Civil - rectificare carte funciară

Hotărâre 4074 din 27.04.2010


Prin acţiunea formulată şi înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 16.07.2007 sub nr. 5936/320/2007, reclamanta RM a solicitat în contradictoriu cu pârâtul Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Mureş - Biroul de Carte funciară pronunţarea unei hotărâri prin care instanţa să dispună rectificarea înscrierii de sub A+1 din CF nr.2334 Glodeni, nr. top.30, 31 şi 32 în sensul constatării faptului că suprafaţa corectă ce trebuia înscrisă în dreptul celor 3 numere topografice nu era de 583 mp., ci, în mod corect suprafaţa era de 1735 mp., astfel încât în prezent reclamanta ar trebui să mai fie proprietara pe încă 1152 mp.,- redeschiderea cărţii funciare sus menţionate şi intabularea dreptului de proprietate asupra acelui teren la poziţia B+8.

In motivarea în fapt a acţiunii, reclamanta a arătat că  a deţinut în proprietate imobilul înscris în CF nr.179 Glodeni, nr. top. 30,31 şi 32 având suprafeţele de 320, 112 şi respectiv 50 stânjeni. La transcrierea imobilului într-o nouă carte funciară operatorul cărţii funciare din eroare a trecut suprafaţa de 583 mp., netransformând şi suprafaţa numărului top 30, pierzându-se în cursul operaţiunii de transcriere, deşi numărul topografic a fost la rândul transcris împreună cu celelalte în noua carte funciară.

În drept şi-a întemeiat acţiunea pe prevederile. art. 36 şi următoarele din Legea nr.7/1996.

Parata OCPI Mureş nu a depus întâmpinare şi nu s-a prezentat în instanţa prin reprezentant pentru a formula apărări.

Pe parcursul cercetării judecătoreşti s-a administrat proba cu următoarele înscrisuri: certificat de naştere şi de căsătorie ale reclamantei (f. 5-6), încheierea nr. 1012/1959 a Tribunalului Popular al oraşului Tîrgu-Mureş, secţia cărţii funciare (f. 7), copia fidelă a cărţii funciare nr. 2334 a comunei Glodeni (f. 8-9), copia fidelă a cărţii funciare nr. 179 a comunei Glodeni (f. 10-29). În cauză a mai fost administrată proba cu expertiza tehnică specialitatea topografie, raportul întocmit aflându-se la filele 82-90 din dosar.

Analizând actele şi lucrările dosarului instanţa reţine următoarele:

Potrivit copiei fidele a cărţii funciare nr. 2334 a comunei Glodeni, în baza sentinţei civile nr. 5888/1971 a Judecătoriei Tîrgu-Mureş s-a întabulat dreptul de proprietate asupra imobilului înscris sub A + 1 în favoarea reclamantei. Imobilul menţionat a fost transcris din cartea funciară nr. 179 cu titlu de drept de proprietate dobândit prin uzucapiune de către reclamanta RM, fostă Adorjani. În foaia A a cărţii funciare imobilul de sub A + 1 este identificat sub numerele topografice 30, 31 şi 32 reprezentând grădină situată în intravilan, suprafaţa totală a celor trei numere topografice fiind de 903 mp.

Pentru a reţine astfel, instanţa are în vedere că din copia fidelă a cărţii funciare nr. 179 reiese că suprafaţa imobilelor de sub numerele topografice 30, 31 şi 32 a fost iniţial exprimată folosindu-se unitatea de măsură a stânjenului, un stânjen fiind egal cu 3,5966 mp. Astfel, cele trei imobile aveau suprafeţele de 89 st, 112 st şi 50 st, ulterior, ca urmare a conversiei în unitatea de măsură a metrului pătrat notându-se că imobilele au următoarele suprafeţe: imobilul de sub nr. top. 30 – 320 mp (nu stânjeni cum greşit consideră reclamanta), iar imobilele de sub nr. top. 31 şi 32 – un total de 583 mp. Instanţa apreciază că reclamanta a fost indusă în eroare de faptul că după transformarea suprafeţei imobilului de sub nr. top. 30 din stânjeni în metri pătraţi nu s-a specificat în mod expres unitatea de măsură ca la celelalte două numere topografice. Însă, faptul că suprafaţa de 320 a imobilului de sub nr. top. 30 reprezintă mp şi nu stânjeni reiese cu evidenţă şi din transformarea celor 89 de stânjeni menţionaţi în dreptul imobilului în metrii pătraţi.

Având în vedere cele ce rezultă din probele administrate în cauză astfel cum a fost analizate mai sus, instanţa urmează să înlăture concluziile raportului de expertiză întocmit în cauză, apreciind eronate concluziile expertizei.

Potrivit art. 33 din Legea nr. 7/1996 în cazul în care cuprinsul cărţii funciare nu corespunde, în privinţa înscrierii, cu situaţia juridică reală, se poate cere rectificarea sau, după caz, modificarea acesteia. Prin rectificare se înţelege radierea, îndreptarea sau menţionarea înscrierii oricărei operaţiuni, susceptibilă a face obiectul unei înscrieri în cartea funciară. Prin modificare se înţelege orice schimbare privitoare la aspecte tehnice ale imobilului, schimbare care nu afectează esenţa dreptului care poartă asupra acelui imobil şi nu se poate face decât la cererea titularului dreptului de proprietate.

Instanţa mai reţine că din copia fidelă a cărţii funciare nr. 2334 reclamanta a înstrăinat prin vânzare întregul imobil de sub A + 1 care a devenit coproprietatea Consumcoop Glodeni şi Cooperativei de credit Tîrgu-Mureş, în anul 2006 sistându-se cartea funciară nr. 2334 şi întregul imobil de sub A + 1 a fost transcris cu atribuirea nr. cadastral 254 şi cu evidenţierea construcţiilor edificate între timp în cartea funciară nr. 2567/N a comunei Glodeni.

Astfel, raportat la materialul probator astfel cum a fost analizat în cauză din care reiese că în mod greşit consideră reclamanta că imobilul cu nr. top. 30 ar avea suprafaţa de 320 stânjeni, de fapt fiind vorba de metrii pătraţi, raportat şi la prevederile legale menţionate, art. 33 din Legea nr. 7/1996, reţinând şi că suprafaţa unui imobil înscris în cartea funciară este un aspect tehnic privitor la imobil, instanţa apreciază că nu sunt întrunite cerinţele art. 33 din Legea nr. 7/1996, astfel încât va respinge acţiunea ca neîntemeiată.

Va lua act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.