Respingere uzucapiune - cu proprietar tabular c.a.p.

Sentinţă civilă 30 din 26.01.2021


Titlu  respingere uzucapiune - cu proprietar tabular C.A.P.

Tip speta Sentinţă civilă

Numar speta 30

Data speta  26.01.2021

Domeniu asociat uzucapiune

Continut speta Art. 28 din Decretul - Lege nr. 115/1938 impune ca proprietarul înscris în cartea funciară să fie decedat de cel puţin de 20 de ani înainte ca posesorul să poată invoca uzucapiunea, ceea ce conduce la concluzia că textul indicat se referă la o persoană fizică, neputându-se extinde prevederile în cauză şi la situaţia desfiinţării persoanelor juridice. Or, conform extrasului C.F. nr. ..., unul dintre titularii dreptului de proprietate asupra terenului ce face obiectul cauzei este C.A.P. din Comuna ... cu cota de ..., astfel instanţa constată că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 28 din Decretul - Lege nr. 115/1938, acesta nefiind aplicabil în speţă, şi ca atare petentul nu putea dobândi dreptul de proprietate prin uzucapiune în baza acestui text legal, pentru cu cota de ... înscrisă sub ... cu proprietar tabular C.A.P. din Comuna ... .

ROMÂNIA

JUDECĂTORIA LIPOVA OPERATOR ...

DOSAR NR. ...

SENTINŢA CIVILĂ NR. ...

Şedinţa publică din ...

Preşedinte: ...

Grefier: ...

Se procedează la soluţionarea cererii formulată de reclamantul ..., având ca obiect uzucapiune.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de ședință, după care, constatând faptul că susţinerile şi concluziile părţilor au fost consemnate în încheierea din data de ..., când s-a amânat pronunţarea şi care face parte integrantă din prezenta hotărâre, amânându-se pronunţarea pe data de astăzi.

În deliberare,

INSTANŢA

Constată că prin cererea înregistrată la această instanţă la data de ..., petentul  ... a solicitat constatarea dobândirii dreptului de proprietate asupra cotei de .../... parte din imobilul înscris în CF nr. ..., cu nr. top ..., constând în teren intravilan în suprafaţă de ... mp, situat în sat ... şi număr administrativ nou ..., prin efectul uzucapiunii, proprietarul tabular al cotei de ... de sub ... respectiv ... fiind decedat, iar proprietarul tabular al cotei de ... din ..., încetându-şi existenţa.

În motivare, arartă că locuieşte în localitatea ..., începând din anul ..., iar în anul ... foloseşte imobilul situat în ... (nr. administrativ nou ...), asupra căruia a exercitat o posesie paşnică şi netulburată, sub nume de proprietar, iar proprietarul tabular al imobilului, evidenţiat în cartea funciară nr. ..., este decedat de mai mult de 20 de ani.

Precizează că din adeverinţa nr. ... eliberată de Comuna ..., imobilul înscris în CF. nr. ..., cu nr. top. ...., contând din teren intravilan în suprafaţă de ..., situat în comuna ..., număr administrativ nou ... nu face parte din domeniul public al Statului Român sau al unităţii administrativ-teritoriale Comuna ..., nu figurează în evidenţe ca fiind arendat, nu există înregistrată ofertă de vânzare pentru această suprafaţă conform Legii nr. 17/2014, nu a tăcut obiectul legilor fondului funciar, loc. ..., nu a fost înscris în CAP, nu face parte din inventarul niciunui Departament sau Minister.

Mai menţionează că prin adeverinţa nr. ... eliberată de aceeaşi instituţie, se adevereşte faptul că imobilul înscris în CF. nr. ... (CF. vechi ...), nr. cadastral / topografic ..., în suprafaţă de ..., număr administrativ vechi .., are număr administrativ nou ... .

