Omor calificat şi deosebit de grav

Sentinţă penală 51 din 21.11.2011


R O M A N I A

TRIBUNALUL COVASNA

SENTINŢA PENALĂ NR. 51

Şedinţa publică din 21 noiembrie 2011

Cu participarea reprezentantei Ministerului Public, procuror …., din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna

Pe rol fiind pronunţarea asupra acţiunii penale pornite împotriva inculpatului Z.V., trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat, prev. de art. 174, 175 alin. 1 lit. c şi 176 lit.a C. pen

Pronunţarea s-a efectuat cu respectarea prevederilor art. 310 al. 1 C. proc. pen., şi s-a înregistrat pe suport audio-video computerizat.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică se constată lipsa părţilor.

Dezbaterile asupra recursului de faţă au avut loc în şedinţa publică din data de 16 noiembrie 2011, susţinerile şi concluziile părţilor fiind consemnate în încheierea de şedinţă din aceeaşi zi, încheiere care face parte din prezenta hotărâre.

T R I B U N A L U L

Asupra cauzei de faţă constată următoarele:

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna din data de 31.08.2011 s-a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului Z. V. (având datele personale în dispozitivul sentinţei) pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat şi deosebit de grav, prevăzut de art. 174 rap. la art.175 lit. c şi 176lit. a C.p. cu reţinerea circumstanţei atenuante legale a provocării prev. de art.73 lit b C.p.

În esenţă, s-a reţinut în actul de sesizare, că inculpatul Z. V., în noaptea de 24/25 iulie 2011, aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice şi a unei puternice tulburări provocate de gelozie, i-a aplicat soţiei sale Z. M., pe care a surprins-o în pat cu un alt bărbat, lovituri repetate cu o bucată de scândură, timp îndelungat, vizând zone vitale, lovituri care au condus în final la moartea victimei.

Pe parcursul urmăririi penale şi al cercetării judecătoreşti au fost administrate următoarele mijloace de probă: declaraţiile inculpatului din faza de urmărire penală (inculpatul s-a prevalat la faza de judecată la dreptul la tăcere, prev. de art.70 al.2 C.p.p.), declaraţiile martorilor Z. N., A. V., N. C. M., Z. S. M., C. C. I., declaraţiile aparţinătorilor victimei, B. V. şi Z. G., declaraţiile fiicei minoră a victimei, Z. A., proces verbal de cercetare la faţa locului şi de la necropsie cu planşe foto,  fişa de constatare preliminară a decesului şi raportul medico legal de necropsie, întocmite de SJML Covasna, raport de expertiză medico-legală psihiatrică a inculpatului emis de IML Mina Minovici Bucureşti, adresă Serviciu Judeţean de Ambulanţă Covasna.

Din coroborarea întregului material probator administrat în cauză, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

Inculpatul Z. V. a fost căsătorit cu victima Z. M., având împreună două fiice, Z. A. , de 9 ani, şi Z. C. de 2 ani. Relaţia celor doi soţi era tensionată deoarece ambii consumau băuturi alcoolice, inculpatul manifestându-se agresiv faţă de soţia sa, atât fizic cât şi verbal de mai multe ori, fiind sancţionat şi contravenţional pentru comportamentul său.

La data de 24.07.2011 soţii au participat împreună cu minorele la petrecerea de după botez organizată la locuinţa martorului A. V., din apropierea domiciliului lor.  Aici au consumat băuturi alcoolice, iar Z. M. a ajuns in stare de ebrietate astfel ca, la indemnul soţului, şi-a luat fetita minoră în vârstă de 2 ani şi s-a deplasat la domiciliu, iar inculpatul a rămas cu minora de 9 ani la petrecere. După mai bine de o oră, inculpatul, însoţit de fetiţa sa de 9 ani, au revenit şi ei la domiciliu, iar  când au intrat au observat că de pe patul pe care se afla Z. M. se ridica silueta unui bărbat care  se încheia la pantaloni, iar femeia îşi trăgea deasemenea hainele pe ea. Inculpatul l-a recunoscut pe vărul sau Z. N. care a fugit pe lângă el fără a spune nimic când a fost întrebat ce caută în locuinţă.

