Opozitie la executare

Sentinţă civilă 6774 din 11.01.2016


Prin sentinta civila nr. 6774/2014 a Judecatoriei Iasi, a fost respinsa opozitia la executare formulata de contestatorul R.N., în contradictoriu cu intimaţii BEJ G.N. şi SC … SA – Sucursala Iaşi, împotriva executării silite ce formează obiectul dosarului de executare nr. … al BEJ G.N.

Pentru a se pronunta astfel instanta a avut in vedere:

La data de 16.10.2012 a fost înregistrată pe rolul J.B., sub nr. de dosar …., contestaţia la executare şi opoziţia la executare  formulate  de  contestatorul R.N, în contradictoriu cu intimaţii BEJ G.N. şi SC …SA, împotriva executării silite ce formează obiectul dosarului de executare nr. … al BEJ G.N., solicitând anularea titlului executoriu BO seria … pentru suma de …, anularea actelor de executare şi a executării silite însăşi, suspendarea executării silite în temeiul art. 62 al. 4 din legea 58/1934, sau suspendarea  executării până la soluţionarea contestaţiei la executare, în temeiul art.  403 cod procedură civilă, anularea încheierii  de investire cu formulă executorie, întoarcerea executării silite, dacă va fi cazul şi acordarea de daune morale, la valoarea executării silite nelegale.

În fapt motivează contestatorul că în dosarul de executare indicat a fost demarată executarea silită în baza unui  bilet la ordin emis de SC …SRL  şi avalizat în nume propriu, sens în care a fost emisă o somaţie de către BEJ G.N. şi care a fost trimisă la o adresă la care contestatorul nu mai locuieşte de trei ani, că împreună cu somaţia i-au fost comunicate  o transcriere a unui alt bilet la ordin, care nu face obiectul executării silite în dosarul respectiv şi o încheiere de încuviinţare pentru un alt bilet la ordin  şi că nu i-au fost comunicate  contractele de credit ce conferă  valoare biletelor la ordin şi nici biletele la ordin  ce reprezintă titlul executoriu, fiind nerespectate astfel dispoziţiile privitoare la executarea silită.

Învederează  că executarea silită  s-a declanşat în lipsa unei somaţii cambiale, potrivit art. 61 al. 5 din legea  58/1934.

Cu privire la situaţia de fapt precizează că deţine calitatea de asociat la  SC … SRL, societate aflată în insolvenţă, că activitatea sa a fost ca şi inexistentă şi că i s-a comunicat de către un fost asociat faptul că s-a trecut la investirea cu formulă executorie a unor  bilete la ordin emise drept garanţie pentru o serie de contracte de credit şi că el ar fi semnatarul atât a biletelor la ordin, în calitate de avalist, cât şi a contractelor de credit. 

Precizează că a solicitat copii ale contractelor de credit şi ale biletelor la ordin, iar după studierea lor a constatat că nu el le-a semnat . Nici cartea de identitate trecută ca element de identificare nu mai era valabilă la momentul respectiv.

Susţine că probabil biletul la ordin a fost  emis în alb, caz în care scadenţa este la data  de 24.07.2009, obligaţia cambială fiind prescrisă. Fiind emis în alb, acesta nu respectă nici dispoziţiile art. 104 pct. 2, 5 şi 6 din legea 58/1934, creanţa nefiind certă, lichidă şi exigibilă.

Menţionează că la data de 19.03.2012,data scadenţei şi la data de 07.09.2012, data investirii BO, SC … era în procedura falimentului şi că în mod abuziv intimata a completat BO cu celelalte elemente ale cambiei , fără acceptul administratorului judiciar.

Invocă  excepţia nulităţii titlului – BO ( art. 1 şi 2 din legea 58/1934), excepţia dobândirii titlului cu rea credinţă ( art. 12şi 18) şi că s-a lucrat cu rea-credinţă în paguba lui ( art. 19).

În drept au fost invocate dispoziţiile art. 62 din legea 58/1934, art. 399 şi următoarele din codul de procedură civilă.

Cererea a fost însoţită de copii certificate după înscrisuri.

Intimata …, a formulat întâmpinare.

Învederează că biletul la ordin a fost investit cu formulă executorie la data de 23.05.2012, că la dosar există procura autentică nr. … prin care contestatorul a împuternicit pe C.A. să semneze bilete la ordin şi contracte de orice fel, iar datele de identificare ale contestatorului  sunt cele indicate în procură.

Susţine că BO este legal completat şi că susţinerea potrivit căreia după intrarea în faliment a societăţii nu s-ar mai fi putut investi biletul la ordin, nu poate fi reţinută.

