Perimare. calcul termen

Decizie 71 din 18.01.2021


Prin sentinţa judecatoriei a fost respinsă, ca neîntemeiată excepţia lipsei calităţii procesual active a reclamantului, unită cu fondul cauzei. A fost respins ca neîntemeiată excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune a cererii de chemare în judecată formulată de reclamant.A fost respinsă ca neîntemeiată actiunea formulată de reclamant, având ca obiect hotărâre care să tină loc de autentic. A fost admisă excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune a cererii de interventie formulată de intervenient.... A fost respinsă ca prescrisă cererea de intervenţie formulată de intervenientul ....

Împotriva acestei sentinţe a declarat apel reclamantul, criticând-o pentru netemeinicie şi nelegalitate.

Analizând actele şi lucrările dosarului, prin prisma excepţiei perimării acţiunii, invocată din oficiu cu prilejul repunerii pe rol a cauzei pentru termenul din data de 18 ianuarie 2021, în considerarea faptului că perimarea este reglementată de norme de ordine publică şi că operează de drept, prin simpla împlinire a termenului de perimare, tribunalul reţine următoarele aspecte:

Primarea este o sanţiune procesuală care se bazează pe prezumţia de desistare a părţii la cererea făcută, dedusă din faptul nestăruinţei vreme îndelungată în judecată, fiind determinată de necesitatea de a se curma starea de incertitudine creată asupra unor raporturi juridice deduse judecăţii prin cererea lăsată în nelucrare timp de 6 luni, din vina părţii.

Termenul de perimare începe să curgă de la data ultimului act de procedură îndeplinit în cauză, act ce nu a mai fost urmat, din vina părţii, de actele de procedură ce trebuiau să succeadă în mod firesc. Aşadar, momentul de la care începe să curgă termenul de perimare este data încheierii prin care s-a dispus suspendarea judecăţii în temeiul art. 411 alin. 1 Cod procedură civilă, deoarece din acest moment apelanta pârâtă avea îndatorirea de a stărui în continuarea judecăţii ce a fost suspendată.

În speţă, ultimul act de procedură a fost efectuat la data de  12 martie 2018, când cauza a fost suspendată în temeiul dispoziţiilor art. 413 alin. 1  pct. 1 Cod procedură civilă, apreciind că dezlegarea pezentei cauze depinde a modul de soluţionare a dosarului nr. ...., care se află în procedura de regulartizare, dar este înregistrat pe rolul Judecătoriei.

Potrivit art. 416 alin. 1 Cod procedură civilă "orice cerere de chemare în judecată, contestaţie, apel, recurs, revizuire şi orice altă cerere de reformare sau de retractare se perimă de drept, chiar şi împotriva incapabililor, dacă a rămas în nelucrare din motive imputabile părţii, timp de 6 luni".

Potrivit art. 41 din Decretul nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, prescripţiile şi termenele de decădere de orice fel nu încep să curgă, iar, dacă au început să curgă, se suspendă pe toată durata stării de urgenţă instituite potrivit prezentului decret, dispoziţiile art. 2.532 pct. 9 teza a II-a din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil sau alte dispoziţii legale contrare nefiind aplicabile.

Conform art. 62 din Anexa  I din Decretul nr. 240 din 14 aprilie 2020 privind prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul României prescripţiile, uzucapiunile şi termenele de decădere de orice fel, altele decât cele prevăzute la art. 63 alin. (12), nu încep să curgă, iar, dacă au început să curgă, se suspendă pe toată durata stării de urgenţă, dispoziţiile art. 2.532 pct. 9 teza a II-a din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil sau alte dispoziţii legale contrare nefiind aplicabile.

Tribunalul constată că termenul de perimare a fost suspendat timp de 2 luni cât a fost instituită starea de urgenţă pe teritoriu României astfel încât la perioada scursă anterior instituirii stării de urgenţă se va adăuga perioada rămasă din termenul de perimare rezultând în acest fel un termen de perimare de 8 luni.

Cauza a rămas în nelucrare mai mult de 8 luni şi a fost repusă pe rol, din oficiu, pentru constatarea perimării.

Cu referire la prezenta cauză, tribunalul reţine că judecarea cauzei a fost suspendată la data de 12 martie 2018, în temeiul art. 413 alin. 1  pct. 1Cod procedură civilă, termenul de perimare începând să curgă de la data când a fost soluţionat dosarului nr. .....- 26 septembrie 2019.

La termenul din 18 ianuarie 2021,  cauza a fost repusă pe rol la acest termen de judecată, cu referat înaintat de Compartimentul Arhivă, în vederea constatării perimării.

Susţinerile avocatului apelantului-reclamant referitoare la obiectul dosarului până la a cărui soluţionare a fost suspendată prezenta cauză, respectiv obligaţia de a face şi la faptul că nici până la acest moment pârâţii nu şi-au îndeplinit obligaţia stabilită prin hotărârile judecătoreşti, nu prezintă relevanţă în cauză sub aspectul incidenţei perimării, atâta timp cât prezenta cauză a fsot suspendată până la soluţionarea definitivă a dosarului nr. ..........., iar acest lucru s-a întâmplat la data de  26 septembrie 2019, de la acest moment începând să curgă termenul de 6 luni prevăzut de art. 416 al. 1 C. pr. civ.

Având în vedere aceste aspecte, în temeiul dispoziţiile art. 480 alin. 1 teza finală raportat la art. 420 alin. 1 Cod procedură civilă, tribunalul va admite excepţia perimării apelului invocată, din oficiu, de către instanţă şi va constata perimat apelul declarat.