Inculpatul nu se afla în avansată stare de ebrietate şi, pe fondul geloziei provocate de cele observate la intrarea în locuinţă, a început să-şi chestioneze soţia referitor la prezenţa acelui bărbat în patul ei. Numita Z. M. ar fi recunoscut că a intenţionat să aibă raport sexual cu bărbatul respectiv, susţinând însă că  a avut reprezentarea că acel bărbat era soţul ei. Orbit de această destăinuire, pe fondul geloziei,  inculpatul a luat o bucată de scândură cu care şi-a lovit soţia de repetate ori în zona capului în special, şi de altfel pe tot corpul. Sub intensitatea loviturilor, fragmentul de scândură s-a rupt în aşchii de diferite mărimi şi grosimi. După ce femeia a căzut ca urmare a agresiunilor, inculpatul a luat un topor şi cu muchia metalică, respectiv coada din material lemnos a acestuia, a aplicat în continuare soţiei mai multe lovituri în zona capului, a urechii şi cefei, de asemenea şi în zona toracelui şi a membrelor.  Ulterior,  a dezbrăcat-o de la brâu în jos şi cu un fragment  ascuţit  provenit din bucata de scândură cu care lovise iniţial, a înţepat şi scrijelit în zona genitală în încercarea reuşită de a o penetra în vagin. Femeia a urlat de durere, iar după acest moment, inculpatul a îmbrăcat-o lăsând-o pe podea şi s-a aşezat în pat calmându-şi fetiţele, în special pe cea mare care-i ceruse să  nu îi omoare mama şi era foarte speriată de tot ceea ce văzuse.

Atât minora Z. A. în vârsta de 9 ani, cât şi inculpatul au observat-o pe femeie cum se târâie în camera alăturată şi, deşi  victima agoniza, a fost lăsată până a doua zi dimineaţa în jurul orelor 06,00, cand  inculpatul a  constatat că aceasta decedase. Atunci inculpatul a început să plângă şi să strige că şi-a omorât soţia astfel că au venit doi vecini, A. V. si C. C. I. care au observat  trupul femeii realizând şi ei că este moartă şi au anunţat  la numărul de urgenţă 112. 

S-a prezentat o echipă medicală de la ambulanţă, ce a constatat decesul, iar  organele de politie, deasemenea sesizate, au asigurat locul faptei până la sosirea echipei operative complexe.

Cu ocazia cercetării la faţa locului s-a constatat că întreaga locuinţă cu aspect sărăcăcios prezenta urme de răvăşire, ca după agresiuni fizice, erau  urme cu aspect de sânge în toata locuinţa,  inclusiv pe tavan,  fiind identificate fragmentele lemnoase pe care se observau urme de culoare brun- roşcat precum şi  toporul ce avea urme similare.  Inculpatul  avea urme cu aspect de sânge pe pantaloni şi pe braţe si a avut o atitudine de recunoaştere a faptei.

Situaţia de fapt reţinută mai sus se coroborează cu declaraţia de recunoaştere a inculpatului din faza de urmărire penală, care se coroborează conform art. 69 C.p.p. cu celelalte mijloace de probă administrate în cauză, respectiv cu declaraţiile martorilor Z. N., care a recunoscut faptul că a fost surprins de inculpat în timp ce se pregătea să întreţină raport sexual cu soţia acestuia, ulterior aflând că inculpatul şi-a omorât soţia din cauza acestui fapt şi cu celelate declaraţii de martori audiaţi în cauză, precum şi cu mijloacele materiale de probă . În raportul de constatare medico-legală nr.1272/A3/108 din 25.07.2011 emis de SML Covasna s-a concluzionat că moartea numitei Z. M. a fost violentă şi s-a datorat şocului traumatico- hemoragic, consecinţa unui politraumatism soldat cu multiple plagi contuze, hematoame, echimoze, excoriatii şi fracturi (piramida nazala si cubitus stang). Leziunile traumatice constatate la  autopsie s-au putut produce prin loviri active, repetate, cu corp dur cu muchii şi suprafaţă neregulată (posibil scândură) şi cu corp dur alungit de forma cilindrica (posibil coadă de topor) precum şi prin introducerea/tentativă de introducere în vagin a unui corp dur alungit cu suprafaţa neregulată (posibil aşchii/bucăţi de scândură de formă alungită). Între leziunile traumatice multiple, numeroase, care împreună au dus la instalarea stării de şoc, şi deces există legătură de cauzalitate directă, necondiţionată. Moartea a survenit în timpul nopţii de 24/25.07.2011, între orele 24,00-03,00. Numărul loviturilor, corelat cu cel al leziunilor, imposibil de apreciat cu exactitate (datorită faptului ca leziuni produse prin lovituri separate sunt confluente şi că aceeaşi lovitura a cauzat mai multe leziuni) este de cca. 70-100.

