Infracţiunea de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta

Sentinţă penală 65 din 16.06.2015


Pentru astăzi fiind stabilit termen pentru pronunţare în cauza penală privind pe inculpatul G.A.A., fiul lui I. şi E., născut la data de ________ în mun. Sibiu, jud. Sibiu, domiciliat în mun. Sibiu, str. ________, nr. __, jud. Sibiu, CNP ________ – trimis în judecată prin rechizitoriul DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia emis la data de ________în dosarul nr. ___/_/____ pentru săvârşirea infracţiunii de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta, prev. de art. 182 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 5 C.p..

La apelul nominal făcut în şedinţa publică, nu se prezintă părţile.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, după, care:

Se constată depuse la dosarul, cauzei, prin registratura Tribunalului Sibiu, concluzii scrise formulate de partea civilă Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.

Cauza a fost dezbătută pe fond la data de ________când părţile prezente au formulat concluzii ce au fost dezbătute în încheierea de şedinţă din acea zi, încheiere ce face parte integrantă din prezenta hotărâre.

TRIBUNALUL,

Constată că prin rechizitoriul DNA – Serviciul teritorial Alba Iulia, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului G.A.A., sub aspectul comiterii infracţiunii de schimbare, fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta, prev. de art. 182 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 5 C.p..

În motivarea actului de trimitere în judecată, se reţine următoarea stare de fapt:

Inculpatul G.A.A. este preşedinte al Asociaţiei „________", CIF ________, cu sediul în localitatea Sibiu, str. ________, nr. ________, judeţul Sibiu, înfiinţată în data de ________, în baza încheierii civile nr. ________/________pronunţată de Judecătoria Sibiu în dosarul nr. ________/________/________ (vol.1 fila 183).

Din actul constitutiv al asociaţiei reiese faptul că printre membrii fondatori ai acesteia se numără şi N.R.T.l, L.M.O., C.R.B., R.E..

Conform statutului, Asociaţia „________” are ca scop „dezvoltarea şi promovarea durabilă a judeţului Sibiu prin implicarea activă a tinerilor şi susţinerea lor în activităţi sociale, culturale, economice, sportive, caritabile, ecologice şi protecţie a mediului înconjurător" (vol. 1 fila 160).

În cursul anului 2011, inculpatul G.V.A. ocupa funcţia de preşedinte al organizaţiei de tineret la nivelul judeţului Sibiu al Partidului ¬¬¬¬__________.

În cadrul organizaţiei de tineret a Partidului __________activau martorul V. B., în calitate de membru, precum şi martorul C. A., în calitate de simpatizant, aceştia luând parte la acţiunile organizate de ____, împrejurări în care l-au cunoscut pe inculpatul G.V.A..

În cursul anului 2011, martorul C.A. a devenit interesat în desfăşurarea unor activităţi de natură să sensibilizeze comunităţile rurale din judeţul Sibiu în ceea ce priveşte consecinţele abandonului copiilor în centrele de plasament.

 Astfel, iniţiativa proiectului „ _______________” i-a aparţinut martorului C. A., pornind tocmai de la situaţia socială a acestuia, respectiv persoană aflată în Centrul de ___________ din Sibiu.

În acest sens a început să caute, folosind internetul, diferite surse de finanţare pentru derularea unor proiecte destinate tinerilor şi prin intermediul cărora să poată realiza activităţile în care manifesta interes găsind astfel informaţii despre programul "_____________” derulat prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale –A.N.P.C.D.E.F.P. şi finanţat din bugetul Consiliului Uniunii Europene.

Ulterior, martorul C.A. a luat legătura cu directorul centrului de plasament ________, care l-a recomandat unor persoane din cadrul D.G.A.S.P.C. Sibiu pentru a-1 sprijinii în redactarea proiectului.

Înainte să înceapă efectiv redactarea proiectului, martorul C.A. a încercat să găsească diferite variante din punct de vedere juridic pentru implementarea acestuia, în condiţiile în care pentru a accesa sursele de finanţare din fonduri europene era nevoie de o formă juridică de organizare.

În acest sens a luat în calcul inclusiv înfiinţarea unei asociaţii, dar a renunţat la idee întrucât nu dispunea de suma de bani necesară pentru aceasta.

Datorită activităţilor pe linie politică pe care le desfășura în cadrul Organizaţiei de Tineret a Partidului ___________ - Filiala Sibiu, l-a cunoscut pe inculpatul G.V.A., preşedinte al __________ - Filiala Sibiu, care aflând de proiectul pe care martorul C.A. dorea să-1 demareze, i-a spus să nu-şi înfiinţeze o asociaţie deoarece el are o asemenea asociaţie şi îl va sprijini cu tot ceea ce are nevoie.

Astfel, martorul C.A., având încredere în inculpatul G.V.A., a fost de acord să deruleze proiectul prin intermediul Asociaţiei „______________”.

 Ulterior, martorul C.A., împreună cu R.M., R.F. şi A.M. s-au implicat în mod activ şi au contribuit la redactarea proiectului "_____________" fiind consiliaţi şi ajutaţi de reprezentanţi ai D.G.A.S.P.C. Sibiu.

