Prin decizia penala nr. 389 din 25.05.2008 pronuntata in dosarul nr. 23845/245/2007, Tribunalului Iasi a dispus respingerea, ca inadmisibile, a recursurilor declarate de inculpatii C.G. si K.V. impotriva incheierii de sedinta din 27.02.2008 a Judecatoriei Iasi.
Pentru a pronunta aceasta hotarare, tribunalui a retinut, in esenta, urmatoarele :
Prin incheierea de sedinta din 27.02.2008 pronuntata de Judecatoria Iasi in dosarul nr. 23845/245/2007 s-a dispus, in baza art. 163 Cod pr. pen. şi art. 73 din OUG nr. 105/2001, respingerea cererilor de ridicare a sechestrului asigurator formulate de inculpatii C.G. si K.V.
La data de 03.03.2008 inculpatii C.G. si K.V. au declarat recurs impotriva incheierii sus mentionate. Au precizat inculpaţii recurenţi că, în drept, îşi întemeiază calea de atac ordinara pe dispozitiile art. 168 alin. 2 Cod procedura penala.
Din interpretarea sistematica a textului art. 168 alin. 1 Cod procedura penala, in raport cu alte texte de procedura penala – art. 163, art. 164, art. 275-278 - , instanta de recurs a retinut ca, in privinta contestarii masurii asiguratorii, legiuitorul a urmarit ca o astfel de plangere sa fie adresata organului judiciar cu atributie de decizie specific fiecarei faze a procesului penal, adica procurorului ierarhic superior celui care a luat masura in faza urmaririi penale si instantei de judecata in cursul judecatii.
In cauza supusa analizei instantei de recurs s-a constatat ca masura sechestrului asigurator fusese luata de procuror, in cursul urmaririi penale, iar impotriva ordonantei de instituire a sechestrului asigurator inculpatii C.G si K.V. au formulat plangeri la procurorul ierarhic superior, plangeri ce au fost respinse prin rezolutia nr. 19/II/2/2007 din 13.03.2007.
S-a retinut ca inculpatii au uzitat de dreptul procesual inscris la art. 168 alin. 1 Cod pr. pen., plangerile lor fiind solutionate de organul judiciar competent.
In raport de aceste, s-a constatat ca cererea prin care inculpatii C.G. si K.V. au solicitat instantei de judecata, investita cu judecarea in fond a cauzei, ridicare masurii sechestrului asiguaratior dispusa de procuror, nu constituie o plangere intemeiata pe dispozitiile art. 168 Cod procedura penala (plangere care ar fi fost inadmisibila).
In conditiile in care solicitarea celor doi inculpati nu constituia o plangere intemeiata pe disp. art. 168 alin. 1 Cod procedura, recursurile declarate impotriva incheierii din 27.02.2008 nu pot avea ca temei de drept disp. art. 168 alin. 2 Cod pr. pen.
Intr-o atare situatie, cadrul procesual in care prima instanta a pus in discutia contradictorie a partilor si a rezolvat cererile de ridicare a masurii asiguratorii, il constituie disp. art. 302 cod pr. pen., iar incheierea pronuntata nu poate fi atacata separat, ci numai odata cu fondul cauzei.
Curtea de Apel Alba Iulia
Recurs în care motivul de nelegalitate invocat este netimbrarea sau insuficienta timbrare a acţiunii la instanţa de fond
Tribunalul Maramureș
Înlocuirea obligării la tratament medical cu internarea medicală. Nerespectarea de către instanţă a dispoziţiilor legale în cazul înlocuirii acestei măsuri şi anume neaudierea intimatului sau neverificarea condiţiei pericolului pentru societate pe ca...
Judecătoria Mediaș
Condiţiile cerute de lege pentru înfiinţarea unui sechestru asigurator
Curtea de Apel Suceava
Acţiune privind aplicarea unei sancţiuni pentru neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti date în contencios administrativ. Condiţii.
Curtea de Apel București
Mandat european de arestare. Executarea pedepsei închisorii. Cetăţean străin, cu o rezidenţă continuă şi legală pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puţin 5 ani. Informarea persoanei de data şi locul dezbaterii procesului, consemnată în conţinu