Plângere împotriva încheierii de carte funciară: excepția inadmisibilății - obiectul plângerii de carte funciară se subsumează exclusiv încheierii de reexaminare emise de oficiul de cadastru teritorial prin care se respinge reexaminare împotriva unei înch

Hotărâre 4617 din 25.05.2021


INSTANŢA,

Deliberând asupra prezentei cauze, constată următoarele:

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 24.07.2020 sub nr. ..../299/2020 reclamantul A a formulat în contradictoriu cu pârâta OFICIUL DE CADASTRU ŞI PUBLICITATE IMOBILIARĂ BUCUREŞTI - BIROUL DE CADASTRU ŞI PUBLICITATE IMOBILIARĂ SECTOR 1 plângere de carte funciară împotriva încheierii nr. 11113/18.06.2020 a OCPI - Biroul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Sector 1, anularea acesteia şi radierea din cartea funciară nr. ... a înscrierii dreptului de proprietate a numitei B.

În motivare, s-a învederat că a formulat plângere la OCPI prin care a solicitat radierea dreptului de proprietate al numitei B, însă nu i-a fost soluţionat niciunul dintre capetele de cerere, ci s-a refuzat fără niciun temei legal soluţionarea cererii sale, întrucât nu i-a fost comunicată încheierea prin care s-a realizat înscrierea în cartea funciară a dreptului acestei persoane.

În continuare, s-a precizat că deţine calitatea de proprietar asupra imobilului din Bucureşti, ..., sector 1, în suprafaţă de 2434 mp din acte, din care sunt intabulați doar 602 mp, conform extrasului CF nr. 206075, pe care l-a dobândit prin contractul de vânzare-cumpărare nr 769/26.06.2000 autentificat de BNP D. Cu toate acestea, terenul în suprafaţă de 2434 mp a fost intabulat abuziv şi prin manevre dolosive,  cu folosirea unor înscrisuri falsificate, de numita B.

În drept, au fost invocate disp. art. 14 pct. 3 şi 4 şi art. 31 din Legea nr. 7/1996.

Cererea a fost legal timbrată.

La data de 01.09.2020, pârâtul OCPI al Municipiului Bucureşti a formulat întâmpinare, prin care a invocat excepţia lipsei calităţii procesuale pasive.

Prin încheierea din data de 30.03.2021, instanţa a pus în vedere petentului să depună la dosarul cauzei precizări privind obiectul acţiunii, respectiv încheierea pe care o contestă şi dosarul O.C.P.I. în care aceasta a fost emisă, precum şi de a depune încheierea nr. 11113/18.06.2020.

La termenul din 11.05.2021, instanţa a invocat excepţia inadmisibilităţii cererii prin raportare la faptul că aceasta priveşte un înscris care nu constituie o încheiere de reexaminare emisă de OCPI.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Prin cererea de chemare în judecată reclamantul a  precizat că formulează plângere de carte funciară împotriva încheierii nr. 11113/18.06.2020, prin care OCPI ar fi respins solicitarea reclamantului de radiere a dreptului de proprietate al intimatei B asupra imobilului situat în Bucureşti, ..., sector 1, înscris în cartea funciară nr. ....

După o serie de demersuri efectuate de către instanţa de judecată, OCPI a comunicat că în cartea funciară nr. ... nu a fost emisă încheierea nr. 11113/18.06.2020 la care face referire petentul. Numărul 11113 reprezintă numărul de înregistrare din registrul de corespondenţă a OCPI a unei cereri formulate de petent, cerere la care OCPI a emis răspunsul nr. 11113/18.06.2020, prin care a solicitat reclamantului din acest dosar să indice împotriva cărei încheieri de reexaminare de carte funciară formulează plângere.

Prin urmare, în prezenta cauză, reclamantul formulează cerere de chemare în judecată cu privire la o adresă de răspuns prin care i se solicită de către OCPI date suplimentare pentru a putea soluţiona cererea lui, iar nu o încheiere de reexaminare prin care a fost respinsă o solicitare a petentului.

Procedura plângerii de carte funciară este reglementată de Legea nr. 7/1996, reprezentând o cale de atac specială prevăzută de art. 14 alin. 4 şi art. 31 din acest act normativ.

