Înlocuirea/încetarea obligării la tratament medical - art. 568 ncpp

Sentinţă penală 416 din 16.03.2015


În speţă, concluziile raportului de expertiză, aşa cum s-a arătat, indică faptul că nu mai există elemente care se justifice menţinerea faţă de făptuitor a măsurii de siguranţă a obligării la tratament medical, recomandând scoaterea lui de sub incidenta acestei măsuri astfel încât instanţa va dispune încetarea măsurii de siguranţă a obligării la tratament medical, prevăzută de articolul 109 din Codul penal.

Prin sentinţa penală nr. 416 din 16 martie 2015 instanţa a admis sesizarea judecătorului delegat la Biroul de executări penale din cadrul Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc formulată în dosarul nr. … şi în consecinţă dispune încetarea măsurii de siguranţă a obligării la tratament medical, prevăzută de articolul 109 din Codul penal, faţă de făptuitorul NM, în temeiul articolului 568 alineatul 4 din Codul de procedură penală.

De asemenea, în temeiul articolului 568 alineatul 4 din Codul de procedură penală, respinge sesizarea judecătorului delegat la Biroul de executări penale din cadrul Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc formulată în dosarul nr. …. privind înlocuirea măsurii de siguranţă a tratamentului medical prevăzută de articolul 109 din Codul penal cu măsura de siguranţă a internării medicale, prevăzută de articolul 110 din acelaşi cod faţă de făptuitorul NM.

În baza articolului 275 alineatul 3 din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.

Asupra procesului penal de faţă, instanţa constată că prin referatul judecătorului delegat din cadrul Biroului de executări penale al Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc întocmit la data de 17 septembrie 2014, înregistrat sub numărul de dosar …., s-a solicitat înlocuirea măsurii de siguranţă a tratamentului medical cu aceea a internării medicale cu privire la făptuitorul NM, urmare a adresei nr. … din 5 septembrie 2014 a Spitalului de Psihiatrie CM.

În motivarea referatului din 17 septembrie 2014 se arată că prin sentinţa penală numărul 354 din 4 mai 1993 pronunţată de Judecătoria Câmpulung Moldovenesc în dosarul nr. … făptuitorul NM a fost obligat la tratament medical până la însănătoşire, cu precizarea ca hotărârea a rămas definitivă la data de 17 mai 1993 prin neexercitarea căii de atac împotriva acesteia şi, la aceeaşi dată, a fost formulată adresă către Direcţia de Sănătate Publică Suceava în vederea repartizării făptuitorului la o unitate spitalicească pentru începerii tratamentului. La data de 12 septembrie 2014 Spitalul de Psihiatrie CM a comunicat instanţei că făptuitorul nu s-a prezentat la evaluare şi tratament în luna august 2014 drept pentru care, având în vedere prevederile articolului 109 alineatul 2 din Codul penal, propune luarea faţă de făptuitor a măsurilor care se impun potrivit legii.

Prin referatul judecătorului delegat din cadrul Biroului de executări penale al Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc din data de 13 ianuarie 2015 înregistrat sub numărul de dosar …. s-a solicitat încetarea obligării la tratament medical a făptuitorului NM, având în vedere adresa nr. … din 7 ianuarie 2015 a Spitalului de Psihiatrie CM.

Se arată în referatul din 13 ianuarie 2015 că prin sentinţa penală nr. 354 din 4 mai 1993 pronunţată de Judecătoria Câmpulung Moldovenesc în dosarul nr. … făptuitorul NM a fost obligat la tratament medical  până la însănătoşire, cu precizarea că sentinţa a rămas definitivă la data de 17 mai 1993 prin neexercitarea căii de atac, la aceeaşi dată formându-se adresă către Direcţia de Sănătate Publică Suceava în vederea repartizării făptuitorului la o unitate spitalicească pentru începerea tratamentului. La data de 12 septembrie 2014 Spitalul de Psihiatrie CM a comunicat instanţei cu adresa nr. … din 5 septembrie 2014 că făptuitorul nu s-a prezentat la evaluare şi tratament în luna august 2014. Se mai arată în referat că la data de 12 ianuarie 2015 aceeaşi unitate medicală, cu adresa nr. … din 7 ianuarie 2015, a comunicat instanţei că a procedat la reevaluarea psihiatrica a făptuitorului, în urmă examenului psihologic şi a evaluării sociale apreciind că se impune ridicarea obligativităţii tratamentului medical cu privire la făptuitorul NM, înaintând această propunere instanţei pentru a dispune în consecinţă.

