Conflict de drepturi. Contestatii la titlu

Sentinţă civilă 16/lm/2008 din 17.02.2009


Conflict de drepturi - Contestaţii la titlu

Secţia Litigii de muncă şi asigurări sociale

 Sentinţa civilă nr.16/LM/2008.

Contestatoarea SC IUG SA Hunedoara în contradictoriu cu intimatul DM solicitat lămurirea înţelesului, întinderii sau aplicării titlului executoriu reprezentat de sentinţa civilă nr.368/LM/2007, pronunţată de Tribunalul Hunedoara şi de a se dispune limitarea cuantumului penalităţilor de întârziere de 0,5% pe zi, la nivelul debitului principal, respectiv al plăţilor compensatorii.

In fapt, contestatoarea a arătat că prin sentinţa civilă nr.368/LM/2007, pronunţată de Tribunalul Hunedoara, s-a interpretat greşit Protocolul nr.100/768/2004, încheiat cu salariaţii, în sensul că s-a dat mai mult decât i se cuvenea intimatului, fără a se lua în considerare motivele invocate de către contestatoare, astfel că se impune lămurirea înţelesului, întinderea şi aplicarea acestui titlu executoriu, în sensul de a se dispune limitarea cuantumului penalităţilor de întârziere de 0,5% pe zi de întârziere la nivelul debitului principal, respectiv al plăţilor compensatorii.

Conform prev.art.399 alin,1 Cod procedură civilă se poate face contestaţie la executare şi în cazul în care sunt necesare lămuriri cu privire la înţelesul, întinderea sau aplicarea titlului executoriu.

Limitarea cuantumului penalităţilor de întârziere de 0,5% pe zi, la nivelul debitului principal solicitată de contestatoare, nu se poate soluţiona pe calea unei contestaţii la titlu, deoarece vizează fondul cauzei, şi au fost avute în vedere atât de instanţa de fond cât şi de cea din recurs, iar în ceea ce priveşte înţelesul, întinderea şi aplicarea titlului executoriu, se constată că nu sunt necesare alte lămuriri, fiind clar determinat şi precizat, şi de  fapt şi pus în executare.

Văzând că în speţă, nu sunt îndeplinite cerinţele expres prev. de art.399 alin.1 Cod procedură civilă s-a respins contestaţia la titlu, astfel cum a fost formulată de contestatoare.

Sentinţa este irevocabilă prin nerecurare.