Apreciind dovedită vinovăţia inculpatului sub forma intenţiei directe în raport cu situaţia de fapt reţinută în cauză instanţa constată că :

ÎN DREPT, fapta  inculpatului Z. V., care, in noaptea de 24/25. 07.2011,  pe fondul consumului de băuturi alcoolice şi al geloziei, fiind intr-o stare de puternica tulburare, provocată de surprinderea soţiei sale Z. M. în pat cu alt bărbat, a aplicat acesteia repetate lovituri, timp îndelungat,  cu o bucată de scândură care s-a fragmentat în aşchii datorită intensităţii loviturilor şi cu muchia metalică, respectiv coada unui topor, pe toata suprafaţa corpului, vizând şi zone vitale, cauzând victimei multiple plăgi, contuzii, hematoame, echimoze, fracturi (piramida nazală şi cubitus stâng), ce au avut ca şi consecinţa un şoc traumatic hemoragic care a condus la decesul victimei, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de omor calificat şi deosebit de grav, prev. de art. 174 rap. la art. 175 lit. c si art. 176 lit a  Cod penal  cu aplicarea art. 73 lit. b C.penal.

Instanţa va dispune condamnarea inculpatului la o pedeapsa cu închisoarea în cuantumul maxim prevăzut de lege.

Astfel, pentru fapta pentru care a fost găsit vinovat,legiuitorul prevede pedeapsa detenţiunii pe viaţă, care , urmare a reţinerii circumstanţei atenuante legale a provocării prev. de art.73 lit. b C.p. ,va fi înlocuită cu pedeapsa închisorii de 25 de ani conform art.77 C.p.

Instanţa apreciază că scopul de prevenţie generală şi specială poate fi atins numai prin aplicarea unei pedepse cu închisoarea în cuantumul arătat mai sus, dată fiind  gravitatea deosebită a faptei comise, cruzimea cu care inculpatul a acţionat,împrejurarea că victima, soţia inculpatului a murit în chinuri groaznice, sub ochii fiicei sale minore, de 9 ani, inculpatul manifestând o lipsă de milă şi umanitate ieşite din comun, refuzând până în ultimul moment să acorde un minimum de ajutor victimei care agoniza plină de sânge, aspecte care conduc la concluzia că fapta inculpatului prezintă un pericol social concret maxim şi impune aplicarea unei pedepse pe măsură.

Faţă de  cele reţinute, în baza art. 174  Cod penal raportat la art. 175 lit. c şi art. 176 lit. a Cod penal cu reţinerea prevederilor art. 73 lit. b Cod penal rap. la art. 77 Cod penal va condamna pe inculpatul Z. V.  la pedeapsa de 25 de ani (douăzecişicinci de ani ) de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat şi deosebit de grav.

În baza art. 71 Cod penală interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza  a-II-a, lit. b şi lit. d Cod penal pe durata executării pedepsei principale a închisorii.

În baza art. 65 alin 1, 2 Cod penal va interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, drepturile prevăzute de art. 64 alin 1 lit. a teza  a-II-a, lit. b şi lit. d Cod penal pe durata de 10 ani, pedeapsă complementară ce se va executa în condiţiile prevăzute de art. 66 Cod penal .

Instanţa apreciază că, faţă de natura şi gravitatea faptei comise, cât şi a circumstanţelor reale de săvârşire (uciderea cu o cruzime ieşită din comun de către tată, sub ochii unor minore de vârstă fragedă,  a mamei ) se justifică şi este în interesul superior al minorelor, în sensul exigenţelor CEDO, interzicerea, ca pedeapsă complementară şi accesorie, a drepturilor părinteşti prev. de art. 64 lit. d Cod penal .

În baza art. 88  alin 1 Cod penal va deduce din pedeapsa aplicată inculpatului perioada reţinerii şi arestării preventive de la 25. 07.2011 la zi

În baza art .350 alin. 1 Cod proc. pen. va menţine starea de arest a inculpatului Z. V.

Fiind întrunite condiţiile răspunderii civile delictuale pentru fapta proprie, respectiv existenţa faptei ilicite, vinovăţiei, legătura de cauzalitate şi prejudicial, în baza art. 14, 346 Cod proc. penală, art. 998 şi urm. Cod civil va obliga pe inculpatul Z. V. la plata către părţile civile B. V., Z. A. (prin reprezentant legal B. V.) şi Z. C. (prin reprezentant legal B. V.), a câte 20.000 lei pentru fiecare parte civilă reprezentând daune morale, suma fiind apreciată de instanţă ca un echivalent just al suferinţei provocate de moartea victimei, mamă si, respectiv, fiică a părţilor civile.

În baza art. 525,529,531 Cod civil va obliga pe inculpatul Z. V. la plata  către părţile civile minore Z. A. -CNP ….  (prin reprezentant legal) şi Z. C.-CNP …. (prin reprezentant legal )  a câte 112 lei lunar pentru fiecare minoră cu titlu de pensie de întreţinere, ce se va indexa de drept, trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei şi se va plăti începând cu data formulării acţiunii civile 03.10.2011 şi până la majoratul minorelor sau până la finalizarea studiilor de către minore dar cel mult până la împlinirea vârstei de 26 de ani ori până la noi dispoziţii ale instanţei. Suma cu titlu de pensie de întreţinere a fost stabilită în raport cu venitul minim pe economie de 670 lei întrucât rezultă din probe că atât inculpatul este o  persoană fără ocupaţie şi fără venituri stabile.

