Dreptul familiei. Minori.
Dispoziţiile art.281 alin.1 C. proc. civ. prevăd că , erorile sau omisiunile cu privire la numele , calitatea şi susţinerile părţilor sau cele de calcul , precum şi orice alte greşeli materiale din hotărâri sau încheieri pot fi îndreptate din oficiu sau la cerere, dispoziţii care nu sunt aplicabile în cauza de faţă , instanţele calificând greşit cererea formulată de către petent , ca fiind o cerere de îndreptare eroare materială.
Se constată că în cauză sunt aplicabile dispoziţiile art. 2811C.proc.civ., fiind necesare lămuriri cu privire la înţelesul , întinderea sau aplicarea dispozitivului hotărârii situaţie în care, părţile pot cere instanţei care a pronunţat hotărârea să lămurească dispozitivul , aşa cum de altfel a procedat petentul.
Decizie nr. 31/A/MIF/6 februarie 2009 a Tribunalului Vâlcea
Prin cererea înregistrată la 29 mai 2008 , petentul B.I. a solicitat lămurirea dispozitivului sentinţei civile nr. 1071/2008n dosarul de divorţ nr. al Judecătoriei Rm. Vâlcea.
În motivarea cererii se arată că în dispozitivul sentinţei , din eroare s-a omis data de la care a fost acordată pensia de întreţinere în favoarea minorilor I.M. şi A.M. , aceasta fiind data introducerii acţiunii.
Prin încheierea nr. 747/9.06.2009 , Judecătoria Rm. Vâlcea a admis cererea şi a dispus îndreptarea erorii materiale strecurate în dispozitivul sentinţei nr.1071/19.02.2008 menţionându-se astfel , data de la care a fost acordată pensia de întreţinere în favoarea minorilor respectiv data introducerii acţiunii de divorţ -23.10.2007.
Instanţa de fond a reţinut în considerentele încheierii că cererea este întemeiată potrivit dispoziţiilor art. 281 C.proc.civ.
Împotriva încheierii de îndreptarea eroare materială a declarat apel intimata B.D. susţinând că încheierea este nelegală , în speţă nefiind vorba despre o eroare materială şi nici de o completare a dispozitivului în sensul art. 281 C. proc.civ.
Prin decizia tribunalului s-a respins apelul , cu motivarea , în esenţă , că menţionarea datei de la care se plăteşte pensia de întreţinere nu echivalează cu fixarea retroactivă a obligaţiei de întreţinere, se referă la momentul de la care începe să curgă obligaţia de plată a pensiei.
Câtă vreme copilul este minor este prezumat de lege ca fiind în nevoie la data de la care se solicită obligarea la plata pensiei de întreţinere.
Împotriva deciziei tribunalului a declarat recurs intimata B.D., criticând-o pentru nelegalitate şi netemeinicie , invocând dispoziţiile art. 304, pct.7,9 C.proc civ.
Criticile arată că, reclamantul , cu rea credinţă a solicitat îndreptarea erorii materiale după soluţionarea irevocabilă a acţiunii de divorţ respectiv menţionarea datei la care începe să curgă obligaţia plăţii pensiei , în condiţiile în care a ascuns această împrejurare în apel şi recurs.
Încheierea este nelegală, nefiind vorba de o eroare materială ori completare a hotărârii în sensul dispoziţiilor art. 281 C. proc.civ.
Curtea de apel Piteşti a admis recursul intimatei .
S-a reţinut în considerentele deciziei nr. 129/R-MIF din 28 ianuarie 2010 că, instanţa de fond a admis greşit cererea reclamantului de îndreptare eroare materială în temeiul dispoziţiilor art. 281 C.proc.civ.
Petentul a solicitat prin cerere lămurirea dispozitivului hotărârii instanţei de fond , temeiul de drept fiind art. 2811 şi nu art.281 C. proc.civ. Or, instanţele nu au avut în vedere acest aspect , împrejurare în care se impune casarea deciziei pronunţate în apel precum şi a încheierii judecătoriei , cu trimiterea cauzei spre rejudecare în fond.
Judecătoria Iași
Cerere schimbare încadrare juridică din infracţiunea de „tâlhărie” în infracţiunea de „furt calificat”
Curtea de Apel Târgu Mureș
Înlocuirea măsurii de protecţie specială a plasamentului
Curtea de Apel Constanța
Inculpat minor. Aplicarea măsurii educative neprivative de libertate a
Judecătoria Sectorul 3 București
INCREDINTARE MINOR. PROGRAM LEGATURI PERSONALE.MODIFICARE MASURI
Curtea de Apel București
Analiza incidentei prevederilor art.3 din Conventia de la Haga prin prisma stabilirii dreptului privind încredintarea prin raportare la legea statului în care copiii îsi au resedinta obisnuita.