Somație europeană de plată - caracterul cert şi lichid al creanţei supuse procedurii somaţiei europene de plată presupune existenţa neîndoielnică a creanţei din care să rezulte cuantumul acesteia, instanţa neputând proceda la cercetarea raportului juridic

Hotărâre 2945 din 14.04.2021


INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 09.11.2020 sub nr. ..../299/2020, creditoarea A a formulat, în contradictoriu cu debitoarea S.C. B S.R.L., cerere de somaţie europeană de plată prin completarea formularului A – anexă la Regulamentul nr. 1896/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului de instituire a unei proceduri europene de somaţie de plată, solicitând instanţei ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună obligarea debitoarei la plata sumei de 4.422,50 euro reprezentând contravaloarea produselor livrate, cu cheltuieli de judecată.

În motivarea cererii, creditoarea a arătat că debitoarea a primit produsul comandat la data de 05.10.2016, însă nu a plătit contravaloarea lui.

În susţinerea cererii, creditoarea a depus factura fiscală nr. 9391/30.09.2016 şi contractul de transport (file 11-14).

A fost achitată taxă judiciară de timbru în cuantum de 200 lei (fila 36).

Instanţa a încuviinţat, pentru creditoare, proba cu înscrisuri.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Procedura somaţiei europene de plată este o procedură specială care necesită îndeplinirea unor condiţii speciale de admisibilitate a cererii prin care se declanşează această procedură, în conformitate cu dispoziţiile Regulamentului (CE) nr. 1896/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului de instituire a unei proceduri europene a somaţiei de plată.

Potrivit dispoziţiilor art. 4 din Regulamentul (CE) nr. 1896/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului „se instituie o procedură europeană de somaţie de plată pentru recuperarea creanţelor pecuniare lichide şi exigibile la data la care se introduce cererea de somaţie europeană de plată”.

De asemenea, în conformitate cu dispoziţiile paragrafelor 13 şi 14 din Preambulul Regulamentului (CE) nr. 1896/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului, „reclamantul ar trebui să fie obligat să furnizeze, în cererea de somaţie europeană de plată, informaţii suficiente pentru identificarea şi justificarea clară a creanţei astfel încât să permită pârâtului să decidă în cunoştinţă de cauză fie să se opună acesteia, fie să nu o conteste. În acest context, reclamantul ar trebui să fie obligat să includă o descriere a elementelor de probă în sprijinul creanţei. În acest scop, formularul de cerere ar trebui să cuprindă o listă cât mai exhaustivă posibil a elementelor de probă prezentate în mod obişnuit în sprijinul creanţelor pecuniare”.

În acest sens, instanţa reţine că, în primul rând, creditorul trebuie să aibă o creanţă a cărei obligaţie corelativă constă în îndatorirea debitorului de a plăti o sumă de bani, fără a prezenta relevanţă, în principiu, izvorul acestei obligaţii (cu excepţia cazurilor prevăzute de art. 2 din Regulament), cerinţa fiind ca litigiul să aibă caracter transfrontalier.

În al doilea rând, creanţa trebuie să fie certă, lichidă şi exigibilă. Astfel, în conformitate cu prevederile art. 663 C.pr.civ., creanţa este certă atunci când existenţa ei neîndoielnică  rezultă din însuşi titlul executoriu, este lichidă atunci când obiectul ei este determinat sau când titlul executoriu conţine elementele care permit stabilirea lui, şi este exigibilă (scadentă) dacă obligaţia debitorului este ajunsă la scadenţă sau acesta este decăzut din beneficiul termenului de plată.

Faţă de aceste cerinţe, instanţa observă că, în cauza de faţă, prin cererea formulată de creditoarea A privind emiterea unei somaţii europene de plată împotriva debitoarei B S.R.L., se pretinde existenţa unei creanţe împotriva acesteia din urmă, în cuantum total de 4.422,50 euro, reprezentând contravaloarea facturii fiscale nr. 9391/30.09.2016. Creditoarea a făcut dovada transmiterii produsului comandat (substrat) conform scrisorii de transport de la fila 13. Aceasta cuprinde ştampila şi semnătura societăţii debitoare din data de 05.10.2016, data când produsul comandat a fost livrat.

Caracterul cert şi lichid al creanţei supuse procedurii somaţiei europene de plată presupune existenţa neîndoielnică a creanţei din care să rezulte cuantumul acesteia, instanţa neputând proceda la cercetarea raportului juridic din care s-a născut obligaţia şi deci, nu va putea stabili în această procedură dacă există sau nu creanţa. Creditorul este cel care, prin probele pe care le administrează, va trebui să dovedească existenţa certă a creanţei, astfel încât instanţa va trebui să realizeze o minimă cercetare asupra existenţei creanţei.

Conform art. 9 alin. 1 din Regulamentul (CE) nr. 1896/2006, „în cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile menţionate la articolul 7, instanţa dă reclamantului posibilitatea să completeze sau să rectifice cererea, cu excepţia cazului în care aceasta este în mod vădit nefondată sau inadmisibilă. În acest scop, instanţa utilizează formularul tip B din anexa II”.

De asemenea, în temeiul art. 11 din Regulamentul menţionat, „instanţa respinge cererea în cazul în care: (a) nu sunt îndeplinite condiţiile menţionate la articolele 2, 3, 4, 6 şi 7; (b) cererea este vădit nefondată; (c) reclamantul omite să trimită răspunsul în termenul stabilit de instanţă în conformitate cu articolul 9 alineatul (2); (d) reclamantul omite să trimită răspunsul în termenul stabilit de instanţă sau refuză propunerea instanţei, în conformitate cu articolul 10. Reclamantul este informat cu privire la motivele respingerii prin formularul tip D din anexa IV. (2) Respingerea cererii nu poate fi atacată cu recurs.”

Astfel, cererea de somaţie europeană de plată apare ca fiind întemeiată, existenţa creanţei lichide şi exigibile reprezentând contravaloarea produsului livrat, în cuantum de 4.422,50 euro, ce rezultă din factura fiscală menţionată anterior. Cu toate că factura nu poartă semnătura debitoarei, instanţa apreciază că debitoarea a primit produsul deoarece a semnat scrisoarea de transport. 

Pentru aceste considerente, constatând că nu este incident niciunul dintre motivele de respingere a cererii prevăzute de art. 11 alin. 1 din Regulament, fiind îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 8 din Regulament, în temeiul art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 1896/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 decembrie 2006, instanţa va emite cererea şi va emite somaţia europeană de plată, prin completarea formularului tip E din anexa V la Regulament, pentru debitul principal în valoare de 4.422,50 euro, urmând a dispune şi comunicarea către debitoare a somaţiei europene de plată, însoţită de o copie a formularului de cerere şi de formularul tip F din anexa VI, în limba română.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite cererea formulată de creditoarea A, cu sediul în ..... în contradictoriu cu debitoarea S.C. B S.R.L., cu sediul în ....

Emite somaţia europeană de plată, prin completarea formularului tip E din anexa V la Regulamentul (CE) nr. 1896/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 decembrie 2006 de instituire a unei proceduri europene de somaţie de plată, pentru debitul în valoare de 4.422,50 euro.

Obligă debitoarea la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.

Dispune comunicarea către debitoare a somaţiei europene de plată, însoţite de o copie a formularului de cerere şi de formularul tip F din anexa VI, în limba română.

Cu drept de opoziţie pentru debitoare în termen de 30 de zile de la data comunicării sau notificării somaţiei, opoziţie care se depune la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

Pronunţată astăzi, 14.04.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

PREŞEDINTE,GREFIER,