Obligatia de a face

Sentinţă civilă 52 din 09.02.2022


R O M Â N I A

TRIBUNALUL MUREŞ

SECŢIA CONTENCIOS ADMINISTRATIV ŞI FISCAL

Operator de date cu caracter personal înregistrat sub nr.2991

Cod ECLI ECLI:RO:TBMUS:2022:003.000052

Dosar nr. ....

SENTINŢA nr. 52

Şedinţa publică din 09 februarie 2022

Completul compus din:

PREŞEDINTE: ...

 Grefier: ..

Pe rol judecarea acţiunii în contencios administrativ şi fiscal formulată de reclamantul SINDICATUL FUNCTIONARILOR PUBLICI ... ....în numele şi pentru membrii de sindicat: ...,...,...,...,.. în contradictoriu cu pârâta GARDA FORESTIERĂ ... având ca obiect obligaţia de a face.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică se constată lipsa părţilor.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei, după care:

Mersul dezbaterilor şi susţinerile în fond ale părţilor sunt consemnate în încheierea de şedinţă din data de 27.01.2022, încheiere care face parte integrantă din prezenta hotărâre şi când s-a amânat pronunţarea la data de 9.02.2022.

TRIBUNALUL

 

Deliberând, constată următoarele:

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul acestei instanţe sub nr. 2497/102/2020, la data de 22.10.2021, reclamantul SINDICATUL FUNCŢIONARILOR PUBLICI ... în numele şi pentru membrii de sindicat: ...,...,...,...,.. în contradictoriu cu pârâta GARDA FORESTIERĂ ...,  a solicitat ca prin hotărârea ce se va pronunţa, să se dispună:

-obligarea pârâtei să le acorde gratuit un volum de 5 mc lemn fasonat de foc, cantitate aferentă anului 2018;

- obligarea pârâtei să le acorde gratuit un volum de 6 mc lemn fasonat de foc, cantitate aferentă anului 2019, iar în situația în care angajatorul nu poate asigura acest volum de lemn fasonat, să fie obligată pârâta la acordarea acestui drept în bani, în cuantumul reprezentând contravaloarea a 6 mc lemn fasonat de foc;

-obligarea pârâtei la includerea în bugetul de venituri și cheltuieli a sumelor necesare pentru plata drepturilor prevăzute la petitele 1 și 2, cu cheltuieli de judecată.

Precizează că reclamanţii au calitate de angajați ai pârâtei și se încadrează în categoria prevăzută de art. 4 alin. 1 lit. a din OUG 59/2000 privind Statutul personalului silvic.

Invocă art. 33 alin. 1 din OUG 59/2000 în forma sa în vigoare anterior adoptării Legii nr. 234/2019 pentru modificarea și completarea OUG nr. 59/2000 privind Statutul personalului silvic, art. 33 alin. 1 al OUG 59/2000. Precizează că au fost formulate cereri către pârâtă pentru acordarea acestor drepturi prin intermediul Sindicatului Funcționarilor Publici ... Brașov, însă prin răspunsul formulat, reprezentantul pârâtei a adus la cunoștință că Direcția Generală Buget Finanțe din cadrul Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor nu a alocat resurse financiare în vederea acordării acestor drepturi nici pentru anul 2018 și nici pentru anul 2019.

Menționează că, în anul 2020, aceste drepturi au fost acordate sub forma contravalorii în bani în conformitate cu prevederile art. 33 alin. 4 al OUG 59/2000. În ceea ce privește cantitatea de lemn de foc ce li se cuvenea în anul 2018 pretenția lor se limitează la un volum de 5 mc având în vedere cantitatea ce a fost acordată de pârâtă în perioada 2015- 2017. Începând din anul 2019 sunt îndreptățiți la o cantitate de 6 mc lemn fasonat de foc în conformitate cu modificarea adoptată prin Legea nr. 234/2019.

Pârâta Garda Forestieră Braşov a formulat întâmpinare, prin care a solicitat respingerea ca neîntemeiată a acțiunii promovate.