Inculpatul G.V.A. s-a deplasat la D.G.A.S.P.C. Sibiu, o singură dată, în momentul în care a trebuit să semneze proiectul intitulat „___________", să încheie protocolul de colaborare cu instituţia şi să comunice contul bancar în care urmau să se vireze banii în cazul în care proiectul era aprobat.

Asociaţia „____________” a aplicat cu proiectul "____________ " pentru programul "_____________”, solicitând un grant în valoare de ____ Euro, formularul de candidatură fiind depus la A.N.P.C.D.E.F.P Bucureşti la data de _________ (vol. I filele 111-135).

Programul "__________" instituit pentru perioada 2007-2013 a fost aprobat prin Decizia nr. ___/____/____ din data de 15.11.2006 al Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene (vol. I fila 83).

În urma evaluărilor făcute de evaluatorii H.C. şi G.H., la datele de 03.12.2011 respectiv 12.12.2011, proiectul a obţinut un punctaj de __ puncte din totalul de ____ puncte fiind aprobat (vol. I filele 95-101).

În data de 22.12.2011 Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale - AN.P.C.D.E.F.P a comunicat inculpatului G.V.A. faptul că proiectul depus de Asociaţia împreună pentru Sibiu a fost aprobat.

În luna februarie 2012 inculpatul G.V.A., 1-a abordat pe martorul V.B., pe care îl cunoştea de la organizaţia de tineret a ________, căruia i-a spus că are un proiect şi i-a solicitat ajutorul pentru implementarea lui, lucru cu care martorul a fost de acord deoarece era dornic să se implice în desfăşurarea diverselor proiecte adresate tinerilor prin efectuarea unor voluntariate.

Martorul urma să fie îndrumător al celor patru tineri care urmau să implementeze proiectul, în sensul că el urma să le coordoneze activităţile prevăzute în proiect, să le dea sfaturi legate de modalitatea de prezentare a situaţiei lor şi să-i ajute să îşi redacteze fiecare „povestea mea", poveste ce urma a fi prezentată în cadrul întrunirilor ce trebuiau organizate conform proiectului.

Inculpatul G.V.A. i-a înmânat un dosar care conţinea un singur document, respectiv formularul de candidatură al proiectului către organul european care se ocupa de proiectele adresate tinerilor „__________”. Cu această ocazie martorul V.B. a aflat că proiectul va fi implementat cu nişte copii din centre de plasament, respectiv martorii C.A., R.F., R. M. şi A.M..

Deşi conform formularului de candidatură, data începerii proiectului, respectiv data de la care sunt efectuate primele cheltuieli era de __________, între Asociaţia „__________” reprezentată prin G.V.A., şi Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale - A.N.P.C.D.E.F.P. s-a încheiat contractul de finanţare __________/__________ (vol. I fila 83) pentru implementarea proiectului _________________________________________________________", program finanţat din fonduri europene, de abia în data de __________.

Conform art. I.3 al contractului __________/__________ (vol l fila 85) " în baza bugetului estimativ al proiectului stipulat în Anexa l, Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (A.N.P.C.D.E.F.P) avea obligaţia de a contribui la finanţarea proiectului cu o sumă maximă de __________euro" , iar conform art. I.4.1. - MODALITĂŢI DE PLATĂ - Avans –  în termen de 45 zile de la intrarea în vigoare a contractului, o plată în avans de __________euro va fi efectuată către beneficiar, reprezentând 80% din suma maximă a grantului specificată în art. I.3.1 cu condiţia ca Agenţia Naţională să primit fondurile corespunzătoare de la Comisia Europeană”.

Asociaţia „__________" a solicitat finanţare pentru următoarele costuri estimative eligibile necesare implementării proiectului : materiale consumabile __________ EUR, materiale întâlniri __________EUR, cheltuieli protocol __________ EUR, vizibilitate şi diseminare __________EUR, transport __________ EUR şi costuri legate de instructor/coach __________EUR.

Astfel, conform Formularului de candidatură nr. __________/__________ (vol. I filele 111-139), depus de către Asociaţia "__________", formular care a stat la baza aprobării şi finanţării proiectului, pentru implementarea proiectului trebuiau desfăşurate următoarele activităţi:

-organizarea a 10 întâlniri în localităţile din mediu rural, în spaţii puse la dispoziţie de către primăriile comunelor din judeţul Sibiu, respectiv Bazna, Brateiu, Cristian, Gura Râului, Hoghilag, Nocrich, Răşinari, Roşia, Şelimbăr şi Şura Mare, întâlniri la care urmau să participe __________ persoane din grupul ţintă (tineri, părinţi beneficiari de ajutor social, reprezentanţi ai comunităţii locale);

-confecţionarea a __________ postere ce urmau a fi afişate în locuri publice în fiecare localitate în care urmau a avea loc întâlnirile;

-confecţionarea a __________ pliante ce urmau a fi împărţite grupului ţintă;

-inscripţionarea unui număr de __________ tricouri pentru promovarea programului "__________” cu numele promotorului şi titlul proiectului "__________!";

-efectuarea a __________ postări pe site-ul de socializare facebook pentru a asigura vizibilitatea proiectului, vizibilitatea programului __________şi diseminarea rezultatelor proiectului;

-postarea a două anunţuri în ziare locale pentru a asigura vizibilitatea programului „__________”şi a proiectului "__________!".

 - efectuarea unui anunţ la un post de radio local pentru promovarea proiectului „__________” şi a programului „__________”.

