Contestaţie la executare -litigii cu profesionisti

Decizie 36/LP/2021-A din 26.01.2021


Potrivit art. art. 715 alin. 1, punct 3 din Codul de procedura civilă ,,Dacă prin lege nu se prevede altfel, contestaţia privitoare la executarea silita propriu-zisă poate face în termen de 15 zile de la data când: (...) 3. debitorul care contesta executarea însăşi a primit încheierea de încuviinţare a executării sau somaţia ori de la data când a luat cunoştinţa de primul act de executare, în cazurile în care nu a primit încheierea de încuviinţare a executării si nici somaţia sau executarea se face fără somaţie. (….)”.

Instanţa de control judiciar a reţinut că din înscrisurile analizate mai sus reiese că intimatul contestator a recepţionat adresa de înfiinţare a popririi la 30.01.2018 în calitate de reprezentant legal al terţului poprit R.SRL şi în aceeaşi calitate a răspuns că nu poate fi pusă în executare măsura. În adresa de înfiinţarea popririi se menţionează creditorul,  titlul executoriu, suma urmărită, aşadar intimatul contestator a cunoscut cel târziu la data de 30.01.2018 că împotriva sa se efectuează acte de executare silită în dosarul execuţional xxx/2015 al BEJ C. M. V. S.

Aceasta este data de la care curge termenul de formulare a  contestaţiei la executare pentru intimatul contestator, conform art. 715 alin. 1 pct. 3 teza ultimă cod proc. Civ.

Contestaţia la executare a  fost depusă la instanţă la 15.05.2019, după mai bine de 1 an de la data la care intimatul contestator a  luat cunoştinţă de executarea silită, astfel că aceasta este tardiv formulată.

În consecinţă, instanţa de apel a reţinut că excepţia tardivităţii invocată de intimata este întemeiată şi, ca o consecinţă, a admis apelul, a schimbat în totalitate sentinţa civilă.