Suspendarea plăţii pensiei de invaliditate

Decizie 256 din 28.03.2006


Obligaţia prezentării la cabinetul de expertize medicale şi recuperarea capacităţii de muncă, în vederea revizuirii medicale pentru pensionaţii de boală; momentul până la care subzistă. Suspendarea plăţii pensiei de invaliditate.

Acţiunea de restituire a drepturilor băneşti aferente perioadei de suspendare a plăţii pensiei de boală este admisibilă în cazul în care nu mai este necesară revizuirea medicală periodică pentru pensionarii care au vârsta cu până la 5 ani faţă de vârsta standard de pensionare şi care au realizat stagiile complete de cotizare.

Reclamantul PR a chemat în judecată pârâta Casa Judeţeană de Pensii Dâmboviţa solicitând restituirea drepturilor băneşti aferente lunilor iunie şi iulie 2005.

În motivarea acţiunii s-a susţinut că reclamantului i s-a stabilit o pensie de invaliditate, care la 1.06.2005 i-a fost suspendată până la 31.07.2005, fără nici o bază legală, deşi acesta a încunoştinţat pârâta la 27.06.2005 despre această situaţie, în condiţiile în care a fost pensionat medical nerevizuibil, având vârsta de 61 ani şi 3 luni.

Pârâta a formulat întâmpinare solicitând respingerea acţiunii ca neîntemeiată, deoarece la 5.05.2005 reclamantul avea obligaţia să se prezinte la cabinetul de expertize medicale şi recuperarea capacităţii de muncă, în vederea revizuirii medicale, ceea ce atrage suspendarea dreptului la plata pensiei de invaliditate, începând cu luna următoare celei în care era prevăzută revizuirea, precizându-se că la 1.08.2005 reclamantul a fost repus în plată.

Prin Sentinţa nr.1396/14.12.2005, Tribunalul Dâmboviţa a admis acţiunea şi a obligat pârâta să achite reclamantului pensia de invaliditate aferentă lunilor iunie şi iulie 2005, cu motivarea că reclamantul nu mai avea obligaţia să se prezinte la cabinetul de expertizare a capacităţii de muncă, faţă de vârsta sa, nefiind incidente disp. art.62 din Legea nr.19/2000.

Pârâta Casa Judeţeană de Pensii Dâmboviţa a declarat recurs criticând-o ca netemeinică şi nelegală cu motivarea că în mod eronat s-a admis acţiunea, întrucât reclamantul şi-a încălcat obligaţia de a se prezenta la revizuirea medicală, ceea ce a impus suspendarea plăţii pentru cele două luni.

Curtea a constatat că recursul este nefundat pentru următoarele considerente:

Potrivit disp. art.62 alin.4 din Legea nr.19/2000, neprezentarea din  motive imputabile pensionarului la revizuirea medicală atrage suspendarea plăţii pensiei începând cu luna următoare cererii în care era prevăzută revizuirea medicală.

În temeiul acestui text de lege pârâta-recurentă a procedat la suspendarea plăţii pensiei de invaliditate la care era îndreptăţit reclamantul, fără a observa, însă, că nu mai este necesară revizuirea medicală periodică pentru pensionarii care au vârsta cu până la 5 ani faţă de vârsta standard de pensionare şi care au realizat stagiile complete de cotizare, situaţie în care se află şi reclamantul, care la data respectivă avea vârsta de 61 ani şi 3 luni, cu mult peste termenul de 5 ani până la împlinirea vârstei standard.

În atare situaţie sunt incidente disp. art.62 alin.7 lit.c din Legea nr.19/2000, care nu mai impun obligaţia prezentării pensionarilor la revizuirea medicală periodică şi, deci, nu se poate proceda la suspendarea plăţii pensiei pentru perioada respectivă.

Curtea, văzând şi disp. art.304, 304' şi 312 alin.1 C.pr.civ., a respins recursul ca nefondat.