Plângerea în faţa judecătorului împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată

Decizie 114/R din 15.03.2010


PLÂNGEREA ÎN FAŢA JUDECĂTORULUI ÎMPOTRIVA REZOLUŢIILOR SAU ORDONANŢELOR PROCURORULUI DE NETRIMITERE ÎN JUDECATĂ

Art. 278 ind 1 C.p.p. - Plângerea în faţa judecătorului împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată

Este inadmisibilă plângerea formulată împotriva rezoluţiei prim - procurorului, rezoluţie prin care s-a soluţionat de acesta din urmă o plângere formulată în temeiul art. 278 C.p.p.

(decizia penală  nr. 114/R/15 martie 2010 Tribunalul Mehedinţi)

Petenta F.L. a formulat la Judecătoria Dr.Tr.Severin atât plângere împotriva rezoluţiei prin care procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Dr.Tr.Severin a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de L.O. pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art.215 C.p.; cât şi împotriva rezoluţiei prin care prim – procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Dr.Tr.Severin a dispus respingerea plângerii formulate de aceeaşi petentă împotriva aceleiaşi rezoluţii, în temeiul art. 278 C.p. 

Judecătoria Dr.Tr.Severin a dispus, între altele, respingerea ca inadmisibilă a plângerii formulate împotriva rezoluţiei  prin care prim – procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Dr.Tr.Severin soluţionat plângerea formulată de petentă împotriva rezoluţiei procurorului de neîncepere a urmăririi penale, plângere formulată în temeiul art. 278 C.p. 

Împotriva sentinţei s-a declarat recurs de către petenta F.L., care a invocat între altele că în mod greşit s-a dispus respingerea ca inadmisibilă a plângerii formulate împotriva soluţiei prim – procurorului, deoarece instanţa avea obligaţia de a verifica întreaga activitate procesuală desfăşurată de procurori.

Tribunalul Mehedinţi a apreciat că soluţia primei instanţe este legală sub aspectul respingerii ca inadmisibilă a plângerii formulate împotriva rezoluţiei dispuse de procurorul ierarhic superior în temeiul art. 278 C.p.p., deoarece verificarea legalităţii şi temeiniciei acestui act excede limitelor prevăzute de art. 278 ind 1 C.p.p., text de lege ce a instituit posibilitatea  verificării legalităţii şi temeiniciei rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale sau a ordonanţei ori, după caz, a rezoluţiei de clasare, de scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a urmăririi penale, date de procuror.

În speţă, rezoluţia dispusă de prim – procuror, prin care a respins plângerea formulată de recurenta - petentă în temeiul art. 278 c.p.p. nu se încadrează în niciunul din ipotezele avute în vedere de art. 278 ind 1 C.p.p.

Tribunalul a dat eficienţă şi deciziei nr. 57/2007 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţiile Unite, publicată în Monitorul Oficial nr. 283 din 11.04.2008, pronunţată într-un recurs în interesul legii, decizie prin care s-a stabilit în mod obligatoriu că „plângerea îndreptată împotriva măsurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori în baza dispoziţiilor date de acesta, altele decât rezoluţiile sau ordonanţele procurorului de netrimitere în judecată, reglementate de art. 2781 alin. 1 din Codul de procedură penală, este inadmisibilă,” astfel că sunt neîntemeiate criticile formulate sub acest aspect de către recurentă.