Obligatia de a face - acordare spor pentru conditii speciale

Sentinţă civilă 756 din 06.07.2020


Pe rol fiind judecarea cauzei Litigii de muncă privind  cererea formulată de către reclamanta XX  în contradictoriu cu pârâtul YY, având ca obiect „drepturi băneşti”.

INSTANŢA

Asupra cauzei de faţă constată următoarele:

Reclamanta  XX, cu domiciliul a chemat în judecată pe pârâtul solicitând ca in baza probatoriului administrat in contradictoriu, să se admită acţiunea si să se dispună obligarea pârâtului la acordarea sporului pentru condiţii speciale începând cu data de 01.07.2017 si in continuare;calcul si plata sporului pentru condiţii speciale, la care sa se calculeze indicele de inflaţie si dobânda penalizatoare.

A solicitat şi obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecata ocazionate cu prezentul proces. Motivează reclamanta că este salariata pârâtului în baza unui contract individual de munca pe perioada nedeterminata, in funcţia de REGISTRATOR MEDICAL , secţia NEUROLOGIE, compartiment PSIHIATRIE.

Susţine această că în pofida faptului că îşi desfăşoară activitatea în condiţii speciale, pârâtul nu i-a acordat sporul pentru condiţii speciale aşa cum prevăd dispoziţiile Legii nr. 153/2017 in art.23, precum si Regulamentul cadru, aşa cum a fost aprobata prin H.G. nr. 153/2018.Art.7 (1) lit.b) CAP.II din Legea nr. 153/2017 dispune ca " personalul de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar din secţii si compartimente cu paturi de neurologie s neurologie pediatrica.

Precizează reclamanta că este registrator medical, personal auxiliar sanitar, desfăşurând activitatea în secţia neurologie, compartiment psihiatrie având 27 de paturi, unde se internează pacienţi la pat si internări de zi - rulajul fiind foarte mare, biroul registratorului medical fiind situat in secţia NEUROLOGIE.Ca si atribuţii de serviciu, trebuie să verifice foile de observaţii ale pacienţilor în sala de tratamente, iar după vizita medicului curant, verifică in saloane, pacienţii care se externează. Efectuează mişcarea bolnavilor, respectiv înregistrare, externare, semnare.

Consideră reclamanta ca, activitatea prestată şi locul de munca răspund cerinţelor Legii nr. 153/2017, precum si a Regulamentul-cadru pentru stabilirea condiţiilor speciale de munca,iar pârâtul în mod netemeinic si nelegal nu a procedat la nominalizarea sa, conform dispoziţiilor legale pentru acordarea sporului pentru condiţii deosebite de muncă.

În drept, reclamanta îşi întemeiază acţiunea pe dispoziţiile Codului Muncii, art. 268 alin. 1 lit.c), dispoziţiile art. 23 din Legea nr. 153/2017, cu modificările si completările ulterioare.

 A solicitat si judecarea cauzei in lipsă.

Acţiunea a fost comunicată pârâtului, care prin reprezentant legal a formulat întâmpinare.

Susţine pârâtul, nu există nici un loc încadrat în condiţii speciale şi nici personal ale căror locuri de muncă sau activităţi ,să se încadreze condiţii speciale. Personalul ale cărui locuri de muncă se încadrează în condiţii speciale, lista cuprinzând locurile de muncă încadrate în condiţii speciale, precum si unităţile care au obţinut avizul pentru îndeplinirea procedurilor şi criteriilor de încadrare în condiţii speciale, în conformitate cu prevederile HG nr. 1025/2003 privind metodologia şi criteriile de încadrare a persoanelor în locuri de muncă în condiţii speciale, cu modificările şi completările ulterioare, sunt cele prevăzute în Anexele 1,2,3,4 la Legea 263/2010 cu modificările şi completările ulterioare. Conform legii susmenţionate - 263/2010,"h. locurile de muncă în condiţii speciale - locuri de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condiţiile specifice unor categorii de servicii publice, pe durata a cel puţin 50% din timpul normal de muncă, poate duce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecinţe grave asupra securităţii şi sănătăţii în muncă „.

