Exercitare autoritate părintească

Sentinţă civilă 919 din 19.07.2022


Deliberând asupra cauzei, constată următoarele:

Prin acțiunea civilă înregistrată la această instanţă în data de ......., reclamanta C. M.a chemat în judecată pârâta C. A., solicitând instanței să dispună stabilirea locuinţei minorului M.L.G., ......, la actuala locuinţă a reclamantei, respectiv în ........... și să se dispună ca autoritatea părinteasca sa fie exercitată exclusiv de către reclamantă, având în vedere interesul superior al minorului.

În motivare, a arătat că prin sentinţa de divorţ nr. ....... pronunțată de Judecătoria Caransebeş s-a dispus desfacerea căsătoriei dintre reclamantul M.D. si pârâta M.A., a fost stabilita locuinţa minorei ....... la bunica materna C. M., si s-a constatat ca este cu neputință ca reclamantul M. D.sa fie tatăl minorului ............., urmând a fi făcute modificări in actele de stare civilă. A arătat că, în prezent minorul ............ locuiește cu reclamanta, acesta fiind mătușa acestuia, respectiv sora paratei C. A.. Pârâta C. A. este o persoana care suferă de afecţiuni medicale grave, tulburări afective bipolare cu simptome psihotice, fiind încadrată cu handicap accentuat, fapt ce denotă că acesta se află în imposibilitatea de a avea grija si de a se ocupa de creșterea si educarea lui ............., în condițiile in care acesta locuiește singura. Reclamanta a mai arătat ca are o relație foarte apropiata cu minorul, în prezent acesta locuind la ea, se ocupă permanent si dorește să îl ajute în funcție de posibilitățile sale materiale ca acesta sa-si continue studiile școlare la Caransebeș, având în vedere si faptul că acesta are si o afecțiune logopedica care trebuie investigata de către un medic de specialitate .

În drept a invocat art. 399 alin. l, art. 400 alin. 3 C.Civ.

În probațiune a solicitat: interogatoriul pârâtei, proba cu anchetele psiho-sociale, audierea minorului, proba testimonială și a atașat certificat de naştere minor, copie CI., sentința civila ..........., împuternicire avocațială.

Pârâta nu a depus întâmpinare, deși a fost legal citată în acest sens.

La data de 17.06.2022, a fost depusă la dosar ancheta socială efectuată de către P.C. la domiciliul pârâtei, aflată fila 27 dosar.

Din cuprinsul anchetei rezultă că pârâta C. A. locuiește într-o cameră cu igienă precară. Acesta este o persoană cu dizabilități, este încadrată în gradul de handicap accentuat, are problem e psihice. Aceasta pleacă cu săptămânile de acasă, doarme prin gări, este violentă verbal si fizic, conturbă liniștea publica si cel puţin o data pe luna este internată la spitalul de psihiatrie din Caransebeş sau Resita. Se mai arată că minorul ........ din primele zile de viată a fost crescut de bunica materna C. M. care i-a oferit o viată decenta, copilul a fost ataşat de bunica sa C. M. care l-a iubit si ocrotit, a frecventat zilnic scoală din comuna, a fost îmbrăcat corespunzător vârstei. Minorul are probleme de sănătate, are retard sever si autism. După decesul bunicii, de copil se ocupa mătușa materna C. M.. Datorita faptului ca nu se cunosc condițiile de viata, din toate punctele de vedere, atât moral, cat si material, ale reclamantei C.M., care are in prezent grija de copil, P. C. prin reprezentanți au arătat că lasă la latitudinea instanţei să hotărască exercitarea autorității părintești si stabilirea locuinței copilului.

Reclamanta a depus precizare de acțiune la data de 20.06.2022, prin care a arătat că în prezent locuiește în fapt în ............., aparținând ...... de aproximativ 17 ani, unde are condiții relativ bune, respectiv 2 camere, bucătărie și baie. În această locație locuiește cu fiul său în vârstă de 16 ani și cu minorul ....

În ședința din data de 21.06.2022 au fost audiați: minorul, declarația acestuia fiind atașată la fila 36 dosar și martorul G. R., depoziția acestuia fiind atașată la dosarul cauzei, la fila 37.

La data de 18.07.2022, a fost depusă la dosar ancheta socială de la locuința efectiă a reclamantei.

Din cuprinsul anchetei sociale se reține că reclamanta este mătușa maternă a minorului, iar aceasta locuiește într-o anexă a stadionului ........., compusă din 2 camere și bucătărie, mobilată modest. Mama minorului este încadrată în gradul de handicap accentuat, cu tulburări psihice. S-a apreciat de către reprezentații autorității tutelare că se poate dispune exercitarea autorității părintești de către mătușa maternă și stabilirea domiciliului minorului la aceasta.

Analizând actele și lucrările dosarului, instanța reține următoarele:

Potrivit art. art. 505 alin. 2 C.civ, ”Dacă părinţii copilului din afara căsătoriei nu convieţuiesc, modul de exercitare a autorităţii părinteşti se stabileşte de către instanţa de tutelă, fiind aplicabile prin asemănare dispoziţiile privitoare la divorţ.”

