Procedura insolvenţei. Înscriere creanţă reprezentând împrumuturile acordate societăţii debitoare înregistrate greşit în evidenţele societăţii.

Decizie 219/R din 26.02.2014


Înscrierea greşită a sumelor împrumutate de un creditor neasociat în contul asociaţi nu poate să împiedice creditorul să-şi realizeze drepturile faţă de debitoarea aflată în procedura de insolvenţă.

Asupra recursului de faţă:

Constată că, prin sentinţa civilă nr. 2391/Sind/30.10.2013 Tribunalul Braşov a admis  contestaţia formulată de creditoarea B. S.A. împotriva tabelului preliminar al creanţelor debitoarei S.C. C.B. S.R.L., în privinţa creanţelor creditorilor G.A. şi S.C. D.D.A. S.R.L.

A dispus înlăturarea din tabel a acestor creditori.

A respins contestaţia formulată de creditoarea G.A..

A anulat ca netimbrată contestaţia  formulată de creditoarea S.C. N.I. S.R.L.

În motivarea hotărârii se arată că debitoarea S.C. C.B. S.R.L. prin administrator special G.F.D. a depus la dosarul cauzei copii ale dispoziţiilor de încasare către casierie, potrivit cărora ar fi fost efectuate încasări de sume din partea creditoarei G.A. în perioada 05.12.2008 – 30.06.2012, fişa contului 5311 – casa în lei – şi fişa contului 4551 – asociaţi conturi curente – pentru perioada 01.01.2008 – 31.10.2012, în care este înscris rulajul total al sumelor creditoare, fiind înscrise şi dispoziţiile de încasare a sumelor de la G.A..

Administratorul judiciar a precizat prin nota de şedinţă depusă la dosar la termenul de judecată din 20.03.2013 faptul că debitoarea a precizat, ca urmare a solicitării formulate de administratorul judiciar în baza art. 44 din Legea nr. 85/2006 de a da lămuriri cu privire la înregistrarea sumelor încasate de la G.A., că „dintr-o eroare regretabilă” a înregistrat sumele încasate de la această persoană în contul 4551 – asociaţi conturi curente şi nu în contul 462 – creditori diverşi.

Debitoarea nu a făcut dovada includerii acestor creanţe rezultate din împrumutul pe care pretinde că l-a primit de la numita G.A. în declaraţiile fiscale obligatorii depuse începând cu data de 31.12.2008, când a susţinut că a fost încasată prima sumă din acest împrumut şi până la încheierea exerciţiului financiar 2011, în cuprinsul contractului de împrumut încheiat la data de 16 ianuarie 2012, susţinându-se că ultima sumă a fost încasată în luna septembrie 2011.

În aceste condiţii, un contract de împrumut încheiat de debitoare la data de 16 ianuarie 2012, cu şapte luni anterior datei de 21 august 2012, când a fost formulată cererea de deschidere a procedurii insolvenţei, pentru o sumă pretins încasată în perioada octombrie 2008 – septembrie 2011, sumă a cărei declarare la organele fiscale, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 82/1991 a contabilităţii, nu a fost dovedită, nu face dovada existenţei creanţei izvorâte din acest contract de împrumut.

Creditoarea G.A. nu a anexat declaraţiei sale de creanţă nici un înscris care să dovedească faptul că aceasta a plătit efectiv sumele cuprinse în dispoziţiile de încasare, care reprezintă documente interne ale societăţii şi care nu fac dovada plăţii acestor sume.

Reţinându-se faptul că acest creditor nu a făcut dovada existenţei unei creanţe împotriva debitoarei, contestaţia formulată de creditoarea B. împotriva creanţei sale va fi admisă, creditoarea G.A. urmând a fi înlăturată din tabelul creditorilor.

Împotriva hotărârii a declarat recurs creditoarea G.A. solicitând respingerea contestaţiei  B.  S.A. cu consecinţa menţinerii în tabel a creanţei sale de 9.016.603,18 lei.

