Ft

Sentinţă civilă 1291 din 10.11.2020


Prin cererea inregistrată la această instantă sub nr. (...) reclamantii (.../...) au chemat in judecată pe pârâtii (....), solicitând instantei ca prin hotărârea ce va pronunţa să se dispună nulitatea certificatelor de moştenitor nr. (...) si certificatul de moştenitor nr. (...)ambele eliberate (...); cu cheltuieli de judecată.

În motivarea cererii reclamantii arată că în data de (...) au fost la (...) de unde au ridicat in original certificatele de moştenitor susmentionate.

Mai precizează reclamantii că solicită nulitatea acestora, deoarece autorii lor bunici au avut patru copii, fiind in viată numai cele inserate in certificate, iar ceilalti doi frati, respectiv tatăl lor si unchioul lor sunt decedati, urmand a veni la moştenire reclamantii, iar unchiul lor are o fată, dar nu mai cunosc nimic despre existenta ei, pentru că nu au tinut legătura.

În continuare, reclamantii mentionează că in certificatul de mostenitor din (...) sunt indicate o serie de terenuri, unde au rămas ca mostenitoare tot pârâtele, bunica lor renuntând la cota ei, iar in celălalt certificat de mostenitor din (...) după ce a decedat bunica au rămas tot cele două pârâte, astfel că pentru toate motivele invocate solicită admiterea cererii.

In drept, au invocat dispozitiile art. 1130, 1131, 1132, 1133, 1134 cod civil.

Au depus alăturat, in copie, înscrisuri.

Pârâtii (...) au formulat întâmpinare – cerere reconventională .

In motivare se arată că sunt de acord cu nulitatea certificatelor de mostenitor, intrucât in urma verificarilor efectuate au constatat că (...) fratii lor, ambii decedati inaintea părintilor lor au fiecare moştenitori.

Pârâtii solicită ca pe calea cererii reconventionale să se constate deschise succesiunilor defunctilor (...) decedat la (...) si (...), decedată la (...) si să se dispună partajarea terenului in suprafată de (...)mp. si locuinta amplasată pe acesta, bunuri ce au fost dobandite de defuncti in timpul căsătoriei.

În drept, au invocat dispozitiile art. 205-209 cod procedură civila si art. 980 si urm. cod procedură civilă.

La data de (...) (...) au formulat intampinare, prin care a invocat exceptia lipsei calitătii procesual pasive a sa .

A depus alăturat, in copie, înscrisuri.

În cauză s-a administrat proba cu înscrisuri.

Analizând actele si lucrările dosarului,  instanţa reţine următoarele:

Excepţia lipsei calității procesuale pasive reprezintă o excepție procesuală peremptorie, iar potrivit art. 248 alin. (1) C.proc.civ. instanţa se va pronunţa mai întâi asupra excepţiilor de procedură, precum şi asupra celor de fond care fac inutilă, în tot sau în parte, administrarea de probe ori, după caz, cercetarea în fond a cauzei.

Calitatea procesuală într-un proces civil presupune existenţa unei identităţi între părţile din procesul civil şi persoanele implicate în raportul juridic dedus judecatii, în acest sens fiind dispoziţiile art. 36 C.proc.civ.

Astfel, reclamantul trebuie sa coincidă cu titularul dreptului afirmat, iar pârâtul, cu cel care este subiect pasiv (obligat) în raportul juridic respectiv. În cazul situatiilor juridice pentru a căror realizare este obligatorie calea justiţiei, calitatea procesuală activa aparţine celui care se poate prevala de acest interes, iar calitatea pasiva este a celui fata de care se poate realiza interesul respectiv. Sarcina justificării calităţii procesuale active si a celei pasive în procesul civil revine reclamantului, iar instanta este datoare, odată sesizata, sa verifice ambele calităţi.