Potrivit art. 448 C.civ., ”Copilul din afara căsătoriei, a cărui filiaţie a fost stabilită potrivit legii are, faţă de fiecare părinte şi rudele acestuia, aceeaşi situaţie ca şi aceea a unui copil din căsătorie.”

Potrivit art. 399 C.civ, ”În mod excepţional, instanţa de tutelă poate hotărî plasamentul copilului la o rudă sau la o altă familie ori persoană, cu consimţământul acestora, sau într-o instituţie de ocrotire. Acestea exercită drepturile şi îndatoririle care revin părinţilor cu privire la persoana copilului, iar potrivit art. 400 alin. 3 C.civ., ”În mod excepţional, şi numai dacă este în interesul superior al copilului, instanţa poate stabili locuinţa acestuia la bunici sau la alte rude ori persoane, cu consimţământul acestora, ori la o instituţie de ocrotire. Acestea exercită supravegherea copilului şi îndeplinesc toate actele obişnuite privind sănătatea, educaţia şi învăţătura sa.”

Aplicând dispozițiile invocate supra la prezenta cauză, instanța constată că acțiunea reclamantei este întemeiată, în cauză fiind aplicabilă situația de excepție care determină necesitatea ocrotirii minorului de către alte persoane decât părinții. Altfel, instanța constată că în cauză există un dezinteres sau o imposibilitate a mamei de a se ocupa de minor care nu se află în situaţia copilului neglijat în sensul art. 60 lit. c din Legea 272/2004, întrucât reclamanta se ocupă de acesta. 

Din probele administrate în cauză rezultă că reclamanta este mătușa minorului. Paternitatea minorului nu a fost stabilită după tăgăduirea paternității acestuia, iar de creșterea copilului s-a ocupat bunica maternă care l-a îngrijit până la data la care aceasta a decedat.

Deși pârâta este mama minorului, aceasta nu se ocupă de creșterea și educarea acestuia, aspect care rezultă atât din anchetele sociale aflate la dosarul cauzei și din sentința civilă nr. ......... pronunțată de Judecătoria Caransebeș în dosarul nr. ........., cât și din declarația martorului audiat în cauză.

Din înscrisurile atașate la dosar și anchetele sociale întocmite în cauză rezultă că pârâta suferă de afecţiuni medicale grave, tulburări afective bipolare cu simptome psihotice, fiind încadrată cu handicap accentuat, fapt ce denotă că acesta se află în imposibilitatea de a avea grijă de minor.

Prin sentința civilă nr. ...... pronunțată de Judecătoria Caransebeș în dosarul nr. .... paternitatea minorului a fost tăgăduită, constatându-se că numitul M. D. nu este tatăl acestuia. Tot din această sentință rezultă că locuința unei alte fiice pe care reclamanta o are a fost stabilită la bunica maternă.

Din depoziția martorului, coroborat cu celelalte înscrisuri rezultă că până la data decesului bunici materne, minorul a fost îngrijit de aceasta, doarece mama minorului nu s-a putut îngriji corespunzător de copil. De la data decesului bunicii materne, minorul se află la mătușa sa, reclamanta din prezenta cauză, care se ocupă de creșterea și educarea lui.

Instanța constată că deși autoritatea părintească se exercită de către părinți, în prezenta cauză, minorul nu a putut beneficia de ocrotirea mamei sale, deoarece aceasta este o persoană cu probleme de sănătate, aflată în imposibilitate de a se îngriji pe sine, fiind deci cu atât mai mult în imposibilitate de a purta grija unui minor, care la rândul său are probleme de sănătate. Instanța are în vedere că minorul nu a putut fi înscris la școală din cauza imposibilității exprimării unui acord al mamei, iar aceste împrejurări nefavorabile, afectează grav interesele minorului. Nici o problemă care presupune exerciţiul autorităţii părinteşti nu poate fi soluţionată atât timp cât mama este de cele mai multe ori imposibil de găsit, iar când este găsită, există o imposibilitate de a-și exprima un acord valabil cu privire la minor.

Fiind audiat, minorul și-a exprimat dorinţa de a rămâne la domiciliul mătușii care îl îngrijește corespunzător, se joacă cu el și față de care este atașat. Mătușa maternă are condiții modeste de locuit, însă își dorește să îngrijească minorul, are venituri în acest, fiind angajată pe perioadă nedeterminată, având un salariu de încadrare de ...... lei și și prezintă garanțiile morale necesare pentru a se ocupa de educarea copilului.

În concluzie, față de împrejurările mai sus menționate, având în vedere interesul superior al copilului, vârsta copilacestuia, acordul reclamantei, concluziile referatelor de anchetă psihosocială şi opţiunile exprimate de copil cu ocazia ascultării lui în camera de consiliu, instanța apreciază că ar fi benefic ca autoritatea părintească faţă de minorul ......, să fie exercitată în mod exclusiv, de către reclamantă și ca domiciliul minorului să fie stabilit la aceasta. minorului la domiciliul reclamantei.

Prin urmare, în baza art. 399 alin. 1 C.civ, va dispune exercitarea autorităţii părinteşti asupra minorului ......., , în mod exclusiv, de către reclamantă.

Domenii speta