 În motivare se arată că societatea a înregistrat sumele împrumutate în contul greşit, contractele de împrumut aferente fiecărui an începând din 2008 până în 2012 confirmând natura juridică a creanţei cât şi soldul total al sumei împrumutate. Faptul că debitoarea nu a înregistrat aceste sume în contul corect sau nu a depus declaraţii conforme cu legea contabilităţii nu poate avea drept consecinţă excluderea sa din tabelul creditorilor.

Intimata B. S.A. a depus întâmpinare solicitând respingerea recursului ca nefondat faţă de actele contabile ale societăţii care confirmă destinaţia sumelor alocate de recurentă. Suma solicitată reprezintă rulajul total al sumelor creditoare pentru contul 4551 şi nu soldul contului care este 91.303,83 lei.

În probaţiune s-au depus înscrisuri.

Analizând hotărârea recurată în raport cu motivele de recurs şi actele dosarului, în baza art. 3041 Cod procedură civilă se constată următoarele:

Conform extraselor de cont şi a fişei contului 4551 asociaţi conturi curente rezultă că recurenta a depus în acest cont al societăţii suma de 9.186.603,83 lei. Contul 4551 este un cont de pasiv în care se înregistrează datoriile entităţii către acţionari/asociaţi, sub forma unor sume puse la dispoziţia entităţii de către aceştia. De regulă acest cont este utilizat în perioada imediat următoare deschiderii unei firme, moment în care datorită faptului că încă nu există încasări, asociaţii trebuie să finanţeze firma în vederea efectuării unor plăţi necesare funcţionării acesteia. Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa sumelor lăsate temporar la dispoziţia entităţii de către acţionari/asociaţi. Sumele înregistrate în creditul contului 4551 sunt, în fapt, creanţe ale acţionarilor/asociaţilor asupra societăţii, ele pot fi folosite la majorarea capitalului social, dacă sunt lichide şi exigibile. Sumele depuse, cu care de fapt este creditată societatea, de regulă, se restituie deponenţilor.

Potrivit informaţiilor O.R.C., recurenta creditoare G.A. nu a avut calitatea de asociat al societăţii debitoare, asociatul unic fiind J.D., motiv pentru care nu putea să crediteze societatea debitoare cu sumele de bani înscrise în contul asociaţi. Sumele puse la dispoziţia societăţii au fost evidenţiate atât prin dispoziţiile de plată cât şi în situaţiile financiare ale societăţii şi trebuiau să fie înscrise în contul creditori 462. Contul 462 "creditori diverşi" este un cont de pasiv cu ajutorul căruia se ţine evidenţa sumelor datorate terţilor, pe baza de titluri executorii sau a unor obligaţii ale societăţii faţă de terţi provenind din alte operaţii. Contractele de împrumut confirmă faptul că sumele de bani au fost puse de recurentă la dispoziţia societăţii pentru efectuarea unor plăţi necesare funcţionării acesteia. Înscrierea sumelor în contul asociaţi s-a făcut în mod greşit pentru că recurenta nu era asociată, iar această eroare nu poate să împiedice recurenta să-şi realizeze drepturile faţă de debitoare. Situaţiile financiare confirmă existenţa sumelor depuse de recurentă în contul asociaţi, prin urmare în mod greşit a reţinut judecătorul sindic că sumele depuse în contul asociaţi nu constituie creanţe ale recurentei faţă de debitoare, astfel încât se va admite recursul creditoarei în sensul înscrierii sale în tabelul de creanţe cu suma de 9.016.603, 18 lei având în vedere că din suma împrumutată i s-a restituit suma de 170.000 lei.

Raportat la aceste considerente, în temeiul art. 73 din Legea nr. 85/2006 şi art. 312 Cod procedură civilă urmează a admite recursul, a modifica în parte hotărârea instanţei de fond în sensul respingerii contestaţiei formulate de creditoarea  B. S.A. şi menţinerii creanţei recurentei creditoare G.A. în sumă de 9.016.603,18 lei în tabelul de creanţe. Se vor menţine celelalte dispoziţii ale instanţei de fond cu privire la contestaţia S.C. N.I. S.R.L., aceste dispoziţii nefiind recurate.