Contestaţie decizie pensie - valorificarea perioadelor lucrate în grupe superioare de muncă înscrise în adeverinţele eliberate de foştii angajatori sau de către deţinătorii de arhivă

Sentinţă civilă 268 din 13.04.2021


S-a reţinut prin această adeverinţă că temeiul juridic al încadrării în grupa a II-a de muncă îl reprezintă Ordinul nr. 50/1990 reactualizat, anexa 2, poziţia 178, litera ,,f”, anexă la Scrisoarea MMPS nr 382/M.B./08.11.2000.

Adeverinţa a fost legal emisă, responsabilitatea emiterii acestora aparţine unităţii emitente şi din cuprinsul acesteia reiese că la baza emiterii şi încadrării reclamantei în grupa II-a de muncă a stat o decizie emisă la nivelul conducerii societăţii angajatoare.

Astfel, reclamantul a dovedit cu adeverinţa menţionată faptul că a desfăşurat activitate încadrata în grupa a II-a de muncă în procent de 90 % îndeplinind funcţiile de tehnician principal şi şef de fermă.

În drept, se reţine că potrivit art.2 din Ordinul nr. 50/1990, în grupa II de muncă se încadrează locurile de muncă, activităţile, categoriile profesionale cuprinse în anexa 2. Art.3 din Ordinul nr. 50/1990 prevede că beneficiază de încadrare în grupele I şi II de muncă şi alte categorii de personal care lucrează efectiv la locurile de muncă şi activităţile prevăzute în anexele 1 şi 2, iar potrivit art. 6 nominalizarea persoanelor care se încadrează în grupele I şi II de muncă se face de către conducerea unităţilor împreună cu sindicatele libere din unităţi, ţinându-se seama de condiţiile deosebite de muncă concrete în care îşi desfăşoară activitatea persoanele respective.

Prin urmare, încadrarea în grupe de muncă este la latitudinea angajatorului, iar  adeverinţa în cauză, care confirmă această încadrare este considerată ca fiind un act valabil ce produce efecte juridice, răspunderea cu privire la conţinutul menţiunilor din adeverinţă revenind angajatorului. Cenzura Casei Judeţene de Pensii duce la lipsirea în tot de efecte a acestui înscris, act care nu a făcut obiectul vreunei acţiuni în anulare pe motive de nelegalitate. Doar în cadrul unei astfel de acţiuni s-ar putea analiza legalitatea şi temeinicia datelor cuprinse în adeverinţa emisă de S.C....

Instanţa reţine că intimata Casa de Pensii Brăila nu poate să conteste conţinutul adeverinţei eliberate pe baza documentelor din arhiva societăţii angajatoare, iar pe de altă parte, câtă vreme a fost salariată şi i s-au reţinut contribuţii conform încadrării în grupa a II a de muncă, atunci trebuie să beneficieze şi la pensie de dispoziţiile specifice.