Curtea de Apel a respins recursul declarat de reclamantul B.P. menţinând ca legale şi temeinice soluţiile instanţelor anterioare în sensul admiterii excepţiei lipsei calităţii procesual pasive a pârâtului P.V. şi respingerii acţiunii ca fiind formulată în contradictoriu cu o persoană fără calitate procesuală.
Calitatea procesual pasivă presupune existenţa unei identităţi între persoana pârâtului şi cel care se pretinde că este obligat în raportul juridic dedus judecăţii, fiind una din condiţiile de exerciţiu ale acţiunii civile.
Cele două instanţe de fond au reţinut în mod corect că pârâtul nu are vocaţie succesoarlă la succesiunea defunctului B.I.E. şi deci nu are calitate procesual pasivă în cauza dedusă judecăţii.
Susţinerile reclamantului privind împrejurarea că iniţial nu a înţeles să se judece cu nicio persoană urmează a fi înlăturată deoarece procedura succesorală necontencioasă nu este de competenţa instanţelor judecătoreşti, ci a notarului public în conformitate cu art.8, lit.c din legea nr.36/1995.
Reclamantul avea posibilitatea de a formula o cerere în constatare a calităţii de unic moştenitor a defunctului B.I.E., numai în contradictoriu cu o altă persoană cu vocaţie succesorală sau eventual cu Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice.
Judecătoria Babadag
constatare nulitate absolută Titlu de propr.
Judecătoria Buzău
CIVIL.ANULARE ACŢIUNE
Judecătoria Zimnicea
ACŢIUNE ÎN CONSTATARE
Judecătoria Segarcea
acţiune în constatare
Curtea de Apel Oradea
DREPT PENAL. Înşelăciune. Infracţiune continuată. Recidiva postcondamnatorie. Concurs de infracţiuni. Anulare suspendare sub supraveghere a executării pedepsei