În vederea implementării acestui proiect, A.N.P.C.D.E.F.P. Bucureşti a virat, în data de 26.03.2012, în contul bancar având codul IBAN __________ deschis la Banca __________, aparţinând Asociaţiei „__________" suma de __________lei, reprezentând avans implementare proiect (vol I fila 27).

Această sumă de bani a fost retrasă în numerar, în mod succesiv, in perioada __________-__________, de către G.V.A., singura persoană cu drept de semnătură în contul bancar respectiv conform înscrisurilor comunicate de Banca __________ (vol. I filele 27-33).

Astfel, G.V.A. a retras în data de 29.03.2012 suma de __________Iei (reprezentând achiziţii materiale), în data de 30.03.2012 suma de __________ (reprezentând achiziţii materiale), în data de 02.04.2012 suma de __________ (reprezentând achiziţii materiale), în data de 05.04.2012 suma de __________lei (reprezentând achiziţii materiale), în data de 06.04.2012 sumele de __________lei (reprezentând achiziţii materiale), respectiv __________ lei (reprezentând achiziţii materiale), în data de 09.04.2012 suma de __________lei (reprezentând achiziţii materiale), în data de 10,04,2012 suma de __________lei (reprezentând alte operaţiuni), în data de 12.04.2012 suma de __________ lei (reprezentând achiziţii materiale), în data de 20.04.2012 suma de __________lei (reprezentând achiziţii materiale), în data de 26.04.2012 suma de __________lei (reprezentând achiziţii materiale), în data de 03.05.2012 suma de __________ Iei (reprezentând achiziţii materiale), în data de O8.05.2012 suma de __________ lei (reprezentând ridicare numerar PF G.V.A.) (vol I filele 27-48)

S-a arătat că în perioada respectivă contul „__________” nu fost creditat cu alte sume de bani decât cele virate de către A.N.P.C.D.E.F.P. Bucureşti astfel cum reiese din extrasul de cont (vol. I fila 27-33).

 Conform contractului __________/__________ (vol. 1 filele 83-91) beneficiarul, respectiv Asociaţia „__________” s-a angajat să implementeze acest program, responsabilitatea realizării acestuia revenindu-i inculpatului G.V.A., preşedintele Asociaţiei __________, care în calitate de manager de proiect, avea obligaţia să dovedească prin documente justificative modul în care au fost cheltuite fondurile primite pentru implementarea proiectului trebuind în acest sens să depună în termen de 2 luni de la data finalizării proiectului un raport de execuţie tehnică şi un raport financiar final.

Se arată că, cu toate că inculpatul G.V.A. a retras din contul bancar sumele de bani destinate implementării proiectului finanţat din bugetul Uniunii Europene totuşi acesta nu a utilizat sumele de bani retrase pentru implementarea proiectului "__________”  respectiv pentru efectuarea cheltuielilor bugetate în cadrul acestuia.

În cursul urmăririi penale s-au efectuat acte de cercetare penală pentru a se stabili dacă sumele de bani primite pentru implementarea proiectului "__________" au fost folosite de către inculpatul G.V.A. în scopul pentru care au fost acordate.

Cu ocazia audierii, inculpatul G.V.A. (vol. I filele 324-341) a declarat că Asociaţia „__________” a fost înfiinţată pentru desfăşurarea unor activităţi în folosul tinerilor din judeţul Sibiu. În ceea ce priveşte proiectul, „__________", ideea acestuia a aparţinut unor tineri care la acea dată erau instituţionalizaţi în centre de plasament, respectiv centrul de plasament „__________” Sibiu şi centrul de plasament __________i & __________ Cisnădie şi care desfăşurau în cadrul asociatei activităţi de voluntariat.

G.V.A. susţine că cei patru tineri voluntari au conceput partea tehnică, respectiv au identificat activităţile ce urmau a se executa în cadrul proiectului, iar el, împreună cu alte persoane, studenţi, al căror nume nu şi-1 aminteşte, a redactat proiectul conform standardelor impuse de finanţator.

Referitor la activităţile concrete de implementare a proiectului, inculpatul a susţinut că în conformitate cu fila de buget, au fost efectuate cheltuieli cu achiziţia de articole de papetărie şi birotică, imprimarea unor pliante la SC __________SRL Sibiu şi inscripţionarea unor tricouri de către __________SRL. Inculpatul a mai arătat că în interesul implementării proiectului finanţat de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale a efectuat o plată în valoare de __________Euro persoanei nominalizate in proiect ca şi coach, respectiv martorului V.B., fără a deţine în acest sens documente justificative. De asemenea susţine că au fost contactate o parte dintre Primăriile din mediul rural menţionate în proiect, unde urmau să se desfăşoare activităţi.

Mai mult, inculpatul a afirmat că, după cooptarea martorului V.B. nu a mai avut timp să supravegheze efectiv implementarea proiectului, responsabilitatea în acest sens revenind acestuia precum şi celor 4 tineri voluntari, fără a se mai interesa ulterior daca aceste activităţi au fost sau nu efectiv realizate.

Inculpatul G.V.A. a mai susţinut că proiectul a fost dus până la capăt cu excepţia deplasărilor în localităţile selecţionate şi prezentarea poveştii acestor patru copii, iar materialele promoţionale, din cauza faptului că au fost depozitate in cutii ambalate, în maşina sa s-au deteriorat şi le-a aruncat.

