R O M Â N I ACod operator 3924
JUDECĂTORIA TÂRGU-CĂRBUNEŞTI
Dosar nr. 2749/317/2010 - revendicare imobiliară şi obligaţie de a face -
Sentinţa Civilă Nr. 2867
Şedinţa publică din 11 Octombrie 2010
Completul compus din:
PREŞEDINTE: ….
Grefier: ….
Pe rol fiind judecarea cauzei civile privind pe reclamanta P.I., domiciliată în comuna A., sat Sterpoaia, judeţul Gorj şi pe pârâta comuna A., judeţul Gorj, având ca obiect revendicare imobiliară şi obligaţie de a face.
La apelul nominal făcut în şedinţă publică au lipsit părţile, reclamanta fiind reprezentată de avocat S.G..
Procedura de citare legal îndeplinită.
S-a făcut referatul oral al cauzei de către grefierul de şedinţă care învederează că a fost depus raportul de expertiză tehnică, după care nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat, instanţa a constatat cauza în stare de judecată şi a acordat cuvântul în fond:
Avocat S.G. a solicitat admiterea acţiunii, cu cheltuieli de judecată, arătând că s-a făcut dovada dreptului de proprietate.
I N S T A N Ţ A
Prin acţiunea civilă înregistrată pe rolul Judecătoriei Tg-Cărbuneşti la data de 21.06.2010, sub nr. 2749/317/2010, reclamanta P.I. a chemat în judecată pe pârâta comuna A., judeţul Gorj, reprezentată prin primar P. I., solicitând instanţei ca prin sentinţa ce va pronunţa să fie obligată să-i lase în deplină proprietate şi liniştită posesie un teren silişte, situat în intravilanul satului Sterpoaia, cu suprafaţa de 1600 mp (40 m/40 m), învecinat la N- Precuţ N. Vasile, S- rest proprietate, E- rest proprietate şi V- Dc 47 şi să-şi ridice instalaţiile de apă de pe terenul ocupat, iar în caz de refuz să fie autorizată să le ridice pe cheltuiala pârâtei, cu cheltuieli de judecată.
În motivarea acţiunii, reclamanta a arătat că în fapt, prin procesul verbal încheiat în data de 09.07.2004 cu primarul comunei A. a convenit să cedeze terenul sus menţionat în schimbul unui alt teren, cu aceaşi suprafaţă şi aceaşi situare şi s-a obligat să-l obţină de la moştenitorii lui T. C., decedat.
A mai menţionat că pentru acest teren i s-a reconstituit dreptul de proprietate prin titlul de proprietate nr. 1325769/15.12.1997, fiind amplasate puţul de alimentare cu apă al localităţii, iar terenul urma să treacă în domeniul privat al comunei.
În drept, reclamanta şi-a întemeiat acţiunea pe dispoziţile art. 480 şi următoarele Cod civil şi art. 1073 Cod civil.
În dovedirea acţiunii, reclamanta a depus la dosar în copie: procesul verbal încheiat la 9 iulie 2004, titlul de proprietate nr.1325769 din 15 decembrie 1997 şi legitimaţie veteran de război
Apărătorul reclamantei a solicitat încuviinţarea probei cu expertiză tehnică de specialitate topografie, fiind numit expert M. G.
Raportul de expertiză a fost depus la dosar la data de 04.10.2010.
Nu a fost depusă întâmpinare de către pârâtâ şi nu au fost solicitate probe în apărare.
Analizând actele şi lucrările dosarului instanţa reţine următoarele:
Prin titlul de proprietate nr. 1325769/15.12.1997 a fost reconstituit dreptul de proprietate reclamantei P.I., în calitate de moştenitoare a defunctului P. I. A. pentru suprafaţa totală de 4,6802 ha teren situat pe teritoriul satului Sterpoaia, comuna A., judeţul Gorj şi în care este cuprinsă şi suprafaţa de 2280 mp în intravilan, tarlaua 59, parcela 69/1, cu vecinii: N- Preduţ N. Vasile, E- rest proprietate, S- rest proprietate, V- DC 47.
În raportul de expertiză a fost identificat terenul în litigiu ca fiind în suprafaţă de 1600 mp şi situat în intravilanul satului Sterpoaia, comuna A., judeţul Gorj, tarlaua 59, parcela 69/1, cu vecinii: N- Preduţ N. Vasile, E- rest proprietate, S- rest proprietate, V- DC 47, teren care face parte din suprafaţa de 2280 mp.
