Săvârşirea infracţiunii de trafic de minori în forma continuată prev. de art. 211 alin. 1 n.c.p. cu aplic. art. 35 al. 1 din n.c.p., rap. la art 113 n.cp

Sentinţă penală 109 din 13.03.2015


Deliberând asupra cauzei penale de faţă;

Prin rechizitoriul nr. 192/D/P/2014 al DIICOT Serviciul Teritorial Ploieşti s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatei PCV, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de minori în forma continuată prev. de art. 211 alin. 1 N.C.P. cu aplic. art. 35 al. 1 din N.C.P., rap. la art 113 N.cp.

În fapt, s-a reţinut în sarcina inculpatei că începând cu luna iunie 2014 a recrutat-o pe minora CNA şi a determinat-o să întreţină raporturi sexuale cu mai multe persoane, contracost, asigurându-i totodată adăpost în vederea desfăşurării activităţii.

Pentru stabilirea situaţiei de fapt reţinută în sarcina inculpatei, în faza de urmărire penală s-au administrat probatorii cu:proces verbal stabilire numere de telefon, proces verbal lucrători de poliţie, proces verbal stabilire numere de telefon, declaraţie parte vătămată CNA, raport evaluare iniţială ANITP - Centrul Zonal Ploieşti, declaraţiile martorilor CN, TG, LG, NAG, TBG, SPC, ECR, AG, TCA, AIA, EMG, ŞC, MRF, declaraţia inculpatei PCV.

În faza de cercetare judecătorească, la termenul de judecată din data de 03.03.2015 inculpata P.C.V. a declarat că recunoaşte în totalitate săvârşirea infracţiunii pentru care s-a dispus trimiterea în judecată, solicitând judecarea potrivit procedurii prevăzută de art.375 şi 396 alin.10 cod procedură penală.

A mai arătat inculpata că are cunoştinţa de probatoriile administrate în faza de urmărire penală, îşi însuşeşte probatoriile administrate şi nu solicită administrarea de noi probatorii în faza de cercetare judecătorească.

Instanţa, din oficiu, a dispus efectuarea unui referat de evaluare de către Serviciul de Probaţiune Prahova, referat ce a fost înaintat cu adresa nr. 1234/C/28.01.2015.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Inculpata PCV, începând cu luna iunie 2014 a recrutat-o pe minora CNA şi a determinat-o să întreţină raporturi sexuale cu mai multe persoane, contracost, asigurându-i totodată adăpost în vederea desfăşurării activităţii, sumele de bani obţinute fiind folosite în interes propriu de către aceasta.

Astfel, fiind audiată partea vătămată CNA (filele 81-83), a declarat că locuieşte în comuna F. împreună cu tatăl său într-o garsonieră situată în căminele de nefamilişti. De aproximativ 4 luni de zile s-a mutat la domiciliul unei prietene de a sa la solicitarea acesteia. Aceasta se numeşte PCV şi are vârsta de 17 ani.

A abandonat cursurile şcolare de aproximativ 2 ani când era în clasa a VI-A. In prezent primeşte mici sume de bani de la tatăl său şi mai obţine din diferite activităţi pe care le desfăşoară împreună cu C.

A arătat că nici C nu urmează cursurile vreunei unităţi de învăţământ şi se întreţine din diferite activităţi.

De când s-a mutat la ea, C a început să întreţină raporturi sexuale cu diferiţi bărbaţi pe care îi racola prin intermediul telefonului mobil şi la scurt timp i-a propus să facă şi ea acelaşi lucru, în sensul că era un mijloc de a se întreţine uşor. Clienţii erau obţinuţi în special de către C, ea neavând telefon mobil, prin intermediul site-ului de socializare unde intra în legătură cu persoane a căror domiciliu era în apropierea F, lăsau numărul de telefon după care discutau telefonic aspecte referitoare la felurile raporturilor sexuale, tarifele prestate şi locurile întâlnirilor.