Inculpatul a recunoscut faptul că sumele de bani încasate de asociaţia „Împreună pentru Sibiu” pentru implementarea proiectului le-a ridicat personal din contul bancar în vederea achitării furnizorilor şi susţine că materialele necesare implementării proiectului le-a achitat numerar pe măsură ce era informat de către furnizori, documentele justificative fiind predate numitei P. B., persoana care ţinea evidenţa contabilă a Asociaţiei „__________”.

Inculpatul G.V.A. a susţinut că toţi banii încasaţi pentru implementarea proiectului au fost folosiţi in cadrul acestuia.

 Se arată că susţinerile inculpatului sunt infirmate de probele administrate urmăririi penale.

Astfel, fiind audiat, martorul C.A. (vol. I filele 256-261) a arătat că ideea proiectului "__________" i-a aparţinut şi a fost de acord să îl implementeze prin intermediul Asociaţiei __________, deţinută de inculpatul G.V.A., pe care 1-a cunoscut prin prisma activităţilor desfăşurate în cadrul organizaţiei de tineret a __________ Sibiu, inculpatul fiind preşedinte al filialei judeţene a __________. Redactarea efectivă a proiectului, conform standardelor, a fost făcută de el împreună cu R.M., R.F. şi A.M. fiind ajutaţi de două angajate ale D.GAS.P.C. Sibiu, ale căror nume nu şi le aminteşte. Îşi aminteşte faptul că inculpatul G.V.A. nu s-a implicat deloc în acest proiect, el deplasându-se la D.GAS.P.C. Sibiu o singură dată în momentul în care a trebuit să semneze proiectul intitulat „__________", şi să comunice contul bancar în care urma să se vireze banii în cazul în care proiectul era aprobat.

Martorul a declarat că pe la începutul anului 2012 el, cei trei colegi ai lui şi V.B. s-au întâlnit pentru a pregăti implementarea proiectului, desfăşurând activităţi pentru îmbunătăţirea comportamentului, pentru îmbunătăţirea dicţiei, au creat şi au exersat prezentarea unor poveşti despre experienţa lor în centrele de plasament dar nu au fost niciodată informaţi de G.V.A. despre faptul că proiectul a fost aprobat şi banii necesari implementării acestuia au fost viraţi în contul asociaţiei. Deşi au planificat activităţile ce urmau să le desfăşoare, iar cu ocazia unei întâlniri inculpatul G.V.A. le-a promis că va închiria un autocar pentru deplasările în localităţile rurale incluse în proiect totuşi el şi ceilalţi trei colegi ai lui, respectiv R.M., R.F. şi A.M. nu au efectuat niciuna dintre activităţile propuse, nu au ştiut niciodată dacă proiectul a primit finanţare, nu au văzut niciun material promoţional prevăzut în proiect, respectiv tricouri, afişe, flyere, produse necesare protocolului, nu au primit vreun ban pentru implementarea proiectului sau pentru achiziţia materialelor necesare implementării acestui proiect, iar după luna februarie 2012 nu a mai reuşit să îl contacteze pe inculpatul G.V.A..

Se arată că în acelaşi sens sunt şi declaraţiile martorului R.F. (vol I filele 292-296) care arată că la iniţiativa colegului ei C.A. a acceptat să sprijine implementarea proiectului "__________' şi a participat la câteva întâlniri premergătoare implementării proiectului în cadrul cărora, împreună cu V.B. au pregătit "povestea mea" dar a precizat că acest proiect nu a fost niciodată implementat, nu a văzut niciodată obiectele promoţionale inscripţionate cu proiectul, respectiv tricouri, flyere, afişe sau alte asemenea obiecte.

Martorul V.B.,( vol I filele 262-267) cel care avea calitatea de îndrumător în cadrul proiectului „__________a declarat că 1-a cunoscut pe G.V.A. în cursul anului 2011, atunci când s-a înscris în Partidul __________, acesta fiind şeful Organizaţiei __________ Filialei Sibiu, iar în cursul lunii februarie 2012 a fost abordat de către inculpat, care i-a spus că are un proiect şi i-a solicitat ajutorul pentru implementarea proiectului "__________". Martorul declară că inculpatul i-a prezentat formularul de candidatură al proiectului către organul european care se ocupa de proiectele adresate tinerilor „__________", iar el personal nu a contribuit în nici un fel la redactarea, conform standardelor, a acestui proiect. Martorul arată că a desfăşurat, în cursul lunilor februarie şi martie, cu cei patru tineri din centrele de plasament cu ajutorul cărora urma să fie implementat proiectul, activităţi pregătitoare la care G.V.A. nu a participat.