Că pe acest teren se află amplasate instalaţii de apă, respectiv: bazin apă, staţie pompare şi staţie clorinare, precum şi 7 stâlpi din beton pentru curent electric şi gard împrejmuitor din sârmă ghimpată pe stâlpi de beton.
Deşi în procesul verbal încheiat la data de 9 iulie 2004 cu reclamanta s-a menţionat că aceasta este de acord cu cedarea terenului în suprafaţă de 1600 mp pentru amplasarea puţului pentru alimentarea cu apă în satul Sterpoaia, în schimbul aceleiaşi suprafeţe de teren situată în aceaşi zonă peste drum, proprietatea moştenitorilor T.C., până în prezent nu s-a perfectat acest schimb.
De asemenea nu s-a dovedit de către pârâtă trecerea terenul în litigiu în domeniul privat al comunei A..
Acţiunea în revendicare este cel mai specific mijloc juridic de apărare a dreptului de proprietate, pentru că apare ca o posibilitate pentru proprietar ca, în această calitate, să obţină restituirea bunului său de la de care îl deţine fără drept, proprietatea fiind definită de art. 480 Cod civil ca fiind „dreptul pe care îl are cineva de a se bucura şi dispune de un lucru în mod exclusiv şi absolut, însă în limitele determinate de lege”.
Instanţa constată că în cauză sunt întrunite condiţiile de admisibilitate a acţiunii în revendicare, acţiune prin care proprietarul care a pierdut posesia unui bun individual determinat cere instanţei să i se stabilească dreptul de proprietate asupra bunului şi să redobândească posesia de la cel care îl stăpâneşte fără a fi proprietar.
Faţă de considerentele expuse, instanţa urmează să admită acţiunea formulată de reclamantă şi va obliga pârâta să lase în deplină proprietate şi liniştită posesie reclamantei terenul în suprafaţă de 1600 mp situat în intravilanul satului Sterpoaia, comuna A., judeţul Gorj, tarlaua 59, parcela 69/1, cu vecinii: N- Preduţ N. Vasile, E- rest proprietate, S- rest proprietate, V- DC 47.
În baza art. 1073-1075 Cod civil, instanţa urmează a obliga pârâta să-şi ridice instalaţiile de apă de pe terenul ocupat, respectiv: bazin apă, staţie pompare şi staţie clorinare, iar în caz de refuz autorizează reclamanta să le ridice pe cheltuiala pârâtei.
În temeiul art. 274 Cod procedură civilă, instanţa urmează să oblige pârâta la plata sumei de 1101,60 lei, cheltuieli de judecată, către reclamantă, constând în taxă judiciară de timbru, onorariu de avocat şi onorariu de expert.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
H O T Ă R Ă Ş T E
Admite acţiunea formulată de reclamanta P.I., domiciliată în comuna A., sat Sterpoaia, judeţul Gorj, în contradictoriu cu pârâta comuna A., judeţul Gorj.
Obligă pârâta să lase în deplină proprietate şi liniştită posesie reclamantei terenul în suprafaţă de 1600 mp situat în intravilanul satului Sterpoaia, comuna A., judeţul Gorj, tarlaua 59, parcela 69/1, cu vecinii: N- Preduţ N. Vasile, E- rest proprietate, S- rest proprietate, V- DC 47.
Obligă pârâta să-şi ridice instalaţiile de apă de pe terenul ocupat, respectiv: bazin apă, staţie pompare şi staţie clorinare, iar în caz de refuz autorizează reclamanta să le ridice pe cheltuiala pârâtei.
Obligă pârâta la plata sumei de 1101,60 lei cheltuieli de judecată, către reclamantă.
Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.
Pronunţată în şedinţă publică, azi 11.10.2010.
Preşedinte,
A. A.Grefier,
M. V.
Red./tehnored. A.A.
4 ex./11 Noiembrie 2010
Judecătoria Bacău
Revendicare imobiliară
Tribunalul Dolj
acţiune în revendicare, calitate procesuală pasivă
Tribunalul Brașov
Radiere notare intenţie de expropriere din 21.01.1931. Notarea intenţiei de expropriere, nefinalizată din anul 1931. Efectele art. 907 alin 3 cod civil.
Judecătoria Corabia
Revendicare teren. Servitute de trecere stabilita prin hotarare judecatoreasca. Schimbarea proprietarului fondului dominat. Revendicarea, de catre noul proprietar, a terenului pentru care a fost stabilita servitutea de trecere. Admitere, in parte. Mo...
Judecătoria Gura Humorului
Revendicare imobil şi pretenţii civile. Cerere reconvenţională – pretenţii civile