Solicită încuviinţarea probei cu înscrisuri.

Prin precizările de la termenul din data de …, contestatorul, prin avocat, a susţinut că înţelege să  invoce excepţia nulităţii titlului cambial, în sensul invalidării raportului cambial. Invocă şi dispoziţiile art. 2 din legea 58/1934, respectiv dobândirea titlului cu rea credinţă şi art. 19 din legea 58/1934.

La termenul de judecată din data de …, contestatorul a invocat excepţia de necompetenţă teritorială a J.B. cu privire la capătul de cerere având ca obiect opoziţie la executare.

La termenul din data de …, contestatorul declară că obiectul  contestaţiei îl reprezintă actele din dosarul de executare nr. …al BEJ G.N. şi  priveşte biletul la ordin seria …nr. ...

Prin  sentinţa civilă nr. …a J.B., a fost admisă excepţia de necompetenţă  teritorială, fiind declinată în favoarea Judecătoriei Iaşi competenţa de soluţionare a opoziţiei la executare.

Pe rolul Judecătoriei  Iaşi,  opoziţia la executare a fost înregistrată la data de 26.03.2013, sub nr. de dosar  10196/245/2013.

La termenul din data de …, intimata a invocat excepţia tardivităţii formulării opoziţiei la executare.

Contestatorul  a solicitat respingerea excepţiei, motivat de faptul că  actele de executare au fost comunicate la o altă adresă decât cea la care îşi are domiciliul.

Prin încheierea din data de 25.04.2013, instanţa a respins excepţia tardivităţii, pentru considerentele expuse în respectiva încheiere.

La termenul din data de 01.08.2013, contestatorul a declarat că renunţă la capătul de cerere având ca obiect acordarea de daune morale, iar la termenul din data de 13.09.2013, contestatorul a declarat că renunţă la capătul de cerere având ca obiect suspendarea executării.

A fost efectuată în cauză, la cererea  contestatorului, o expertiză grafologică.

Examinând cererea, prin prisma motivelor invocate,  a probelor administrate şi a dispoziţiilor legale incidente în cauză, instanţa reţine:

Biletul la ordin seria … a fost emis la data de … de către SC …, pentru suma de  … lei Ron, scadent la data de 19.03.2012, fiind refuzat la plată pentru lipsă totală de disponibil.

Prin încheierea pronunţată la data de 16.05.2012 de J.B., în dosarul nr. …, s-a dispus încuviinţarea executării silite a biletului la ordin.

Executarea silită a biletului la ordin formează obiectul dosarului de executare nr. … al BEJ G.N.

La data de 25.09.2012 a fost emisă somaţia, prin care se pune în vedere debitorului achitarea sumei indicate în titlul executoriu.

Opoziţia la executarea unui bilet la ordin, conform art. 63 din Legea nr. 58/1934, este limitată la invocarea unor excepţii obiective de nulitate a raportului cambial sau a unor excepţii personale de nulitate care se referă la raportul juridic fundamental între posesor şi emitent în baza căruia a fost emis biletul la ordin (sau cambia).

Excepţiile obiective se referă la inexistenţa obligaţiei cambiale (nulitatea cambiei pentru lipsa menţiunilor esenţiale, semnătură viciată, stingerea obligaţiei cambiale sau decăderea din drepturile cambiale, neîndeplinirea unei condiţii pentru acţiunea cambială), iar excepţiile personale, care trebuie să se întemeieze obligatoriu pe o probă scrisă conform art. 63 al. 2 din Legea nr. 58/1934, se întemeiează pe dreptul comun şi vizează nulitatea raportului juridic fundamental în baza căruia a fost emis biletul la ordin (sau cambia). Toate aceste excepţii cambiale trebuie invocate până la prima zi de înfăţişare, conform art. 63 al. 4 din Legea nr. 58/1934.

Instanţa constată că susţinerile contestatorului sunt nefondate.

Astfel, biletul la ordin cuprinde menţiunile obligatorii prevăzute de art.104 din legea nr. 58/1934. Deşi contestatorul s-a înscris în fals cu privire la semnătura de pe biletul la ordin, potrivit raportului de expertiză întocmit în cauză, semnătura de pe biletul la ordin aparţine acestuia.

Nu a fost dovedită în cauză nici reaua credinţă a posesorului biletului la ordin.

Instanţa reţine de asemenea că executarea silită a început cu emiterea somaţiei, în care a fost înserat conţinutul biletului la ordin.