Martorul a susţinut că şi-a îndeplinit atribuţiile prevăzute în proiect, în sensul că s-a întâlnit cu cei patru copii pentru a pregăti implementarea proiectului, a redactat la solicitarea lui G.V.A. textul anunţului ce urma a fi publicat într-un ziar local, o adresă şi un document de informare referitor la proiect, ce urmau a fi trimise celor 10 Primării menţionate în acesta, dar contactarea efectivă a instituţiilor publice trebuia să fie făcută de G.A.A., care de asemenea trebuia să publice anunţul într-un ziar local. Martorul a declarat că nu cunoaşte ca activităţile arătate, respectiv publicarea anunţului, contactarea instituţiilor, organizarea efectivă a întâlnirilor planificate, să fi avut loc, el retrăgându-se din proiect deoarece în momentul în care a insistat la inculpatul G.V.A. să respecte programul activităţilor prevăzut în proiect, acesta îi răspundea că este implicat în campanie electorală şi nu are timp iar apoi i-a dat __________ lei şi i-a spus că nu mai are nevoie de serviciile sale, deşi iniţial, acesta îi promisese suma de __________ euro, iar proiectul prevedea suma de __________Euro pentru îndrumător.

Martorul V.B. a declarat că în perioada în care a fost implicat în proiect nu a văzut nici un material promoţional, respectiv tricouri, flyere, pliante, anunţuri şi nu cunoaşte dacă acestea au fost sau nu vreodată confecţionate G.V.A. afirmând că de aceste probleme se va ocupa el.

Se arată că prin adresele nr. __________/__________a Primăriei __________ (vol I, fila 302), nr. __________/__________a Primăriei __________ (voi 1, fila 304), nr. __________/__________a Primăriei __________ (voi I, fila 306), nr. __________/__________a Primăriei __________, (voi I, fila 307), nr. __________/__________a Primăriei __________ (voi I, fila 309), nr, __________/__________a Primăriei __________ (vol I, fila 311), nr. __________/__________a Primăriei __________ {voi I, fila 313), nr. __________/__________a Primăriei __________ (voi 1, fila 316), nr. __________/__________a Primăriei __________ (voi I, fila 318), nr. __________/__________a Primăriei __________ (voi 1, fila 320), Primării în colaborare cu care urmau a se desfăşura întâlniri pentru a se realiza obiectul proiectului „__________", au comunicat că niciuna dintre ele nu a fost contactată în cursul anului 2012 de Asociaţia „__________” sau de vreun reprezentant al acesteia pentru o eventuală colaborare în implementarea proiectului susmenţionat.

Se mai arată că prin adresa __________ din 15.01.2015 SC __________Sibiu a precizat ca" în perioada 2011 - prezent, nu a colaborat cu Asociaţia __________reprezentată de G.V.A. sau cu domnul G.V.A.”.

Se mai arată că din adresa __________ din 15.01.2015 a SC __________ (vol. l fila 213), judeţul Sibiu şi din declaraţia martorului D.L.C. (vol. I filele 298-301), reprezentantul persoanei juridice, a rezultat că la solicitarea lui G.V.A., reprezentant al Asociaţiei __________, SC __________SRL a imprimat un număr de __________ tricouri cu sloganul „__________, tricouri in valoare de circa __________lei cu TVA, Tricourile au fost imprimate după ce G.V.A. a solicitat o ofertă de preţ, ofertă pe care a acceptat-o pe loc. Discuţia iniţială purtată cu G.V.A. a fost că Asociaţia __________va comanda un număr de __________ tricouri în valoare de __________lei conform facturii fiscale nr. __________/__________ (vol 1 fila 214). După ce a achitat un avans în valoare de __________iei, încasat cu chitanţa nr. __________/__________ (vol l fila 216), şi a recepţionat cele __________ tricouri, G.V.A. trebuia să revină cu precizarea mărimilor celorlalte tricouri şi cu diferenţa sumei menţionată în factură, lucru care nu s-a mai întâmplat. Reprezentantul SC __________SRL a încercat să-1 contacteze pe G.V.A. însă acesta nu a mai răspuns la telefon. S-a întâlnit cu acesta în oraş, ocazie cu care G.V.A. i-a comunicat că proiectul stagnează şi că o va contacta el dacă va mai fi cazul, lucru care nu s-a mai întâmplat. Martorul a precizat ca nu a încasat de la G.V.A. sau de la Asociaţia împreună pentru Sibiu alte sume cu excepţia avansului __________lei pentru care a emis chitanţă. SC __________SRL nu a prestat alte servicii pentru inculpat sau pentru Asociaţia __________.

Martorii L.M.O. (vel 1 f 242-245), N.R.T. (voi I f 252-255), R.M. şi C.R.B. (voi 1 f 247-250), au declarat că l-au cunoscut pe G.V.A. în perioada în care activau în organizaţia de tineret a Partidului __________- Filiala Sibiu, acesta fiind preşedintele organizaţiei iar la propunerea acestuia au fost de acord să înfiinţeze Asociaţia __________în vederea implementării unor proiecte pentru tinerii din judeţul Sibiu dar nu cunosc detalii legate de proiectul „__________” şi nu au cunoscut că asociaţia înfiinţata de ei a derulat un astfel de proiect, puterea decizională aparţinându-i lui G.V.A. ei neavând nici o legătură cu asociaţia.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu a precizat prin adresa nr. __________/__________/__________{vol 1 f 321-322) că în cadrul proiectului __________nu a fost încheiat nici un parteneriat între Asociaţia __________şi D.G.A.S.P.C Sibiu în vederea implementării acestuia. Instituţia nu a desemnat şi nici un specialist al acesteia nu a participat la activităţile desfăşurate cu ocazia implementării proiectului. Totodată D.G.A.S.P.C Sibiu a arătat că nu deţine documente sau informaţii că acest proiect ar fi fost implementat iar în data de __________preşedintele Asociaţiei __________a comunicat Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu, prin e-mail, că proiectul a fost aprobat spre finanţare, urmând ca pe parcursul implementării proiectului să se încheie un parteneriat privind drepturile şi obligaţiile Asociaţiei „__________”, ca solicitant, şi ale DGASPC Sibiu, ca partener, în vederea implementării proiectului, însă acest parteneriat nu s-a mai încheiat deoarece preşedintele Asociaţiei nu s-a mai prezentat la sediul instituţiei în vederea încheierii acestuia.

Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale a transmis cu adresa nr. __________/__________ (voi 1 filele 147-148) organelor de urmărire penală, alături de alte documente, şi copia acordului de parteneriat încheiat în data de __________între Asociaţia __________şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Sibiu, acord care prevede la punctul A.3 că asociaţia îşi ia angajamentul că asigură coordonarea implementării proiectului, în cazul în care acesta va fi aprobat.

 Se arată că în acelaşi acord este prevăzută la punctul B.2 obligaţia DGASPC Sibiu de a pune la dispoziţia asociaţiei un microbuz cu şofer, în vederea asigurării transportului voluntarilor şi a reprezentanţilor asociaţiei către cele 10 localităţi în care se vor organiza întâlnirile propuse în proiect.

Martorul L.D.M., director executiv al D.G.A.S.P.C. Sibiu (voi I filele 285-287), la data semnării acordului de parteneriat, a declarat că nu s-a discutat, în momentul încheierii parteneriatului, cine va suporta costurile de transport în localităţile rurale în care urma a se implementa proiectul. Cât a ocupat funcţia de director interimar al DGASPC Sibiu (până în __________) acest proiect nu a fost implementat, instituţia pe care a condus-o nu a fost solicitată să acorde sprijin conform acordului de parteneriat încheiat cu Asociaţia „__________”.

Martorul S.M., director executiv al Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Sibiu, în perioada __________- __________, a declarat că nu a fost contactată de nici un reprezentant al Asociaţiei „__________” în vederea stabilirii detaliilor în care DGASPC Sibiu să pună la dispoziţia copiilor microbuzul şi obiectele necesare implementării proiectului stipulate în acordul încheiat în data de __________.

Se arată că în termen de două luni după expirarea termenului de implementare al proiectului, respectiv __________-__________, inculpatul a fost în imposibilitatea de a înainta către A.N.P.C.D.E.F.P. Bucureşti raportul tehnic şi raportul financiar, însoţit de documente justificative privind cheltuielile ocazionate de implementarea proiectului întrucât banii nu au fost folosiţi în scopul pentru care au fost acordaţi, inculpatul G.V.A. schimbând destinaţia acestor fonduri.

Se arată că în urma efectuării, în data de __________, în baza mandatului de percheziţie domiciliară nr. _/__________emis de judecătorul de drepturi şi libertăţi de Ia Tribunalul Alba (voi I fila 356), a percheziţiei domiciliare la adresa din Sibiu str. __________, nr __, jud. Sibiu, adresa unde locuieşte inculpatul G.A.A. nu au fost identificate înscrisuri sau alte documente justificative privind cheltuielilor de implementare a proiectului "__________”.

De asemenea, se arată că  în evidenţa contabilă aparţinând Asociaţiei „__________”, ridicate de la SC __________SRL, societate care conducea evidenţa contabilă a acestei asociaţii, documente ridicate în baza ordonanţei din data de __________a Direcţiei Naţionale Anticorupție Serviciul Teritorial Alba Iulia, nu au fost identificate documente justificative din care să rezulte efectuarea unor cheltuieli de către asociaţie în interesul implementării proiectului "__________" ( voi 11, filele 1-313). P.B. a arătat că deşi a insistat în repetate rânduri solicitând inculpatului G.V.A. să îi pună la dispoziţie documente justificative astfel încât să poată fi întocmite şi depuse la organele fiscale declaraţiile privind obligaţiile fiscale totuşi acesta nu i-a adus astfel de documente, încheind colaborarea cu acesta tocmai din acest motiv (vol. l fila 209). Se arată că aceste afirmaţii precum şi documentele de evidenţă contabilă ridicate de la SC __________SRL infirmă susţinerile inculpatului G.V.A. în sensul că toate documentele justificative au fost predate contabilei.

Din ansamblul probelor administrate în cauză se arată că rezultă în afara oricărui dubiu faptul că inculpatul G.V.A., în calitate de reprezentant al Asociaţiei __________şi manager de proiect, a ridicat din contul bancar suma de __________lei reprezentând avans finanţare în cadrul proiectului "__________!", pe care nu i-a folosit conform destinaţiei.

