Ft

Sentinţă civilă 303 din 12.11.2020


Prin cererea înregistrată la această instantă sub nr. (...) reclamantele (...) au chemat în judecată pe pârâtul (....), solicitânbd instantei ca prin hotărârea ce va pronunta să se dispună evacuarea pârâtului din imobilul proprietatea lor, situat in (...) cu cheltuieli de judecată.

În motivarea cererii reclamantele arată că sunt proprietarele imobilului teren si casă, situate in (...), în calitate de moştenitoare ale defunctului (...), aşa cum rezultă din contractul de vanzare-cumpărare autentificat sub nr(.,..) de fostul Notariat de Stat (...)

Se mai precizează că datorită neîntelegerilor apărute intre reclamanta (...) si pârât, care este sotul ei, convietuirea in imobil a devenit imposibilă, astfel că a fost nevoită să introduca actiune de divort.

In continuare, se mentioneaza că desi pârâtul a promis că va pleca de bună voie si se va muta la părintii lui, ulterior s-a răzgandit  si a rămas să locuiască in imobil, insă provoacă în continuare o stare de tensiune, astfel că solicită admiterea cererii.

În drept, a invocat dispozitiile art. 1033 si urm. cod procedură civilă.

A depus alăturat, în copie, înscrisuri.

Deși legal citat, pârâtul nu a formulat întâmpinare.

În cauză s-a administrat proba cu înscrisuri.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

In fapt, reclamanta (...) este soția pârâtului (...) (în prezent în procedură de divorț) și fiica reclamantei (,...). Cele trei persoane locuiesc împreună în locuința situată în (...)

Terenul pe care este situat această locuință a fost achiziționat de către defunctul (...), tatăl reclamantei (...) respectiv soțul reclamantei (...), prin Contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. (...). Locuința a fost edificată în timpul vieții acestuia, fără autorizație de construire.

In drept, potrivit art. 1.034 C.proc.civ., dispoziţiile Titlului XI din Codul procedură civilă se aplică în litigiile privind evacuarea din imobilele folosite sau, după caz, ocupate fără drept de către foştii locatari sau alte persoane. În sensul acestui titlu, prin imobil se înțelege  „construcţia, terenul cu sau fără construcţii, împreună cu accesoriile acestora”, ocupantul este „oricare persoană, alta decât proprietarul sau locatarul, care ocupă în fapt imobilul cu sau fără permisiunea ori îngăduinţa proprietarului”, iar proprietar este „titularul dreptului de proprietate asupra imobilului, inclusiv locatarul.”

De asemenea, conform art. 1.040 alin. (1) C.proc.civ., dacă locatarul sau ocupantul care a fost notificat în condiţiile prezentului titlu a părăsit imobilul, locatorul sau proprietarul poate intra în posesia acestuia, de drept, fără nicio procedură judiciară de evacuare. În caz contrar, sunt incidente dispoziţiile capitolului II din Titlul Titlului XI Cod procedură civilă, intitulat „Evacuarea din imobilele folosite sau ocupate fără drept”, iar potrivit art. 1.041 C.proc.civ., dacă locatarul sau ocupantul notificat în condiţiile Titlului XI  C.proc.civ  refuză să evacueze imobilul ori dacă locatarul a renunţat la dreptul său de a fi notificat şi a pierdut, din orice motive, dreptul de a folosi imobilul, locatorul sau proprietarul va solicita instanţei să dispună, prin hotărâre executorie, evacuarea imediată a locatarului sau ocupantului din imobil, pentru lipsă de titlu.

Prin urmare, evacuarea unei persoane dintr-un imobil poate avea loc pe cale amiabilă (în situaţia în care persoana care foloseşte sau ocupă fără drept un imobil este de acord să îl părăsească) sau pe cale judiciară (când persoana menţionată refuză să părăsească imobilul de bună voie). Evacuarea pe cale judiciară poate fi realizată pe calea unei acţiuni de drept comun sau prin procedura specială reglementată de Titlul XI C.proc.civ. intitulat „Evacuarea din imobilele folosite sau ocupate fără drept ”, alegerea aparţinându-i reclamantului.

Instanța reține că reclamantele au formulat prezenta cerere în evacuare în temeiul dispozițiilor art. 1.034 și urm. din C.proc.civ., optând astfel pentru procedura specială de evacuare din imobilele folosite sau ocupate fără drept reglementată de titlul al XI-lea din C.proc.civ.

Având în vedere dispozițiile art. 1.034 și 1.041 C.proc.civ., instanța reține că procedura specială reglementată de Titlul XI C.proc.civ. este aplicabilă când între părţi s-a încheiat un contract de locaţiune, dar şi în ipoteza în care imobilul este ocupat fără drept de către o persoană, cu sau fără îngăduinţa proprietarului. Instanța urmează astfel să analizeze dacă sunt îndeplinite condițiile concrete pentru admiterea prezentei acțiuni, respectiv dacă (i) reclamantele sunt proprietarele imobilului din care se solicită evacuarea și dacă (ii) pârâtul ocupă fără drept acest imobil.

Cu privire la prima condiție, din analiza Contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. (...) rezultă că terenul pe care este edificată locuința din care se solicită evacuarea a fost bun propriu al defunctului (...), dobândit de acesta înaintea căsătoriei cu reclamanta (...) (căsătorie încheiată la data de (...), potrivit Certificatului de căsătorie nr. (...)). Întrucât din contract rezultă că, la momentul achiziționării imobilului, locuința nu era edificată, iar din Adeverința nr. (...) emisă de (...) rezultă că aceasta a fost edificată în anul (...), deci tot anterior căsătoriei, instanța reține că aceasta a fost edificată doar de către defunctul (...), ca bun propriu, înainte de căsătorie. In aceste condiții, reclamantele au, prezumtiv, un drept de proprietate asupra imobilului, dobândit prin moștenire.

Astfel, deși succesiunea după defunctul (...) nu a fost dezbătută, instanța reține că, în lipsa unei declarații exprese de renunțare la moștenire, se poate considera că cele două reclamante, în calitate de moștenitoare rezervatare ale defunctului (conform art. 1.087 C.civ.), au dobândit în patrimoniul lor dreptul de proprietate asupra imobilului din care se solicită evacuarea, fiind astfel îndeplinită prima condiție pentru admiterea acțiunii în evacuare.

Mai mult, în calitate de moștenitori sezinari, reclamantele au, pe lângă stăpânirea de fapt exercitată asupra patrimoniului succesoral, și dreptul de a administra acest patromoniu și de a exercita drepturile și acțiunile defunctului, potrivit art. 1.125 C.civ.

Cu privire la cea de-a doua condiție, instanța reține că, pe baza afirmațiilor părților și a actelor existente la dosarul cauzei, pârâtul nu are calitatea de locatar sau de ocupant, conform dispozițiilor legale menționate anterior, ocupând astfel fără drept imobilul în litigiu.

Prin urmare, instanța va admite cererea de chemare în judecată având ca obiect evacuare și va dispune evacuarea imediată a pârâtului din imobilul situat în (...), ocupat fără titlu.

Prezenta hotărâre este executorie, potrivit prevederilor art. 1.042 alin. (5) C.proc.civ.