A mai arătat că la sfârşitul lunii august-începutul lunii septembrie, nu poate preciza cu exactitate data, după o sesizare depusă de tatăl său la poliţie privind dispariţia sa, a fost luată de către tatăl său şi era supravegheată îndeaproape de către acesta şi unchiul său.

Astfel, o perioadă n-a mai putut să plece cu C la clienţi, vorbea cu ea la telefon despre acest lucru, spunându-i că nu mai poate pleca de acasă din diverse motive, fiind conştientă că face un lucru greşit şi de obicei când se ducea cu clienţi întârzia destul de mult.

De asemenea, a arătat că şi C întreţinea raporturi sexuale contracost, avea câţiva clienţi fideli care veneau destul de des, actele sexuale se consumau la hotelul din zona C, la HR sau în alte locuri publice.

Pentru un act sexual tariful era de 60-150 lei în funcţie de natura acestuia, oral sau normal.

A arătat că actele sexuale erau protejate, atunci când nu avea prezervativ C se ocupa de acest lucru cumpărând mai multe cutii pentru a avea în astfel de situaţii. In permanenţă C. ştia unde se află, ori de câte ori aceasta îi aranja o întâlnire cu un client se asigura de revenirea sa acasă, precum şi de faptul că trebuia să vină cu banii acasă.

Avea în medie 4 clienţi pe săptămână de la care obţinea aproximativ 500 de lei, bani care ajungeau la C în mare parte, ea cumpărându-şi decât ţigări şi mâncare.

Aceasta a arătat că nu se constituie parte civilă în această fază a procesului penal, îşi rezervă acest drept pentru a fi folosit în faţa instanţei.

Martorul CN (filele 87-89), tatăl minorei CNA, a declarat că locuieşte în comuna F într-o garsonieră situată în căminele de nefamilişti.

Are doi copii minori, CNA în vârstă de 14 ani şi CI în vârstă de 12 ani.

Fata sa, de aproximativ 1 an şi jumătate a abandonat cursurile şcolare, când era în clasa a VI-A. Este angajat ca muncitor necalificat la o firmă de construcţii din comuna F.

De aproximativ 4 luni de zile fiica sa a plecat de acasă, în anturajul acesteia apărând PCV despre care ştie că aceasta întreţine raporturi sexuale contracost cu diferiţi bărbaţi, fiind singurele sale surse de venit.

A sesizat organele de poliţie privind dispariţia fiicei sale, aceasta fiind identificată şi depistată de fiecare dată Ia domiciliul numitei PC care se ocupa de îngrijirea ei. Cunoaşte faptul că aceasta a determinat-o să întreţină raporturi sexuale cu diferiţi bărbaţi, clienţii fiind aduşi de aceasta prin cunoştinţele pe care le avea sau telefonic.

Din sumele de bani obţinute de fiica sa, a arătat că aceasta nu a venit niciodată cu banii acasă şi nici nu a primit de la ea vreo parte din ei, toţi banii crede că ajungeau la C.

De la sfârşitul lunii august 2014, nu a mai avut telefon mobil, iar singurul contact pe care îl aveam cu aceasta era prin intermediul telefonului CA încercat în repetate rânduri să o determine să nu mai întreţină relaţii sexuale, însă ea a refuzat, probabil fiind sub influenţa C.

Situaţia de fapt astfel cum a fost arătata mai sus a rezulta fără putinţa de tăgadă si din depoziţiile martorilor EMG (filele 119-121 dosar urmărire penala ), AG ( filele 108-112 d.u.p), TCA (filele 113- 115), NAR ( filele 96-98 d.u.p), SC (filele 122-124), ECR (filele 105-107), MM (filele 125 -127), TG ( filele 90-92), MRF ( filele 128-131), AIA (filele 116-118), SPC( filele 102-104), TBG ( filele 99 -101).

Convorbirile telefonice si comunicările tip SMS/MMS autorizate legal conform mandatelor de supraveghere tehnica emise de către Tribunalul Prahova, atestă existenţa faptei şi modul de săvârşire a acesteia .