În cursul urmăririi penale s-au administrat următoarele  mijloace de probă:

- proces verbal de sesizare din oficiu din data de __________;

- adresa Departamentului de Luptă Antifraudă din cadrul României, nr. __________/__________şi nota de control privind proiectul "__________

- adresa nr __________/__________a Băncii T. adresată D.L.A.F împreună cu fişa specimen de semnătură şi extrase de cont ale contului bancar aparţinând Asociaţiei __________;

-adresa nr. __________/__________a Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale - copie contract nr. __________/__________, copii somaţii de plată, copie corespondenţă purtată cu G.V.A., reprezentant al Asociaţiei împreună pentru Sibiu, copie formular de candidatură al proiectului;

-acord de parteneriat încheiat între Asociaţia __________şi D,G.A.S,P.C Sibiu în data de __________;

-adresa nr. __________/__________a Judecătoriei Sibiu - documente constituire a Asociaţiei __________şi dobândirea personalităţii juridice a asociaţiei;

-adresa nr. ___/__________a Băncii T.;

-proces verbal din data de __________- ridicare documente de evidenţă contabilă aparţinând Asociaţiei __________de la sediul SC Con __________SRL Sibiu şi documente identificate aferent perioadei __________;

-proces verbal din data de __________- discuţii telefonice şi corespondenţă prin e-mail purtată cu SC __________SRL Şura Mare,

-adresa __/__________a SC __________SRL Şura Mare;

-adresa __/__________a SC __________SRL Sibiu

-declaraţie martori R.M., L.M.O., C.R.B., N.R.T., declaraţie martor C. A.,V. B., L. D.M., S.M.,R.F., D.L.C.;

- adresa Primăriei __________ nr. __________/__________a Primăriei __________ nr. __________/__________a Primăriei __________, nr. __________/__________a Primăriei __________, , nr. __________/__________a Primăriei __________ nr, __________/__________a Primăriei __________, nr. __________/__________a Primăriei __________, nr. __________/__________a Primăriei __________ nr. __________/__________a Primăriei __________, nr. __________/__________a Primăriei __________ ,adresa nr. __________/__________,adresa nr.____/________ a Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale - precizare constituire parte civilă –

-declaraţii inculpat G.V.A.;

-fişă cazier judiciar inculpat G.V.A.;

-proces verbal din ________ de identificare bunuri inculpat conform art. 306 alin. 7 C.p.p,, verificare în bazele de date ale MAI şi ANCPI împreună cu fişele rezultate în urma căutării.

-adresa nr. ________/________a Primăriei Sibiu - Serviciul Impozite Persoane Fizice;

-mandat de percheziţie domiciliară;

-încheierea Tribunalului Alba de încuviinţare percheziţie domiciliară;

-proces verbal de percheziţie domiciliară şi înscrisuri ridicate cu ocazia acesteia;

-mandat de percheziţie informatică nr.__/ ________ din ________emis de Tribunalul Alba;

-încheierea Tribunalului Alba - încuviinţare percheziţie informatică;

-proces verbal de percheziţie informatică;

-ordonanţa DNA -ST Alba de autorizare provizorie interceptare convorbiri purtate de către G.V.A.;

-proces verbal din data de ________redare rezumativă convorbire purtată de G.V.A.;

-încheierea nr. ______ pronunţată în data de ________în dosarul nr. ________/________/________ de către Tribunalul Alba - confirmare ordonanţa DNA ST Alba Iulia nr. ________/________;

-copie mediului optic nr. ________/________conţinând înregistrările audio efectuate cu ocazia punerii în aplicare a ordonanţei serie constructivă ________, respectiv CD-R Compact Disc, serie constructivă ________.

-documente de evidenţă contabilă Asociaţia ________aferent perioadei ________;

-copia Sentinţei civile nr. ________/________pronunţată de Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti în dosarul nr. ________/________________.

În cauză s-a constituit parte civilă Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale cu suma de ________ euro, echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii, la care se adaugă dobânda contractuală de ________euro/zi în echivalent lei la cursul BNR din data plăţii, începând cu data de ________şi până la data plăţii efective.

Înainte de începerea judecăţii, în prezenţa apărătorului ales, inculpatul a declarat în faţa instanţei că doreşte să beneficieze de prevederile procedurii simplificate privind recunoaşterea vinovăţiei, acesta recunoscând învinuirea adusă prin rechizitoriu şi nesolicitând administrarea altor probe cu excepţia înscrisurilor ( a solicitat întocmirea de către Serviciul de Probațiune a unui referat de evaluare, probă încuviinţată de către instanţă).

Din analiza întregului material probatoriu administrat în cursul urmăririi penale (enumerat mai sus), coroborat cu declaraţia inculpatului G.V.A., privind recunoașterea vinovăţiei, constată instanţa că vinovăţia inculpatului este dovedită fără dubiu.

Conform contractului nr. ________/________ ( f. 83 dup), încheiat între A.N.P.C.D.E.F.P. Bucureşti şi Asociaţia non-profit „________” ca beneficiar, s-a decis acordarea unui grant beneficiarului pentru realizarea proiectului cu titlu „________pe perioada ________– ________inclusiv. 

Suma maximă de finanţare a fost stabilită la ________ euro , cu plata unui avans de ________ euro în termen de ________ de zile de la intrarea în vigoare a contractului. Reprezentant al Asociaţiei „________” şi manager de proiect a fost inculpatul G.A. A..

În această calitate inculpatul nu a utilizat suma de ________lei reprezentând fonduri provenite din bugetul Comisiei Europene acordate în cadrul programului „________” şi obținute în baza contractului anterior menţionat, schimbând destinaţia acestor fonduri.

Procedând în acest mod, inculpatul a săvârşit infracţiunea prevăzută de art. 182  alin. 1 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 5 C.p., vinovăţia acestuia, fiind, în opinia instanţei, dovedită fără dubiu.

