Plângere contravenționala

Sentinţă civilă 2717 din 11.01.2016


A.Prin plângerea înregistrată pe rolul instanţei la numărul de mai sus, petenta PFA RV a contestat procesul-verbal seria IS nr. 1361 din 30.09.2013 încheiat de ITM Iaşi solicitând anularea acestuia sau în subsidiar avertisment.

În motivare, a arătat că VF se afla în unitatea sa practicant, acesta fiind student la arhitectură.

În drept, a invocat OG 2/2001.

În susţinerea plângerii, a depus copie după procesul-verbal contestat, procesul verbal de control nr. 31062013, anexe, certificat de înregistrare seria B, nr. 210430/2009, împuternicire avocaţială şi dovada plăţii timbrajului.

B. Organul constatator a solicitat respingerea plângerii.

A arătat că fapta este reală şi sancţiunea legală. Forma scrisă a contractului de muncă este obligatorie şi această obligaţie revine angajatorului. VF a declarat că munceşte di 7.08.2013, 8 ore pe zi pentru RV, ca voluntar şi că nu a semnat contract de muncă.

A depus copie după procesul verbal contestat, fişă de identificare, notă de relaţii.

A invocat Lg. 53/2003.

C. În cauză au fost administrate probele de la punctele A şi B. A fost audiat martorul Vicu Flavius care a arătat că nu a fost salariat şi nu are contract, ci să vadă cum se lucrează.

D. Estimând materialul probator administrat în cauză, instanţa constată următoarele:

Declaraţia martorului este subiectivă şi va fi înlăturată deoarece fiind în faţa organelor de control acesta a declarat contrariul, rezultând că de fapt a fost angajat fără contract de patron.

E. Prin procesul-verbal nr. 1361 din 30.09.2013 încheiat de ITM Iaşi, petentul RV  PFA a fost amendat cu suma de 10000 lei pentru săvârşirea contravenţiei prevăzute de art. 16 al. 1 Codul muncii.

S-a reţinut că în ziua de 03.08.2013 petentul a primit la muncă pe VF, fără încheierea unui contract individual de muncă. Lg. 53/2006 prevede obligativitatea încheierii contractului în formă scrisă. Obligaţia revine angajatorului. Lg. 258/207 privind practica elevilor şi studenţilor stabileşte condiţiile în care se desfăşoară activitatea de practică.

Faptele se probează cu înscrisurile depuse, prezumţia de nevinovăţie a petentului fiind deci înlăturată. Se aduce atingere drepturilor la muncă, la asigurare pentru sănătate, pentru accidente de muncă, pentru pensie, salariu, vechime în muncă, acces.

Individualizarea sancţiunii este făcută în raport cu criteriile prevăzute de art. 21 (3) din OG nr. 2/2001, gradul de pericol social concret ridicat al faptei, împrejurările în care a fost comisă şi de faptul că nu rezultă că petentul a mai fost sancţionat anterior.

Astfel, prin angajarea fără contract în formă scrisă, aşa cu impun prevederile legale se încalcă dreptul la muncă, la asigurări sociale şi de sănătate şi alte drepturi ale persoanei, pericolul social concret fiind ridicat. Atitudinea nesinceră a petentei demonstrează şi o periculozitate socială sporită a acesteia aplicarea legii având un caracter obligatoriu.

În aceste condiţii rezultă că atât sub aspect obiectiv, cât şi subiectiv fapta este probată. Procesul verbal este deci temeinic şi legal.

Faţă de cele reţinute, instanţa va respinge prezenta plângere, ca neîntemeiată.