Plângerea indreptata gresit la instanta, se trimite procurorului pentru solutionarea acestuia conform art. 278 cod procedura penala.

Sentinţă penală 42/P din 12.07.2005


Plângerea indreptata gresit la instanta, se trimite procurorului pentru solutionarea acestuia conform art. 278 cod procedura penala.

La data de 25 martie 2005  s-a înregistrat plângerea formulata de condamnatul F.R. împotriva Rezolutiei din data de 20.09.2004 a parchetului de pe lânga curtea de apel pronuntata în dosarul nr.285/P/2004.

Petentul F.R. a solicitat admiterea plângerii si declansarea urmaririi penale împotriva procurorului  S.P. de la parchetul de pe lânga tribunal, deoarece el a fost condamnat la pedeapsa închisorii, retinându-se la încadrarea juridica si complicitatea unei alte persoane.

Examinând  plângerea formulata, curtea constata urmatoarele:

Prin Rezolutia nr.285/P/2004 din 3.08.2004 a parchetului de pe lânga tribunal s-a dispus neînceperea urmaririi penala fata de S.P. cercetat pentru art.246 cod penal, întrucât fapta nu exista.

Potrivit art.2781  al.1 Cod pr.penala, legiuitorul a prevazut o etapa procesuala obligatorie, în sensul ca, plângerea  împotriva masurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispozitiilor date de acesta, se rezolva de prim procurorul parchetului sau dupa caz, de procurorul general al parchetului de pe lânga curtea de apel, ori de procurorul sef sectie  al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie.

Potrivit art.278 al.1 cod pr.penala sesizarea instantei de judecata este admisibila numai dupa respingerea plângerii facuta conform art.275-278 cod pr.penala împotriva rezolutiei  sau ordonantei date de procuror.

Prin urmare, din interpretarea acestor prevederi rezulta  ca introducerea plângerii la procurorul ierarhic superior constituie o conditie prealabila obligatorie de exercitare a procedurii reglementata în art.2781 cod pr.penala, plângerea la instanta formulata cu omiterea  etapei mentionate fiind inadmisibila.

În cauza,  plângerea adresata direct instantei poate fi calificata ca o plângere gresit îndreptata ce trebuie scoasa de pe rol si trimisa procurorului ierahic superior în vederea îndeplinirii etapei procesuale ce nu a fost parcursa.

Urmeaza a scoate cauza de pe rol si a trimite la parchetul de pe lânga curtea de apel, în vederea realizarii procedurii prvazute de art.2781 al.1 Cod pr.penala.

Sentinta penala nr. 42/P din 12 iulie 2005

In acelasi  sens :

Sentinta penala nr. 39/P din 1 iulie 2005