către

Grefier Manolache Daniela