Prin încheierea numărul 2 din 2 februarie 2015 pronunţată de Judecătoria Câmpulung Moldovenesc în dosarul nr. … cele două cauze au fost reunite sub numărul de dosar … având în vedere că ele privesc acelaşi făptuitor.

Analizând materialul probator administrat în cauză prin prisma dispoziţiilor legale aplicabile instanţa reţine că prin sentinţa penală nr. 354 din 4 mai 1993 pronunţată de Judecătoria Câmpulung Moldovenesc în dosarul nr. …. a fost admisă cererea formulată de Procuratura Locală Câmpulung Moldovenesc nr. 399/P/1993 dispunându-se obligarea făptuitorului NM la tratament medical în baza articolului 113 din Vechiul cod penal, până la însănătoşire. S-a reţinut în motivarea acestei hotărâri faptul că în luna octombrie 1992 NM s-a deplasat în pădurea statului din unitate amenajistică nr. 42 PC aparţinând de Ocolul Silvic … de unde a tăiat fără aprobare un număr de 6 arbori cu rol de protecţie, cauzând un prejudiciu de 19.008 lei vechi. Fiind supus unei expertize neuropsihiatrice s-a constatat că făptuitorul suferă de epilepsie post-traumatică cu tulburări psihice de tip depresiv şi a comis fapta fără discernământ, recomandându-se aplicarea faţă de acesta a unui tratament ambulatoriu până la însănătoşire (fila 4 a dosarului nr. …).

Prin adresa nr. … din 5 septembrie 2014 Spitalul de Psihiatrie CM a comunicat Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc faptul că un număr de 33 de pacienţi supuşi măsurii de siguranţă prevăzută de articolul 109 din Vechiul cod penal, printre care şi NM, nu s-au prezentat la evaluare şi tratament în cadrul ambulatoriului de specialitate în luna august 2014 (filele 5-10 ale dosarului nr. …). Printr-o adresă ulterioară, nr. … din 7 ianuarie 2015, aceeaşi unitate spitaliceasca a comunicat Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc faptul că la data de 17 decembrie 2014 s-a prezentat la evaluare psihiatrică pacientul NM şi că în urma evaluării psihiatrice, a examenului psihologic şi a evaluării sociale propune ridicarea măsurii de obligare a acestuia la tratament medical.

În dosarul nr. … instanţa a dispus efectuarea unei expertize medico-legale vizând starea de sănătate a făptuitorului NM, raportul de expertiză numărul …. din data de 6 martie 2015 întocmit în acest sens de Serviciul Judeţean de Medicină Legală din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, în urma examinării psihice a făptuitorului pe baza datelor clinice şi medico-legale avute la dispoziţie, concluzionând că nu sunt întrunite elementele care să justifice menţinerea faţă de făptuitorul NM a măsurii de obligare la tratament medical impusă în anul 1993, recomandând scoaterea lui de sub incidenţa articolului 109 din Codul penal.

Potrivit articolului 107 din Codul penal, măsurile de siguranţă, din care face parte şi obligarea la tratament medical, au drept scop înlăturarea unei stări de pericol şi preîntâmpinarea săvârşirii faptelor prevăzute de legea penală, articolul 109 stabilind că această măsură poate fi luată faţă de făptuitor daca acesta din cauza unei boli prezintă pericol pentru societate şi poate dura până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol, cu precizarea că în situaţia în care persoana în cauză nu urmează tratamentul se poate dispune faţă de aceasta internarea medicală.

Articolul 567 din codul de procedură penală stabileşte în sarcina unităţii sanitare la care făptuitorul a fost repartizat pentru efectuarea tratamentului medical obligaţia de a comunica instanţei dacă s-a înregistrat o ameliorare a stării de sănătate a persoanei în cauză şi dacă se mai impune continuarea tratamentului medical. În această situaţie articolul 568 impune instanţei obligaţia de a ordona o expertiză medico-legală pe baza căreia se va putea dispune ridicarea măsurii de siguranţă impusă făptuitorului.

În speţă, concluziile raportului de expertiză, aşa cum s-a arătat, indică faptul că nu mai există elemente care se justifice menţinerea faţă de făptuitorul NM a măsurii de siguranţă a obligării la tratament medical, recomandând scoaterea lui de sub incidenta acestei măsuri astfel încât instanţa va admite sesizarea judecătorului delegat la Biroul de executări penale al Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc în dosarul nr. … şi, cu aceleaşi argumente, va respinge sesizarea în dosarul nr. ….

În baza articolului 275 alineatul 3 din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat vor rămâne în sarcina acestuia