Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Sector 1 la data de sub nr. , petenta x, a solicitat investirea cu formula executorie a contractului de inchiriere nr. x/15.11.2005.
In sustinerea cererii, care a fost legal timbrata, a fost depus in original si in copie contractul a carui investire cu formula executorie se solicita
Analizand cererea formulata, instanta constata ca prin Legea nr.459/2006 de modificare si completare a Codului de procedura civila, publicata in Monitorul Oficial nr 994/13.12.2006 si intrata in vigoare, potrivit art. III, in 30 de zile de la publicare, respectiv la data de 12.01.2007, s-a introdus art.374/1 C.proc.civ care prevede ca „inscrisurile carora legea le recunoaste caracterul de titlu executoriu sunt puse in executare fara investire cu formula executorie”.
De asemenea, conform disp. art. 1798 din Noul Cod Civil „ Contractele de locatiune incheiate prin inscris sub semnatura privata care au fost inregistrate la organele fiscale, precum si cele incheiate in forma autentica constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele si in modalitatile stabilite in contract sau, in lipsa acestora, prin lege”.
Avand in vedere ca legea procesuala este de imediata aplicare, in lipsa unor dispozitii tranzitorii in sens contrar, in baza art. 725 C.proc. civ.,, instanta retine ca aceste norme din materia executarii silite sunt incidente si in cauza de fata.
În temeiul art. 376 C. proc. civ., instanta constata ca procedura investirii cu formula executorie este incidenta numai in vederea stabilirii caracterului executoriu al unei hotarari judecatoresti sau al altui inscris, in cazurile expres prevazute de lege, aceasta procedura fiind necesara pentru demararea executarii silite.
Fata de dispozitiile legale mai sus invocate, avand in vedere ca norma speciala incidenta in speta nu prevede obligativitatea indeplinirii formalitatii investirii cu formula executorie a contractului de inchiriere pentru a-i conferi acestuia caracterul de titlu executoriu, o asemenea investire devine astfel inutila fata de dispozitiile fara echivoc ale art. 374/1 C.proc.civ.
Ca atare, in virtutea acestor prevederi legale, instanta apreciaza ca acest contract de inchiriere constituie prin el insusi titlu executoriu, in temeiul caruia creditorul are posibilitatea de a trece direct la executarea silita, fara a mai fi necesara vreo alta formalitatate, motiv pentru care cererea adresata instantei de a investi cu formula executorie contractul de inchirirre incheiat intre petenta x si x, este lipsita de folos practic.
In acelasi sens sunt si decizia nr. 31/16.11.2009 a ICCJ-Sectiile Unite si decizia nr. 13/7.08.2006 a ICCJ-Sectiile Unite.
Avand in vedere cele de mai sus, instanta va admite exceptia lipsei de interes a cererii formulate de catre petenta x, privind investirea cu formula executorie a contractului de de inchiriere nr. x/15.11.2005, urmand a o respinge ca fiind lipsita de interes.
Judecătoria Onești
anulare contract vanzare-cumparare
Judecătoria Calafat
SENTINTA CIVILĂ Nr. 2
Curtea de Apel Galați
Răspundere solidară decurgând din modul de executare a unui contract de finanţare nerambursabil
Curtea de Apel Târgu Mureș
Achiziţii publice. Procedură de atribuire a unui contract de concesiune de servicii. Conceptul de măsuri de remediere. Posibilitatea contestării fără îndeplinirea procedurii de notificare prealabilă. Inaplicabilitate
Judecătoria Podu Turcului
Perfectare act vânzare-cumpărare