Relevante în cauză sunt convorbirile telefonice purtate de PCV în zilele de 26.07.2014, la ora 23:49:10, 29.07.2014 orele 20:27:29, 01.08.2014, la ora 21:56:29, 01.08.2014, la ora 21:54:16, 13.07.2014, la ora 23:09:10, 13.07.2014, la ora 23:09:42, 13.07.2014, la ora 23:10:14, 13.07.2014, la ora 23:17:47.

Cu ocazia audierii, atât în faza de urmărire cât şi în faţa instanţei de judecată, inculpata PCV a a avut o atitudine sinceră, a recunoscut săvârşirea faptei, precum şi faptul că avea cunoştinţă despre vârsta reală a persoanei vătămate.

Astfel, acesta a declarat că locuieşte în comuna F, împreună cu părinţii săi şi cumnata sa, P ..

O cunoaşte pe CNA de mai mult timp, de aproximativ 4-5 luni de zile devenind foarte bune prietene, a stat la ea acasă o perioadă de timp, iar de aproximativ 2 luni jumate, trei, acesta locuieşte la ea ştiind că are vârsta de 14 ani.

Referitor la faptul că a exploatat-o sexual, precizează că este adevărat, i-a intermediat de câteva ori întreţinerea de raporturi sexuale cu clienţii găsiţi de ea, a obţinut diferite sume de bani de pe urma acestei activităţi, media clienţilor fiind de aproximativ 4-5 pe săptămână. Actele sexuale erau protejate, ea se ocupa de procurarea prezervativelor şi i le dădea A să le aibă la ea, în situaţia în care clientul nu avea. Precizează că tarifele pentru raporturile sexuale variau între 50 -100 lei, în funcţie de natura acestuia, oral sau normal.

A arătat că la unele întâlniri cu clienţii se ducea împreună cu A la locul stabilit cu aceştia şi au fost şi situaţii în care lua ea banii direct de la client pentru raportul sexual consumat cu AO aştepta şi reveneau împreună acasă. Actele sexuale se consumau de regulă în maşina clienţilor, la hotelul din zona C sau în alte locuri.

Au fost şi situaţii în care anumiţi clienţi doreau să întreţină raporturi sexuale amândouă, tariful urcând la suma de 200 lei.

Din sumele de bani obţinute de ea şi de A, procurau ţigări, mâncare, sucuri şi o parte îi dădea şi ei.

Astfel, arată că faţă de declaraţia dată de TC prin care afirma faptul că i-a propus să întreţină relaţii sexuale contracost cu diferiţi bărbaţi identificaţi de ea, iar sumele de bani să le împartă egal, arată că este adevărat, însă nu s-a realizat vreo întâlnire cu vreun client, ea nemaiavând numărul ei de telefon şi nici vreo posibilitate să intre în contact cu aceasta.

A precizat că din momentul mutării A la ea acasă, activitatea descrisă mai sus se realiza cu uşurinţă, deoarece avea control în permanenţă asupra ei şi deplasărilor acesteia. Acest lucru era uşurat şi de faptul că nu avea telefon mobil, iar întâlnirile cu clienţii se realizau prin intermediul telefonului mobil.

Situaţia de fapt, astfel cum a fost expusă mai sus, rezultă fără putinţă de tăgadă din probele administrate în cauza, acestea coroborându-se şi cu declaraţiile inculpatei care a recunoscut în totalitate fapta, astfel cum aceasta a fost descrisă prin actul de sesizare.

În drept, fapta inculpatei PCV, care începând cu luna iunie 2014 a recrutat-o pe minora CNA şi a determinat-o să întreţină raporturi sexuale cu mai multe persoane, contracost, asigurându-i totodată adăpost în vederea desfăşurării activităţii, sumele de bani obţinute fiind folosite în interes propriu de către aceasta, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de trafic de minori in forma continuată, prevăzută art. 211 alin. 1 N.C.P. cu aplic. art. 35 lit. a din N.C.P. rap. la art. 113 N.c.p.

Potrivit dispoziţiilor art. 113 alin.3. cod penal minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal potrivit legii.