Potrivit art. 3 din Legea nr. 36/1995, a notarilor publici si a activitatii notariale, notarul public este învestit să îndeplinească un serviciu de interes public şi are statutul unei funcţii autonome. În urma exercitării competentei generale, astfel cum este aceasta reglementata de dispozitiile art. 12 din actul normativ mentionat, notarul public poate avea calitate procesuala pasiva numai în situatia formularii unei plângeri împotriva încheierii de respingere a cererii de autentificare a unui act juridic, nu si în situatia reglementata de art. 120 alin. (1) din Legea nr. 36/1995, constând în verificarea legalitatii si a temeiniciei certificatului de mostenitor.

Faţă de cele de mai sus, instanţa va admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei (...) şi va respinge cererea de chemare în judecată formulată în contradictoriu cu pârâta (...) ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă.

Pe fondul cauzei, instanţa reşţine următoarele:

În fapt, la data de (....) a fost emis certificatul de moştenitor nr. (...) în dosarul nr. (...) de către (...) din (...)

Potrivit certificatului de moştenitor nr. (...), de pe urma defunctului (...) decedat la data de (...), au calitatea de moştenitor (...), în calitate de fiică, căreia îi revine o cotă indiviză de ½ şi (....), în calitate de fiică, căreia îi revine o cotă indiviză de ½.

Potrivit aceluiaşi certificat de moştenitor, (...), în calitate de soţie, este renunţătoare la succesiune şi nu au fost identificate persoane străine de succesiune prin neacceptare, conform art. 700 V.C.civ.

Aşa cum rezultă din încheierea finală de şedinţă, din (...) în dosarul nr. (...) la procedura succesorală de pe urma defunctului (...) au participat doar pârâtele (...)

La data de (...) a fost emis certificatul de moştenitor nr. (...) în dosarul nr. (...) de către (...)

Potrivit certificatului de moştenitor nr. (...) de pe urma defunctei (...) decedată la data de (...), au calitatea de moştenitor (...), în calitate de fiică, căreia îi revine o cotă indiviză de ½ şi (...), în calitate de fiică, căreia îi revine o cotă indiviză de ½.

Potrivit aceluiaşi certificat de moştenitor, nu au fost identificate persoane renunţătoare la succesiune conform art. 1.120 C.civ., prezumate renunţătoare la succesiune, conform art. 1.112 C.civ., străine de succesiune sau nedemne.

Aşa cum rezultă din încheierea finală de şedinţă, din (...) în dosarul nr. (...) la procedura succesorală de pe urma defunctei (...) au participat doar pârâtele (...)

Potrivit certificatului de deces seria (...), nr. (....) depus la dosar, la data de (...) a decedat (...), astfel că la data decesului defuncţilor (...), decedat la (...) şi (...), decedată la (...), acesta avea calitatea de fiu predecedat.

De asemenea, aşa cum rezultă din actele de stare civilă depuse la dosar (...) este fiica defunctului (...).

În drept, potrivit art. 120 alin. (1) din Legea nr. 36/1995 cei care se consideră vătămaţi în drepturile lor prin emiterea certificatului de moştenitor pot cere instanţei judecătoreşti anularea acestuia şi stabilirea drepturilor lor, conform legii.

Conform art. 797 V.C.civ. în vigoare la data emiterii certificatului de moştenitor nr. (...) este nulă împărţeala în care nu s-au cuprins toţi copiii în viaţă la deschiderea moştenirii şi descendenţii fiilor premuriţi.

Potrivit art. 684 alin. (2) C.civ. în vigoare la data emiterii certificatului de moştenitor nr. (...) partajul făcut fără participarea tuturor coproprietarilor este lovit de nulitate absolută.

Faţă de considerentele de fapt şi de drept anterior expuse, instanţa va admite acţiunea, reţinând că la procedura succesorală de pe urma defuncţilor (...), decedat la (...) şi (...), decedată la (...) nu au participat toţi succesibilii, fiind omişi moştenitorii defunctului (...) fiul predecedat al defuncţilor (...).

Domenii speta