Termen special de prescripţie a constatării contravenţiei în materie vamală. Consecinţe.

Decizie 270/R/CA/2009 din 02.03.2009


Prin sentinţa civilă nr.5203/10.09.2008 pronunţată de Judecătoria Oradea s-a admis excepţia prescripţiei dreptului de aplicare a sancţiunii contravenţionale invocata de petenta SC C.E. SRL in contradictoriu cu intimata D.R.V.A..

Pentru a pronunţa această hotărâre , instanţa de fond a reţinut că intimata a încheiat petentei la data de 28.02.2008 procesul verbal de constatare a contraventiei nr. 114 pentru savirsirea faptei prevazuta de art 92 si 96 din Regulamentul de aplicare a Codului Vamal  aprobat prin HG 707/2006,  fiind sanctionată in acord cu dispozitiile art 652 lit.m din acelasi act normativ , cu amenda contraventionala in suma de 1500 lei.

In fapt , s-a reţinut in sarcina petentei-contraveniente, că in data de 19.01.2007 , in calitate de principal obligat a inregistrat informatic la B.V.A.  declaratia de tranzit MRN 07ROCJ657000006734 in numele societatii comerciale A. SRL pentru baterii, cu termen de prezentare 28.02.2007 , la Biroul vamal de destinatie. Deoarece nu s-a prezentat in termenul limita acordat pentru confirmarea tranzitului , s-a procedat la dresarea actului constatator , întrucât au fost incalcate dispozitiile prevazute de lege si mentionate anterior.

 Instanţa de fond a constatat că din continutul procesului verbal ce face obiectul prezentei cauze, data aplicarii sanctiunii este 28.02.2008 , fapta fiind savarsita la 19.01.2007, motiv pentru care a  admis exceptia prescripţiei dreptului de aplicare a sancţiunii contraventionale invocata de petentă, deoarece potrivit pct.31 alin.2 din Normele tehnice pentru aplicarea regimului de tranzit comunitar aprobate prin Ordinul nr. 9327/2006 al Autoritatii Nationale al Vamilor, operatiunile de tranzit trebuiau incheiate in termen de cel mult 8 zile de la data întocmirii declaratiilor vamale de tranzit. De altfel, chiar in declaraţia vamala invocata anterior, la rubrica „ D - Controlat la Biroul de plecare „ apare inscrisa de catre intimată data pana la care trebuiau finalizate operatiunile de tranzit , si anume 27.01.2007.

Împotriva sentinţei menţionate, în termen, scutit de plata taxei judiciare de timbru, a declarat recurs intimata A.N.V.-D.R.V.  solicitând admiterea acestuia şi modificarea sentinţei instanţei de fond în sensul respingerii excepţiei invocate şi implicit a plângerii contravenţionale ca neîntemeiată şi menţinerii în totalitate a procesului-verbal de contravenţiei întocmit de D.J.A.O.V. Bihor, ca temeinic şi legal.

În motivarea recursului s-a invocat în sinteză, caracterul eronat al opiniei instanţei de fond, care a admis plângerea formulată de către petentă ca urmare a admiterii excepţiei prescripţiei dreptului de aplicare a sancţiunii contravenţionale conform art. 13 din O.G. 2/2001, deoarece contravenţia prevăzută de art. 653 lit. m din H.G. 707/2006 este o contravenţie continuă a cărei executare durează în timp, aşa cum este reglementată de art. 13 alin. 2 din O.G. 2/2001, potrivit căruia, „În cazul contravenţiilor continue termenul de la alin. 1 curge de la data constatării faptei. Contravenţia este continuă şi în situaţia în care încălcarea obligaţiei durează în timp.”

Conform art. 100 alin. (1) Cod Vamal, „Autoritatea vamală are dreptul ca, din oficiu sau la solicitarea declarantului, într-o perioadă de 5 ani de la acordarea liberului de vamă, să modifice declaraţia vamală.”

Potrivit alin. (7) al aceluiaşi articol, „Când încălcarea reglementărilor vamale constituie, după caz, contravenţie sau infracţiune, autoritatea vamală este obligată să aplice sancţiunile contravenţionale sau să sesizeze organele de urmărire penală.”