Susţine că, așa cum a arătat și în cuprinsul adresei nr. 12143/1 din 30.12.2019, a depus toate diligențele și a efectuat toate demersurile necesare pentru obținerea fondurilor de la ministerul de resort pentru acordarea angajaților instituției a drepturilor privind lemnul de foc pentru încălzirea locuinței. Așa cum rezultă din cuprinsul art. 1 din HG 743/2015 privind organizarea și funcționarea gărzilor forestiere, instituția are personalitate juridică proprie, fiind finanțată integral de la bugetul de stat. Din acest motiv, în fiecare an se întocmește un buget de venituri și cheltuieli, care este supus aprobării Direcției financiare din cadrul Ministerului, Mediului, Apelor și Pădurilor.

Învederează că în bugetele care au fost aprobate de către minister nu s-au regăsit sumele necesare pentru acordarea lemnelor de foc. Conform art. 3 alin. (4) din Legea 153/2017 și art. 18 alin. (2) din Legea 69/2010, sunt obligați la încadrarea în sumele aprobate prin buget. Sumele privind dreptul la lemnele de foc se plătesc din bugetul privind drepturile salariale, iar prioritatea instituției a fost plata drepturilor salariale.

Învederează că a acționat cu bună credință, drepturile privind lemnele de foc fiind achitate în anii 2020 și 2021, motiv pentru care solicită respingerea acțiunii ca neîntemeiată.

Analizând actele dosarului, instanţa reţine următoarele:

Reclamanţii sunt angajaţi ai pârâtei, deţinând calitatea de personal silvic  cu statut de funcţionari publici. Aceştia, reprezentaţi de Sindicatul Funcţionarilor Publici ... au înaintat o cerere către pârâtă, înregistrată sub nr. 42/02.12.2019 ( fila 5), prin care au solicitat „să depună diligenţele privind acordarea lemnului de foc pentru anii 2018, 2019 şi 2020, potrivit dispoziţiilor art. 33 din OUG nr. 59/2000 privind Statutul personalului silvic”.

Prin adresa nr. 12143/1/30.12.2019, pârâta a răspuns reclamanţilor, arătând că potrivit art. 6 din Ordinul nr. 156/2002, Direcţia Generală Buget Finanţe din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor trebuie să aloce resursele financiare acordării drepturilor solicitate, ori, în bugetul anului 2018 nu au fost prevăzute fonduri pentru această destinaţie iar în bugetul anului 2019 a fost prevăzută suma de 37 mii lei repartizate în trimestrele III şi IV care a fost luată la prima rectificare bugetară dar care oricum nu acoperea necesarul pentru acordarea acestor drepturi tuturor angajaţilor, personal silvic, din cadrul instituţiei. Totodată, a menţionat că în propunerea pârâtei de buget pentru anul 2020 au fost solicitate aceste fonduri necesare pentru această destinaţie.

Tribunalul reţine că potrivit art. 33 din OUG nr. 59/2000, temeiul de drept invocat de către reclamanţi, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr. 234 din 9 decembrie 2019 în vigoare din 16.12.2019:

„(1) Personalul silvic prevăzut la art. 4 alin. (1) are dreptul să primească, anual, gratuit, un volum de 6 mc lemn fasonat de foc. Contravaloarea lemnului, la nivelul ultimului preţ al lemnului fasonat de foc, stabilit de Institutul Naţional de Statistică, se suportă de angajator şi se prevede în bugetul de venituri şi cheltuieli.

(2) Pentru personalul silvic angajat cu contract individual de muncă, acordarea dreptului prevăzut la alin. (1) se face în baza contractului colectiv de muncă negociat la nivel de unitate sau sector de activitate.

(3) Dreptul prevăzut la alin. (1) se poate acorda şi din alte sortimente de lemn fasonat destinat valorificării la populaţie, în condiţiile legii, în echivalent valoric lemn fasonat de foc.