Potrivit adeverinţei nr. ... din ... eliberată de Comuna ... se adevereşte că, pe imobilul înscris în CF. nr. ..., nr. cadastral / topografic ..., în suprafaţă de ... mp conform actului, ... mp conform măsurătorilor, număr administrativ vechi ..., număr administrativ nou ..., nu mai există casă.

De asemenea, petentul arată că prin adeverinţa nr. ... din ... eliberată de Comuna ... se atestă că CAP ... nu mai există, încheindu-şi activitatea în luna decembrie 1990.

În drept, a invocat dispoziţiile art. 28, art. 130 din Decretul Lege. nr. 115/1938, art. 194 Cod procedură Civilă.

În probaţiune, a depus, în copie, următoarele înscrisuri: carte de identitate, adeverinţa nr. ... din ..., adeverinţa nr. ... din ..., proces verbal nr. ... din ..., adeverinţa nr. ... din ..., adeverinţa nr. .../..., adeverinţa nr. .../..., adeverinţa nr.../..., certificat atestare fiscală, extras cf, plan topografic. 

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

În fapt, din declaraţiile martorilor audiaţi în cauză a reieşit că petentul este cunoscut ca proprietar al imobilului litigiu situat în localitatea ... . De asemenea conform declaraţiilor acestora, petentul a cumpărat acest imobil în jurul anilor 1991-1992.

Martorii au mai arătat că petentul nu a avut niciodată divergenţe cu nimeni referitor la imobilul în litigiu, că nimeni nu a mai pretins vreun drept cu privire la acest imobil.

Din Adeverinţa nr. ... din ... eliberată de Primăria ... rezultă faptul că imobilul înscris CF nr. ... nr. cadastral ..., situat în intravilanul localităţii . ..., nu face parte din domeniul public al UAT ..., nu figurează în evidenţe ca fiind arendat, nu există înregistrată ofertă de vânzare pentru această suprafaţă conform Legii nr. 17/2014, nu a tăcut obiectul legilor fondului funciar, loc. ..., nu a fost înscris în CAP, nu face parte din inventarul niciunui Departament sau Minister.

Din Adeverinţa nr. ...din ... eliberată de Primăria Comunei .... rezultă că imobilul înscris CF nr. ... nr. cadastral ..., situat în intravilanul localităţii . ..., în suprafaţă de ... mp, are număr administrativ nou ....

Conform adeverinţei nr. ... eliberată de Parohia . ..., proprietarul tabular ..., a decedat la data de ...., figurând la poziţia decedaţilor la poziţia a 9-a din anul ... .

 Deşi în cauză este vorba de o proprietate aflată în indiviziune,unde coproprietarii sunt presupuşi că stăpânesc bunul împreună, din probele administrate în cauză rezultă intenţia fermă a unui dintre coindivizari, respectiv a petentului, de a se comporta ca proprietar exclusiv, fiind în acest caz intervertită posesia comună (animus condomini) în posesie exclusivă (animus domini).

În drept, instanţa are în vedere prevederile art. 6 alin. 4 din Noul Cod civil –„Prescripțiile, decăderile și uzucapiunile începute și neîmplinite la data intrării în vigoare a legii noi sunt în întregime supuse dispozițiilor legale care le-au instituit” şi având în vedere Deciziile ÎCCJ nr. 19/2015 şi nr. 86/10.12.2007, faţă de data la care a început posesia petentului, în speţă sunt aplicabile dispoziţiile Decretului - Lege nr. 115/1938.

În conformitate cu art. 28 alin. 1 din DL nr. 115/1938 – „Cel ce a posedat un bun nemişcător în condiţiunile legii, timp de 20 ani, după moartea proprietarului înscris în cartea funciară, va putea cere înscrierea dreptului uzucapat.”.