Potrivit art. 14 alin. 1) din Legea nr. 7/1996: „Documentele tehnice realizate la nivelul întregii unități administrativ-teritoriale se afișează, prin grija oficiului teritorial, în condițiile art. 11 alin. (2) lit. k), pentru o perioadă de 60 de zile. Cererile de rectificare a documentelor tehnice ale cadastrului se formulează în termen de 60 de zile de la data afișării și sunt însoțite de documente doveditoare. Comisia de soluționare a cererilor de rectificare de la nivelul oficiului teritorial, numită prin decizie a directorului oficiului teritorial, soluționează cererile în perioada de afișare publică, dar nu mai târziu de 30 de zile de la finalizarea perioadei de afișare, conform unei proceduri stabilite prin regulament, aprobat prin ordin cu caracter normativ al directorului general al Agenției Naționale. (2) În regiunile de transcripțiuni și inscripțiuni imobiliare, titularii sarcinilor înscrise în vechile registre de publicitate imobiliară vor solicita transcrierea acestora în cărțile funciare, în termen de 60 de zile de la afișare. Prin sarcini se înțelege ipotecile, privilegiile, somațiile, sechestrele, litigiile și orice acte juridice înscrise în vechile registre de publicitate imobiliară.) (3) În urma soluționării cererilor de rectificare a documentelor tehnice ale cadastrului se emite un proces-verbal, care se va comunica în condițiile Codului de procedură civilă.(3^1) Situația cadastral-juridică a imobilelor, inclusiv planul cadastral, se actualizează ca urmare a soluționării cererilor de rectificare, în condițiile legii, la cerere sau din oficiu. (4) Procesul-verbal prevăzut la alin. (3) poate fi contestat cu plângere la judecătoria din raza teritorială de situare a imobilului, în termen de 15 zile de la comunicare. Dispozițiile art. 31 alin. (3) și (4), referitoare la procedura de depunere și înregistrare a plângerii, se aplică în mod corespunzător.”

În continuare, art. 31 stabileşte: „(1) Încheierea se comunică celui care a cerut înscrierea sau radierea unui act sau fapt juridic, precum și celorlalte persoane interesate potrivit mențiunilor din cartea funciară, cu privire la imobilul în cauză, în termen de 15 zile de la pronunțarea încheierii, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data înregistrării cererii.(2) Persoanele interesate sau notarul public pot formula cerere de reexaminare a încheierii de admitere sau de respingere, în termen de 15 zile de la comunicare, care se soluționează în termen de 20 de zile prin încheiere de către registratorul-șef din cadrul oficiului teritorial în raza căruia este situat imobilul. În vederea soluționării cererii de reexaminare, persoana interesată va putea completa dosarul cu documentele necesare, la solicitarea registratorului-șef. (3) Împotriva încheierii registratorului-șef emise potrivit alin. (2) cei interesați sau notarul public pot formula plângere, în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de reexaminare și plângerea împotriva încheierii se depun la biroul teritorial și se înscriu din oficiu în cartea funciară. Oficiul teritorial este obligat să înainteze plângerea judecătoriei în a cărei rază de competență teritorială se află imobilul, însoțită de dosarul încheierii și copia cărții funciare. (4) Plângerea împotriva încheierii se poate depune de cei interesați sau notarul public și direct la judecătoria în a cărei rază de competență teritorială se află imobilul, situație în care instanța va solicita din oficiu biroului teritorial comunicarea dosarului încheierii și copia cărții funciare, precum și notarea plângerii în cartea funciară.”

Din analiza dispoziţiilor legale enumerate, instanţa observă că obiectul plângerii de carte funciară se subsumează exclusiv încheierii de reexaminare emise de oficiul de cadastru teritorial prin care se respinge reexaminare împotriva unei încheieri ce vizează soluţia de respingere a  înscrierii sau radierii unui fapt juridic (art. 31), fie dintr-un proces-verbal prin care se soluţionează cererile de rectificare a documentelor tehnice ale cadastrului (art. 14).

Având în vedere că adresa nr. 11113/18.06.2020 nu se încadrează în niciuna dintre aceste două categorii de documente emise de OCPI, rezultă că nu poate fi aplicată această procedură. Simplul fapt că cererea formulată de petent nu a fost soluţionată în sensul dorit de acesta nu constituie un motiv suficient pentru a se declanşa o procedură specială. De altfel, nu se poate reţine refuzul OCPI de a soluţiona cererea reclamantului, deoarece prin adresa nr. 11113 se solicită lămuriri suplimentare cu privire la obiectul cererii, încheierea de reexaminare vizată de către petent.

Pentru aceste motive, nefiind îndeplinite condiţiile de admisibilitate a procedurii plângerii de carte funciară prevăzute de art. 14 alin. 4 sau de art. 31 alin. 4 din Legea nr. 7/1996, instanţa va admite excepţia inadmisibilităţii şi va respinge plângerea de carte funciară ca inadmisibilă.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite excepţia inadmisibilităţii formulării plângerii de carte funciară, invocată din oficiu.

Respinge plângerea formulată de petent A, având CNP ..., cu domiciliul procesual ales în ..., în contradictoriu cu intimat OFICIUL DE CADASTRU ŞI PUBLICITATE IMOBILIARĂ BUCUREŞTI - BIROUL DE CADASTRU ŞI PUBLICITATE IMOBILIARĂ SECTOR 1, cu sediul în ... ca inadmisibilă.

Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei, azi, 25.05.2021.

PREŞEDINTEGREFIER