Legea nr. 10/2001. Constatarea nulităţii dispoziţiei de retrocedare în natură a unui imobil. Reclamanţi care au calitatea de persoane îndreptăţite la măsura reparatorie. Competenţă.
Dispoziţia Primarului de restituire în natură a imobilului în procedura Legii nr. 10/2001 are valoarea unui înscris autentic şi face dovada proprietăţii persoanei îndreptăţite. Judecarea acţiunii în constatarea nulităţii acesteia exercitată de altă persoană decât cea îndreptăţită la măsuri reparatorii este de competenţa instanţei de drept comun conform codului de procedură civilă.
Secţia civilă – sentinţa civilă nr. 16/12 martie 2004
Prin sentinţa civilă nr. 6340/20.10.2003 a Judecătoriei Sibiu s-a declinat competenţa soluţionării acţiunii formulată de reclamanţii T.V, T.N., prin care s-a solicitat constatarea nulităţii dispoziţiei primarului de retrocedare în natură a unui imobil, în favoarea Tribunalului Sibiu.
Instanţa a argumentat declinarea, susţinând că sunt aplicabile prevederile art. 24 al. 7 şi 8 din Legea nr. 10/2001.
Tribunalul Sibiu, prin sentinţa nr. 831/15.11.2004 a declinat competenţa soluţionării litigiului în favoarea Judecătoriei Sibiu, argumentând că nu sunt aplicabile normele de competenţă cuprinse în Legea nr. 10/2001 ci cele din codul de procedură civilă, întrucât reclamanţii sunt terţi faţă de raportul juridic întemeiat pe Legea nr. 10/2001.
Învestită cu soluţionarea conflictului negativ de competenţă Curtea de Apel Alba Iulia prin sentinţa civilă nr. 16/12 martie 2004 a stabilit competenţa de judecată în favoarea Judecătoriei Sibiu.
S-a argumentat că, potrivit art. 2(2) din Legea nr. 10/2001, prin dispoziţia de retrocedare în natură a imobilului preluat abuziv se recunoaşte calitatea de proprietar a persoanei îndreptăţite care îşi exercită atribuţiile proprietăţii, după primirea ei. Pe de altă parte, potrivit art. 23 (4) din Legea nr. 10/2001, dispoziţia de aprobare a restituirii în natură a imobilului face dovada deplină a proprietăţii persoanei îndreptăţite şi are forţa probantă a unui înscris autentic, constituind titlu executoriu pentru punerea în posesie după îndeplinirea formalităţilor de publicitate imobiliară.
De aceea, actul juridic atacat de persoane străine de raporturile juridice reglementate prin Legea nr. 10/2001, are valoarea unui titlu de proprietate a cărui valabilitate poate fi examinată de instanţa de drept comun, conform art. 1 pct. 1 cod procedură civilă, în speţă, Judecătoria Sibiu.
Nu sunt aplicabile normele de competenţă înscrise în art. 27 (7), (8) din Legea nr. 10/2001 pentru atragerea competenţei tribunalului, întrucât acţiunile exercitate în temeiul raportului juridic reglementat de această lege specială aparţin exclusiv persoanelor îndreptăţite la măsuri reparatorii.
Judecătoria Ineu
Prestaţie tabulară
Curtea de Apel Galați
Interpretarea disp.art.297 alin.1 cod procedură civilă Situaţii în care se poate dispune trimiterea cauzei spre rejudecare.
Curtea de Apel Oradea
Limitele investirii instanței. Apel la considerente
Curtea de Apel Cluj
Acţiunea proprietarului terenului pentru desfiinţarea lucrărilor de construcţie executate cu rea-credinţă. Condiţionarea admisibilităţii unei astfel de acţiuni de emiterea, prealabil pronunţării hotărârii judecătoreşti, a autorizaţiei de demolare.
Curtea de Apel Oradea
Stabilire incompletă a stării de fapt. Casare cu trimitere în vederea completării probaţiunii