(4) În situaţia în care angajatorul nu poate asigura volumul de lemn fasonat prevăzut la alin. (1), dreptul se acordă în bani personalului silvic, în cuantum reprezentând contravaloarea lemnului de foc.

5) De dreptul prevăzut la alin. (1) beneficiază şi persoanele care au avut cel puţin 15 ani calitatea de angajat la una din entităţile prevăzute la art. 2 şi s-au pensionat de la una din acestea. Acesta va fi asigurat de către ultimul angajator de la care s-au pensionat. În cazul în care ultimul angajator nu mai există, se află în organizare judiciară sau faliment, dreptul prevăzut la alin. (1) se asigură de către structura silvică de stat care administrează pădurile pe raza domiciliului solicitantului.

(6) În cazul decesului titularului, de dreptul prevăzut la alin. (1) beneficiază soţul supravieţuitor sau, după caz, copiii aflaţi în întreţinere.”

Anterior acestei modificări legislative, art. 33 stabilea că: „ Personalul silvic de toate gradele profesionale are dreptul să primească anual, gratuit, lemn pentru încălzirea locuinţei, într-o cantitate care va fi stabilită cu angajatorul. De acest drept beneficiază şi personalul silvic care şi-a încetat activitatea prin pensionare, cu condiţia să îşi fi desfăşurat activitatea profesională într-o unitate silvică cel puţin 15 ani.”

Instanţa apreciază că acest drept decurge din relaţiile de serviciu iar faptul că ordonatorul principal de credite nu a alocat în buget sume care să acopere drepturile cuvenite potrivit dispoziţiilor art. 33 din OUG nr. 59/2000, nu poate justifica neplata drepturilor stipulate de dispoziţiile anterior menţionate.

Pentru motivele expuse, instanţa reţine că solicitarea reclamanţilor în acest sens este întemeiată, urmând astfel a dispune obligarea pârâtei să acorde reclamanţilor un volum de 5 mc lemn fasonat de foc în mod gratuit, cantitate aferentă anului 2018 şi totodată un volum de 6 mc lemn fasonat de foc în mod gratuit, cantitate aferentă anului 2019, iar în situaţia în care angajatorul nu poate asigura volumul de lemn fasonat, să acorde dreptul în bani, în cuantumul reprezentând contravaloarea lemnului de foc.

Referitor la solicitarea reclamanţilor de obligare a pârâtei Garda Forestieră Braşov la includerea în bugetul de venituri şi cheltuieli a sumelor necesare pentru plata drepturilor ce fac obiectul cererii de chemare în judecată, instanţa apreciază că este nefondată, având în vedere lipsa de responsabilităţi în acest sens.

Pentru toate considerentele expuse, instanţa urmează a admite în parte prezenta acţiune.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite în parte acţiunea formulată de reclamantul SINDICATUL FUNCŢIONARILOR PUBLICI ....., cu domiciliul ales în vederea comunicării actelor de procedură la Cabinet avocat ..., în ..., . ..., nr. .., ap. .., jud. ...,  în numele şi pentru membri de sindicat: ...,..,..,..,...,..., în contradictoriu cu pârâta GARDA FORESTIERĂ ..., cu sediul în Braşov, str. Ion Slavici, nr. 15A, jud. Braşov, şi în consecinţă:

Obligă pârâta să acorde reclamanţilor un volum de 5 mc lemn fasonat de foc în mod gratuit, cantitate aferentă anului 2018.

Obligă pârâta să acorde reclamanţilor un volum de 6 mc lemn fasonat de foc în mod gratuit, cantitate aferentă anului 2019, iar în situaţia în care angajatorul nu poate asigura volumul de lemn fasonat, să acorde dreptul în bani, în cuantumul reprezentând contravaloarea lemnului de foc.

Respinge restul pretenţiilor formulate.

Fără cheltuieli de judecată.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea de recurs se va depune la Tribunalul Mureş.

Pronunțată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi,  09.02.2022.

PREŞEDINTE

Grefier