Va respinge, ca neîntemeiate, restul pretenţiilor civile formulate pentru părţile civile minore Z. A. şi Z. C. de către reprezentantul legal al acestora B. V., respectiv obligarea inculpatului la prestaţii periodice în sumă de 1000 lei lunar pentru fiecare minoră deoarece nu s-a făcut dovada că mama minorelor decedată contribuia cu aceste sume la întreţinerea minorelor, victima neavând nici ea ocupaţie ori venituri stabile. Inculpatul nu are niciun venit astfel că nu se poate dispune decât obligarea acestuia la pensie de întreţinere în cuantumul stabilit mai sus 

 Va obliga pe inculpat la plata către Serviciul de Ambulanţă Covasna a sumei de 172, 29 lei reprezentând cheltuieli de deplasare la domiciliul victimei (dovedite cu adresa 1698/2011).

În baza art. 191 alin. 1 Cod proc. penal va obliga inculpatul la plata către stat a sumei de 3750 lei cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 400 lei reprezentând onorariile apărătorilor din oficiu din faza de urmărire penală si din faza de judecată se vor vira din fondurile ministerului Justiţiei.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

În baza art. 174  Cod penal raportat la art. 175 lit. c şi art. 176 lit. a Cod penal cu reţinerea prevederilor art. 73 lit. b Cod penal rap. la art. 77 Cod penal condamnă pe inculpatul Z. V.  ( fiul lui G. şi R., născut în oraşul …., judeţul …. , domiciliat în  satul …. nr. …. judeţul Covasna, posesor CI seria … nr. …., CNP …., fără loc de muncă , doi copii minori, fără antecedente penale) la pedeapsa de 25 de ani (douăzecişicinci de ani ) de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat şi deosebit de grav.

În baza art. 71 Cod penal interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 alin 1 lit. a teza  a-II-a, lit. b şi lit. d Cod penal pe durata executării pedepsei principale a închisorii.

În baza art. 65 alin 1,2 Cod penal interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, drepturile prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza  a-II-a, lit. b şi lit. d Cod penal pe durata de 10 ani, pedeapsă complementară ce se va executa în condiţiile prevăzute de art. 66 Cod penal .

În baza art. 88  alin 1 Cod penal deduce din pedeapsa aplicată inculpatului perioada reţinerii şi arestării preventive de la 25. 07.2011 la zi.

În baza art. 350 alin. 1 Cod proc. pen. menţine starea de arest a inculpatului Z. V..

În baza art. 14, 346 Cod proc. penal, art. 998 şi urm Cod civil obligă pe inculpatul Z. V. la plata  către părţile civile B. V. , Z. A. (prin reprezentant legal B. V.) şi Z. C. (prin reprezentant legal B. V.), domiciliate în comuna …, str … nr. …, jud. …, a câte 20.000 lei pentru fiecare parte civilă reprezentând daune morale.

În baza art. 525, 529, 531 Cod civil obligă pe inculpatul Z. V. la plata  către părţile civile minore Z. A. -CNP ….  (prin reprezentant legal ) şi Z. C. -CNP …. (prin reprezentant legal )  a câte 112 lei lunar pentru fiecare minoră cu titlu de pensie de întreţinere, ce se va indexa de drept , trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei şi se va plăti începând cu data formulării acţiunii civile 03.10.2011 şi până la majoratul minorelor sau până la finalizarea studiilor de către minore dar cel mult până la împlinirea vârstei de 26 de ani ori până la noi dispoziţii ale instanţei.

Respinge, ca neîntemeiate, restul pretenţiilor civile formulate pentru părţile civile minore Z. A.  şi Z. C.  de către reprezentantul legal al acestora B. V.

 Obligă pe inculpat la plata către Serviciul de Ambulanţă Covasna a sumei de 172, 29 lei reprezentând cheltuieli de deplasare la domiciliul victimei.

În baza art. 191 alin 1 Cod proc.pen. obligă inculpatul la plata către stat a sumei de 3750 lei cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 400 lei reprezentând onorariile apărătorilor din oficiu din faza de urmărire penală şi din faza de judecată se vor vira din fondurile ministerului Justiţiei

Cu apel în 10 zile de la comunicare cu inculpatul şi restul părţilor.

Pronunţată în şedinţa publică din  21 .11.2011

Domenii speta