Învederează pârâtul că reclamanta a fost registrator medical la compartimentul de statistică medicală la Secţia Neurologie, iar începând cu luna februarie 2020, reclamanta s-a pensionat pentru limită de vârstă. După cum reiese din fişa postului, în această funcţie, activitatea reclamantei a constat în completarea înscrisurilor şi a formularisticii necesare la internare- externare pacienţi, neavând atribuţiuni care să presupună contactul direct cu pacienţii, acesta fiind intermediat de asistente, asistent şef. medici.

Arată pârâtul că registratorul înregistrează înscrisurile înmânate de asistentul şef, în programul informatic în conformitate cu datele din foile de observaţie, şi nu are nicidecum atribuţiuni în verificarea acestora în saloanele cu pacienţi sau sala de tratamente.

De asemenea,susţine pârâtul că registratorul verifică existenţa actelor de internare care se ataşează la foaia de observaţie. Foile de observaţie se întocmesc în Triaj, la internare. Tot aici sunt solicitate şi documentele necesare internării, fără de care pacientul nu ajunge în secţie.

Argumentează pârâtul că reclamanta nu avea ca atribuţii vizite in saloanele cu pacienţi, nu avea atribuţii şi nici competenţele profesionale de verificare a foilor de observaţie în saloane. Nu avea atribuţiuni de verificare a pacienţilor care se externează,întocmeşte nişte înscrisuri care ţin pur de formularistică.

Referitor la Decizia nr. 117/30.07.2010,pârâtul arată că aceasta conţine dispoziţii referitoare la aplicarea Legii 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi a regulamentului privind acordarea sporurilor la salariul de bază aprobat cu Ordinul MS nr.547/26.05.2010; această decizie nu face referire la „condiţii speciale"- nu este aplicabilă raportului juridic dedus judecăţii, ci prin această decizie s-a aprobat lista cu locurile de muncă, categoriile de personal şi mărimea concretă a sporurilor,iar conform acestei decizii reclamanta a fost nominalizată şi a primit un spor de 15% din salariul de bază, pentru activitatea desfăşurată în condiţii deosebite, (personalul care în realizarea sarcinilor de serviciu, lucrează pe calculator cel puţin 75% din programul normal de lucru).

Pârâtul arată că în anul 2019, prin cererea nr. 8783/22.08.2019, reclamanta a solicitat acordarea sporului pentru condiţii speciale şi i s-a răspuns cu adresa nr. 11684/ 01.11.2019, argumentându-se cu dispoziţii legale că nu are nici un loc de muncă încadrat în condiţii speciale, motiv pentru care solicită  respingerea în totalitate a pretenţiilor reclamantei.

 În drept, pârâtul şi-a întemeiat apărările pe dispoziţiile din  actele normative menţionate în motivele întâmpinării, Codul Muncii, Legea salarizării personalului bugetar 153/2017.

În dovedirea acţiunii, pârâtul a solicitat administrarea probei cu înscrisuri,anexând în copie: Decizia 117/30.07.2010; Hotărârea Comitetului Director din 08 iulie 2010; Lista personalului propus să beneficieze de spor pentru condiţii deosebite; Cererea de acordare a sporului pentru condiţii speciale formulată de reclamantă; Răspunsul formulat de unitate; Informarea către Secţia Neurologie privind înregistrarea şi operarea în Registru ITM Iaşi a contractului; Lista de luare la cunoştinţă de către salariaţii secţiei.

Analizând cauza, prin raportare la susţinerile părţilor, probele administrate şi dispoziţiile legale aplicabile, instanţa constată şi reţine:

Reclamanta XX a solicitat instanţei de judecată obligarea pârâtului la acordarea sporului pentru condiţii speciale începând cu data de 01.07.2017 si in continuare,calculul si plata sporului pentru condiţii speciale, actualizat cu indicele de inflaţie si dobânda penalizatoare, precum şi obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată .

Prin precizările formulate în faţa instanţei, reclamanta prin reprezentant convenţional a înţeles să restrângă pretenţiile, în sensul în care solicită acordarea, calculul şi plata sporului pentru condiţii speciale până la data pensionării, adică 01.02.2020.

Examinând probatoriul administrat instanţa reţine că reclamanta ,cât timp a fost angajata pârâtului , a ocupat funcţia de registrator medical, astfel cum rezultă din fişa postului depusă la dosarul cauzei.

