Contestație la executare

Hotărâre 981 din 03.12.2021


Contestație la executare. Urmărirea imobilelor proprietate comună – aplicarea dispozițiilor art. 818 C.proc.civ.

Încheierea Finală (Dezînvestire) nr. 981/03.12.2021 pronunțată de Judecătoria Galați

Prin Încheierea finală nr. 981/2021 pronunțată de Judecătoria Galați, instanța a respins contestația la executare împotriva actului de executare constând în Publicație de Vânzare, ca neîntemeiată. Pentru a hotărî astfel, instanța a reținut în esență următoarele

Cu privire la capătul de cerere prin care s-a solicitat anularea actelor de executare din data de _______, constând în: Publicația de vânzare și Încheierea nr. _____ de stabilire a prețului de pornire a licitației, contestatorul a arătat că sunt incidente dispozițiile art. 817 C.proc.civ., potrivit căruia creditorii personali ai unui debitor coproprietar sau codevălmaș nu vor putea să urmărească partea acestuia din imobilele aflate în proprietate comună, ci vor trebui să ceară partajul acestora.

Contestatorul a învederat instanței că, potrivit certificatului de moștenitor nr. __ emis de S.P.N. _________ și Asociații, împreună cu fratele său, S.N., deține în indiviziune apartamentul rămas de pe urma defunctului ____, situat în mun. Galați, str. __________, imobil care face obiectul prezentei executări silite. În consecință, în accepțiunea contestatorului, intenția intimatei, în calitate de creditor, și a executorului judecătoresc de a vinde la licitație publică un imobil deținut în indiviziune este nelegală.

Instanța a arătat că, potrivit dispozițiilor art. 818 alin. (1) C.proc.civ., creditorii personali ai unui debitor coproprietar sau codevălmaș nu vor putea să urmărească partea acestuia din imobilele aflate în proprietate comună, ci vor trebui să ceară mai întâi partajul acestora. La cererea creditorului, acțiunea în împărțeală poate fi notată în cartea funciară.

Cu toate acestea, conform art. 818 alin. (3) C.proc.civ., creditorii personali pot urmări însă cota-parte determinată a debitorului lor din dreptul de proprietate asupra imobilului, fără a mai fi necesar să ceară partajul, dacă ea este neîndoielnic stabilită și lămurită și este înscrisă, prin arătarea unei fracțiuni, în cartea funciară. În acest caz, coproprietarii vor putea cere punerea în vânzare a întregului imobil aflat în coproprietate în condițiilor prevăzute la art. 823 C.proc.civ.

Instanța a arătat că, raportat la situația de fapt dedusă judecății, este incident art. 818 alin. (3), articol care instituie o excepție de la norma prevăzută la art. 818 alin. (1) C.proc.civ.Astfel, instanța constată din Certificatul de Moștenitor nr. _______ emis de S.P.N. _________ faptul că S.S. a avut calitatea de moștenitor al defunctului _________  cu o cotă de ½ din masa succesorală, compusă, printre altele din dreptul de proprietate asupra imobilului apartament nr. ________ situat în mun. Galați, str. ________.

Prin Încheierea nr. ____/03.07.2020 s-a admis cererea cu privire la imobilul cu nr. cadastral _________ și s-a dispus intabularea dreptului de proprietate în cota de 1/2 , mod dobândire succesiune, în favoarea contestatorului S.S. și a dreptului de proprietate în cota de 1/2 , mod dobândire succesiune, în favoarea numitului _________. 

Astfel cum rezultă din extrasul de carte funciară pentru imobilul cu nr. cadastral _________, respectiv apartament nr. ________ situat în mun. Galați, str. _______, jud. Galați care face obiectul prezentei executări silite, contestatorul figurează în calitate de titluar al dreptului de proprietate cu o cotă de ½ din imobilul anterior menționat.

Instanța a constatat faptul că un creditor personal, respectiv intimata, al unui debitor coproprietar (contestatorul) urmărește cota determinată a debitorului său din dreptul de proprietate asupra imobilului, respectiv cota de 1/2 , astfel cum rezultă din actele de executare de la dosarul cauzei.

Instanța a arătat că această cota de ½ care face obiectul executării silite este neîndoielnic stabilită și lămurită și este înscrisă, prin arătarea unei fracțiuni, în cartea funciară, astfel cum rezultă din extrasul de carte funciară, așa încât executarea silită se desfășoară cu respectarea condițiilor prevăzute de lege, motivat de faptul că este incidentă ipoteza de la art. 818 alin. (3) C.proc.civ., iar creditoarea-intimată nu este obligată să ceară partajul.

Având în vedere cele ce preced, instanța a constatat că acțiunea având ca obiect contestație la executare împotriva Publicației de Vânzare este neîntemeiată, motiv pentru care a respins-o ca atare.