Ca urmare, recurenta consideră eronată opinia instanţei de fond de a reţine că termenul de încheiere a actului de constatare a contravenţiei este de 6 luni şi ar curge de la data de 27.01.2007. Termenul de constatare a contravenţiei este de 5 ani şi curge de la data înregistrării declaraţiei vamale de tranzit, iar în speţă, în data de 19.01.2007 petenta în calitate de obligat principal a depus în numele S.C. A. S.R.L. o declaraţie vamală de tranzit comunitar având termen de încheiere 27.01.2007, respectiv termen legal de prezentare de 8 zile la Birourile vamale de destinaţie din ţări aparţinând Comunităţii Europene, birouri de destinaţie menţionate la rubrica 53 din declaraţiile vamale de tranzit, termen acordat în vederea încheierii operaţiunii de tranzit.

La solicitarea biroului vamal de plecare principalul obligat nu a prezentat dovada încheierii operaţiunii de tranzit, în termen de 10 luni, începând cu data înregistrării la biroul vamal de plecare, dovada sub forma copiei certificate pentru conformitate cu originalul de către biroul vamal de destinaţie, a documentului vamal emis de biroul de destinaţie, respectiv documente care pot dovedi că regimurile suspensive de tranzit au fost efectiv încheiate prin prezentarea la biroul vamal de destinaţie a mărfurilor intacte împreună cu documentele însoţitoare.

Fapta săvârşită de către petenta intimată constituie contravenţia prevăzută şi sancţionată de art. 652 lit. m din H.G. 707/2006 privind regulamentul vamal, „neîndeplinirea de către titularul regimului vamal de tranzit sau a regimurilor vamale economice a termenelor, condiţiilor şi obligaţiilor prevăzute pentru derularea şi încheierea acestor regimuri.”

Cererea de recurs formulată nu este fundamentată în drept.

Legal citată, intimata petentă S.C. A. S.R.L., nu a fost reprezentată la instanţă cu ocazia dezbaterii recursului pentru a-şi preciza poziţia procesuală în cauză şi nici nu a depus întâmpinare. 

Analizând sentinţa recurată prin prisma motivelor de recurs invocate, cât şi din oficiu, sub toate aspectele, în conformitate cu prevederile art. 304 indice 1 Cod proc. civilă, instanţa apreciază că recursul este fondat, urmând a fi admis ca atare, având în vedere următoarele considerente:

Criticile recurentei intimate sunt întemeiate.

Instanţa de fond a soluţionat greşit plângerea admiţând excepţia prescripţiei dreptului de a constata comiterea contravenţiei faţă de termenul special de prescripţie a aplicării sancţiunii, de 5 ani de la acordarea liberului de vamă - în speţă data de 19.01.2007, data înregistrării la biroul Vamal Oradea a declaraţiei de tranzit MRN 07ROCJ657000006734 cu termen de prezentare 28.02.2007 - termen prevăzut de dispoziţiile art. 100 alin. (1) şi (7) din Legea nr. 86/2006 actualizată, privind Codul vamal al României, potrivit cărora, „Autoritatea vamală are dreptul ca, din oficiu sau la solicitarea declarantului, într-o perioadă de 5 ani de la acordarea liberului de vamă, să modifice declaraţia vamală. (…) Când încălcarea reglementărilor vamale constituie, după caz, contravenţie sau infracţiune, autoritatea vamală este obligată să aplice sancţiunile contravenţionale sau să sesizeze organele de urmărire penală.”.

Faţă de considerentele ce preced, reţinând că instanţa de fond a soluţionat procesul pe excepţie, fără a intra în cercetarea fondului, în temeiul art. 312 alin. (5) Cod proc. civilă, instanţa va admite ca fondat recursul şi va dispune casarea sentinţei recurate, cu trimiterea cauzei spre rejudecare primei instanţe, ţinând seama de considerentele prezentei decizii.

Cheltuielile de judecată se vor avea în vedere la rejudecarea cauzei în fond.