De asemenea , tot din probatoriul administrat în cauză, rezultă că prin Decizia 117/30.07.2010)a managerului pârâtului s-a aprobat lista cu locurile de muncă, categoriile de personal şi mărimea concretă a sporurilor, precum şi condiţiile de acordare a acestora.

Verificând lista personalului propus să beneficieze de spor la salariul de bază în conformitate cu prevederile Notei din Anexa nr.II/2 la Legea cadru nr.330/2009 şi a Regulamentului aprobat prin Ordinul M.S. nr.547/26.05.2010 , pentru activitatea desfăşurată în condiţii deosebite (stres, risc etc) , instanţa constată că reclamanta a fost nominalizată la punctul B-spor de 15% din salariul de bază, pct.7 personalul care în realizarea sarcinilor de serviciu lucrează pe calculator cel puţin 75% din programul normal de lucru şi nicidecum la punctul A-spor de 25% din salariul de bază, pentru salariaţii care îşi desfăşoară activitatea în condiţii deosebite.

După adoptarea Legii 153/2017,sporul pentru condiţii deosebite a fost reglementat prin art. 7 - (1) În raport cu condiţiile în care se desfăşoară activitatea, pot fi acordate, pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unităţile sanitare şi unităţile medico-sociale, cu respectarea prevederilor legale, următoarele categorii de sporuri: c) pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, un spor de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;

Prin Hotărârea de Guvern nr.153/2018  a fost aprobat Regulamentul-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare "Sănătate şi asistenţă socială", care stabileşte atât procedura de urmat în vederea stabilirii locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă, precum şi a condiţiilor de acordare .

Astfel procedura de stabilire şi acordare a sporurilor este stabilită prin art.5 din Regulamentul-cadru :” (1) Sporul pentru condiţii deosebit de periculoase, condiţii periculoase şi condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă se acordă în baza buletinelor de determinare sau, după caz, expertizare, emise de către autorităţile abilitate în acest sens, pe baza următoarelor criterii:

a) înregistrarea de îmbolnăviri profesionale şi boli legate de profesie ca urmare a activităţii desfăşurate la locul de muncă;

b) existenţa indicilor de morbiditate în raport cu riscurile de la locul de muncă;

c) înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă;

d) riscul de îmbolnăvire şi accidentare determinat de depăşiri ale noxelor profesionale, fizice, chimice, fizico-chimice, biologice, suprasolicitarea unor funcţii şi sisteme ale organismului.

(2) Perioada de referinţă în funcţie de care se face evaluarea criteriilor nominalizate la alin. (1) este de 10 ani.

(3) Termenul prevăzut la alin. (2) nu se aplică în cazul unităţilor nou-înfiinţate pentru care evaluarea criteriilor se face de la momentul înfiinţării.

(4) Legătura între existenţa unor indici de morbiditate şi noxele identificate la locul de muncă este cea de cauză-efect, respectiv noxa identificată la locul de muncă este agentul cauzal sau favorizant în apariţia afecţiunilor medicale înregistrate la acel loc de muncă.

(5) Criteriile nominalizate la alin. (1) nu trebuie să fie îndeplinite cumulativ.

(6) Pentru eliberarea buletinelor de determinare sau, după caz, expertizare este necesar a fi îndeplinit cel puţin un criteriu.

(7) Buletinele de determinare sau, după caz, expertizare se eliberează de compartimentele de specialitate din cadrul direcţiilor de sănătate publică.”

Instanţa reţine că reclamanta nu se regăseşte în actele interne ale pârâtului privind acordarea sporului şi nici nu a solicitat efectuarea procedurilor administrative de încadrare a postului ocupat de aceasta , în lista posturilor unde activitatea se desfăşoară în condiţii speciale.

Mai mult, chiar din susţinerile părţilor rezultă că după modificările legislative în domeniul salarizării unitare nu a fost emisă o nouă decizie privind nominalizarea persoanelor care lucrează în condiţii deosebite de muncă  şi că nici unul dintre angajaţii pârâtului nu beneficiază de sporul pentru condiţii speciale.

Pentru aceste considerente, instanţa va respinge acţiunea formulată.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Respinge acţiunea formulată de reclamantaXX, în contradictoriu cu pârâtul YY