Faţă de toate acestea, raportat la textele legale incidente, instanţa constată că sunt îndeplinite în parte condiţiile pentru constatarea uzucapiunii, prevăzute de art. 1847 din Codul civil din 1864, respectiv posesia exercitată de petent este continuă, neîntreruptă, netulburată, publică şi sub nume de proprietar şi a durat mai mult de 20 de ani de la data decesului proprietarului tabular ..., însă conform extrasului de carte funciară, imobilul înscris în CF nr. ..., situat în ... , este înscris ca fiind proprietar atât ... cu cota de 1/1 sub. B1 şi cu cota de ..., dar şi C.A.P. din Comuna ... cu cota de ....

Conform adeverinţei nr.  ... din ... eliberată de Comuna ... rezultă că C.A.P. ... nu mai există, încheindu-şi activitatea în luna decembrie 1989.

Se observă că, art.28 din Decretul - Lege nr. 115/1938 impune ca proprietarul înscris în cartea funciară să fie decedat de cel puţin de 20 de ani înainte ca posesorul să poată invoca uzucapiunea, ceea ce conduce la concluzia că textul indicat se referă la o persoană fizică, neputându-se extinde prevederile în cauză şi la situaţia desfiinţării persoanelor juridice. Or, conform extrasului C.F. nr. ..., unul dintre titularii dreptului de proprietate asupra terenului ce face obiectul prezentei cauze este C.A.P. din Comuna ... cu cota de ..., astfel instanţa constată că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 28 din Decretul - Lege nr. 115/1938, acesta nefiind aplicabil în speţă, şi ca atare petentul nu putea dobândi dreptul de proprietate prin uzucapiune în baza acestui text legal, pentru cu cota de ... înscrisă sub ... cu proprietar tabular C.A.P. din Comuna ... .

Faţă de considerentele expuse anterior, constatând neîndeplinirea condiţiilor pentru dobândirea dreptului de proprietate prin uzucapiune, pentru cota de ... a C.A.P. ..., instanţa va admite în parte, cererea formulată de petentul ..., iar pe cale de consecinţă, va constata că petentul ... a dobândit, prin uzucapiune, dreptul de proprietate asupra cotei de ... însrisă sub ..., respectiv asupra imobilului de sub ..., precum  şi asupra cotei de ... înscrisă sub ..., respectiv din imobilul de sub .., din imobilul intravilan înscris în CF nr. ..., cu nr.top ..., situat în loc. ..., com. ..., nr. ..., jud. Arad, pe numele proprietarului tabular decedat ... .

Va dispune efectuarea cuvenitelor operaţiuni în cartea funciară prin Biroul de Carte Funciară ... .

Va respinge cererea vizând dobândirea dreptului de proprietate prin uzucapiune a cotei de ... înscrisă sub ... cu proprietar tabular C.A.P. din Comuna ... .

Constatând că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată, nefiind necesar să se aplice art. 451 -  453 Cod de procedură civilă, instanţa nu va acorda sume cu acest titlu.

PENTRU ACESTE  MOTIVE,

ÎN NUMELE  LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de petentul ... , CNP ..., cu domiciliul în ... şi cu domiciliu procesual ales în ... .

Constată că petentul ... a dobândit, prin uzucapiune, dreptul de proprietate asupra cotei de ..., respectiv asupra imobilului de sub ..., precum şi a cotei de ... înscrisă sub ..., respectiv din imobilul de sub ..., din imobilul intravilan înscris în CF nr. ..., cu nr.top ..., situat în loc. ..., com. ..., nr. ...  (nr. nou ...), jud. ..., pe numele proprietarului tabular decedat ... .

Dispune efectuarea cuvenitelor operaţiuni în cartea funciară prin Biroul de Carte Funciară . ...

Respinge cererea vizând dobândirea dreptului de proprietate prin uzucapiune a cotei de ... înscrisă sub ... cu proprietar tabular C.A.P. din Comuna ....

Fără cheltuieli de judecată.

Cu drept de apel în 30 zile de la comunicare.

În temeiul art. 425 alin. ultim Cod procedură civilă, în cazul exercitării căii de atac, cererea de apel se va depune la Judecătoria Lipova.