Omor calificat. Menţinerea stării de arest preventiv

Decizie 633/R din 06.10.2004


Prin decizia penala nr. 633/R/6.10.2004 a Curtii de Apel s-a admis recursul declarat de Parchetul de pe lânga Tribunalul Harghita împotriva Încheierii nr.14 din 4 octombrie 2004 pronuntata de Tribunalul Harghita, în dosarul nr.119/2004, s-a casat partial încheierea atacata si rejudecând limitativ cauza s-a mentinut  inculpata K. M. în prezent detinuta în Penitenciarul Miercurea Ciuc, în stare de arest preventiv.

S-a înlaturat din încheierea atacata revocarea arestarii preventive a inculpatei si punerea  de îndata în libertate a acesteia de sub puterea mandatului de arestare preventiva nr.16 din 29 octombrie 2003 emis de Tribunalul Harghita, s-au mentinut celelalte dispozitii din încheierea atacata.

Prin încheierea penala nr.14/4.10.2004 pronuntata în dosarul nr.119/2004 Tribunalul Harghita a dispus, în baza art.160b al.2 si 3002 C.pr.pen. revocarea masurii arestului preventiv fata de inculpata K. M. si punerea acesteia de îndata în libertate.

Împotriva acestei încheieri a declarat, în termen legal, recurs Parchetul de pe lânga Tribunalul Harghita care a solicitat casarea încheierii atacate si mentinerea starii de arest preventiv fata de inculpata K. M.

Examinând încheierea atacata prin prisma motivelor de recurs invocate dar si din oficiu în integralitatea sa, Curtea de Apel a admis recursul declarat pentru urmatoarele considerente:

Inculpata K. M. este judecata pentru savârsirea unei infractiuni foarte grave, aceea de omor calificat, prev. de art.174 al.1, 175 al.1 lit.a si c C.pen. Din probele administrate pâna în prezent în cauza rezulta ca exista indicii temeinice ca inculpata a comis faptele pentru care este cercetata.

De asemenea din modalitatea de comitere a faptei si atitudinea ulterioara a inculpatei rezulta ca se mentin temeiurile care au stat la baza luarii masurii arestului preventiv fata de inculpata, cele prev. de art.148 lit.h C.pr.pen., respectiv judecarea în stare de libertate a inculpatei ar conduce la un puternic sentiment de insecuritate în rândul opiniei publice, creîndu-se un pericol concret pentru ordinea publica.

În consecinta, în baza art.38515 pct.2 lit.d C.pr.pen., se va admite recursul declarat împotriva încheierii sus mentionate si, casându-se partial aceasta încheiere penala si rejudecându-se limitativ cauza, se va dispune mentinerea starii de arest preventiv fata de inculpata K. M.

Se vor elimina din încheierea atacata dispozitiile referitoare la punerea în libertate a inculpatei.

Domenii speta