La individualizarea pedepsei ce va fi aplicată inculpatului va ţine seama instanţa de criteriile generale de individualizare judiciară a pedepsei prev. de art. 74 C.p., respectiv împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, mijloacele folosite ( în calitate de reprezentant al unei asociaţii non profit), natura şi gravitatea rezultatului produs ( un prejudiciu într-un cuantum mediu), natura infracţiunii ( fonduri din bugetul general al UE), vârsta tânără a acestuia, lipsa antecedentelor penale.

Având în vedere aceste considerente în baza art. 182  alin. 1  din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 5 C.p. şi a art. 396 alin. 10 C.p.p.  va fi condamnat inculpatul G.V.A., fiul lui I. şi E., născut la data de ________în mun. Sibiu, jud. Sibiu, domiciliat în mun. Sibiu, str. ________, nr. ________, jud. Sibiu, CNP ________, la pedeapsa de __ __ închisoare pentru comiterea infracţiunii de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta.

În baza art. 67 alin. 1,2 C.p. se va aplica inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii  drepturilor civile  prev. de art. 66 lit.a,b, g, k C.p. pe o durată de __ ani după executarea pedepsei principale.

În temeiul art. 65 C.p. se va  interzice inculpatului exercitarea drepturilor civile prevăzute de art. 66 lit. a, b, şi g, k C.p. cu titlu de pedeapsă accesorie din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.

În baza art. 83 Cod penal se va dispune amânarea executării pedepsei de __ an închisoare pe o perioadă de ___ ani ce constituie termen de supraveghere potrivit art. 84 Cod penal.

În temeiul art. 85 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, inculpatul va trebui să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la serviciul de probațiune din cadrul Tribunalului Sibiu la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile, precum şi întoarcerea,

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor de  existență.

În temeiul art. 85 alin. 2 C.p. condamnatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 30 de zile, potrivit protocolurilor încheiate de Serviciul Probaţiune Sibiu, la Primăria Sibiu - Administraţia Publică Locală.

În baza art. 83 alin. 4 C.p., se va atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere şi a obligaţiilor impuse precum şi ale săvârşirii de noi infracţiuni.

Acţiunea civilă exercitată de partea civilă este întemeiată (inculpatul necontestând dealtfel cuantumul prejudiciului) astfel că acţiunea civilă urmează a fi admisă şi în consecinţă  va fi admisă acţiunea civilă exercitată de partea civilă Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, cu sediul în Bucureşti, sector 4, Calea Şerban Vodă, nr. 133, et. 3, şi în consecinţă, obligă inculpatul să plătească suma de ________ Euro în echivalentul în lei la cursul BNR la data plăţii, la care se adaugă dobânda contractuală de ¬¬___ Euro/zi în echivalentul lei la cursul BNR din data plăţii, începând cu data de _______ şi până la data plăţii efective.

În baza art. 274 alin. 1 C.p.p. va fi obligat inculpatul să plătească statului 700 lei cheltuieli judiciare efectuate în faza urmăririi penale şi a judecăţii.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

În baza art. 182  alin. 1  din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 5 C.p. şi a art. 396 alin. 10 C.p.p. condamnă inculpatul G.V.A., fiul lui I. şi E., născut la data de ________ în mun. Sibiu, jud. Sibiu, domiciliat în mun. Sibiu, str. ________, nr. __, jud. Sibiu, CNP ________ ________ la pedeapsa de ________ an închisoare pentru comiterea infracţiunii de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta.

În baza art. 67 alin. 1,2 C.p. aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii  drepturilor civile  prev. de art. 66 lit.a,b, g, k C.p. pe o durată de ________ani după executarea pedepsei principale.

În temeiul art. 65 C.p. interzice inculpatului exercitarea drepturilor civile prevăzute de art. 66 lit. a, b, şi g, k C.p. cu titlu de pedeapsă accesorie din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.

În baza art. 83 Cod penal dispune amânarea executării pedepsei de ________ an închisoare pe o perioadă de ________ ani ce constituie termen de supraveghere potrivit art. 84 Cod penal.

În temeiul art. 85 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la serviciul de probațiune din cadrul Tribunalului Sibiu la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile, precum şi întoarcerea,

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor de  existență.

În temeiul art. 85 alin. 2 C.p. condamnatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 30 de zile, potrivit protocolurilor încheiate de Serviciul Probaţiune Sibiu, la Primăria Sibiu - Administraţia Publică Locală.

În baza art. 83 alin. 4 C.p., atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere şi a obligaţiilor impuse precum şi ale săvârşirii de noi infracţiuni.

Admite acţiunea civilă exercitată de partea civilă Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, cu sediul în Bucureşti, sector 4, Calea Şerban Vodă, nr. 133, et. 3, şi în consecinţă, obligă inculpatul să plătească suma de ________ Euro în echivalentul în lei la cursul BNR la data plăţii, la care se adaugă dobânda contractuală de ________Euro/zi în echivalentul lei la cursul BNR din data plăţii, începând cu data de ________şi până la data plăţii efective.

În baza art. 274 alin. 1 C.p.p. obligă inculpatul să plătească statului ________ lei cheltuieli judiciare efectuate în faza urmăririi penale şi a judecăţii.

Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, ________.

Domenii speta