În ceea ce priveşte consecinţele răspunderii penale, potrivit dispoziţiilor art. 114 cod penal faţă de minorul care, la data săvârșirii infracţiunii, avea vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani se ia o măsură educativă neprivativă de libertate.

Potrivit aceluiaşi text de lege faţă de minorul prevăzut în alineatul 1 se poate lua o măsură educativă privativă de libertate în următoarele cazuri:

-dacă a mai săvârșit o infracţiune, pentru care i s-a aplicat o măsură educativă ce a fost executată ori a cărei executare a început înainte de comiterea infracţiunii pentru care este judecat;

-atunci când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoare de 7 ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă.

Instanţa, având în vedere infracţiunea săvârşită, modalitatea comiterii acesteia, împrejurările comiterii şi circumstanţele personale ale inculpatei constând în lipsa antecedentelor penale, atitudinea sinceră avută pe parcursul procesului penal, apreciază că scopul sancţiunii ce urmează a fi aplicată poate fi atins şi prin aplicarea unei măsuri educative neprivative de libertate, deşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită întruneşte condiţiile prevăzute de art. 114 alin.2. lit. ,b cod penal.

Pentru a aprecia în acest mod instanţa va avea în vedere şi concluziile referatului de evaluare întocmit de Serviciul de Probaţiune Prahova, aflat la filele 111-114 dosar fond, potrivit cărora, în ceea ce o priveşte pe inculpată, este oportună aplicarea măsurii educative neprivative de libertate a asistării zilnice, cu respectarea obligaţiilor prevăzute de art. 121 lit.a,d şi e cod penal (de a urma un curs de pregătire şcolară sau de formare profesională, de a nu se apropia şi a nu comunica cu partea vătămata CNAM şi de a se prezenta la Serviciul de Probaţiune la datele fixate), în acest mod existând şanse reale ca inculpata să nu se mai implice în alte fapte infracţionale.

Ca atare, în raport de circumstanţele personale ale inculpatei, apreciind ca acesta are posibilitatea de îndreptare chiar şi fără aplicarea unei măsuri educative privative de libertate, instanţa urmează ca în baza art. 120 Cod penal să aplice inculpatei PCV măsura educativă neprivativă de libertate a asistării zilnice pentru o durată de 6 luni pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de minori în formă continuată prev. de art. 211 alin.1 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal şi art. 113 Cod penal, faptă din cursul lunii iunie 2014, persoană vătămată CNA.

Ca atare, conform art. 121 Cod penal pe durata executării măsurii educative instanţa va impune inculpatei următoarele obligaţii:

a)să urmeze un curs de pregătire şcolară sau formare profesională;

b)să nu se apropie şi să nu comunice cu persoana vătămată CNA;

c)să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Prahova la datele fixate de acesta .

Va atrage atenţia inculpatei asupra disp. art. 123 Cod penal privind efectele nerespectării obligaţiilor impuse şi ale săvârşirii de noi infracţiuni pe parcursul executării măsurii educative, în sensul că se poate dispune prelungirea măsurii educative, înlocuirea măsurii luate cu internarea într-un centru educativ pe durata sa maximă şi înlocuirea măsurii luate iniţial cu o măsură educativă privativă de libertate.

Se va lua act că persoana vătămată CNA nu se constituie parte civilă în cadrul procesului penal.

Conform art. 399 alin.1 Cod procedură penală instanţa va menţine măsura preventivă a controlului judiciar luată prin încheierea din 21.11.2014 a Tribunalului Prahova, precum şi obligaţiile impuse inculpatei.

De asemenea, va dispune comunicarea unei copii de pe prezenta inculpatei, Biroului Supravegheri Judiciare din cadrul IPJ Prahova, Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Prahova şi organelor de frontieră .

Văzând si disp.art. 274 alin.1 c.p.p.

Onorariul apărătorului din oficiu pentru inculpata P. C. V., în cuantum de 200 lei, va fi avansat din fondurile Ministerului Justiţiei.

Onorariul apărătorului din oficiu pentru persoana vătămată minoră CNA, în cuantum de 150 lei va fi avansat din fondurile Ministerului Justiţiei.